Ateizmus, anarchia és koszos punkok.

killtheradical

killtheradical

Fodros szoknya

2008. szeptember 19. - bs395

Új vonulat az SZDSZ-ben! Fodor Gábor olyanokat mond, hogy hú. Meg is feddték őtet párttársai. Per pillanat nem tudom hova tenni sem őt, sem pártját.

Az, hogy szakértői kormányozik, számomra nem túl vonzó. Több problémát vet fel, mint amennyit megold. Egy szakértői kormány - még ha a parlamenttől is kapja a felhatalmazását - a komplett köztársaságos cirkuszt teljesen okafogyottá teszi, hisz képviselőink és pártjaink pont azt ismerik be általa, hogy dilettánsok, ugyanakkor még mindig nekik kéne megszavazniuk azokat az előterjesztéseket, amiket jelenleg gondolkodás nélkül még csak át se engednének a bizottságokon.

Az, hogy a Megegyezést alapjáraton azért utasítja el, mert nem eléggé szolidáris... hát kérem, szocialista pártunk már van egy, kettőre nincs szükség, másrészt a szolidaritás MSZP-beli koncepciója pont a társadalmi szolidaritás megcsúfolása mind elméletben, mind gyakorlatban.

De amikor olyanokkal jön, hogy GDP arányos költségvetési plafon - még ha ez így ebben a formájában hülyeség is -, meg hogy az állam túlzottan rátelepszik a gazdaságra és az élet egyéb területeire, az nekem olyan, mint a szférák zenéje.

GDP arányosan plafonizálhatni lehetne azokat a kiadásokat, amik immobilizálnak, ám azokat, amik pont, hogy a plusz GDP termelést segítenék, nem kéne. Az államnak hatékony eszközei vannak a gazdaság segítésére, jó lenne, ha élne, nem pedig visszaélne vele.

A bürokrácia csökkentése pedig egy olyan terület, ahol érdemben lehetne csökkenteni az állam működési költségein. Itt ne tessék tömeges közalkalmazotti elbocsátásokat vizionálni, hanem mondjuk olyan dolgokat, hogy ha importálok egy autót, akkor a komplett ügyintézést egy ablaknál le tudjam rendezni, ha változik valamim, akkor ne kelljen öt különböző helyen bejelentenem, illetve hadd ne én rohangáljak már kinyomtatott meg fénymásolt papírlapokkal a rendelőintézetek között.

Aztán meg leül Orbánnal tárgyalni. Ez jó dolog, a pártvezetőknek egy normális államban le illik ülni egymással, különbségeik dacára is. Azt üzeni, hogy bár nem értünk egyet, attól még ugyanabban az országban élünk, és erősen kontraproduktív, ha a másikat eredendően a nemzet árulójának tekintjük. Viszont nem látom, hogy a mostani Fidesszel mit lehet megvalósíttatni a fentebb vázolt két liberális - minarchista? libertariánus? - elképzelésből.

Azért jelezném, hogy igény volna rá.

A bejegyzés trackback címe:

https://killtheradical.blog.hu/api/trackback/id/tr28670657

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

NiLovagja 2008.09.19. 10:55:32

Szerintem arra gondoltak a GDP arányos plafonnal, hogy nem lehet a hiány nagyobb a GDP x százalékánál. Szerintem teljesen jó ötlet, nem ismétlődhetne meg a 10%-os hiányú költségvetés.
(Bár egy törvényt visszavonni annyiba kerül mint meghozni)

Before · http://azbeszt.blog.hu 2008.09.19. 10:58:00

Hát, lehet, hogy nem vagyok egy böcsületes ároktemető kisiparos, de ez a dörgölődzés orbánhoz nagyon megfexi a gyomromat... Nem mintha akarnék még egyszer szavazni, vagy ilyesmi, de könyörgöm már... pfuj!

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.09.19. 11:04:35

nilovagja:
gdp arányos hiányplafon most is van a koverganciaprogramban, látjuk, hogy mennyit ér.
a jóléti kiadások gdp arányosítása azért lenne jó, mert a kiadások emelését meg kéne termelni, nem úgy, mint most.

before:
nem ároktemetésről van szó (nem is kéne lenniük, és ebben orbánnak nagyobb szerepe lenne, mint fodornak), hanem arról, hogy duzzogósan már az oviban se működött.
másrészt nekem azok a liber gondolatok és célok, amiket itt pedzegetett, tényleg nagyon hiányoznak.

popp · http://koncertblog.com/ 2008.09.19. 14:29:46

Fodorról: ilyen amikor egy apolitikus értelmiségi alkat a politikába kavarodik és az nem engedi. Számomra Fodor továbbra is a rendszerváltás legszimpatikusabb arca, sokáig ő testesítette meg számomra egy new deal lehetőségét a magyar politikában.

A Fideszben Kövérék féltek tőle és kicsinálták, a Szadiban is sok évet húzott le pártellenzékiként., eleve is az a pozició áll neki a legjobban (mondjuk Környezetvédelmi Miniszternek nem volt rossz). Az ő személyéhez kötődött az ami miatt a rendszerváltáskor a Fidesz volt a legszimpatikusabb párt számomra, emlékeztek ugye, a belgák párjára és az elvált szülők gyerekeire. Sajnos ezeket a SZDSZ élén, annak múltjával már nehéz lenne elővenni. De ha naív lennék azt mondanám, hogy ennek újrajátszását is jelképezheti a találka Orbánnal. Viszont ezek ketten barátok voltak, úgyhogy ha érdemben nem tudnak mit mondani egymásnak, elmerenghetnek a régi Bibós szép időkön.

