Ateizmus, anarchia és koszos punkok.

killtheradical

killtheradical

A bér az a minimum

2008. április 28. - bs395

Korlátoltak vagyunk.
Nem, nem úgy.
Anyagilag.

Harsogunk a kordonok ellen, a fasiszták ellen, látványos, de semmitmondó dolgok ellen.
Közben meg azt gondoljuk, hogy az adómentes minimálbér, meg az eva, azok jó dolgok.
Nem. Nem azok.

Fogjuk a kedvezményt, és odabaszunk vele a progresszív adórendszernek, jobboldalról, hogy asszongya, a progresszivitás az 0-ról indul. Aztán fogjuk a vállalkozásokat, és most balról vágunk hozzá az adózáshoz egy súlyos, tompa tárgyat, hogy a kedvezmény az évi 25 milláig tart.

A nulláról elmozdulni nehéz. Ott vannak a kereseti görbék, gyönyörűen látszik. A minimálbér és a nem minimálbér között van egy sáv, szakadék, ha úgy tetszik. Azt át kéne ugrani. Ahhoz, hogy többet keress, pénz kell. Oktatásra, csini interjús ruhára, fizetetlen szabadságra, amikor másik, jobban fizető állást keresel. Ahhoz, hogy átugord a szakadékot, láb kell. Na, az nincs. Mert minimálbért kapsz, nincs pénzed arra, hogy többet keress. Nincs lábad ugrani. Progresszív adózásnál lehetne kis lépésenként is, így meg álló helyzetből kell megugrani a 8 métert.

De mily jólelkűek vagyunk, mi, az állam! Nem kell adóznod, és nem kaphatsz kevesebbet! Alulról húzzuk meg a korlátot! Hát nem, ahhoz kérem szépen jár egy felső korlát is. Az adómentes minimálbér azt jelenti, hogy ennyivel legyél boldog, meg még zsebbe egy kicsivel. Többet nem kapsz, nem is fogsz. Persze nem ezt mondjuk, majd jól megkommunikáljuk a dolgot, és lehazugozunk mindenkit, aki az ellenkezőjét állítja.

Ahhoz, hogy neked megérje evázni, papíron max. 25 milliót kereshetsz. Ha 26-ot keresel, nem evázhatsz, viszont kevesebb is marad, mintha csak 25-öt kerestél volna. Beszállás előtt győződjön meg róla, hogy a lift a liftajtó előtt áll. Oszt ha nem, hát ugorgyon! (ez itt balra egy liftajtóra volt felkarcolva, így, ebben a formában, az önjelölt korrektorok meg haljanak éhen kérem)

Mit csinálunk? Nem írjuk le, hogy mennyit keresünk. Mert nem érné meg egész egyszerűen. Szeretnénk mi többet, szebbet, jobbat, csak akkor nem több, szebb, jobb maradna, hanem kevesebb. És egy jó ideig nem arányaiban kevesebb, hanem a végösszeg lenne kevesebb. Hülye lenne az ember, hogy ha 100 egység munkával 100 egység pénzt keres, akkor 110 egység munkával 98-at mosolyogva fogadjon el?

Ha bekerültél a rendszerbe, piszok nehéz kitörni.
El kéne törölni a minimálbért, az adómentességet, az evát meg fel kéne százalékosítani úgy, hogy ugyanannyi legyen, mint a nem eva. Esetleg legyen csak eva, ne 20 féle adó meg járulék. Nem lesz adózásban progresszió, ha törvényileg csinálunk szürkezónát, aztán meg csodálkozunk, hogy jujj, az ott egy szürke zóna, hogy került oda?

Félreértés ne essék: nem azokon köszörülöm a nem minimálbérből élő klaviatúrámat, akik minimálbérből élnek, vagy eváznak - azokon, akiknek ezen veretes elképzeléseknél jobbra nem futotta, aztán meg hozzám szaladgálnak, hogy adjál pénzt, mert elfogyott.

A bejegyzés trackback címe:

https://killtheradical.blog.hu/api/trackback/id/tr6441760

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

titilla 2008.04.28. 16:45:19

tulkép egész felfejlődtek, ahhoz képest, ami az elején volt az evával. a húgom tényleg minimálbérből él, milyen tetű dolog lenne már a potyautasok miatt szivatni. nem vagyok képes felfogni, hogy lehetnek ennyire amatőr az adórendszerünk.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2008.04.28. 19:20:50

Az EVA nem kedvezmény. Az EVA egy speciális vállalkozási formához kitalált adóforma, aminek elsődleges célja az érintett vállalkozások kifehérítése. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy az EVÁT - sokan - ne használnák adóelkerülésre, de eredményeképp sok alacsony költségvonzatú, jellemzően kisvállalkozást kiemelt a számlavásárlás és hasonló trükközések köréből.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.04.28. 20:59:00

before: erre mondtam, hogy akkor legyen csak eva.
nagyobb bevételű vállalkozások is ellennének a plusz költségek nélkül.
mindemellett ha evázol, beletörődsz, hogy van egy felső korlát, amit nehéz átugrani.
kiemelünk a közös szabályok alól csoportokat, és utána bizony kerülgetni kell ezeket a zárványokat minden egyes alkalommal, amikor bármit változtatni akarunk.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2008.04.28. 22:29:01

De nem lehet csak EVA, mivel a jellemző vállalati pénzügyi profi az árbevétel 10-20 százaléka. Namost ebből lenyomni 11 százalékpontnyi adót...
Az EVA annak jó, aki gyakorlatilag saját magát foglalkoztatja, és nagyon kevés a költsége (például nincs anyagbeszerzés).
Ha mondjuk elmész profi bloggernek, havi egy milláért (plusz áfa), akkor egyszerűen nincs költséged (tekintsünk el a minimális infrastruktúrális költséghányadtól), ezért EVÁzni fogsz, mivel így a havi millából kb 885E a tiéd marad (iparűzésit továbbra is fizetni kell, és beleszámoltam a készpénzkivétel költségét a bankszámláról is). Ha hagyományos módon adózol, akkor a TÁNYA 16%, marad 840E, ebből lejön még az iparűzési adó, legyen 830E, de ez a társaság nyeresége, osztalékként tudod kivenni, aminek 20% adóvonzata van (namost, nem vagyk száz százalékig képben, lehet, hogy most 25%, de számoljunk 20-szal), marad 664E, máris buktál 220E Ft-ot, meg ki tudja még, milyen mellékes kis járulékok vannak. Ezért számlát fogsz venni, mondjuk 800E Ft értékben, annak megvan a maga költsége, leadózol 200 után, de még így se éred el az EVÁS tiszta nyereséget (mondjuk ez a számla költségétől is függ).
Az állam azt mondja, ember, ne csalj, fizess be 10%-ot (a nettó összeg után) és tiszta vagy. Te melyiket választod?

Viszont. Mondjuk nem blogolsz, hanem számítógépeket adsz el, havi egy milla értékben (plusz áfa). Az alkatrészek beszerzési költsége mondjuk 600E, 100E pedig az egyéb költséged (benzin, gépjármű fenntartása, stb), plusz ÁFA (amit nem igényelhetsz vissza, vagyis költség) tehát a profitod 160E. Ha EVÁzol, az árbevételed után 110E az adó, marad 50E. Ha nem evázol, akkor eleve az ÁFÁ-t jóváírod, és a nettó nyereséged után adózol, így kicsit több, mint 200E marad.

Az EVA tehát nem egy általános szuper eszköz, hanem egy speciális vállalkozási forma számára megfelelő kompromisszum. Az ilyen cégek jellemzően kicsik, az árbevételük nem igazán éri el a havi (bruttó) kétmilliót, tehát a 25Milliós határ is nagyjából rendben van.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.04.29. 01:35:17

before: értem én, hogy nem mindenkinek jó az eva, viszont több marad meg neki, mint a nem evásoknak, százalékosan.
kivételezünk, és megmondjuk, hogy na, nem akármeddig: 25 milláig ugrálhat, azon felül a számításaid alapján egyetlen év alatt 28%-ot kéne nőnie. persze, hogy papíron nem fog.
mi meg nézzünk, mint a moziban, hogy hova tűnt a prognosztizált adó.

progresszivitás kéne oda is, meg a bérekbe is.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2008.04.29. 09:27:37

Az EVÁból lényegesen több adó folyt be eddig még minden évben, mint amire számított a költségvetés. Persze ez önmagában kevés adat, de alapvetően kimondottan sikeres adónem. Ismétlemaz elsődleges célja és haszna százmilliárdos nagyságrendű összeg kivonása a fekete-szürke zónából.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.04.29. 15:14:19

before: és mi jött utána? hogyan tervezik a maradékot, az odébbtolt zónát bevonni a teherviselésbe? hogyan lehet ezek után kerülgetni az evát?

Before · http://azbeszt.blog.hu 2008.04.29. 18:40:26

Nem igazán értem a kérdésedet. Szerinted az ország (világ) minden vállalkozástípusának megfelel egy konkrét adózási forma? Minden szempontból?
Ez kicsit olyan, mintha csak 42-es cipőket gyártanának, akinek nagy, tömje ki, akinek szorít az szenved, vagy kivágja az orrát?

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.04.29. 20:00:29

ha minden szakmára, térségre, kaármire külön adófajtát vezetünk be, külön járulékokat, és mindezt államilag, akkor miért ne próbálna meg mindenki a legjovedelmezőbb szakmában, a legkisebb adókulcsú régióban bejelentve vállalkozni?
fel lehetne osztani megint az országot, vagy a többi országot is, hogy magyarország termeli a céklát, a bulgárok meg fociznak :-).
én nem a vállalkozások, hanem a termékek adójával játszanék, amiket a vállalkozások feldolgoznak, ha pénzt akarunk náluk hagyni.
mert így azt mondjuk, hogy egy-egy forint között a szerint van különbség, hogy hogyan kerested azt meg, ettől függ, hogy a hasnzod alapján mennyivel kell, hogy hozzájárulj a nagy közöshöz.
ha innen el akarunk mozdulni abba az irányba, hogy mindenki arányosan ugyanannyival járuljon hozzá a teherviseléshez a saját pénzéből (fizetése, profitja, árfolyamnyeresége, stb.), akkor az eva problémás.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2008.04.29. 20:23:58

Te most mindenáron kötekedni akarsz, vagy tényleg csak a két végletben tudsz gondolkozni? :D

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.04.29. 20:41:30

:-P

én tényleg úgy gondolom, hogy a jövedelmi adók legyenek ugyanakkorák, akármilyen természetű is az a jövedelem, és a fogyasztási és vagyoni adókkal kéne bűvészkedni.
ott tudsz különbséget tenni pl. abban, hogy ha azt mondod, hogy a mezőgazdasági termelés (ami olyan, amilyen) igenis nemzeti érdek, akkor a mezőgazdaségban a végterméket kivéve eltörlöd a forgalmi és jövedéki adókat (takarmányra, műtrágyára, traktorba üzemanyagra, akármire) az őstermelőség helyett. aztán visszaigényelgetsz, de az igénylés mértéke a termelési mennyiséggel és a bevétellel arányos lesz, alsó-felső korlát nélkül.
ha azt mondjuk, hogy vannak olyan vállakozási fajták (mint pl. a háziorvosi praxis), ahol az eva jó öltet jelenleg, ott is bevezethetjük ugyanezt, vagy más, hasonlót.
a lényeg az lenne, hogy a bevétel, a haszon az a keletkezési formájától függetlenül egyenlő legyen az adó szemszögéből, és ez most nagyon nem így van.
most az van, hogy egy banki alkalmazott minden megtermelt forintja kevesebbet ér, mint egy evásé, pedig arányaiban többel járul hozzá a közteherviseléshez.
amíg ezt nem arányosítjuk, addig szerintem nincs sok ráció bármilyen szociális szerkezet felállításában, mert amíg nincsenek meg az egyenlő feltételek, addig nem tudjuk, hogy van szükség a segítségre, így viszont a szerkezet eredendően torz lesz. (mint ahogy most is az, és tele van potyautasokkal)
az adómentes minimálbér, az eva, és az összes többi jelenleg nem más, mint szociális juttatás, csak nem utaztatjuk meg a pénzt a befizető és a központi költségvetés között oda-vissza, éppen ezért ellenőrizni se tudjuk, hogy rászoruló-e az illető, vagy nem.
és itt jutok el a törvényileg megteremtett szürkezónához, és a megélhetési szegénységhez :-).

Before · http://azbeszt.blog.hu 2008.04.29. 21:10:21

Ez egy nagyon szép elképzelés és egy tökéletes világban biztos működne is. Magyarország még nem teljesen tökéletes, így például, aki kiállít egy 10 millás számlát, amin van 1 millió nyeresége, az szépen leadózza. Aki kiállít 10 millás számlát, és van rajta 10 millió nyeresége, az minden követ meg fog mozgatni, hogy nehogymár mindet leadózza.
Ez a mai magyar realitás, tetszik, vagy sem.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.04.29. 21:41:15

ez ügyben szerintem a gyökerek átszövik az egész rendszert: a kivételezés így is megmarad, úgy pedig személyenkénti, szimpátia alapú kivételezés lenne, máredig egyetlen állam központi intézmény és szabályrendszere sem működhetne személyi szimpátiák alapján (persze mindegyik úgy működik).
ami nem mindegy, az a mérték.
az eltitkolt jövedelmet is meg lehet fejni: vagyoni adók, bérbe adott vagyontárgyakra is, amik levonhatók a jövedelmi adókból.

egyébként az összes pártunk az összes fenti gondolatnak pontosan szembe megy, a kivételezés miatt.
nem hiszem, hogy utópia lenne, hogy a kivételezés leépítése hatékonyabban működő gazdaságot és intézményeket hozna létre - a korrupció ott maradna, a csalások is ott maradnának, csak nem mindegy, hogy mennyi.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2008.04.30. 08:14:33

Érdekes, én úgy gondolom, hogy az EVA-nak nem kellene, hogy korlátja legyen. Lehet, progresszív, bár én annyira nem tartom jó ötletnek. A lineáris adók buzdítanak a legkevésbé trükközésre.

Netuddki. 2008.05.01. 11:28:40

Az a helyzet, hogy qrva magas az elvonás, és az adókat is csak azok fizetik akik már végképp nem tudnak kibújni alóla. És e qrvára igazságtalan, adózási és általános morál romboló hatású.

Ha valaki nem értené ennek az egésznek mi a célja, elárulhatom.
Addíg amíg az egységsugarú adózó azzal van elfoglalva, hogyan tudna kibújni a magas adók alól, hogyan tudná igénybevenni az átláthatatlanul bonyolult szociális kedvezményeket, hogyan tudná kitölteni a bonyolult adóbevallását, addíg a szemétdomb tetején valakik nagyon nagyokat kaszálnak. A mi, nehezen megszerzett jövedelmünk után befizetett irreálisan magas adókból.
süti beállítások módosítása