Ateizmus, anarchia és koszos punkok.

killtheradical

killtheradical

Spekulatíve

2008. május 07. - bs395

Megkavarni a szart (ezt most tanultam).
Drágul az élelmiszer, keresik az egyszemélyi felelőst.
Ujjal mutogatás leszen osztályrésze mindenkinek.

Van ujjal mutogatás a globális felmelegedésre, az intervenciókra, a bioüzemanyagokra, és most már a spekulátorokra is. Merthogy vannak emberek, akik spekulálnak. Bármire. Amiben pénz van, arra.

Lehet magyarázni, hogy a tőke, az érték az nem fejezhető ki pénzben, és igazunk is lesz. Mégis kifejezzük. Komparatívan, torzítva, ahogy éppen érdekünk kívánja.

És spekulálunk, hogy mennyit nyerhetünk ugyanazon az összegen, ha itt ehhez a kapitalhoz hasonlítjuk, majd ott ugyanazt a másik kapitalhoz. Persze nem az árfolyamra spekulálunk, bár úgy tűnik: az emberekre spekulálunk.

Nem tudjuk befolyásolni, hogy a rizs ára mennyi legyen, de azt igen, hogy mit higgyenek mások, hogy mennyi lesz. Nem a piac és a közgazdaságtan folyamataira spekulálunk, hanem arra, hogy a többiek mennyire fogják ezeket a szabályokat követni.

És most épp megint az alapvető élelmiszerekre spekulálnak. Vagy az olajra. Átnyergelnek egyik termékről a másikra, mert nekünk kell az a termék, és időről időre kiderül, hogy hajlandóak vagyunk benzinért és ételért többet és többet fizetni, mint azt korábban gondoltuk.

A realizált extra haszon szépen gyűlik, amíg el nem éri azt a szintet, hogy gyakorlatilag önjáró lesz. Ha megnézzük a mostani éhséglázadásokat - amik annyira nem újak, az információ terjedésének a szélesedése óta érzékeljük csak őket - feltehetjük a kérdést, hogy eléggé önjáró már-e ez a gyakorlatilag fedezet nélküli pénztömeg?

Szembe megyünk-e ennek a hatalomnak, vagy azon kepesztünk, hogy meglovagoljuk a trendeket, hátha nekünk is leesik némi morzsa az asztalról?

Csak mert ha tényleg globális élelmiszerellátási katasztrófa és nyersanyag/termőföld háborúk lesznek, apokalipszis meg ilyenek, akkor esetleg kiderül, hogy a fedezet nélküli pénztömeg tényleg csak egy komoly mennyiségű színes papírlap meg bináris jel, és ha azok, akik most birtokolják az életünk felett a hatalmat, megpróbálják ezt jó előre átmenteni, az milyen következményekkel fog járni?

Fogunk-e mi ebből az egészből itt Magyarországon bármit is érzékelni, vagy egyszer csak abba maradnak majd a hírek, és elkönyveljük, hogy túl volt lihegve az egész, és most se lesz világvége?

A bejegyzés trackback címe:

https://killtheradical.blog.hu/api/trackback/id/tr89456297

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása