Ateizmus, anarchia és koszos punkok.

killtheradical

killtheradical

Bírák

2008. május 30. - bs395

Amikor leülök a gép elé, mindig felmegy a fejre a fülhallgató, és általában a Thunderdome összes megy benne.

A stílusban előszeretettel használnak bootlegeket kultfilmekből, egyes számoknak egészen egyéni ízt adva.

Promo-nak van egy száma, a címe "I am the law!". Ismerős volt, csak nem tudtam, honnan.

Aztán olvastam a Repulbicator-on Rékuc egyik írását (még nincs élesítve), ami mellé már be volt szúrva az itt látható kép, és leesett. (közben élesítve lett, de a kép eltűnt, úgyhogy tulajdonképpen megmentettem némi bitet a pusztulattól)

Hát persze, hogy Dredd az! (Sly hangján).

A végtelen ismétlésre állított idézet teljes egészében úgy hangzik, hogy
"I never broke the law - I AM THE LAW!"
azaz
"Sose szegtem meg a törvényt - ÉN VAGYOK A TÖRVÉNY!".

A rend (hehe) kedvéért: a világ, amiben az egész játszódik, a messzi-messzi jövőben van, ahol a környezetszennyezés, a háborúk és a túlnépesedés gyakorlatilag lakhatatlanná tették a Földet, és az emberiség nagy része hatalmas városokban tengődik nem éppen idilli körülmények között, un. MegaCity-kben - a falakon kívül a mérgező puszta, mutánsok és kannibálok. A rend fenntartását spéci egységek végzik, bírák, akik egy személyben integrálják a rendőri erőt, a bíróságot bíróstul-esküdtszékestül, és - ha kell - a kivégzőosztagot is.

Ismeretterjesztés megvolt, vissza a szabad asszociációkhoz.

Ezt a fajta berendezkedést krytokráciának hívják, vagyis olyan kormányzásnak, ahol a törvényvégrehajtás és a törvényhozás nem különül el - szó szerint a bírók uralma. Az pedig, aki meghozza és alkalmazza a törvényeket - ahogy az idézetből is kiolvasható - a törvények felett áll.

Ismerős, nem?

Dredd másik kedvenc mondása: "Democracy is not for the people.", vagyis a demokrácia nem embereknek való, vagy a demokrácia nem az emberekért van.

Ha megint áthallást vélsz felfedezni egyes politikai törekvések kommunikációja és egy eltúlzott, fiktív, 1977-ből származó angol képregény erőszakos igazságtevője között, az vagy azt jelenti, hogy a komplett magyar politikai elit Dredd rajongó, vagy azt, hogy már megint az angoloknak volt igazuk, és nem csak Churchillnek, hanem olyanoknak is, mint Hobbes, Paine, Darwin, vagy nem másnak, mint magának Dawkinsnak (bizony, az Önző gén egész egyszerűen vulgárisan őszintén írja le az emberi természet és társadalmak legalapvetőbb mozgatórugóit - entrópia fanok előnyben!).

Vagyis ha legközelebb politikust látsz nyilatkozni, próbáld elképzelni a képen látható szájtartással és sisakban.

Esetleg nagyítsd fel a képet, nyomtasd ki, vágd körbe, és amikor feltűnik valamelyik prominens a tévében, gyorsan biggyeszd oda a képernyőre.

További érdekességek még a filmben, hogy nincsen benne gonosz karakter, még a rosszfiú Rico, vagy a meghasonlott új főtanácsos sem azok, továbbá nincs benne önzetlenség se, a látszat ellenére minden tett az önzés valamely formáját szolgálja, önigazolást keresve - és ezek egy képregény adaptációtól azért ritkán látott dolgok.

Az egyetlen idegesítő motívum, hogy pont a gonoszság határát súroló Riconak vannak a legjobb dumái:

  • Griffin: - I think you know Dr. Hayden!
  • Rico: - I remember you! Testified before the Council that I was insane, right? And therefore innocent?
  • Dr. Hayden: - I was trying ot save your life!
  • Rico: - What you did was insult me, 'cause I knew exactly what I was doing! Then and now!

A bejegyzés trackback címe:

https://killtheradical.blog.hu/api/trackback/id/tr83492782

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

phaidros 2008.05.30. 12:42:46

Emlékszem rá, tetszett a film. Meg a járőrbíráskodás intézménye is, be kell valljam... De hát én konzervatóriumos vagyok. :D

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.05.30. 13:14:23

előre ksizámíthatóan nekem az olyan jelentek tetszettek, mint amikor rico megkapja a feladatát :-)

- You want fear? I'm frear! You want chaos? I'm the chaos! You want a new beginning? Here! I AM THE NEW BEGINNING!

és mindezt armand assante darálja, pöszén - beszarás, na :-).
imádtam a filmben, hogy ennyire sarkít és túloz (mint ahogy az sci-fitől elvárható), közben mindkét karakter, akik egymás antitézisei kéne, hogy legyenek, nagyon is emberi marad, nem lépve át saját korlátaikat.
amit még imádtam benne, hogy keverte a jellemzőket - a tradicionalista karakter lép túl olyan hagyományokon, mint család vagy barátság, és az anarchista ragaszkodik hozzájuk.

Dr.Stein (törölt) · http://republicator.blog.hu/ 2008.05.30. 18:12:49

Dredd nagyon király, de nem a sly-féle hollynyál, hanem a képregény. Igen-igen brutál, kedves gyerekek. Leszakadó végtagok, a légvédelem által kilőtt télapó, "Most futkározz, pupák! beszólás Dreddtől - miután cafatokká lőtte egy kocogó lábát, a kitömött és gázlámpaként funkcionáló gyorshajtó motoros)
Asszem a Metal Hammerben jelent meg néhány rész belőle.

Végül lekerült kép, mert a sokadik újraszerkesztés után rékuc leirtotta. Csak egy nagyon egyenes asszociáció volt bíró>Dredd bíró.

Dr.Stein (törölt) · http://republicator.blog.hu/ 2008.05.30. 18:13:29

Dredd még így is kibirhatóbb, mint a politikusok többsége.

Dr.Stein (törölt) · http://republicator.blog.hu/ 2008.05.30. 18:14:44

Ja és anno kreáltam egy MAGUS alkasztot is ennek mintájára, aztán körülírtam egy regénnyel. De szar lett, így nem ismerte meg a világ.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2008.05.30. 21:53:30

index.hu/politika/belfold/lomnici7917/

"Magyarországon a váderedményesség elképesztően magas, 97 százalék körüli. "

Dredd is irigykedhet.

Dr.Stein (törölt) · http://republicator.blog.hu/ 2008.05.31. 10:13:57

kolbászoszsömle 2008.05.30. 21:53:30

:))))))))))
süti beállítások módosítása