Ateizmus, anarchia és koszos punkok.

killtheradical

killtheradical

Biankó ígéret

2010. november 26. - bs395

Ez mekkora! A munkáltatói nyugdíjjárulék után nem jár nyugdíjjogosultság! Hogy ez a Ferivel nem jutott eszünkbe! Mindezt onnan, ahol felállva tapsolták meg nem is olyan rég, hogy a szerzett jogosultság az a magántulajdonnal egyenértékű! Rég volt, igaz se volt, akkor még az alkotmánybíróság is csupa jó fejből állt. Az a papír meg, amire rá volt írva, hogy „megvédjük a magánnyugdíjpénztárakat” elveszett, nemtaláljuk, bedaráltuk, sosevót, erre adtunk felhatalmazást, kuss.

Én még emlékszem egy ilyen alacsony forma emberre, aki azt mondta, hogy Gyurcsány felrúgta a társadalmi szerződést (társadalmi szerződés: véd- és dacszövetség), és az rossz, csúnya, fujj, meg egyébként is – na most ez az ember be is szántja a helyét.

Persze értem én, hogy az „A” terv, miszerint az Unió majd rábólint a könyvelési innovációt GDP-növelő tényezőként való elfogadására, meg Németország úgy ránt majd magával minket is, hogy a génkezelt kukoricára sötétben is vagy 7%-ot verünk növekedésben, szóval ez a terv úszni látszik, „B” terv meg nem volt, úgyhogy most onnan szerzünk pénzt, ahonnan tudunk. Egy a gond (vagy több):

- A visszaállamosított mnyp megtakarítások két és fél évig fedezik a nyugdíjkassza hiányát, utána valami mást kell majd kitalálni megint.
- Az „átmeneti” (na ja) különadókra nem lehet közteherviselést alapozni, mert aki nem tudja kiszámolni, hogy megéri-e neki itt költeni, az nem is fog, vagyis nem lesz adó.
- Aki a miatt aggódott, hogy mire ő lesz nyugdíjas, olyan, mint nyugdíj, már nem is lesz, az előrehozhatja az aggódásának a tárgyát, és megkezdheti a befizetések kikerülését.

A közszféra és a közpénzek megtisztítása? Az ellátórendszerek pazarlásának megszüntetése? A feketézés, adó- és járulékkerülés felszámolása? A „800 milliárdot úgy spórolunk, hogy észre se vesszük, csak itt-ott ésszerűsítjük egy kicsit a dolgokat” (Bajnai/Kósa/Matolcsy)? Hülye vagy, üljél le, egyes! Add kölcsön a piros fűnyírót, megoldjuk okosba.

Járait innen is üdvözöljük, kicsit aggódtunk a megélhetése miatt, de a Szijjártónak üljön a szájára egy Schmuck Andor-alkatú ember, ha kérhetem.

A bejegyzés trackback címe:

https://killtheradical.blog.hu/api/trackback/id/tr902473940

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

UbUlcii 2010.11.26. 08:10:22

A három megállapításodra reagálnék először:
- Nem két és fél évig fedezik,sokkal tovább,hiszen a hiányt csökkenti az adott évi 8%-os korábban máshova folyó bevétel és a fél százalékos járulékemelés. Bár a kiadások is nőnek,nyugdíjemelés januárban és a nők 40 éves munkaviszony utáni nyugdíjazása.
- Az "átmeneti" különadók szerintem maradhatnak, hiszen olyan szektorokat ill. cégeket céloznak meg, akik korábban a bevételeikhez mérten nem vagy csak elenyésző mértékben járultak hozzá a közösségi adóbefizetésekhez. Meg kell találni a módját, akár egy iparűzési adó szerű általános társasági adó bevezetésére,ami mindenkire vonatkozik és ami alól nem lehet kibújni, úgy hogy a nyereséget kiszámlázzuk az anyavállalatnak valahova samoa és fiji magasságába.
- Szerintem aggódni egy nyugdíj előtt álló embernek majd akkor kell, ha majd jön egy kormány és a nyugdíjasoktól elveszi a szavazójogot, addig a nyugdíjas politikai szempontból nagyon fontos és hasznos tagja a társadalomnak.

