Ateizmus, anarchia és koszos punkok.

killtheradical

killtheradical

A radikalizmus, mint olyan

2008. március 16. - bs395

Hagyjuk most a molotov-koktélos neanderthalokat, akiket még az egyszerű ember is leköpött. Vagy Gonda Lászlót, Budaházy Györgyöt, ifj. Hegedűs Lórándot, Vona Gábort, Toroczkai Lászlót, akik olyan megbízhatóan szállítják a napi betevő agyatlanságot, hogy órát lehetne hozzájuk igazítani.

Inkább a radikalizmusról, mint jelenségről beszéljünk. Toroczkai Lászlónak, meg kell hagyni, eseményenként van egy, azaz egy darab józan megnyilvánulása, ami azért ijesztő. Mondta volt pediglen, hogy "Nem volt győzelem népszavazás, mert az emberek a pénztárcájukkal szavaztak, nem a szívükkel, üzent Toroczkai László Orbán Viktor Fidesz-elnöknek.".

Itten van az ezüsttel hímzett ugró oroszlán (alatta Puma felirattal) elásva.
A radikalizmus, mint olyan, válasz a politikára, jobban mondva annak kilátástalanságára. Ha a választók igényeit nem képviseli senki - sem a kormány, sem az un. nagyérdemű ellenzék -, akkor az emberek helyzete kilátástalan lesz, amitől frusztráltak lesznek, attól pedig agresszívek. Az agresszív, frusztrált embert pedig, akinek nincs jövőképe, nincs igazi választási lehetősége, vagy vesztenivalója, könnyen meg lehet szólítani: hamis ígéretekkel, ellenségképpel, bármivel, amitől úgy érzi, hogy kitörhet elkeserítő helyzetéből, vagy legalább a feszültséget levezetheti.

Hitler nem juthatott volna hatalomra a Weimari köztársaság langyos, tehetetlen posványa nélkül. A bolsevizmus soha nem juthatott volna hatalomra, ha az orosz polgári kormány élhető alternatívát ajánl a népnek, nem csak lecseréli a rendszer haszonélvezőinek egy részét.
Fent nevezett agitátorok nem tudnának tömegbázisra szert tenni, ha a politikusok, értelmiségiek az emberek problémáira reagálnának, nem csak üres frázisokat puffogtatnának (ugyi, Viktor).

Az idő múlása nekik kedvez. Nagyrabecsült vezéreink el vannak foglalva egymással: Viki előrántotta Lacit a farzsebéből, és vele hadonászik a szocialisták felé, akik meg be vannak szarva, hogy akkor most tényleg vége van a kommunizmusnak, el kell kezdeni dolgozni, vagy csinálni bármit, ami a megtévesztésig hasonlít arra. Viki meg azt nem veszi észre csupán, hogy ő sem megoldása, hanem része a problémának.

A Magyar Gárda nem része a problémának: tünete annak. Attól, hogy betiltjuk, az emberek még nem lesznek kevésbé gárdisták. Attól, hogy jól megijesztjük a cigányokat, még nem szűnik meg a probléma, ami a cigánybűnözést kiváltja (tudniillik, hogy saját vezetőikkel árusíttatják ki a megélhetésüket, mesterségesen, direkt tudatlanságban és szegénységben tartva őket). Attól, hogy betiltjuk a jelképeket, a szavakat, attól a jelentésük még nem szűnik meg.

Alternatívát kéne adni nekik. Lehetőséget, hogy megteremtsék a maguk egzisztenciáját, hogy legyen mire büszkének lenniük a nélkül, hogy ehhez másokon kéne taposniuk.
E helyett van egy Március 9-ünk, amire büszkék lehetünk.
Vagy Március 15-ünk, amikor is nekimentünk a realitásoknak újfent fejjel előre.
Magyar büszkeség napja.

Kösz, de inkább nem.

A bejegyzés trackback címe:

https://killtheradical.blog.hu/api/trackback/id/tr33382554

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dr. Stein (törölt) 2008.03.16. 11:41:39

Igen, ez így korrekt megállapítás. Talán azt hagytad ki, mikor a fokozódó állami terrorra a civil terror a válasz és ezek egymást gerjesztik. Ha láttad a több ezer birodalmi rohamosztagost és a kordonok mögé búvó Demszkyt, akkor közel érezheted az olajban gazdag diktatúrák auráját, kiknek telik vízágyúra.

gravy_t 2008.03.16. 13:05:28

naná, hogy viktor puffogtat üres frázisokat. aha. ez már elég uncsi.

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.03.16. 13:11:48

Érdekes, de 2006 előtt minden ünnep békés volt , sehol egy rendőr ... azt kellene megvizsgálni akkor, azóta mi történt ....

Bambula 2008.03.16. 13:20:53

zero: én speciel az egészet a 2002-es erzsébet-hídi randalírozásig vezetném vissza.

