Ateizmus, anarchia és koszos punkok.

killtheradical

killtheradical

La Fontaine kapja be

2008. március 05. - bs395

A tücsök és a hangya

A tücsök egész nyáron csak muzsikált, élvezte az életet, szórta a pénzt, kaszinózott, csalta az áfát és a járulékokat, meg merdzsót vett a segélyből, a lenyúlt támogatásokból meg helikoptert és aranyórát, toronnyal.

A hangya kidolgozta a belit, mert tudta, hogy jön a tél, hideg lesz, és nem fog teremni semmi.

Jött a tél. A tücsök éhezett és fázott, a hangya meleg otthonában, teli kamrával pihent. Becsöngetett a tücsök a hangyához, hogy ugyan szánná már meg - és a hülye hangya megszánta (az eredeti történet persze úgy szólt, szabad fordításban, hogy ha egész nyáron csak muzsikáltál, hát most táncolj is hozzá, de nem ez itt a lényeg).

Gyerekkoromban így tanították ezt a történetet. Azt is elmondták, hogy a történet tanulsága az, hogy legyünk mi a hangyák, mert akkor télen nem fogunk szűkölködni. A faszt: a történet tanulsága, hogy legyél te a tücsök, úgyis lesz egy hülye hangya, aki eltart.

Modern fordulat, hogy a tücsök barátai és üzletfelei kerülnek kormányra, és amit a hangya félrerakna télire, azt levonják adóban, nagyját szétosztják egymás között, meg a többi tücsöknek is adnak, hogy megint megszavazzák őket. A hangyák megzavarásául egyes tücskök ráadásul narancs, míg mások piros színűek.

Amikor a hangya megöregszik, megbetegszik, és nem tud dolgozni, közlik vele, hogy rakott volna félre télire. A hangya megdöglend.

(La Fontaine egyébként ókori szerzők műveit dolgozta át, ami a franciák szerint nem plagizálás, csupán ihletkeresés, de a franciák arrogánsak, ostobák és büdösek)

A bejegyzés trackback címe:

https://killtheradical.blog.hu/api/trackback/id/tr16366811

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

johnplayer 2008.03.05. 20:21:36

Aha, valahogy így van. Könnyű annak a jó tanácsokat osztogatni, aki jól megszedte magát a közösből, hogy oszd be a maradékot.

Paja 2008.03.05. 20:22:06

Csak szeretném ideírni az igazii történetet:
A hangya egész napi fáradságos munka után kiáll a boly elé és látja, hogy jön haza a tücsök. Hóna alatt hegedűje. Piros pzsgás, vidám.
Kérdi a hangya:
- Régen láttam, hol volt mostanság Tücsök úr?
- Koncertturnén: Havaii, Amerika, Ausztrália stb.
- És hová megy legközelebb?
- Európai turnéra: Bécs, Berlin, Párizs...
- Mondja, megtenne nekem egy szívességet, ha Párizsba megy?
- Persze, mi lenne az?
- Menjen el a Pére La Chese temetőbe, és tapossa meg La Fontaine sírját!

marekapu 2008.03.05. 20:53:42

Kedves Paja!

A pontosság kedvéért forgasd Hajnóczy Péter műveit :)

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.03.05. 21:01:00

Megénekelték a Reakción is, meg kiszámolták máshol is.
A legalsóbb adósávban is az Áfával, járulékokkal és egyebbekkel 50% körüli az elvonás.
A legmagasabban (+4% szolidaritási adó, ugye, nekem ez tavaly 250 ezer minusz volt) az elvonás 70% fölött van. Ja, és itt már nincs semmi féle kedvezmény, jóváírás, kamattámogatás vagy visszatérítés.
Takarékoskodj már légyszi.
Vagy annyi keresel, hogy nincs miből, vagy annyit vonnak le, hogy ne marad miből. Pont mint a Vikiék lakástámogatása: ha jogosult voltál a kamattámogatásra, nem tudtad kifizetni a részletet, ha meg ki tudtad fizetni, nem voltál jogosult.
De azért jó program volt, segítette a jövedelmek kifehérítését, szélesítette a szolidaritást.

candy · http://wunderbike.postr.hu 2008.03.06. 01:59:55

Érdekes történet, megoldása esetleg lehetne a Moldova: Abortusz szigetek-féle mindenkinek van egy felvigyázója, akijnek van egy felvigyázója, et cetera jellegű dolog. És ha te buksz, akkor a te felvigyázód is bukik és így tovább. Ahogy élem ezt az országot, egyre inkább sex pistols hangulatba kerülök, no future...

Professor Pizka 2008.03.06. 04:20:06

Nem olvastam Moldovanak ezt a muvet de ezek szerint o meg Platontol merit ihletet :-)

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.03.06. 06:23:41

Sex Pistols :-)
Ha nincs jövő, hogy létezne bűn?
Azaz: ha nincs következmény, ugye...

hattyú 2008.03.06. 08:28:01

Én mindig igazságtalannak tartottam ezt a merényletet a tücskök ellen :-( Ez egy nagyon buta mese szerintem és felnőtt rajta ki tudja hány generáció, be van kódolva az agyukba ez a hülyeség... Lásd Paja hozzászólását, mennyire szánalmas. Itt magyarországon a művészeket és a szellemi munkásokat "tücsöknek" tartják a mai napig, mert a komenizmus beleverte a fejekbe Sztahanovval, izzadt, szőrös hónaljjal, hogy aki koszos és büdös az biztosan sokat dolgozik... Pedig nem ettől függ, csak sokan betegek vagyunk errefelé és végtelenül irigyek mások sikereire, szerencsére nem mindenki. A csaló gazembereket és politikusokat összehasonlítani szegény kedves tücsökkomával pedig szégyen, mert a tücskök hasznosak és nyáron pl. sátorozás közben gyönyörű dolgokat juttatnak az ember eszébe... Amit itt tücsöknek neveztek az inkább Süvi az állatfarmbból ha már mindenáron tanmesékre van igény. :-)

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.03.06. 08:56:16

Bocsi, Hattyú, félreérted. A tücsök itt nem a művészek allegóriája, még csak nem is zenisz.

Az viszont eddig csak neked tűnt fel, hogy vajon miért így tanították a kommunizmusban, miért nem az eredeti szöveggel :-).

asztrov 2008.03.06. 09:27:48

a tücsök és hangya eme parafrázisát hajnóczy péter írta meg. csak a tisztesség és pontosság kedvéért.

amúgy, miért ne lehetne a tücsöknek igaza??

kvarcman 2008.03.06. 09:34:14

jó a mese sokat röhögtem rajta :)
tőlem is levonják azt a 4%-ot, havi 2000HUF, nem örülök neki de nem vág földhöz és még takarékoskodni is tudok :) Ha neked csak ez a különadó 250KHUF évente, akkor még nálam is jobban keresel így aztán kicsit "csúsztatásszagú" a dolog, de oda se neki, ez az ország tömör demagógiában leledzik :) Ha nem tetszik a dolog, tedd azt amit 2 nagyon jó barátom akiknek tele lett a puttonya kishazánkkal... kanadába fognak kivándorolni. Az is egy megoldás :)

Józan paraszt (törölt) 2008.03.06. 10:33:54

Hú de hamar kivágtad, ez is csak erősíti a lopott ötlet gyanúját.

Sebaj, a kritika elfogadásához is megfelelő (szellemi) színvonal szükséges.

Na akkor ollóz újra!

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.03.06. 10:45:12

Józan paraszt: amit ide bemásolni akartál, azt már párszor kivágtam (ollóztam, mint Pelé).
A poszt nem rasszista, hanem politikusellenes.

Józan paraszt (törölt) 2008.03.06. 10:59:22

Na akkor ez így mindjárt más, hálisten Magyarországon a cigánykérdés és a politika még érintőlegesen sem találkozik egymással.

Az idézet meg arra volt, hogy megvilágítsa, milyen furcsa a világ, mindenkinek a héten jut eszébe La Fontaine.

Egymás után...

Véletlenül...

Ugyanaz a mese...

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.03.06. 11:03:23

Józan paraszt: volt a blogon eddig két cigányos poszt is.
Politikás is.

T-Virus 2008.03.06. 18:00:16

Elvennének mindent? szerintem csak annyit hogy azért még élni tudj. Hisz adófizetőre szükségvan. Az én ismerőseim közül azok akik lopnak, akik nem fizetik az adót mert mondjuk szabadszellemű hölgyeket foglalkoztatnak, vagy akik a féllegális élet peremén várakoznak a 7es BMW ben a benzinkutakon talán egyszerűbb. Az adózást börtönre cserélték.
Kicsiben gyilkos, tömegméretben hódító.
Kicsiben adócsaló, nagyban politika.

Ha valaki azt hiszi rossz neki, azt bemutatom az ismerőseimnek.
Nem csoda ha világra nézve a boldog hippivilágból csak egy arcfertőzéses félig halott Amy Winehouse marad.

Az élet pedig szép! - Roberto Begnini szerint.
De mivel ma közölték velem, hogy a kiköltözésem után (mivel külföldön élek) megszünik a munkaszerződésem, és ha találnak is pótmegoldást az kevesebb pénzt és az autó megvonását jelenti, gondoltam felhívom Amyt!

Ha már csak ennyi maradt, basszuk szét az egészet.

A tizedes és a többiek címü filben azt mondják " A kastély akkor is szép ha ég." Gondolom akkoriban még nem tudták, hogy ez a vár szarból épült.

Nem elég hogy nem véd, de most hogy ég még a szalonnám is szarszagú lesz a sütés közben.

süti beállítások módosítása