Többivel egyetértek, csak a Schmuck szájára is üljön rá valaki :)

bierkamp 2010.11.26. 08:46:16

EZ YÓÓÓ:D

Lehet, hogy Gyurcsány helyett (mellett) Orbán is ülni fog majd?

Jogilag a mnyp pénz a user tulajdona. Ezt elvenni sikkasztás. Nem tudom mi jár 3 milliónyi rendbeli sikkasztásért bűnszövetkezetben (Selmeczi szenátornő, Matolcsy, stb.) de milyen show lenne ha a két faszi (GYF+OV) egy cellában lenne. Mit összeveszekednének, hogy ki legyen a lány.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2010.11.26. 08:57:28

@UbUlcii:
- az mnyp-be fizetett pénz egy évben 360 milliárd, a tb nyugdíj hiánya ez évben 900 milliárd. a nők kedvezményes nyugdíjának másvalaki már utánaszámolt: ha diplomázik gyerek előtt, akkor pontosan annyi idősen éri el a nyugdíjas kort, mint a kedvezmény megadása előtt. persze ha gyerek mellett (az új felsőoktatási törvényben van erre kezdeményezés, és ezt kivételesen jó dolognak tartom, de egyelőre nem vagyok hajlandó dicsérni a kormányt, csak mert 20-ból egyet eltalált), az még ki is jöhet jobban.
- adót nem lehet úgy beszedni, hogy nem vagyunk figyelemmel az adóalany tevékenységére, különben egyszerűen elrejti a bevételét.
- a nyugdíjas addig hasznos, amíg szavaz, két szavazás között pontosan annyit érdekli a politikusokat, mint te vagy én (sőt).

UbUlcii 2010.11.26. 09:33:14

Mnyp: Örülök, hogy kiszámoltad és egyetértünk,hogy tovább tart mint 2 és félév :)
40 éves kedvezményes nyugdíjbavonulás: Nem számolódik bele csak a munkaviszony és a gyes és társai max 8 év.
Tehát
- 32 év munkaviszony és 3 gyerek
- 34 év munkaviszony és 2 gyerek
- 37 évmunkaviszony és 1 gyerek
- 40 év munkaviszony
Adó: Igenis lehet úgy beszedni,lásd IPA. Mértéke lehetne elenyésző 0,5-1%, csak vonatkozzon mindenkire, ne legyen leírható sehonnan, ne lehessen kedvezményt rá jóváírni. Ha ez megvan a társasági adót vagy a nyereségadót még jobban lehetne csökkenteni, hogy tényleg ne érje meg kerülőúton kivinne a profitot a vállalkozásból, sőt nemhogy elvigye, de inkább ide hozza az anyacég máshonnan a profitot, mert itt olcsóbb leadózni.
- Ismét egyetértünk valamiben :)

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2010.11.26. 09:40:20

@UbUlcii:
- sajnos nem, mert a többi megy el másra, előre bejelentve :-( meg akkor még nem beszéltünk arról, hogy úgy kell innentől évi 180 milliárddal több állampapírt eladni a piacon, hogy a legutóbbi aukción is a 40 milliárd helyett csak 30-at sikerült, azt is drágábban, mint tervezték :-(
- 18 évesen beiratkozik főiskolára, mondjuk 3 évesre = 21 év, meg 40 év, az 61 év. Ha 5 éves egyetemre, akkor 63 év. nem nagy változás. Orvosnál ki se merem számolni.
- és akkor képzeld el, a mi nyugdíjunk mennyire érdekli őket :-) a zemberek tömegei is pont leszarják amúgy ezt az egészet, mert az emberek tömegei így is fizetéstől fizetésig élnek, így nem hogy 30 évre, de két hónapra se tudnak tervezni.

UbUlcii 2010.11.26. 09:57:39

Ez már annyira magasröptű, hogy reagálni is csak ennyit merek rá.

