Ateizmus, anarchia és koszos punkok.

killtheradical

killtheradical

Szerény javaslat

2008. március 17. - bs395

Még végén rendes blog lesz ez itten.

Az elmúlt napokban-hetekben a kommentek között volt egy adag jó ötlet, ki mit és hogyan változtatna - merthogy vannak itt konstruktívak is.
Ne kárhoztassuk a népszavazás intézményét, éljünk vele mi is!
Szavaztassuk meg a "népet", szeretné-e, hogy:

- ne legyen a parlamentbe jutásnak százalékos küszöbe. az 5%-os küszöb eléréséhez igen komoly anyagi erőforrásokra van szükség, amit pedig az anyagi forrásokkal rendelkezők csak és kizárólag akkor adományoznak oda egy pártnak, ha az a választások után kamatot tud adni rá. mivel ez egy pár képviselős formációnál gyakorlatilag lehetetlen, így az anyagi források nem érkeznek, a jelenleg bent lévő pártokon kívül max. a Jobbik tud majd bejutni, az SZDSZ-MDF lehet, hogy kiesik, a KDNP meg nem párt, hanem meghosszabbított Fidesz frakció. a kétpártira zsugorodó parlamentben még akkora érdekképviselet se lenne, mint amekkora most van, pedig ez is szégyen. ezen segíthetne, hogy olyan törpepártok is bejussanak, akikkel adott esetben muszáj lesz olyan kompromisszumokat kötni, ami az adott párt támogatóinak kedvez – érdekképviselet, tetszik tudni.

- ne legyen listás szavazás. lásd KDNP (nekem ez nagy szívfájdalmam, inkább jutott volna be a MIÉP vagy a Jobbik, mert inkább radikáljobbosok, mint álszent, soviniszta vallási fanatikusok). listás szavazással jutnak be a káderek, az arra annyira nem érdemesek, hogy esetleg egy másik, szintén nem érdemes üti el az egyéni helytől. szóval nem kell.

- ne legyen normatív támogatása az egyházaknak, hanem önbevalló népszámlálás alapján osszák szét az erre szánt pénzt. azaz ha ma az adóbevételek X %-át adják az egyházaknak, akkor legyen egy egység jelenleg kifizetett összeg/adóalanyok száma, és ezt a számot kéne felszorozni a vállaltan az egyházat támogatók számával, azt csókolom.

- kiterjeszteni a közvetlenül felajánlható adó százalékát - sőt, közvetlenül legyen leróható, a központi költségvetést kikerülendő. így egyrészt biztosak lehetnénk benne, hogy az a pénz, amiről szolidaritás és egyéb címszóval lemondunk, az tényleg a megfelelő helyre kerül, másrészt odafent kevesebbet lehetne egymás közt elosztogatni és haverokkal megrendeltetni. az azért mégiscsak izmosan etikátlan, hogy mondjuk egy cég adóját vesztegetés közbeiktatásával a konkurenciának adják állami megrendelés gyanánt.

- igenis legyen boszorkányüldözés. akinek az előző rendszert kiszolgáló múltja van, azt tárják fel, és független, választott bíróság mérlegelje a tevékenységét, és amennyiben indokoltnak látja, tiltsa el mindenféle köztisztségtől, véleményformáló tevékenységtől, egyebektől.

- képviselők mentelmi jogának felfüggesztése kerüljön ki a mentelmi bizottság hatásköréből, szintén a bíróságok hatáskörébe. hátha több elmarasztaló ítélet születne, és egy fél fokkal komolyabban vennék a munkájukat, mert per pillanat a mentelmi jog felfüggesztése pártok közötti alku.

- a közbeszerzések minden adata legyen nyilvánosan elérhető, az abban részt vevő cégek adóbevallása úgyszintén. hátha egyszerűbb lenne kinyomozni a kartelesedéseket és összefonódásokat.

