Ateizmus, anarchia és koszos punkok.

killtheradical

killtheradical

Altiris agent

2008. július 10. - bs395

Steinnel beszélgettünk tegnap a provokációról. Hogy az miért van, meg miért úgy. Miért nem lehet úgy, hogy közben mások érzéseire, mint a hímes tojásra vigyázol.

A punkos bejegyzés folytatásaként: minden világnézetünk, elvünk, eszménk, vagy magyarázatunk mesterséges. Kreált. Csinált. Nem teljes, nem fedi le a valóságot teljesen. Vagy mi kreáljuk magunknak, vagy másoktól nyaljuk be.

Mivel eredendően hibás, nem képes megállni a saját lábán. Megtámogatjuk hazugságokkal, ignoranciával, bármivel, ami mankót adhat a hóna alá, hogy össze ne essen. A polgárpukkasztás, a provokáció, a radikalizmus (radikalizmus=/=szélsőségesség) lényege az, hogy kirúgod alóla a mankót: de nem azért, hogy összeessen, hanem azért, hogy változzon. Ha összeesik, akkor annyit is ért az egész. Azért rúgod ki, hogy kényszerítve legyen, hogy újra gondolja, hogy saját véleménye legyen a maszlag helyett.

És hogy ezt miért kell olyan intenzitással, olyan formában, ahogyan? Az ingerküszöb. Ma sokkal magasabb az ingerküszöb a médiának "hála": az információ iszonyatos mennyiségben és sebességgel áramlik feléd, és mintegy önvédelemből erősen megszűröd, sőt, alkalmazkodsz - egyre erősebb ingerekre kapod már csak fel a fejed.

Hát ezért.

A bejegyzés trackback címe:

https://killtheradical.blog.hu/api/trackback/id/tr36561585

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2008.07.10. 13:13:06

A "provokálás" szó azt jelenti: "előhívni".

Előhívni a másik fél IGAZI, tökéletlen és önző véleményét, sőt mivoltát.

A provokálás alapja tehát az, hogy nincsen bizalom a másik felé, nem hisszük el, amit a másik mond. Úgy véljük, ő nem azt gondolja, amit mond, hanem valami mást.

Egyáltalán nem véletlen, hogy az őszödi beszéd óta vált folyamatossá a provokáció, hiszen az a szöveg pontosan a közbizalmat ásta alá a legnyilvánvalóbb módon.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.07.10. 13:20:47

csöncsön:
előtte is inkább jótékony homályban éltünk, nem bizalomban.
boldogok voltunk, mint a lelki szegények, és közben nem beszéltünk olyan dolgokról, amikről kellett volna.
ezeknek a témáknak a felvetését meg lehet tenni provokáció nélkül is, de nem kapunk érdemi választ.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2008.07.10. 15:14:21

Csöncsön: nem az őszödi beszéd váltotta ki ezeket a dolgokat, gyurcsány csak ráfingott a parázsra... 2002 óta folyamatosan, megállás nélkül megy a kérlelhetetlen, megalkuvásmentes uszítás, újraszámlálás, újraszámálálás újraszámlálása, "ez nem az én miniszterelnököm", orbán meg folyamatosan csak somolygott az ilyen megmozdulásokon, saját hívei körében is legitimálva azokat. Az őszödi beszéd egyszerűen csak kihozta a genny legfelső részét a felszínre...
A provokáció célja pedig a lépésre kényszerítés, vagy ahogy írod, reakció előhívása a másik félből.

Dr.Stein (törölt) · http://republicator.blog.hu/ 2008.07.10. 18:06:28

Azt nem tudtam már kifejteni, hogy pont a rohanás miatt az általad említett "utánaolvasok egy témának rendesen" forráskutatás csak a lassú folyású egyetemblogoknál képzelhető el szerintem (az igazán komoly kutatás), egy közéleti fórumon
vagy egy team azonnali reagálása, vagy egyetlen ember szívós munkája szükséges. Emiatt marad az általad is említett, kreált és felszínes véleményalkotás. Nem tudom, hogy a kevésbé fontos, napi híreknél baj-e ez.

És kit érdekelnek a megalapozott tények, mikor a hangerő, és ugyanannak a véleménynek minden hírcsatornából özönlő mennyisége számít?
Lásd a sajtópereknél, ott is a kezdőrúgás (a cikkben leírtak) stílusa és ütőssége hozza a pénzt, a helyreigazítást már senki sem olvassa, llletve addigra aktualitását veszti a hír, vagy vád.

Tények? Bahhh, tényekkel bármit be lehet bizonyítani :)
süti beállítások módosítása