Avatar 2010.11.26. 14:11:15

Volt egy olyan mondásuk is, hogy ha ők kerülnek hatalomra, akkor az ország irányításának hitelességének visszaszerzése okán máris esni fognak a kockázati felárak... Érdemes megnézni, hogyan alakult április óta a CDS...

Ja és a 24%-os járulék adóvá átminősítése az vajon az egyszeri és radikális adócsökkentés? :)

Vidéki 2010.11.26. 22:47:36

A szerző nosztalgiázik.

Visszakívánja a régi szép időket, a szoclib kormányzás 8 évét. amikor még a nap is másként sütött.

Akkor még lehetett korlátlanul növelni az államadósságot, lehetett hatalmas hitelt felvenni az EU-IMF-től és azt sem akkor kellett, hanem mostanában kell majd visszafizetni.

Akkoriban még volt elég nagy közvagyon ami "privatizálódott".

Akkoriban lehetett PPP szerződéseket kötni, ami lehetővé tette, hogy az útépítések az államnak három-négyszeres pénzébe kerüljenek, amit 20 év alatt kell megfizetni a következő generációnak.

Akkoriban lehetett egy kis malompatak fellett óriási viaduktot építeni egy dunahíd árából.

"Oh tempora oh mores."

Micsoda időket kell megélnünk manapság egy gonosz kormány alatt, érzékelteti a szerző.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2010.11.26. 23:00:12

@Vidéki:
"Visszakívánja a régi szép időket, a szoclib kormányzás 8 évét. amikor még a nap is másként sütött."
baszus, lebuktam. megyek, és feladom magamat egy pártirodában, hogy büntessenek meg.
tényleg ennyi jött le a fentiekből? 2 bit, nemtöbbkettő?

Avatar 2010.11.27. 09:10:09

@Vidéki: Arról a völgyhídról beszélsz, aminek a nyomvonalát az Orbán kormány alatt fogadták el? Gondolom, ha a Vegyépszer építette volna, mint Viktorék tervezték, akkor tapsikolnál, hogy milyen csodálatos híd lett...
Egyik kutya, másik eb.

Vidéki 2010.11.27. 09:16:14

@Avatar:
A Köröshegyi autópálya völgyhidat is képes vagy az Orbán kormányra kenni!

Pályáznod kellene a propagandisták "Arany Pálma" díjára a nagyotmondás kategóriájában.

Avatar 2010.11.27. 09:20:39

@Vidéki:
"A két településsel végül 2000-ben sikerült megállapodni a völgyhidas megoldásról, s azt az önkormányzatok képviselő-testületei 2001 februárjában fogadták el. Így nemcsak az autópálya ezen szakaszának megépítése elől hárult el az akadály, hanem a teljes balatoni szakasz építését is érdemes volt elkezdeni, hiszen a különböző szakaszok összeérhettek.
A sztráda nyomvonalának kijelölése tehát végül az Orbán-kormány, a megvalósítás pedig Gyurcsány Ferenc miniszterelnöksége idejére esik. A 2002-es választási évben már folytak is tárgyalások a Vegyépszer–Ganz kettőssel a híd megépítéséről.[2] A hidat végül a Hídépítő Zrt. és a Strabag Zrt. Völgyhíd nevű konzorciuma építette."
hu.wikipedia.org/wiki/K%C5%91r%C3%B6shegyi_v%C3%B6lgyh%C3%ADd

Mondom én, ha a Vegyépszer húzta volna fel, biztos tetszene neked. Mielőtt meg díjakat osztogatnál, nem ártana tájékozódni is.

Vidéki 2010.11.27. 09:30:29

@bs395:

Olvasd vissza téziseidet:

- A visszaállamosított mnyp megtakarítások két és fél évig fedezik a nyugdíjkassza hiányát, utána valami mást kell majd kitalálni megint.

A tájékozatlanság visszaüt:

A Bajnai kormány főtanácsadója Kun János már több, mint másfél éve hozzáértő alapossággal megvizsgálta, milyen iszonyatos károkat okoz ez a Horn féle (szakértelem kormánya) által bevezetett rendszer, és ezt több szakmai fórumon, így az MTA kiadványában is részletesen nyilvánosságra hozta.