- a képviselők költségtérítése legyen számlaköteles, és az APEH ellenőrizze tételesen a számlák ellentételezésének megvalósulását minden egyes képviselőnél. nem a költségtérítést sajnálom én tőlük: ha tényleg az ország érdekében fáradozik, és az pénzébe kerül, ám legyen, de vonatkozzanak rá ugyanazok a szabályok, mint mindenki másra.

- csökkentett SZJA, helyette vagyonadó - ingatlanokra, nagy értékű ingóságokra, akkor is, ha bérbeadó cégen keresztül birtokolja: a bérbeadó köteles az adótételt beleépíteni a bérleti díjba, és azt közvetlenül a központi költségvetésnek megfizetni. hátha fehéredne picit a gazdaság, és bővülne az adózók köre valamelyest.

- a versenyszféra standardjainak alkalmazása az állami cégeknél, a vezető beosztású közalkalmazottak, köztisztviselők vagyoni helyzetére, bevallásaikra a képviselőkével azonos szabályok vonatkozzanak. nehogy már vastag jutalmat kapjon, ha veszteséges.

- ne lehessen pozíciókat halmozni, se állami cégekben, se bármely állami intézményben. nem kisebb parlament kell, hanem jobban odafigyelő emberek.

- kössék össze már az állami szervek gépeit, adatbázisait kábellel! oldják már meg a multi-tier alkalmazáskörnyezetet, hogy egyik önkormányzat, egyik megyei APEH, egyik rendelő a megfelelő jogosítványokkal belelásson már a többibe, ne nekem kelljen kivennem egy hét szabit, ha elbasznak valamit.

Kb. ennyi.
Zsidóbérenc vagyok, és uncsi már, hogy szerintem minden a Viktor hibája, holott nem is ő van kormányon?

Ami hiányzik mindehhez:
- hogyan lehet több százezer aláírást összeszedni a két nagy párt valamelyikének támogatása nélkül?
- hogyan lehet reklámozni a dolgot pénz hiányában?

A bejegyzés trackback címe:

https://killtheradical.blog.hu/api/trackback/id/tr64383751

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

makulit 2008.03.19. 10:21:54

Az elso ket pont nem mond ellent egymasnak? Ha nincs lista, akkor nincs szazalekos kuszob sem, nem?
Pl, hany szadeszes jutott be legutobb vagy akarmikor egyeniben?

Egyebkent egyetertek a kisebb parlamenttel es a tobb parttal is. Jelenleg tul sokan melegszenek a T Hazban, es egyik sem kepviseli az en velemenyemet.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.03.19. 10:34:35

makulit: ha nincs lista, akkor is van egy országos százalékod, hogy a te képviselőidre mennyien szavaztak - ha nincs meg az 5%, hiába jutott be 2 képviselőd, nem alakíthatsz frakciót, úgy meg nem kaphatsz helyet az előkészítő bizottságokban, ahol az "érdemi" munka (leszavazás és zafatokra szedés) történik.

nem feltétlenül kisebb parlament kell, hanem olyan emberek, akiknek van idejük és kedvük csinálni ott a dolgukat.

Tgr 2008.03.20. 23:03:40

Ha nincs lista, az a nagy pártoknak kedvez nagyon durván, mert hiába szavazna egy pártra az ország 15%-a, ha az a 15% egyenletesen oszlik meg a választókörzetek között, egyetlen képviselője se lesz...