Re-D 2008.03.16. 13:23:36

eléggé durva, hogy egy nemzeti ünnepnek úgy kell eltelnie, hogy már totál nem arról van szó amit ünneplünk. Inkább amolyan ürügy a Március 15-e. Azt még hozzátenném, hogy nem csak Viki unalmas hanem az összes politikus. Fletó most be van sértődve, ha a nép ezt akarja megkapja. Viki meg akkor lesz szarban ha a választások után leszünk, mivel a szarból Ő sem tudja kihúzni az országot és egy év utána még mondogathatja hogy az előző kormány hibája minden, de a 2., 3. évben be kell lássa, hogy csodákra Ők sem képesek. A csoda az lenne, ha a magyar ember végre a szocializmus (elvárja, hogy az állam tartsa el) eszméitől tudna szabadulni. Igaz, az állam meg sokat akar. Ördögi kör. Az a baj, hogy még mindig hiszünk a csodákban és azt hisszük, hogy a másik (aki szintén betegesen a hatalmat akarja, a sejtelmes mosolyával) majd valóban nem csak a hatalmat akarja és megváltouztatja az egész világot. Már unalmas ez a lassan 2 évtizede zajló marhaság. Más világot élünk mint anno, de mégis az emberek jobban hisznek a reklámnak mint a saját szemüknek... :(

Muad'Dib 2008.03.16. 13:30:00

respect...
Ez egy nagyon jó blogbejegyzés. Sajnos teljesen igaza van. Az emberek nagyrészének nem alternativa sem a fityesz sem a maszop-szadesz banda. Végül is más jelszavak alatt lopják el az emberek pénzét. És az alapján csapódnak ide vagy oda (leszámítva az elvakult keménymagot) ,hogy alapvetően melyik nézet van közelebb az értékrendjükhöz.
Én pl. jobban útálom a maszopot, mert alapvetően jobboldali beállítotságú vagyok, de józanésszel tudom, hogy a fityesz ugyanaz a posványa, csak más jelszavakat használ..

Netuddki. 2008.03.16. 13:42:31

Hmmm.
1. Több helyen javasoltam már, hogy március 9.-ét nyilvánítsuk a megosztó, megélhetési, korrupt, síkhülye politikusok napjának.

2. Csak az a gond, nem elég, hogy ez a 19 év el lett qrva, még sajnos a következő 19 sem kecsegtet semmi jóval. Legalábbis ezzel a politikusi gárdával nem.
Egyik sem az állampolgárok, hanem a saját zsebének az érdekeit képviseli.

3. Az erőszak nem old meg semmit, sőt a zűrzavar inkább a jelenlegi pártoknak kedvez, mert eltereli a figyelmet a sokkal fontosabb kérdésekről. Be lehet vezetni demokráciával ellentétes törvényeket is.

nick_007 2008.03.16. 13:58:03

De miért gondolja bárki is azt, hogy attól jobb lesz neki, ha tör, zúz, gyújtogat az utcán?
A nemzeti ünnepeknek nem erről kellene szólnia. Más országokban hogyan kezelik a radikalizmust?

Szavazás: Szakszerűen oszlatták a rendőrök a tömeget március 15-én?
wita.hu/index.php?show=wita&wita=21

nemecsekerno_007 2008.03.16. 14:07:55

Jó kis blog. Respect.

Ez nagyon jó, hogy írogatunk. Jobbnál jobb ötleteket olvasok a kommentekbe valamit tenni kéne, mert ezek maguktól nem fognak.
Ko_Vacs
Senki nem gondolja, az már csak következménye a döntéshozóink töketlenkedésének. Értem mire célzol, de akkor ha tehetetlen vagy mit csinálsz?
Emlékezz arra amikor Gergényi a sajtótájékoztatón azt mondta, hogy nem használtak viperát. Akkor az újságírók mutattak neki fotókat meg videókat. És a válasz, nem használtunk viperát. Erre mit f*szt lehet mondani? Ilyen egy működő demokráciában nem fordul elő.
Egyébként Tóta W-nek van egy két jó ötlete szerintem arra kéne népszavazni.
- Töröljék el a parlamenti küszöböt
- Töröljék el a pártlistát (meg ilyenek)Ebben a szisztémában nem juthat más a parlamentbe csak a mostanihoz hasonlóak, erről azért gondoskodtak.

quintus 2008.03.16. 14:21:45

bambula : én meg az 1992-ben (!) elhallgattatott Göncz Árpádig !
Tudja-e ma az 1szerű állampolgár, hogy a magyar political class egyes csoportjai mikor kezdtek cicázni a szélsőjobbal, s mikor került talajba a sárkányfogvetemény ?

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.03.16. 14:47:18

gravy_t: te nem a rio vagy tegnapról, álnéven?