Azt is tudjuk, hogy a Világbank is megváltoztatta korábbi álláspontját a manyup rendszerrel kapcsolatban (Holtzmann-Hinz tanulmánya 2005-ből) és nem javasolja olyan helyzetű országok számára, mint Magyarország a manyup rendszer bevezetését.

Egyébként maga a Bajnai kormány sem tekintette érinthetetlen szentségnek a manyup törvényt, amit az is bizonyít, hogy engedélyezte az 52 éven felüliek számára a visszalépést az állami TB rendszerbe.

- Az „átmeneti” (na ja) különadókra nem lehet közteherviselést alapozni, mert aki nem tudja kiszámolni, hogy megéri-e neki itt költeni, az nem is fog, vagyis nem lesz adó.

Mondják ezt az új nemesség szószólói, akik a közteherviselést a jobbágyokra bízzák, míg maguk "adóoptimalizálással" képesek kibújnia közteherviselés szépséges elve alól.

- Aki a miatt aggódott, hogy mire ő lesz nyugdíjas, olyan, mint nyugdíj, már nem is lesz, az előrehozhatja az aggódásának a tárgyát, és megkezdheti a befizetések kikerülését.

A rettegtető jós és az anarchiát preferáló "értelmiségi" kinyilatkoztatta a végső és egyetlen igazságot.

Vidéki 2010.11.27. 09:34:49

@Avatar:

Így érvelsz: "Mondom én, ha a Vegyépszer húzta volna fel, biztos tetszene neked."

Ez hasonlít arra a töprengésre: "Mi lett volna, ha Mari néninek farka lett volna?"

Avatar 2010.11.27. 09:45:36

@Vidéki: Látom sikerült a lényegre reagálnod... Azért átment az is, hogy nem a Gyurcsány találta ki a Völgyhidas megoldást?

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2010.11.27. 18:40:54

@Vidéki:
ha a kinyilatkoztatás nem tetszik, verjél sátrat a parlament kupolatermében, mert ezt matolcsy és orbán állították össze.

2005-ben nem javasolják, hogy 1998-ban bevezessük? ez most komoly?

meg a világbank semmit sem változtatott meg, mert a tanulmány nem az övék - mint az legelején le van írva - , s maga a tanulmány is 228 oldalon keresztül leginkább a kormányokat szapulja, mert azok nem voltak képesek megfelelő szabályozást alkotni.

a bankok most adóoptimalizálnak, két év múlva leánybankból átalakulnak bankfiókká, és egy büdös vasat se fognak fizetni, akárhogy is tekerjük a törvényeket, igazad van, az sokkal jobb lesz.

kun jános meg... tessék beleolvasni a az időskori és nyugdíj-kerekasztal munkájába, nagyon egyszerűen levezetik az implicit és az explicit államadósság (a nyugdíjigérvény elszámolási dátuma) közti különbséget, meg hogy miért nem szereti az utóbbit az állam - attól, hogy nem mondjuk a lószerszámra, hogy ott van, attól még ott van.

meg: te vagy az értelmiségi! az mind te vagy! bebebeee! (és még mindig nem tudsz olvasni se)

Vidéki 2010.11.27. 20:37:23

@bs395:
• :Bagoly mondja a verébnek, hogy nagyfejű:

• "és még mindig nem tudsz olvasni se"

• Kun János megalapozott véleménye (aki a Bajnai Szakértői Kormány főtanácsadója volt) az önnek smafu, ehhez képest preferálja: "tessék beleolvasni a az időskori és nyugdíj-kerekasztal munkájába".
• Ott akármennyit hablatyolnak kivénhedt szoclib kegyencek, nem képesek cáfolni Kun János észérveit.

A VG tegnapi számában olvasható: "Nem lát tisztán a nyugdíjvitában? Mi segítünk!" címmel.

A cikk szerint:

"Magánnyugdíjpénztárak: az ide kerülő járulékokat a kasszák befektetik, majd később nyugdíj formájában visszafizetik a tagoknak.

"A visszafizetéssel (járadékszolgáltatással) kapcsolatos szabályozás azonban a mai napig sem készült el."