nemecsekerno_007 2008.03.23. 21:10:42

bs395

Na b*sszátok meg erről beszéltem. Nagyon jól összeszedted bs395 mér nincs kint az Index címlapján. Miért nem volt a mai Híradóban? :)Hogy kell népszavazást kezdeményezni? Biztos ki akarnak majd csinálni a körön belül lévők. :) Arra lehet készülni.
Kellene egy uszító. Mondjuk a Tóta W. :)
("Nem találkoztunk mi már valahol, te uszító" :)
Most komolyan én nagyon nem vagyok egy ilyen mozgalmi ember, de ennek lenne értelme. Az összes létező ismerősömnek elmondanám, megbeszélném velük. Szerintem aláírnák. Fel lehetne az iwiw-et is használni, meg bármilyen internetes lehetőséget. Az ugyanis nem cenzúrázható.
Persze a nagy magyar közöny is kicsinálhatja. De ha meg se próbáljuk. A megvalósításra mondjunk ötleteket. Szerintem elég sokan összejövünk, biztos lesz mindenféle szakember (jogász, közgazdász, közigazgatási szaki, orvos etc...) megfelelően meg tudjuk indokolni. Szerintem. Na come on.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.03.24. 08:33:44

nemecsekerno:

azért nem volt bent a mai híradóban, mert egy hete íródott :-)
dumcsizok én is emberekkel, a tömeg mérete nem túl szingifikáns, és elég megosztott.
plusz még mindig nem találtam semmi olyan szervezeti háttért, ami ki tudná szolgálni a hátteret :-(.

nemecsekerno_007 2008.03.24. 11:07:44

bs395

Ne keseríts. :) Én csak azt mondom, hogy meg kellene próbálni. Ha többen összejövünk lesznek a szakterületnek szakemberei. Persze így is nagyon nehéz lesz. Ezek nagyon be vannak betonozva és a nyugdíjasok nagy részét meg lehet venni egy pártlogós tollal. Sajnos. :(
Ha nem csinálunk semmit akkor viszont Mo. le fog szakadni ugy 25-30 évre.
Egyébként milyen szervezeti háttérre gondolsz? Azt nem teljesen értem. Nem tudjuk mi azt megteremteni.
(Mondjuk egy anarchoszindikalista közösséget :)

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.03.28. 13:21:09

nemecsekerno: nincs elfelejtve a dolog, csak még annál is lassabban megy, mint gondoltam :-(.
belerakunk némi pénzt, azt vagy nagyot esünk pofára, vagy csak kicsit.
a cél fél év, és mondjuk a képviselői költségtérítéssel kezdenénk.

te-hecc 2008.03.31. 18:24:22

Nekem van egy ötletem, hogyan lehetne szavazni ezekről az igazán fontos dolgokról, csináltam is egy oldalt rá, csak már kitöröltem. Arra gondoltam, hogy ha már népszavi van, akkor egyezzünk meg (kb.) egy kérdéssorról, és tegyük azt a borítékba. A népszavi lement, és kiderült, hogy 33 ezren direkt érvénytelen szavazatot adtak le. Na ezt kéne megszervezni, hogy kiderülhessen, hogy az érvénytelen szavazatok tk. egy egységes kéréssort jelentenek. Ha már van népszavi, sok pénzből megszervezve, használjuk ki! Na ezt akartam, csak nem tudtam jól megmarketingolni. Talán a következő, őszi (ha lesz...) népszavira fel lehetne készülni. Nem kell, hogy a maszek kérdéssorunk nyerjen, de egy pár százalékra már felkapja a fejét a sajtó. Teljesen szervezetlenül lett kb 1% érvénytelen szavazat (mindenfélét rajzoltak a szavazólapra), ha rendesen terjesztenénk, összejöhetne még 1-2% - és mind egy altrnatív kérdéssorra! Gondoljatok bele már van 33000 ember, aki saját indíttatásból nekimegy a politikusoknak! Mi van, ha mutatunk egy irányt?

A kérdéseiddel kb. egyetértek, Feri halálnyugodtan előhozta, hogy CSAK listás szavazás legyen, mindezt az orosz választások után, ahol csak listás szavazás van, és az eredménye ismert. Nálam az alapkérdések: 1. ne legyen lista 2. ne legyen küszöb 3. visszahívhatóak legyenek a képviselők 4. 200 képviselő bőven elég 5. számoljanak el a juttatásaikkal 6. múltfeltárás 7. továbbisvan, de mind1, ennyi elég

A blogod fasza, be is raktam az aboogymba.
süti beállítások módosítása