Dennismoor 2008.03.16. 15:11:28

A legjobb blogbejegyzés ez, amit eddig olvastam.
Szerintem is a parlamenti küszöb és a lista miatt teheti ez a sok majom amit tesz, kapjunk már össze párszázezer aláirást, végre lehetne egy népszavazás, aminek lenne értelme.
Szerintem a mentelmi jogukat is meg kellene vonni, legyen már tétje is a melójuknak...

nemtudom · http://azallamenvagyok.blog.hu 2008.03.16. 15:12:48

Ha a visszavezetésnél vagyunk, volt egy rendszereváltásunk, eltelt négy év, jött a Horn-Kormány, ami a népet egy pofonvágással egyenértékű csomagot vezetett be a majdani gazdasági fellendülés, a jólité állam megteremtésének reményében. Volt ekkor még egy Torgyán József nevű résztvevője a politikának, aki abból tartotta fenn piciny pártja támogatottságát, hogy mindenkit megpróbált bemocskolni és le akart mondatni.
De valljuk be: Józsi bácsin annakidején jókat mosolyogtunk, és sajnáltuk azt a pár kisnyugdíjast a szakadt kis kabátkáikban, akik lelkesen tapsoltak neki. Ekkor jött egy hajdanvolt liberális, farmeres politikus, aki úgy érezte a fiatalság lendületét újra kell éleszteni, aki tudta, hogy neki hatalomra kell kerülni. Józsi bácsi példáján fellelkesülve elkezdett hát ő is kommunistázni, és népszerű jelszavakat kiabálni. Megteremtette kis hazánkban az azóta már sokat emlegetett POPULIZMUST, és ezzel meg is nyert egy 1998-as választást. Két év alatt kiderült, hogy ő sem tud többet a tandíj beszűntetésénél tenni, csak szépen magábaszippantani azokat, akik partneréül szegődtek. Lettek új focipályák, egy emberként ott ültünk vele a franciarszági focivb-n, de ettől nem lett jobb. Aztán 2002-re az mszp is felismerte, hogy az üres szavaknak, a hangzatos szitkozódásoknak mekkora hatalma van, és így nyertek egy választást a fidesszel szemben, hisz a bal oldal politikusait valamiért hajlamosabbak az emberek komolyabban venni.
Így van az, hogy 1996 óta senki nem mer semmit tenni ebben az országban, max annyit, amit azt a kevés "komolyágból eredő" előnye fedez.
Mi meg itt ülünk a szarban, nem megyünk este megnézni egy gyertyás megemlékezést 48-ról, vagy 56-ról, legbelül tudjuk, hogy az unokáinknak sem lesz olyan jó, mint amit egykor a gyerekeinknek szerettünk volna megteremteni.

vakablak 2008.03.16. 17:23:39

Alapvetően egyikőtök elemzésével sem értek egyet, véleményemhez legközelebb valamennyire "nemtudom" írása áll.

Alaptézisem, hogy az ország nincs is szarban, sem gazdaságilag, sem politikailag, legalábbis távolról sem olyan mértékig, ami igazolná a radikalizmus mostani kitöréseit. Igaz ugyan, hogy általában a radikalizmus felerősödéséhez vezethet, ha "kilátástalanság" van, meg "a választók igényeit nem képviseli senki", de ez távolról sem az egyetlen ok. Magyarországon ma az ok a tömegpszichózis. Magyarország képzelt beteg, de annyira hihetően az, hogy a saját hipochondriájába közben tényleg belebetegedett, még a képzeltnél is sokkal súlyosabb bajt okozva ezzel magának. Annyira sokáig sikerült mondogatni, hogy "minden szar, minden szar", hogy egyrészt mindenki elhitte hogy tényleg minden szar, másrészt pedig a "minden szar" egyenesági következménye azoknak a szélsőséges nagyokosoknak a feltűnése, akik azonnal felkínálják a maguk idióta csodareceptjeit. Ez az extremizmus diadala.

A magyarországi folyamat másik, kiegészítő magyarázata a rendszerváltás körüli és azt követő történelemben keresendő. A kádári gyulyás-kommunizmust úgy követte a rendszerváltás, hogy abban a társadalom maga nem is vett részt. A rendszerváltást elképesztően kisszámú ember vezényelte le és érte el, ráadásul csupa olyan, akinek a dolog logikájából eredően semmiféle néptől származó legitimitása erre nem volt (hiszen nem választotta meg/ki erre őket senki). Nem volt semmiféle felfordulás, nem hogy forradalom nem, de még tömegmozgalmak sem, nem voltak demonstrációk, spontán megmozdulások, semmi. Egyes más k-európai országgal szemben Mo.-on nem vívta ki a nép a saját szabadságát, nem izzadta ki, nem fizetett érte semmit. Ez csak úgy jött. Senki sem volt radikális a rendszerváltást megelőzően, és azt követően sem, mint ahogy erre nem is volt igénye a kádári ól-akol melegéhez, a kimondatlan kompromisszumokhoz szokott népnek. Az ígéret szerint addig volt béke, amíg hőzöngés nincs. A béke jó, a békéből viszonylagos jólét származott, ezért hát nem is volt hőzöngés.

Ez a helyzet szűnt meg a rendszerváltással, megszűnt a kimondatlan kompromisszum hatálya, de a megszokás lendülete vitte tovább a dolgokat a maguk medrében. Egész egyszerűen a társadalom habitusváltásához szükség volt 10-15 évre, ennyi kellett ahhoz, hogy felüssék a fejüket a minden társadalomban ott lappangó bajkeverők, az extremizmus igazi nyertesei, az uszítók. A magyar társadalomnak nincs ez ellen immunitása, semmilyen védekezési forma nem létezik jelenleg. Kellemes elkövetkezendő 50 évet kívánok mindenkinek.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.03.16. 20:39:48

vakablak: apám kint volt tüntetni '89-ben.
nem azt mondom, hogy Vona Gábor hatalomra fog kerülni, de ha a helyzet és a hozzáállás nem változik (ami, valljuk be, elég esélyes), akkor a parlamentbe 6, de lehet ,hogy csupán 2 év múlva igen, addig pedig elég kárt fognak okozni, utána meg aztán pláne. most is elég izmos programmal, és elég Hitleri retorikával (megmondtuk, hogy így lesz, és meg is tettük, lám, ránk lehet számítani, és nézd, egyszerű emberek vagyunk mi, pont mint te,szavazz ránk, mi megértünk) nyomul.

nemtudom: '89 előtt csak népbutítás, populizmus volt. '90-ben is akadt belőle, főként ellenzéki oldalon (lásd az akkori SZDSZ). '94-ben is, csak akkor volt némi kiábrándultság a választókban a dilettáns, önjelölt "szakamberekből" és privatizátorokból, aztán kiderült, hogy a megreformált MSZP se hajlandó többet tenni saját újraválaszthatósága érdekében az ország rendbetételéért, és azóta ez állandósult.
az öszödi beszéd után én úgy voltam ,hogy oké, kaptam egy józanító pofont, de ha tényleg megcsinálja., amiről akkor beszélt, és tényleg működik, akkor hajrá Feri, de aztán ő se tudott túllépni a saját és párttársai árnyékán.

nemecsekernő: a parlamenti küszöb és a listás szavazás (lásd KDNP a semmiből) tényleg jót tenne a magyar politikának, mert így gyakorlatilag két párt játszótere az egész.

dennismoor: jó ötlet a népszavazás, de nem hiszem, hogy összejönne a szükséges aláírásszám - a prominensek kiállnak majd, és elmagyárázzák a kemény magnak, hogy ez miért is demokrácia ellenes. azért egy nekifutást megér, csak kéne hozzá szervezeti háttér, azt meg per pillanat nem tudok :-(.

vakablak 2008.03.17. 01:01:32

"Szerintem is a parlamenti küszöb és a lista miatt teheti ez a sok majom amit tesz, kapjunk már össze párszázezer aláirást, végre lehetne egy népszavazás, aminek lenne értelme. Szerintem a mentelmi jogukat is meg kellene vonni, legyen már tétje is a melójuknak..."

Igazán tisztelem mindenki véleményét, de ezt a sok sületlenséget hogy sikerült összeírni? Bocsánat, igazán ezer bocsánat, csak kifakadni tudok. Miről szól ez a blog? Miről a kommentárok? Ez a megjegyzés maga a megtestesült demagóg radikalizmus. Erre meg te, bs395, még rá is kontrázol:

"dennismoor: jó ötlet a népszavazás, de nem hiszem, hogy összejönne a szükséges aláírásszám - a prominensek kiállnak majd, és elmagyárázzák a kemény magnak, hogy ez miért is demokrácia ellenes. azért egy nekifutást megér"

Mi van??! Tudjátok ti, hogy miről beszéltek? Eltörölni a parlamenti küszöböt, az maga a csűrajtó megnyitása a szélsőségeknek, a radikalizmusnak, maga a weimarizáció, mintha már nem is épp ez lenne az ország egyik legfenyegetőbb baja. A parlamenti küszöb épp azért van, hogy ne óbégathassanak mindenféle riherongy pártok, a szélsőségeseket leszámítva mindenki által megvetett idióták a parlamentben. Ez kellene tehát?

Tudomásom szerint olyan nincs is a világon, hogy egy parlamentben ne legyen küszöb. De mást mondok, három példát olyan elbaszott rendszerekre, ahol a parlamenti küszöb _alacsony_:

1) Olaszország. 4% a küszöb koalíción kívüli pártoknak, és 2% bármilyen koalíciós pártnak. Meg is lehet nézni az olasz parlamentet, micsoda görény koalíciók nyomulnak, folyamatosak a kormányválságok, szinte nincs is olyan emberemlékezet óta, hogy egy olasz kormány kitöltse a mandátumát, mert bármelyik szélsőséges kisgeci párt valamelyik lehetetlen koalícióban boríthatja a bilit. Ez kell????
en.wikipedia.org/wiki/Parliament_of_Italy

2) Izrael. 2% a beugró. Hetente azzal van tele a sajtó, hogy mennyire kormányozhatatlan Izrael, mint az olaszoknál, csak pepitában. A 13. knesszet idejéig 1% volt a küszöb!!!
(www.israelcelebrates60.com/israel_today.php?a=5)

3) A Weimari Köztársaság. 30.000 szavazattal bármelyik párt bejuthatott a Reichstagba, ezért számtalan szirem-szarom regionális párt képviseltette magát, meg a szaros néhány szavazóját. 1931 és 1933 között emiatt (is) kormányozhatatlan lett az ország, s e körülmény torkollott aztán Hitler hatalomra segítésébe. Azóta hozzák fel a Weimari Köztársaságot mint a parlamenti demokrácia csődjének legjellemzőbb forgatókönyvét.
de.wikipedia.org/wiki/Reichstag_(Weimarer_Republik)

A mentelmi jog megvonásának ötletét még kommentálni is nehéz. Azért megpróbálom. Ez nem valami jópofa "goodie", olyan, mint a számla nélküli költségtérítés. Ennek az a célja, hogy ne lehessen koholt vádakkal akár bíróság elé állítani és ezáltal kivonni parlamenti képviselőket a törvényhozás munkájából, mert ez, ha elég aggresszíven csinálják, az egész országot kormányozhatatlanná teheti. Védelem a politikai söpredék ellen, ha úgy tetszik. Aki ehhez a rendszerhez hozzányúlna, az vagy maga is söpredék, vagy belegondolni is rest volt, hogy mit is javasol.

aranyhaj.blogspot.com 2008.03.17. 08:26:38

" '89 előtt csak népbutítás, populizmus volt."

Azért nemcsak az, mert akkor nyilván nem kerül sor rendszerváltásra.

Március 15-e még mindig azt jelenti, amit. A demonstrálók pedig eleinte békésen viselkedtek. Tudom, mert kint voltam közöttük, saját szememmel - és nem a médiáéval - akartam látni, hogyan alakulnak a dolgok.

aranyhaj.blogspot.com

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.03.17. 09:22:36

vakablak: okés, legyen magas a küszöb.
milyen más ötleted van arra, hogy a jelenlegi gárdát le lehessen csrélni, vagy akár frissíteni, azon kívül, ohgy megvárjuk, maíg vagy kihalnak, vagy csődbe megyünk, vagy tényleg erőszakos hatalomátvételt ér el valaki?
a mentelmi jogot nem viszavonni kéne, hanem kivenni a pártalkuk tárgyát képező mentelmi bizottság kezéből.

vakablak 2008.03.17. 12:00:57

Nagyon egyszerű.

Álljon ki a nyilvánosság elé az az átlátható és ellenőrizhető életvitelű ember - mit ember: csoport -, akinek a múltja tiszta, a lelkiismerete tiszta, a gondolatai tiszták, a szándékai reálisak és értelmesek. Alapítsanak pártot, alkossák meg ezek az emberek a programjukat, és rájuk, mint a tiszta, romlatlan, nem terhelt múltú újakra sokan fognak szavazni, bőven elegen ahhoz, hogy bekerüljenek a parlamentbe. Adják elő hihetően, hogy miből éltek eddig, hogy miből éltek a rokonaik eddig, hogy ők nem csaltak adót, nem csaltak áfát, nem csaltak járulékot, nem mutyiztak, nem voltak protekcionista összefonódások az életükben, nem kacsingattak cinkosan senkivel, nem kötöttek különalkukat előnyök érdekében. Legyen nyilvános az összes eddigi adóbevallásuk, mint ahogy sok országban mindenkié ez. Halljuk, halljuk, pakoljanak ki az igazsággal, legyen minden transzparens, mutassák meg ezek az emberek, hogy lehet máshogy is, legyen hihető velük kapcsolatban, hogy csakis az ország érdekeit fogják szem előtt tartani, hogy nem mutyizni indulnak a hatalomba.

Csupán ennyi kell, és máris tiétek a hatalom. Az ország, a nép, ugye, éhezik a tisztaságra, a romlatlanságra, mindenki kergetné el "ezeket", váltaná lefele.

Hol vannak ezek a tiszta emberek? Én nem látom őket. Ha vannak, miért nem állnak ki a nyilvánosság elé? Ja, hogy nincsenek, mert az egész ország olyan, mint "azok" ott fent? Emezek itt lent a mutyit a saját szintjükön nyomják, de a politikus legyen feddhetetlen erkölcsű?

---
A mentelmi jog felülbírálásának szerepköre nagyon jó helyen van ott, ahol van, a parlament mentelmi bizottságánál. Te hova raknád? Valami senki által meg nem választott, a demokratikus szabályokon kívül eső "civil" szervezethez?

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.03.17. 13:13:23

vakablak: okés. honnan tudják majd a választók, hogy ő létezik? a média puszta jófejségből ad nekik ingyen műsorfelületet?
a mentelmi jogot meg nem "civil" szervezetnek kéne kiadni, hanem választott bíróságnak mondjuk.

tépem itt a számat, tessék:
killtheradical.blog.hu/2008/03/02/tipikus_keleti_csod

vakablak 2008.03.17. 15:13:11

Hogy honnan tudják meg a választók, hogy egy új pártalakulat létezik? Miért tőlem kérded ezt, amikor a választ magad is tudod?

Nem a hetvenes évek közepén élünk, amikor a nem-mainstream politikai ötleteket sutyiban kellett alagsorban stencilezni, és a példányokat cirkuláltani. Egyfelől, ha a kezdeményezés jó, gyakorlatilag ingyen elérhetővé megismertethetik magukat a potenciális választóikkal az interneten. Egy ilyen kezdeményezést, ha az tényleg jó, tényleg távlatos és nem csak a szokásos opportunista zsizsikelés, szóval ha autentikus alakokat fel tudsz vonultatni, mindenképp felkapja a média. Tja, lehet hogy kéne előtte két évig is dolgozni a programon, a prezentáción. Nem várod, ugye, hogy csak azért, mert új programmal állsz elő, mindenki hagyjon ott csapot-papot, és csak rólad szóljon az összes létező média? De csak egyet mondok: Magyar Kétfarkú Kutya Párt. A dolog egy vicc, de ékesen mutatja, hogy ha ötleted van, ha vagy valaki, akkor meg is tudod szervezni a nyilvánosságot magadnak.

Simán leválthatóak a mai pártok, ez nem káprázat. Elvben leválthatók. Gyakorlatban nem, de nem azért, mert van egy sunyi összeesküvés a háttérben, vagy mert a rendszer szar. A rendszer jó, a rendszer működik. Azért nem lehet a mai pártokat leváltani, mert nincs, aki leváltsa őket, nincs elhasználatlan, feddhetetlen, tiszta múltú ember. Hőzöngők vannak sokan. A húsosfazéknál váltanák szívesen a mostani parlamenti pártokat. De hogy ezek bármit jobban csinálnának mint a mostaniak, azt én baromira nem látom. Térjünk vissza ahhoz, hogy ha annyira szar a mostani politikai elit, hogy le kellene váltani, akkor ugyan álljon már fel az a tiszta múltú, fehérmellényes "civil" embercsoport, akik rácáfolnak a tételemre, mely szerint Mo.-nak pont olyan a lakossága, mint a vezetői. Nem kritikából van kevés, zokogni meg nyökögni mindig tudott a magyar nép. Konstruktív, avantgárd, szakértő, becsületes emberekből van hiány. Röviden: nincs elit, és nincs elitnekvaló se. Talán nem is volt soha.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.03.17. 16:24:13

Vakablak: tudod, óriásplakát, főműsoridős tévéreklám, rádió, tévé és egyéb interjúk, ilyesmi.
az mkkp totális, én is rajongója vagyok, de a kutya nem ismeri őket. két megjelenésükről tudok, mióta léteznek: egyszer az indexen, mert kopogtató cédulát gyűjtött a srác bíróságilag bejegyzett párt nélkül, egyszer meg valamelyik hiradóban, amikor a fiat be akarta perelni, mert átragasztotta az egyik plakátjukat.
és mindezt úgy, hogy hetente legalább egyszer ránézek.
szerinted az az embermennyiség, amit az internettel el lehet érni, hány százalékot lehtne elérni országosan? 0,02? alacsony részvétel esetén akár 0,05?
persze, a normális programot felkapná a média: kapnál egy 3 perces interjút, azt csá. a többi jelenléte lenyomna a feledés homályába.

a mai pártokat csak akor tudod leváltani, ha megszerzed a magad pénzforrásait. és de, sunyi összeesküvés van a háttérben, lásd a pártfinanszírozást, vagy a listás szavazást.
ha ez szerinted egy működő rendszer, akkor az gáz.

vannak fehérmellényes, feddhetetlen emberek, de ugyan arra a következtetésre jutnak, mint én: vagy nincs pénzed sajátra, vagy nem akarod blamálni magad egy mostanival (meg agyvérzést kapni a sok mumifikálódott kádertől).

persze, hőzöngés, az van. nézd meg a kettővel ez utáni posztot: egy fél komment sincs, mert nem szerepel benne se orbán, se gyurcsány, se zsidó, se náci, se komcsi, se cigány, csak ötletek, amik lehet, hogy elvetéltek, de még ennyit se írnak oda (te se).

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.03.17. 16:25:20

előre szaladtam, bocs, a kettővel ezutáni még csak betárazva van.
szóval az egyel ezutánira gondoltam.

vakablak 2008.03.17. 17:14:36

Nem értünk egyet. Tényszerűen a Kétfarkú Kutya hihetetlen ismertségű, különösen azt tekintetbe véve, hogy úgy párt, hogy nem is az.
www.google.co.hu/search?q=%27k%C3%A9tfark%C3%BA+kutya%27+site:nol.hu - csak a nol.hu-n 288-szor említik, és ebből számos cikk van (igaz, még több fórum-hozzászólás), www.google.co.hu/search?q=%27k%C3%A9tfark%C3%BA+kutya%27+site:index.hu 1,430-szor fordul elő az index-en, és nem egyszer, mint ahogy te írod. Kattints csak oda, számtalan (na jó, számos) cikk szól róluk, és persze itt is sok a fórum-adalék hozzá, ami nem cikk, de mégis. A google szerint a kétfarkú kutya párt 19,200 találatot ad mindösszesen. Még egyszer, ez egy gag, és nem is komoly politikai formáció.

Egész egyszerűen téves az az elképzelés, hogy ne lehetne betörni a pártok közé, hogy ez mind csak pénz kérdése. Abban igazad van, hogy egy újonnan alakult párt nem tud magának megvenni főműsoridős reklámokat, óriásplakátokat, ésatöbbi. Ezzel nem is kívánok vitába szállni. Azzal a nézettel már sokkal inkább, hogy csak úgy lehet sikeres egy párt, ha komoly anyagi támogatókat tud a háta mögött. A dolog egész egyszerűen nem úgy működik, hogy ha megalakul egy új párt, akkor annak 1-2 éven belül le kellene tudnia váltani az egész politikai establishmentet. Így a szélsőségesek gondolkodnak, nekik vannak ilyen elvárásaik, illetve van is ilyen, de ott ölnek és gyújtogatnak és pusztítanak, és azt úgy hívják, hogy forradalom. Demokratikus keretek között azonban meg kell mérkőzni a hatalomért, amit végtére is a választók osztanak. Természetes, hogy nem vár rád meg a pártodra a nagy lóvé. Ha ez így volna, százezer párt alakulna azonnal, és mind a hülyeségét nyomatná ezerrel, abba bele kellene őrülni. Igenis ki kell állni a választók elé, és hihetően el kell nekik mondani, hogy te vagy az a jani, aki elhozza a megváltást a politikai katyvasz közepén. A hangsúly a hihetőn van. Meg fogják hallani.

Az ütős dolgokat az emberek meghallják. Nagyon rossz módon ütős a Magyar Gárda, meg is hallották elegen. Klasszikusan bejátszotta magát a médiába, és most ott van, bent a közepén. Nem volt gigaposzter országszerte, nem volt fizetett tv-hirdetés. A példa annyiban rossz, hogy ezekre a mocsok demagógokra egy szakadt cekkert nem bíznék, nem hogy az ország vezetését, de annyiban jó, hogy megmutatja: aki akarja, átlépheti a pénztelenség információs korlátjait.

Példaként említem a holland Geert Wilderst, aki a még két éve sem létező Párt a Szabadságért (PVV) frakcióvezetőjeként jelenleg kilenc hellyel rendelkezik a holland parlament 150 fős alsóházában, és a közvéleménykutatások alapján 10%-on áll. A "NOS" közszolgálati rádió decemberben az év politikusának nyilvánította a holland közbeszéd tematikájának irányításáért. Még két éve se létezik a pártja, még egyszer mondom. Olvasd: nol.hu/cikk/485175/

Az, ahogy mondod, hogy igenis vannak fehérmellényesek, feddhetetlenek, de mindenféle kifogás miatt nem akarnák magukat politikailag exponálni, az minden irántad és véleményed iránt érzett rokonszenvem és tiszteletem dacára nem egyéb, mint üres maszlag, puszta fikció. Duma. Ilyet mindenki mondhat. Pl. én is nobel-díjra érdemes kvantumfizikus vagyok, csak most nincs kedvem ezzel tökörészni, elég ha én tudom, meg a kutyám. Az embereiddel kapcsolatban, ki vele: neveket akarok, adatokat. Hol vannak? Kik ezek?

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.03.17. 20:43:00

vakablak: a fórum az nem megjelenés :-).
egyébként én úgy tudom, hogy az mkkp egy darab ember, szegedről, aki hekkeli a valóságot, és nem mellesleg beszarás, amit csinál.
meg ne a blogokon fórumokon mérd le, hanem a címplapokon, híradókban - ez jut el a nagyközönséghez.
a saját ismeretségi körömön (ami, bár vegyes, nem reprezentatív) lemérve a kétfarkú kutya pártot kb az ismeri, akinek mondtam, hogy van - merthogy ezt is terjesztem, azért is van bent a linkek között.

ütős dolgok alatt mire gondolsz? hídlezárás? tubes? paks? kossuth tér? ezekkel kell versenyezni, ezek érik el az ingerküszöböt.

és ez itt nem hollandia (ahol van ugye költségvetési hivatal, ami beárazza a választási igéreteket). itt ha nem nagyban kezded (értsd: országosan), be se jutsz. ha meg kicsiként jutsz be, akkor vagy legyen egy olyan réteged, akit masszívan és markánsan tudsz képviselni, és tuti, hogy mindig rád szavaz, vagy olyan alkukba mész bele, amik dehonesztálnak, és úgy jársz, mint a többi kis párt.

ez egy erősen authoriter ország - ebben nőttek fel, most is ezt kapják. a liberalizmus, mint olyan, egész addig létezett (kb. 3-4 év), amíg a tisztelt liberálisok pozícióba nem kerültek (orbán, szdsz, stb.).
itt csak felülről tudod megcsinálni azt, aminek alulról kéne jönnie - ezért nem értek egyet Borossal abban, hogy az embereket nem lehet akaratuk ellenére boldoggá tenni, ugyanis azt elérni, hogy akarják, amiről szövegelek, nincs idő, azt 18 éve kellett volna elkezdeni.

az, hogy erre nincs pénz, az nem duma, hanem sajnálatos realitás.
az, hogy nem akarják blamálni magukat, lehet, hogy a te szemedben kifogás, de aki az igazi versenyszférából érkezik (ahol nem állambácsi a megrendelő), az tisztában van vele, hogy ez nem egy életre szól, és előbb-utóbb vissza kell térnie, ahol viszont már nem fognak vele szóba állni. másrészt ha kijárja a káderiskolát, már nem lesz se makulátlan, se hiteles.

ezért van a következő poszt végén is a két kérdés: létező szervezeti háttér és pénz nélkül hogyan? mert én nem tudom.

