Ateizmus, anarchia és koszos punkok.

killtheradical

killtheradical

Szombaton kövezés

2008. augusztus 02. - bs395

Bár az én virtuális megkövezésem - az egyik legalábbis - tegnap volt, azért én még rugóznék a témán. Mondjuk ennyire durva azért nem volt, de nem nagyon értünk egyet.

Kik dolgoznak vasárnap? Már rajtam kívül. Kiskereskedők, tömegközlekedés, egészségügy, rend- és honvédelem, katasztrófavédelem, közművek, vendéglátók, és egyes egyéb kereskedelmi szolgáltatók.

Kik dolgozhatnak vasárnap?
"- a rendeltetése folytán e napon is működő munkáltatónál, illetve munkakörben, vagy
- a készenléti jellegű munkakörben, a megszakítás nélküli, illetve a három vagy ennél több műszakos munkarendben foglalkoztatott, valamint
- az idénymunkát végző munkavállaló esetében, továbbá
- a pihenőnapok összevont kiadásának alkalmazása esetében rendelhető el."

Az első pont az érdekes: "A munkáltató, illetve a munkakör akkor minősül a munkaszüneti napon rendeltetése folytán működőnek, ha a tevékenysége során nyújtott szolgáltatás e napon történő rendszeres igénybevételére a vasárnaphoz közvetlenül kapcsolódó, helyben kialakult, vagy általánosan elfogadott társadalmi szokásból eredő igény alapján, vagy az élet, egészség, testi épség, továbbá vagyontárgyak védelme érdekében kerül sor."

Figyelted? Gyakorlatilag bárkinek el lehet rendelni, hogy dolgozzon vasárnap. Most mond. Dolgozik mindenki vasárnap? Nem.

Mit mondunk azzal, ha azt mondjuk, hogy vasárnap a kiskereskedelemben - és csakis ott - ne lehessen dolgozni? Azt, hogy velük kivételezünk. A tömegközlekedés, a közművek szolgáltatói, kereskedelmi szolgáltatók, vagy a vendéglátás se véd se életet, egészséget, testi épséget, vagy vagyontárgyakat, rájuk valahogy még se akarjuk ezt kiterjeszteni.

Mit mondunk még azoknak, akiknek egy hipermarketben elvállalt pénztárosi, vagy éjszakai árufeltöltői állás esetén a választási lehetőségek az igen-nem párosból kerülnek ki? Azaz: igen, szeretnék szar munkát, szar pénzért, szar beosztásban végezni, vagy nem, inkább leszek munkanélküli, és halok éhen? Azt mondjuk nekik, hogy bocs, ennyire telik tőlünk.

Nem tudjuk ellenőrizni, hogy a munkáltatód maradéktalanul betartja-e a törvényeket, nem tudunk olyan szabályozást alkotni, ami egyértelművé tenné, hogy valaki visszaél-e a pozíciójával, nem tudunk alternatív választási lehetőségeket kínáló környezetet teremteni: megfelelő és elérhető szakképzést biztosítani, elmaradott kistérségekben beruházásokat ösztönözni. Ez nekünk nem megy. E helyett azt mondjuk, hogy te, a munkavállalók egy kis szelete, többet nem dolgozhatsz vasárnap, még akkor se, ha történetesen tied a bolt, és magadnak dolgozol. Szavazz ránk!

Így demagóg utószónak egyetlen kérdés: azt miért nem dobta be senki, hogy azért ne dolgozzanak az emberek hétvégén, mert akkor nincs se óvoda, se iskola, és adott esetben nincs, aki vigyázzon a gyerekre?

A bejegyzés trackback címe:

https://killtheradical.blog.hu/api/trackback/id/tr90596001

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

phaidros 2008.08.02. 14:45:10

Ez jó kis csavar volt, de nagyon igazad van. Gyakorlatilag csak a kereskedelemben tiltanák le...

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.08.02. 15:06:00

phaidros:
az a baj, hogy ha lendületből írok, akkor nem mindig tudom úgy leírni, hogy azt rajtam kívül más is úgy értse, ahogy el akarom mondani :-(.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2008.08.02. 17:28:57

Ez persze szép, jó, és logikus, csupán két aprób probléma van vele.
1, klasszikusan magyar, dögöljön meg a szomszéd tehene is mentalitás. Szopjon már más is, hiszen én is szopok. Hogyrohaggyonmeg a mercisköcsög, a nyaralógeci, meg a gazdagszemétláda. Ha lehetne színezni a betűket, szépen piros-fehér-zöldre csinálnám a felsorolást.
2, ez lazán az előzőhöz kapcsolódik, de kicsit más szempont. Ha lehetőségünk nyílik egy adott réteg javára valamilyen döntést hozni, ami össztársadalmi szinten nem jelent különösebb lemondást, akkor nem csak, hogy miért ne tennénk meg, de inkább kvázi társadalmi kötelesség is megtenni.

Persze ez most már régesrég túldimenzionáljuk a kérdéskört, de számomra kicsit visszás ez a heves nekibuzdulás.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.08.02. 17:37:33

before:
akkor elmondom.
nem azzal van nekem gondom, hogy a kisereskedelmi alkalmazott nem akar vasárnap dolgozni. ki akar? én úgy egyáltalán dolgozni nem akarok.
azzal van gondom, hogy ehhez munkavállalói érdekképviselet kéne (na nem olyan vdszsz féle). olyan kéne hozzá, hogy asszongya a kormány, hogy a vasárnapért járjon kétszeres pénz, azt vagy kitermeli a bolt, vagy nem - és akkor vasárnap nem lesz nyitva, ha meg igen, akkor a pénztáros jobban jár, mint eddig. vagy majd bevezet a tesco vasárnapi díjat, hogy a számlád végösszegéhez hozzácsapunk 2000 forintot, akkor is, ha csak egy cukormentes rágót vettél. a gyógyszertáraknál (ami viszont életmentő és egyéb) érdekes mód ez működik, és még csak nem is népszavaztuk le.
a másik meg, hogy megint létrehoznánk egy zárványt, amihez utána nem szabad majd nyúlni. tele vagyunk előjogokkal, nosza, csináljunk még egyet! függjél tőlünk, mert ugyanolyan könnyen visszavehetjük tőled a kedvezményt, mint ahogyan adtuk!

így már tisztább? ezért vagyok én kiakadva: nem azért, mert sajnálom. megdolgozik érte, vigye. hanem azért, mert nem vezet a világon sehova, és még álszent is.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2008.08.02. 18:14:16

Ja, így már tisztább.
Csakhogy, a túlóráért, az extra időben végzett munkáért (pl éjszaka, hétvége, ünnepnap) most is plusz pénz jár. Akkor, ha jól értem, ezt emeljük meg, hogy a kereskedőnek ne érje meg nyitva tartani? Oké. Emeljük. Emeljük mellé természetesen a rendőrök, az orvosok, a kocsmárosok, az ügyeletet adó rencergizdák fizuját is, mert az úgy dukál. Vagy csak a bolti eladókét?
Ki-vé-te-le-zünk?
Vagy költsünk pártucat milliárdot, hogy bezárassuk a hétvégi bótokat?
Vagy írjuk elő az üzleteknek, hogy bizonyos időszakban extra sápot szedjenek a vásárlóiktól? És azt hova fizessék be? Hagyjuk csak ott, hiszen a tulajdonos a becsület lovasszobra, biztos odaadja az alkalmazottaknak.

Arról már nem is kezdek írni, hogy egy ilyen extra pénzes szabályt hány féle képpen lehet kijátszani, csak nekem hirtelen 3-4 jutott eszembe, pedig nem is vagyok boltos. Én értem, hogy te mindent a piac szabályozóerejére bíznál, de nyilvánvaló, hogy az nem működik megfelelő módon és mértékben. A te megoldásod ugyanúgy piac- és versenyellenes, mint egy egyszerű szabályozás.
Egyébként nyilván nem azt kell a törvénybe bevenni, hogy "kivéve a bótosok", hanem általános tiltást bevezetni, és a kivételek körét meghatározni.

gargoyle 2008.08.02. 18:17:24

aki vasarnap dolgozik az majd kedden pihen. erdekes lenne meghatarozni hogy teszemazt a rendszergazdak munkaja kozerdekubb-e mint a huspultose. iszen hetfon is mennek majd az emailek, minek az a nagy rohanas, penteken kellett volna elkuldeni (hust venni)


es igen akinek csak szar munka jut szar beosztasban szar penzert, az dolgozza azt. majd kozben tovabb kepzi magat es felmond :P

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.08.02. 18:31:17

before:
hétvégéért tudtommal nem jár a törvény szerint plusz pénz.

ha a hétvégi munkavégzésért többet fizető törvényt hozunk, akkor igen, az mindenkire vonatkozzon.

azt ,hogy hogyan költsünk pár ezer milliárdot arra, hogy hétvégén bezárassuk a boltokat, nem értem.

ha extra sápot szed, és az emelt fizut kell fizetnie, de nem teszi, akkor biza törvénytelen. a törvényt meg be kéne tartatni, képesek vagyunk-e rá, vagy inkább törvénybe iktatjuk a törvénytelenséget, mer az olcsóbb, meg egyszerűbb?

extra pénzrs szabály: lásd fent.

mitől lenne piac és versenyellenes?

kivételek köre?

nick_007 2008.08.02. 18:38:41

Szerintem is hülyeség ez a tartsanak zárva a boltok vasárnap kezdeményezés. Ha senki nem dolgozhatna aznap, akkor megbénulna az ország. Az, hogy egy család elmegy-e kirándulni vagy temlomba, nem attól függ, hogy nyitva van-e a Tesco meg a plázák :)
Szavazás a munkamentes vasárnapról:
wita.hu/index.php?show=wita&wita=47

Bambano 2008.08.02. 18:54:25

természetesen a délutános műszakért (3 műszakos munkarendben), az éjjeli műszakért és a hétvégi munkavégzésért plusz díj jár, ebben a sorrendben emelkedő százalék. Emellett a munkáltató köteles kiadni (legalábbis a törvény így rendeli) a pihenőnapokat is, előre meghatározott rendben.

Csak azért postot írni, mert nem ismered a törvényt és a szokásjogot, szerintem felesleges.

A kormánynak azt kell (vagy kellene, ha még nem tette meg) meghatároznia, hogy mi jár a munkavállalónak, hogy újra tudja "kreálni" a munkaerejét. Például most meg van határozva, hogy heti két pihenőnap jár. Ennél jobban a kormány ne ugasson bele a dolgokba. Azl egyen a boltos és az alkalmazott megállapodása, hogy akar-e dolgozni, kitermeli-e a plusz bérét vagy sem.

Amíg az emberek jelentős része dolgozik minden olyan hétközi időpontban, amikor átlag bolt nyitva van, addig a vasárnapi nyitvatartást korlátozni kitolás minden munkavállalóval.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.08.02. 19:09:52

bambano:
a hétvégi munkavégzésért hol jár plusz pénz a törvény szerint?
csak mert tegnap is megkaptam, hogy nem ismerem a törvényt, mert azt mertem írni, hogy a törvény alapján akár 365 napot is dolgozhatnál.
és mindezt azért, mert hallottam már ilyen értelmezést is a munkaügyi bíróságon, és le is vezették.

phaidros 2008.08.02. 19:29:05

bs395,
félreértettél, én legalábbis jól megértettem. Arra gondoltam, hogy van az az elv, hogy a nagy ötletekhez mindig egy kicsit máshonnan kell nézni a dolgokat, más szögből, és ez a cikk pont ezt teszi, erre mondtam, hogy csavar. :) Nekem pl. eszembe sem jutott ez a nézőpont.

phaidros 2008.08.02. 19:30:41

Egyébként, amennyire tudom, ez az egész dolog a CBA miatt indult most újra. Szerintem elsősorban versenyképességi kérdés motiválja őket, semmint az emberi.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.08.02. 19:56:08

149/A. § (1) Vasárnapi munkavégzés esetén a munkavállalót rendes munkabérén felül ötven százalékos bérpótlék illeti meg, ha a munkavégzésre

a) három vagy ennél több műszakos munkarendben,

vagy

b) a 124. § (5)-(6) bekezdése alapján

a munkaidő-beosztása szerint, rendes munkaidőben kerül sor.

(2) Az (1) bekezdésben foglalt esetben sem jogosult vasárnapi pótlékra

a) a megszakítás nélküli munkarendben, illetve munkakörben,

b) a rendeltetése folytán vasárnap is működő munkáltatónál, illetve munkakörben foglalkoztatott,

c) a részmunkaidő esetén a felek megállapodása alapján rendes munkaidőben kizárólag szombaton és vasárnap foglalkoztatott, valamint

d) az idénymunkát végző

munkavállaló.

net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=99200022.tv
(a jogszabály mai napon hatályos állapota)

ugyanott még az is le van vezetve szépen, hogy de, dolgozhatsz te látástól mikulásig a megfelelő kollektív szerződés alapján, csak kibaszott drága lesz.
az viszont nincs, hogy a munkáltató "ráutaló magatartása" esetén nem kell beleírni a szerződésedbe, hogy te tulajdnoképpen kéthavi (kollektív szerződés nélkül, egyoldalúan ennyit határozhat meg) munkaidő-keretben vagy foglalkoztatva.

vajon miért nem azért kapmányolnak, hogy a vastagon szedett törvényi rész legyen megváltoztatva, vagy hogy ne legyen elég a ráutaló magatartás?

Gery Greyhound // · http://www.bestofgyurcsany.hu 2008.08.02. 20:10:26

Before:

"a túlóráért, az extra időben végzett munkáért (pl éjszaka, hétvége, ünnepnap) most is plusz pénz jár"

Jár, persze. Legfeljebb a dolgozó szája ami jár. Amíg nem basznak oda keményen, addig nem fog megváltozni semmi.

Én melóztam autómosóban, ott december 24-25-26 teljesen átlagos munkanap, 31-én kaptunk annyi nagylelkű engedményt hogy este 9 helyett 7-kor hazamehettünk, január elsején pedig reggel fél 6 helyett elég volt fél 9-kor elindulnom munkába. Képzelheted az aznapi termelékenységet :)

NiLovagja 2008.08.02. 21:42:18

Fogadni mernék, hogy ebből a vasárnap tilos nyitvatartani dologból nem lesz semmi, mégpedig azért, mert a parlamenti képviselő uraknak/hölgyeknek is baromira kényelmes vasárnap leugrani tejért, cigiért, akármiért. Lehet, hogy látványos vita lesz róla, de a végén úgysem szavazzák meg.

orizatriznyák 2008.08.02. 22:09:50

Bambano 2008.08.02. 18:54:25

Már miért állna meg az élet, ha vasárnap nem lennének nyitva a boltok? Gyerekkoromban is bezártak a boltok legkésőbb szombaton kettőkor, aztán csak hétfőn nyitottak ki, és még sem haltunk éhen.
Az már egy másik dolog, hogy én sem értek egyet ezzel a "nem tudnak templomba menni és családi programot szervezni" maszlaggal. Ha valóban ezt akarnák elérni akkor inkább a heti egy napra a TV adást szüneteltessék. Megjegyzem régen hétfőnként ez volt.

A kormány meg nem fog lépni, mert az államkaszának az jó ha ay emberek vásárolnak és fogyasztanak (ÁFA).

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2008.08.02. 22:19:01

Nem értem, mi a gond. Bezárják a boltokat vasárnap, és? Akkor szombaton megyünk vásárolni. Nem ér minket veszteség, egy csomó ember meg nyugodtan alszik szombat éjjel.

Bambano 2008.08.02. 23:14:08

Orizatriznyák: gyermekkorodban kötelező foglalkoztatás volt, a munkanélküliséget közveszélyes munkakerülés néven büntetni rendelte a törvény. Most a munkanélküliség ismert és elfogadott dolog, az általam ismert emberek közül senki nem dolgozik nyolctól négyig munkarendben, mindenki többet dolgozik. Mert egyébként hamar kirúgják.

Templommal ne takarózzanak a tisztelt boltosok (innen is látszik, hogy a kdnp tolja ezt a kezdeményezést), mert az sérti az azóta többször módosított 1949. évi XX. törvényt. Ja, hogy a kdnp-t ez nem szokta érdekelni, ok.

Csöncsön: és egy csomó embernek kevesebb lesz a fizetése, egy másik csomó embernek meg nem lesz állása. Senkinek nem kötelező olyan helyen dolgozni, ahol van vasárnapi munka is, csak sok embernek nincs más választási lehetősége, éhen halni meg nem jó.

Gery: én meg ismerem pl. a tesco-t, ott keményen kifizetik az utolsó fillérig a műszakpótlékot. Jó húzás volt korábban évekig folyamatosan rugdosni a tesco-t, mondván, ahol pénz van, ott érdemes büntetni, azóta megtanulták, hogy bizonyos dolgokkal ne szórakozzanak.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.08.02. 23:20:27

csöncsön:
azért nem jó, mert ezt a központilag osztott okosságot ugyanúgy vissza lehet venni, mint ahogyan adják.

ha a népnyúzást szereretné a tisztelt polelit kordában tartani, mert tényleg érdekli az emberek sorsa, akkor első körben a már meglévő munkaügyi jogszabályokat kéne felügyelni, esetleg azokon módosítani (pl. hogy legyen explicit benne a munkaszerződésben a munkaidő-keret, hogy a beosztás és az elszámolás korrektül, átláthatóan és időre legyen meg, ilyesmi).

ha meg a vasárnapi munkavégzést szeretnék visszaszorítani, vagy a munkavállalót megfelelően honorálni, akkor a munka törvénykönyvének 149/A paragrafusának 2. bekezdés b. pontjánál kéne kezdeni, mert az alapján nem kötelező vasárnapi pótlékot fizetni, ha a bolt vasárnap nyitva van, a helyileg kialakult vásárlói szokásokat kiszolgálandó.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2008.08.02. 23:39:33

Bameg

Mé fáj az egyeseknek, hogy a tecsóban kb hatodával több pénztárost foglalkoztatnak, mintha csak szombatig lenne nyitva a bolt?

Mé fáj az egyeseknek, hogy van néhány munkahely?

Mé akarják kitalálni egyesek, hogy mi a jó az embereknek?

Aki nem akar vasárnap dolgozni, az nem dolgozik vasárnap, és ha nincs más választása, mert néha neki is kell, mekkora egy geci, lutrizik egyet a leépítésekkel, hogy 1:7-hez mást küldenek el, nekem meg nem kell vasárnap bejönnöm...

Szal én ezt nem értem.

na2 2008.08.02. 23:42:34

Ha valakinek fáj, hogy nem fizetik rendesen a hétvégi/vasárnapi/éjszakai munkáját, tessék keresni más kenyérkeresetet. Ilyen egyszerű.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2008.08.02. 23:54:04

A másik, meg amikor megpróbálták betiltani a reklámkiadványokat, mert őket zavarja, az a sok szemét.

Azzal is tele volt a hócipőm!

Munkát ad a nyomdásznak, grafikusnak, papírgyárnak, kihordóembernek, őt meg zavarja, hogy beledobják a postaládájába...

Hát a faszom.

Megfogja, ha és kidobja, ha zavarja a cucc, annyira ez nem nagy feladat, ennyit igazán meg lehet tenni, el lehet viselni jónéhány ember megélhetéséért.

Kiskoromban én is hordtam reklámújságot, szórólapot.
Kurvakemény meló, meglehetősen kevés pénzért, de ha nincs más, akkor ezt kell szeretni.
Ha nem lett volna ilyen lehetőség, nem járhattam volna egyetemre.

Aztán jönnek mindenféle egoista köcsögök, akik betiltanának mindent, ami szerintük nem helyes, mindenféle baromarcú elvek alapján.

Aztán jön a többi nemgondolkodó kispolgári miliőben felnőtt közalkalmazottszármazék, és bólogat rá. :(

lcutti 2008.08.03. 01:50:49

Vasárnap = vásárnap. Azért hívják így, mert akkor van a vásár(lás).

gabest1 2008.08.03. 03:16:39

Épp ezt akartam írni, pont hogy a kofáknak kell ilyenkor dolgozni, a többieknek meg vásárolni.

0xFFFF 2008.08.03. 07:19:28

"kolbászoszsömle 2008.08.02. 23:54:04
A másik, meg amikor megpróbálták betiltani a reklámkiadványokat, mert őket zavarja, az a sok szemét.

Azzal is tele volt a hócipőm!

Munkát ad a nyomdásznak, grafikusnak, papírgyárnak, kihordóembernek, őt meg zavarja, hogy beledobják a postaládájába...

Hát a faszom.

Megfogja, ha és kidobja, ha zavarja a cucc, annyira ez nem nagy feladat, ennyit igazán meg lehet tenni, el lehet viselni jónéhány ember megélhetéséért."

Én meg abból fogok élni, hogy a kukák tartalmát magánlakásokba dobálom be. Nálad kezdem. Tűrd a megélhetésemért !

Daily Shark · http://dailyshark.blog.hu/ 2008.08.03. 08:33:11

12 éve egy magyar magáncégnél dolgozom. Sose volt probléma, ha éjszaka, hétvégén vagy akár ünnepnapokon kell dolgoznom, amit senki nem tart számon és semmilyen plusz pénz nincs hivatalosan érte.
Volt, mikor 48 órát 3-4 óra alvással dolgoztam végig. Legutóbb decemberben karácsony napján értem haza egy külföldi munkáról.
Év végén esetleg a bónuszban figyelembe vehetik az ilyesmit, de hivatalosan semmi pluszt nem jelent.
Pár dolog miatt nem hőzöngtem ellene igazán:
- Már az elején tisztába voltam vele, hogy ez várható.
- A fizetés a magyar átlagnál jobb, bár messze nem olyan jó, mint esetleg más helyeken, és nagyon távol van attól, amit ugyanezért a munkáért Nyugat-Európában lehet keresni.
- Mivel a világ minden részén vannak ügyfeleink, akiknek időnként gyors műszaki segítséget kell nyújtani és én szeretem tisztességesen elvégezni a munkámat, teljesen természetesnek érzem, hogy ha kell, akkor hétvégén is meg kell tennem.

A fentiek miatt általában csak hétvégén tudok bevásárolni.
Így nem vagyok igazán nagy megértéssel azok iránt, akik a kereskedők hétvégi munkája ellen agitálnak.
Az egyik legidegesítőbb dolog például Ausztriában, hogy hétköznap este 7 körül megáll az élet a kereskedelemben, hétvégén meg szinte nincs is...

torró 2008.08.03. 08:45:21

Szép vasárnapot mindenkinek! Tiszteletben tartva mindenki véleményét a sajátom az hogy mivel megváltoztak a gazdasági körülményeink, a régi megszokott formációnak vége. tudomásul kell venni van olyan munkahely ahol bizony vasárnap is kell robizni. És ezt még a kormányok se! akarják megzavarni.És szerintem ez igy jó is. Viszont a dolgozók norm körülményeit már kötelességük volna felügyelni. És igen, Mindenki saját maga dönti el hogy mi az amit vállalni tud. Mert azért nem lehet egy szezonális bolton számon kérni miértvan nyitva vasárnap is pl a balaton parton. Mivel 3-hónap áll rendelkezésre az egész évi megélhetéséhez. Tudom ez sem kötelező de mindenki úgy próbál megélni ahogy körülményei engedik. Persze igen , jólenne ha azt mondom vasárnap, roló le, minden leáll és pihi. De azt hiszem ez még egy jó ideig nem kivitelezhető.

Csokis · http://csokis.blog.hu 2008.08.03. 09:33:17

Akkor érintettként egy pár szót:
Most épp bent ülök a munkahelyemen, és dolgozom, mert "a rendeltetése folytán vasárnap is működő munkáltatónál, illetve munkakörben foglalkoztatott" munkavállaló vagyok, tehát egy büdös buznyák plusz nem jár ezért. (A műszakpótlék más tészta, azt valószínűleg megkapják a boltban.) Ezt tudtam előre, így jöttem ide. Viszont azt is látom, hogy amíg ez az én részemről szabad választás volt, és a szakmám, ismerettségi köröm és egyebek alapján ha nem tetszik, akkor lécelek le, amikor akarok, addig egy tecsóféle polcfeltöltőnél ez nem szabadon választott gyakorlat. Ő nem fog akármikor állást kapni, legfeljebb a szomszéd hasonló multinál. Szóval azt állítani, hogy ő szabadon dönt ezügyben, szerintem szemforgató demagógia, vagy a magyarországi helyzetismeret teljes hiánya.
A vasárnapi vásárlásról meg csak annyit, hogy éjjel-nappali boltok vannak (nekik még a munkaszüneti napi nyitva tartásra is van kiskapujuk, ha a tulaj maga áll a pult mögött, és nem mást szopat vele) ott be lehet vásárolni, másrészt a Tesco 0-24-ig van nyitva, tessen elmenni munka után szajrézni, ha annyira megoldhatatlan este 8-ig odaérni. (Azért érdekelne, hogy aki ennyire nem ér rá, az hétközben zacskós kenyéren, meg tartós tejen él, vagy arra azért mégis van ideje?)

Roy 2008.08.03. 10:05:42

A törvény most is szabályozza a hétvégi munkát. Ezt azonban kevés munkáltató tartja be. Amennyiben a munkavállaló ezt szóvá tenné kirúgnák. Nem a törvénnyel van gond, hanem ennek betartatásával.
Sorolható lenne még egy-két törvénysértő magatartás a munkáltatók részéről.
Sajnos úgy néz ki, hogy a betartatás senkinek nem érdeke, bocsánat egyedül a munkavállalónak volna csak. Ő meg magasról le van sajnálva.
A mai szakszervezetek meg semmit nem érnek, sem régen sem ma, természetesen ott ahol van.

Bambano 2008.08.03. 10:28:43

Csokis: továbbra is tartom, mindenki maga dönti el, hogy mit és hol dolgozik. Aki most tescós árufeltöltő (csak ismételni tudom magam: a tecsóban megkapják a műszakpótlékot!), az is maga döntötte el, hogy tecsós árufeltöltő lesz, amikor elég volt neki a 2-es a középiskolában, amikor nem akart jobban tanulni, amikor nem ment el vállalkozni inkább, amikor úgy döntött, hogy nem akarja használni az agyát. Az a nemzedék, aki ma tipikusan árufeltölt vagy segíthetek bigmac, az már elég keveset élt a szocializmusban, ahol állambácsi fogta mindenkinek a kezét, megmondta, mit csinálj és ráütött, ha nem. Most senkinek nem fogják a kezét, mindenki a maga szerencséjének a kovácsa de mindenki saját magát szivatja meg, ha nem kovácsol. Csak ezt sokan nem vették időben észre.

Én pl. házhozszállítós ebéden élek hétközben, meg ha túlóra van, akkor berendelünk pizzát. De az is elő szokott fordulni, hogy valami junkfoodot eszem. Hétközben az szokott utoljára az eszembe jutni, hogyha kiszabadulok mondjuk éjfélkor a melóból, akkor még másfél órát sorban álljak a tecsóban.

Összefoglalva: mindenki maga dönt. De lehet, hogy nem akkor döntött, amikor beadta a papírját a tecsóba, hanem sok évvel előtte, amikor gagyi középiskolában semmit nem érő papírt szerzett, vagy még azt se.

marosy 2008.08.03. 10:42:34

Én hétközben nem érek rá vásárolni. Külföldön nagyon zavart, hogy vásárolni nem lehetett vasárnap. Akinek nem tetszik a Tesco vagy az Auchan-beli állása az képezze tovább magát és váltson.

galagonya 2008.08.03. 10:46:17

A szabad vasárnap nem munkavállalókról szól!

"a szabad vasárnapért kampány is a keresztény fundamentalizmus előretörését jelzi. Ennek az irányzatnak az a lényege, hogy valamely keresztény felekezet valláserkölcsi normáit állami törvények útján minden állampolgár számára kötelezővé akarja tenni. Ily módon kívánja a maga értékrendjét - a meggyőződések pluralizmusát és a lelkiismereti szabadság elvét figyelmen kívül hagyva - az egész társadalom fundamentumává tenni, vagyis krisztianizálni a társadalmat"
nol.hu/cikk/501767/

Csokis · http://csokis.blog.hu 2008.08.03. 10:52:11

Bambano, marosy:
Ez szerintem a "leszarom mi van másnál, csak nekem legyen jó" hozzáállás, és nekem nem túl szimpatikus. Én valahogy máshogy képzelek el egy társadalmat. Nem egymás mellett meghúzódó és elférő, hanem együtt élő és együtt gondolkodó egyének csoportjaként. Az első ugyanis az egymást nem zavaró fajok egymás mellett élése, én meg egy fajba valónak tartom magam a többi emberrel.

KopaszMercis 2008.08.03. 11:14:05

0xFFFF se a hozza hasonlo fasztarisznyak miatt raneztem a naptarra, hogy hatha 1500-at irunk, es nem.. 2008.

Ki hitte volna, hogy ez a faj nem pusztul ki.

A valasztas szabadsaga. Akinek nem tetszik irany eszak korea.. na ott tuti nincsenek nyitva vasarnap a boltok!

Machiavelli 2008.08.03. 11:22:09

Én, mint hívő katolikus is nagy baromságnak tartom ezt a KDNP-s szemforgató célkitűzést!

Talán arról kellene gondoskodni, hogy a rabszolgatartó üzemekben ne lehessen napi 10-12 órát dolgoztatni, azokat a szerencsétlen zombikat, akiknek nincs más lehetőségük. Nem igaz pl, hogy a Bosch hatvani üzeme összedőlne, ha nem négy (sic!!!!) műszakban dolgoztatná a rabszolgáit. Mert ez van kvalifikáltabb munkakörökben is, vagy halálra dolgozod magad, vagy éhezel!
Ezzel kellene kezdeni Semjén úrnak, nem az elvtársi vadászattal!

KopaszMercis 2008.08.03. 11:28:57

"Pont az a baj, hogy fogyasztoi tarsadalomban elunk.Tul sokat fogyasztunk feleslegesen es ez a kornyezetunk es sajat karunkra lesz, nem lehet ezt mar sokaig csinalni... Ugyhogy jonak tartom az otletet.
A boltok hetkoznap is nyitva vannak reggel 8-9-tol este 8-9-ig. Akik ettol eddig dolgoznak, es csak vasarnap tudnak boltba menni, azoknak gratulalok."

Erkezett egy ilyen velemeny a wita.hu-ra, amire vagy 11-en szavaztak hogy ez okozzsag.

En ugy vagyok vele h reggel 8.40-re erek be az irodaba, es jo esetben 8 fele otthon vagyok. Szombaton utolerem magam, es vasarnap van az egyetlen nap, amikor barmit is tudok intezni.
Attol hogy vasarnap nem lesznek nyitva a boltok velhetoleg nem fogunk kevesebbet fogyasztani, egyszeruen csak szarabb lesz az eletunk, mert meg kell oldjuk olyankor a fogyasztast, amikor nincsen ra idonk.

Amikor meg kifaradva kimerulve eluti valaki az anyjat az ilyen hulyefasznak az utakon akkor meg fel van haborodva...

Bambano 2008.08.03. 11:49:59

Csokis: ha értenéd, amit írtam, látnád, hogy az írásom az egyén választási szabadsága mellett szól. Hogy akinek úgy alkalmas, az mehessen dolgozni vasárnap, akinek meg nem, az megtehesse, hogy ne dolgozzon. Akármelyik oldalon avatkozik bele az állam, egyik se jó. A kommunizmus (most éppen abból a szempontból tekintve, hogy mindig mindenben meg akarta mondani a tuttit) ideje rég lejárt.

Legyen társadalmi egyetértés arról, hogy milyen jogok és kötelezettségek vannak munkaügyben, a kormány ezeket vasalja be mindkét oldalon, ne pedig okoskodni próbáljon egyes érdekcsoportok vélt vagy valós éredekeiért. Legyen egyetértés arról, hogy pl. heti két pihenőnap jár, akkor ennyi jár, ezt be kell vasalni, vagy egyetértés arról, hogy 100% műszakpótlék jár a vasárnapi műszakért, oszt jónapot. Ha egy gyesen levő kismama vasárnap tud dolgozni, mert akkor otthon van a férje a gyerekkel, akkor dolgozhasson vasárnap. Aki meg vallási okok miatt nem akar dolgozni, az megtehesse, hogy nem dolgozik. De a vallási okból nem dolgozónak nincs jogalapja meghatározni, hogy a kismama sem dolgozhat.

Csokis · http://csokis.blog.hu 2008.08.03. 12:08:18

Értem én, csakhogy ahhoz az államnak (és itt rég nem a süket Semjénről van szó) kéne megteremteni a választás szabadságát. Mert szép, amit te gondolsz, csak épp annyira idealista vagy vele, mint Semjén a XIX. századi nézeteivel. Szerinted itt és most szabad a választás ezügyben? Az enyém is csak korlátozottan, mert ha olyan mukahelyem lenne, ahol szarnak a munkavállalói jogaimra, és beperelném őket, akkor nézhetném, hogy a szakmában ki ad utána még nekem állást. De az, aki választhat a mc'job és a bejelentés nélküli feketemunka közt, annak még szarabb. Na, annak magyarázz csak az egyén választási szabadságáról, biztos megértő lesz!

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2008.08.03. 13:33:39

Ha jól értem Csokist, akkor egyetértek vele.

Abszurdum azt hinni, hogy van az embernek "választási szabadsága".

(Mellesleg ez valóban pontosan annyira XIX. századi nézet, mint Semjénéi.)

KopaszMercis 2008.08.03. 14:19:48

Csöcsöm és Csokis:

Ertem en, ha nincsen igazabol teljes valasztasi szabadsag akkor korlatozzuk be magunkat meg jobban.

Ti jo partkatonak lettetek volna 90 elott azkurvaelet.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2008.08.03. 14:26:05

KopaszMercis:

Mi azon a bekorlátozás, hogy a kereskedők vasárnap nem kereskedhetnek?

Ilyen alapon az is bekorlátozás, hogy gyerekeket nem dolgoztathatnak.

Ez egy ésszerű védelme (is lehet) a kereskedelemben munkát vállalóknak.

Csokis · http://csokis.blog.hu 2008.08.03. 14:38:51

KopaszMercis:
Ez jó duma, csak nem ártana hozzá némi levezetés is. Akkor talán el is fogadnám. Nyilván más az értékrendünk, hiszen ez egy anarchista blog, én meg csak "érdeklődő kukkoló" vagyok itt. Szóval ha ettől a szövegtől nem leszek megértőbb, akkor semmitől.

KopaszMercis 2008.08.03. 17:24:38

A piac akkor tudja a legjobban a javak allokalni ha nincsen bekorlatozva. A hatekony allokacionak azonban alkalom adta aldozatul esnek emberek. Azert, hogy a viktimizalodas ne terjedjen ki teljes retegekre esszeru korlatozasokra szukseg van. Ilyen pl, hogy hat eves kisfiuk ne lehessenek prostitualtak. A vasarnapi bezarassal senki nem jarna jol, kiveve egy ket templomot. Az pedig nem tarsadalmi reteg.

Konnyen belathatjuk, hogy vasarnap bizonyos embereknek dolgozniuk kell. Ha majd a kereszteny templomok bezarnak vasarnapra, akkor kivancsi leszek a keresztenyek velemenyere a vasarnapi munkaval kapcsolatban. Addig nem. (Ugyanigy, amikor a papa es pap tarsai minimalberbol megszultek es felneveltek egy ket porontyot, akkor rogton erdekelni fog a velemenyuk az abortuszrol is). Esszerutlen dolog pont a kereskedoket kipecezni. Hagyjuk hadd dontsenek maguktol. SENKI nem tiltja nekik, hogy vasarnap bezarjak a boltjaikat, es ha ez kell az embereknek, akkor emiatt nem szenvednek hatranyt es csukva tarthatnak. Sot ha az a szimpatikus akkor direkt oda fognak jarni bevasarolni.

A bezarasra az opcio nyitva all. Az embereknek a valasztas nyitva all. Szabadsag van. Allitolag sokan haltunk meg emiatt 56-ban.

Ha viszont nekem es embertarsaimnak arra van igenyunk, hogy vasarnap vasaroljunk, es vannak akik ezen igenyeket szivesen kielegitik, akkor mar miert ne csinaljuk vasarnap? Azert mert nehany fanatikus szemet ez csipi?

Sehol nem kotelezo dolgozni, ha valaki nem akar vasarnap dolgozni, mennyen olyan melymagyar turbokereszteny ceghez ahol nem kell vasarnap dolgozni, pl CBA.

Freedom of choice.

Amugy mindig olyan visszas nekem ilyen dolgokrol vitatkozni, mert ha ilyen jellegu mondvacsinalt problemakkal foglalkozunk kenytelen az ember arra kovetkeztetni, hogy a jelenlegi kormany munkajaval a magyar jobboldal elegedett.
Hat szegyeljetek magatokat!

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2008.08.03. 19:10:36

KopaszMercis:

A kereskedő lehet, hogy kereskedni akar, de az alkalmazott meg lehet, hogy nem akar heti 60 órában dolgozni. Ezt mintha elfelejtetted volna.

A minősítgetéseid magukért (és magadról) beszélnek.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2008.08.03. 19:46:54

(Amúgy ebben az egész kérdésben (kivételesen?) tökéletesen osztom Before véleményét.)

Avatar 2008.08.04. 12:41:29

Csöncsön:
Ha nem akar heti 60 órát dolgozni, akkor menjen el olyan helyre dolgozni, ahol nem kell.
Ha meg rá van kényszerülve, hogy mégis elvállaljon ilyen munkát, akkor lehet, hogy épp az utolsó munka lehetősége szűnne meg a kötelező vasárnapi zárva tartással. Vagy ha nem is rúgnák ki, akkor is csökkentené a főnöke a fizetését, ha egy nappal kevesebbet dolgozik.
Szép dolog jót akarni az embereknek, hogy legyen nekik is szabad vasárnapuk, de van akinek inkább a pénzre van szüksége, vagy esetleg pont a szombatot szeretné szabadnapnak vallási okokból.
A minimálbér radikális emelése is olyan lépés volt, aminek az volt a célja, hogy a dolgozók jobban járjanak, csak éppen amelyik dolgozó nem tudta kitermelni a foglalkoztatottsága megemelkedett költségeit, azt kirúgták. Ez megadta a kegyelemdöfést nagyjából a teljes magyar textiliparnak. Az alacsony fizetésű dolgozókból munkanélküliek lettek, mi meg vásárolhatjuk a kínai árukat a magyar termékek helyett.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2008.08.04. 17:14:54

Avatar:

Úgy beszélsz, mintha Magyarországon nem lenne az emberek 60%-a munkanélküli, hanem mindenki csak úgy kénye-kedve szerint válogathatna az állásajánlatok között.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.08.04. 19:43:48

csöncsön:
az első mondat után pont arról beszél, hogy nem úgy beszél.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2008.08.04. 19:48:33

bs395:

Akinek nincs munkája, annak mindegy, hogy dolgozik-e vasárnap, vagy sem.

A probléma eleve csak azt a kevés embert érinti, akinek van munkája.

Nem ettől az ötlettől lesz még kevesebb ilyen ember.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.08.04. 20:16:51

csöncsön:
ettől az ötlettől több ilyen ember lesz.
nem a vasárnapi munkaszüneti napért kéne lobbizni a politikusoknak, hanem a több munkahelyért. a vasárnapért lobbizzon a munkavállaló. az, hogy nem teszik, mutatja azt, hogy merre tolódott el az egymásra utaltsági hierarchiában a munkáltató-munkavállaló erőegyensúlya.
és ez a politikusoknak jó, mert minél több a kiszolgáltatott ember, annál olcsóbb a szavazat. ha munkanélküli vagy, akkor száraz vekni sokkal többet ér, mint ha lenne munkád.
cinizmussal azt is mondhatnám, hogy pont az a céljuk, hogy több mber legyen munka nélkül, de ennyire csak nem nyomják keményen, max tényleg ilyen idióták, hogyezt ne mgondolják végig (arról már nem is beszélve, hogy foglalkoztatottsági koncepciót én még életemben nem láttam kijönni a parlamentből).

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2008.08.04. 20:17:17

"A probléma eleve csak azt a kevés embert érinti, akinek van munkája.

Nem ettől az ötlettől lesz még kevesebb ilyen ember. "

Ha vasárnap nem kell pénztáros-árufeltöltő-takarító-villanykapcsolgató-biztonsági őr, akkor kb pont a hetedével kevesebb ilyen embernek lesz munkája.

A többiek meg beállnak az közé a 60% közé, akiknek nincs.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2008.08.04. 20:21:09

0xFFFF 2008.08.03. 07:19:28

"Én meg abból fogok élni, hogy a kukák tartalmát magánlakásokba dobálom be. Nálad kezdem. Tűrd a megélhetésemért ! "

Neked fizetnek azért, hogy magánlakásokba kukákat borogass?

Ne mutasd magad sötétebbnek, mint amilyen vagy...

Avatar 2008.09.03. 15:09:40

Na itt egy kis muníció a vita folytatásához:
index.hu/gazdasag/magyar/hetvas080903/
:)

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.09.03. 22:01:59

csúnya irredenta hobbicák, egész vasárnap csak vásárolgatnának! a szolidaritásra meg tesznek magasról!
süti beállítások módosítása