Egyébként, hogy Fodorból mi lett végül (egy szebb napokat látott, megosztott és meghasonlott párt tehetetlen vezetője), az is sokat elárul az elmúlt húsz évünkről. Egyébként szomorúan figyelem, amint a szemünk előtt lehelli az utolsókat a két legnagyobb rendszerváltó párt.

Lassan beérik Orbán kétharmados többsége, na az még egy jó móka lesz, ennek e lángoktól ölelt countrynak.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2008.09.19. 14:37:22

Az ároktemetést magamra értettem, de orbánnal összepuszilkozni az elmúlt 10 év ismeretében...
Egyetértek popp-pal, Fodor nagyjából az egyetlen politikus, aki még majdnem emberszámba vehető és hiteles az elvei mentén.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.09.19. 17:00:18

az ároktemetés részét értettem, épp ezért mondtam, hogy orbánnak igen sok árkot kéne betemetnie a normális közélethez, bár részemről inkább orbánt, mint közéleti szereplőt temetném, de ez nem kívánságműsor, mert ha az lenne, scarlett johansson nem tudna járni.

fodor nem éppen apolitikus, a rendszerváltók egyike, így nehéz is lenne neki. ha ebbe az irányba igyekszik elvinni az imázsát, akkor szerintem nagyon rossz úton jár.

az elmúlt hónapok alatt volt ő már zöldpárti, szociális, most meg minarchista. ezeknek a katergóriáknak nem elképzelhetetlen, hogy legyen közös szeletük, de nem azokkal a mögé sejtetett vonatkozásokkal, amiket tudni érezni vélek egyes megnyilatkozásai után.

nem hiszem, hogy képes lenne átlépni saját, frakció és párttársai (és rokonaik és üzletfeleik) árnyékán. jó lenne, de szekptikus vagyok, mi több, borúlátó.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2008.09.19. 17:48:58

Lehet, bár én úgy érzem, hogy ő a fodor és teszi azt, amit jónak gondol, miközben mindenki beleképzel mindenfélét a tetteibe és a szavaiba.

popp · http://koncertblog.com/ 2008.09.19. 18:40:19

Pedig inkább értelmiségi attitűd a Gáborunké, mint politikus, jó az apolitikus talán költői túlzás. Egyébként nyilván neked sem újdonság, hogy mennyi értelmiségi parádézott a rendszerváltás frontvonalában, akik később visszavonultak a politkai színpadtól, nos Gábor ott maradt. A rendszerváltásba is inkább értelmiségi víziókkal szállt be, mint politikai ambíciókkal.

NiLovagja 2008.09.19. 19:42:36

Mindig azok a politikusok népszerűek akik nem csinálnak semmit, lásd a mindenkori köztrársosági elnököt.
Szóval szerintem Fodor népszerűsége = az elmúlt időszakban nem csinált semmit + most békülő hangnemet üt meg mindenkivel

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2008.09.19. 22:10:48

Nekem szimpatikus lenne (vagy mondom inkább így: nem lenne ellenszenves) az SZDSZ-Fidesz közeledés, tisztában vagyok azonban azzal, hogy eme véleményemben Magyarország lakosságának nagyjából a 0,001%-ával osztozom.

Szerintem a Fidesz soha nem került annyira messze a rendszerváltáskor megfogalmazott igényeinktől, mint a jelenlegi kormány.

popp · http://koncertblog.com/ 2008.09.20. 04:08:09

Szerintem meg túl régen kormányoztak ahhoz, hogy tisztán lássék a foguk fehérje!

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.09.20. 12:17:25

before:
egymást kioltó nyilatkozatokat tesz. vagy kettős életet él, vagy nem fejti ki az igazság minden szeletét.

popp:
számomra az értelmiségi szó kádári szervilizmussal terhes. amelyik véleményformáló az államból él, az öncélű érdekeket szolgál.

nilovagja:
gyurcsányon kívül mindenkivel. ez lehetne akár a rendszerváltó szdsz markáns antikommunizmusának a feltámasztása is, de engem nem elégít ki, hogy valaki valamit nagyon nem akar - ahhoz valamit nagyon akarnia kellene, hogy tudjak hozzá viszonyulni.

csöncsön:
a fidesz retorikában még sose volt ilyen messzire a rendszerváltástól: ugyanolyan kommunista szólamokkal játszik, mint az állampárt tette. tettek meg ugye nincsenek, csak érzetek, azokkal meg nem lehet jóllakni, mert nem cserélik be a boltban kenyérre.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2008.09.21. 13:17:55

"Alapszabály, hogy ha valaki mást mond, mint amit tesz, akkor mindig annak higgyünk, amit tesz." (Feldmár András)

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.09.21. 17:49:16

csöncsön:
megvan a lehetőségük, hogy a kisebbségi kormányt leszavazzák, és hogy saját előterjesztéseket vigyenek keresztül.
nem nagyon teszik. vajon a nem tett is tett?
süti beállítások módosítása