Tgr 2008.03.18. 18:21:42

Nem a küszöb a probléma, hanem az, hogy a be nem jutó pártra adott szavazatok elvesznek, ami egy ördögi kört eredményez: senki nem hisz benne, hogy a kis pártok bejuthatnak, ezért senki nem szavaz rájuk (inkább támogatja a "kisebbik rosszat"), ezért tényleg nincs esélyük bejutni. Erre van egy bevált megoldás, a továbbadódó szavazat, amikor több pártot is megjelölhet az ember, és ha az első kiesik, a következő kapja meg a szavazatot. Csak ez persze erősen ellentétes lenne a két nagy párt érdekeivel. (Találós kérdés: melyik párt választási programjában szerepelt ez? Válaszokat "a médiajelenlét viszonya a morális tisztasághoz" jeligére a kiadóba.)

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.03.19. 09:53:12

tgr: vagy lehetne egy "rubrica blanco", és ha az 10% fölötti, akkor új válsztások.

Tgr 2008.03.19. 14:18:33

Mire jó az? Egy választás megismétlése nem kis pénz; ha azt akarod, hogy érdemben különbözzön az előzőtől, akkor a kampányt is meg kell ismételni, és az még nagyobb. És ki irányítja az országot addig? (Ha az előző kormány, akkor tíz százalékos támogatottsággal gyakorlatilag korlátlan ideig hatalmon maradhatnak...) És főleg, miért lenne jobb tőle, miben segítene a kis pártoknak?

belső elhárítás · http://nincskegyelem.blog.hu 2008.03.19. 18:17:33

Hm. Az MKKP motorja valóban egy ember (bár mostanában eléggé lelohadt a lelkesedése), viszont nem minden geget ő talált ám ki. A 15-i MKKP-s gödrös játszóházra meg pl. el sem jött.
Az ötletek utcai megvalósítása persze az ő műve. Ennél többet nem árulhatunk el, höhö...

nemecsekerno_007 2008.03.19. 21:38:16

Szépek lesztek.
TGR
Az is igaz, de én ettől függetlenül úgy gondolom a küszöb eltörlése nagyot lendítene a dolgon. Valamit lépni kell és ez elég logikusnak látszik.

Vakablak:
A felhozott példák nem igazán jók. Én nem látom bennük a küszöbb hiányával kapcsolatos összefüggést. Szerintem az olasz parlamentnek nem az alacsony küszöb a baja, hanem pl. az, hogy Nápolyban a maffia szállítja a szemetet. :) Attól félek mi is erre tartunk.

Polgártársak, a küszöb eltörlése csak az egyik ötlet. Lehet sorolni a többit is, illetve ha megvalósultak az nem azt jelenti, hogy eljött a Kánaán és most már hátradőlhetünk. (Hátradőlni csak Istennek ér)
Lista:
- küszöb törlése
- pártlista megszüntetése
- pártfinanszírozás átalakítása
- költségvetési bizottság
- képviselők visszahívhatósága (persze megfelelő keretek között)
- a mentelmi jogot nem kell eltörölni (a koholt vádas elítélés miatt) csak valahogy másként kéne alkalmazni. Mondjuk a bíróság az egész jó. Menjen a képviselő a bíróságra oszt ott magyarázza mért vezett ittasan.
Na hirtelen ennyi, lehet ötletelni és utána aláírást gyűjteni. Én aláírom vazze.

Csá

Tgr 2008.03.20. 23:21:40

nemecsekerno, akkor egészen konkrétan:
en.wikipedia.org/wiki/Single_Transferable_Vote
Jól ismert, több helyen használják, megszünteti az elvesző szavazatokat (úgy, hogy nem kell megszüntetni a küszöböt), pártok helyett személyekre lehet szavazni benne.

nemecsekerno_007 2008.03.23. 21:08:32

bs395

Na b*sszátok meg erről beszéltem. Nagyon jól összeszedted bs395 mér nincs kint az Index címlapján. Miért nem volt a mai Híradóban? :)Hogy kell népszavazást kezdeményezni? Biztos ki akarnak majd csinálni a körön belül lévők. :) Arra lehet készülni.
Kellene egy uszító. Mondjuk a Tóta W. :)
("Nem találkoztunk mi már valahol, te uszító" :)
Most komolyan én nagyon nem vagyok egy ilyen mozgalmi ember, de ennek lenne értelme. Az összes létező ismerősömnek elmondanám, megbeszélném velük. Szerintem aláírnák. Fel lehetne az iwiw-et is használni, meg bármilyen internetes lehetőséget. Az ugyanis nem cenzúrázható.
Persze a nagy magyar közöny is kicsinálhatja. De ha meg se próbáljuk. A megvalósításra mondjunk ötleteket. Szerintem elég sokan összejövünk, biztos lesz mindenféle szakember (jogász, közgazdász, közigazgatási szaki, orvos etc...) megfelelően meg tudjuk indokolni. Szerintem. Na come on.
süti beállítások módosítása