A manyupok már csaknem 14 éve működnek, de a visszafizetéssel (járadékszolgáltatással) kapcsolatos szabályozás a mai napig nem tudott elkészülni (ilyen rövid idő alatt).

Ez akkor az "ugrás a sötétbe" stratégiája azok számára, akiknek kötelezően muszáj volt be(le)lépni ebbe a "rendszerbe".

Vidéki 2010.11.27. 21:57:49

Kun jános érvei:

"A várt előnyök nem váltak valóra, miként azt korábbi cikkeimben (A tyúk nem tojik aranytojást, Népszabadság 2009. április 30. Pénzügyi Szemle 2010/1) részletesen kifejtettem.

Egyetlen pozitívumról lehet beszámolni, már amennyiben ez pozitívum: a pénzügyi szektor remekül keres a pénztárakon, tavaly például 40 milliárd Ft-ot.

Az explicit államadósság növekedése viszont megvalósult. A nyugdíjpénztári rendszer – a tavaly év végi adatok szerint – olyannyira rossz üzletnek bizonyult a társadalom számára, hogy a pénztárak vagyona 2600 milliárd Ft volt, míg a pénztárak miatt felhalmozott államadósság 3400 milliárd Ft-ot tett ki.

A nyugdíjreform miatt a korábbi években felhalmozott államadósság kamatterheit is figyelembe véve a költségvetési hiány két százalékkal lenne alacsonyabb idén, ha nem jöttek volna létre a magánnyugdíjpénztárak, a kimutatott, explicit államadósság pedig kb. a GDP tíz százalékával.

Emiatt rosszabb Magyarország megítélése a nemzetközi pénzügyi körökben, míg az implicit nyugdíjadósság csökkenése nem javít helyzetünkön.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2010.11.27. 22:00:35

@Vidéki:
köszönöm, hogy már többedszörre, tételesen cáfoltad állításaimat, és kérlelhetetlen logikával levezetted, hogy minősítéseid, miszerint gyurcsányista értelmiségi vagyok, azon alapulnak, hogy immár az 5-ik (köztük kettő éppen az általad jelenleg egyoldalúan védett zorbán) kormány adós a szabályozással. szép munka.

Vidéki 2010.11.28. 09:09:15

@bs395:

Írod: " miszerint gyurcsányista értelmiségi vagyok,"

Lehet, hogy azt képzeled magadról, hogy nem vagy az, mégis részt veszel a nyugdíjasok hergelésében, akik szavazó bázisát képezik az MSZP-nek.

Ez a nyugdíjas hergelés jól bevált a 2002-es választási kampányban, amikor azt állították, hogy az Orbán Torgyán kormány milyen hatalmas összegeket vont el jogtalanul a nyugdíjasoktól, amely pedig a korábbi Horn kormány jóságos törvényei szerint járt volna nekik.

A 2010-es parlamenti választási kampányban is szóba hozták, hogy a gonosz Fidesz majd a "Svéd modellt" fogja bevezetni.

Lehet, hogy ettől a nyugdíjasok nem rettentek eléggé meg és most ez is hozzájárulhatott az MSZP nagyarányú választási vereségéhez.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2010.11.28. 17:53:02

@Vidéki:
ezt most vezesd le nekem: hogyan hergelem a nyugdíjasokat a magánnyugdíjpénztárak körüli hercehurcával?

Vidéki 2010.11.28. 20:10:57

@bs395:
Ez a leendő nyugdíjasok rettegtetése: "- Aki a miatt aggódott, hogy mire ő lesz nyugdíjas, olyan, mint nyugdíj, már nem is lesz, az előrehozhatja az aggódásának a tárgyát, és megkezdheti a befizetések kikerülését."

Ez a mai nyugdíjasok rettegtetetése: "- A visszaállamosított mnyp megtakarítások két és fél évig fedezik a nyugdíjkassza hiányát, utána valami mást kell majd kitalálni megint."

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2010.11.28. 21:51:55

@Vidéki:
1. teljesen és tökéletesen mindegy, milyen rendszer alapján nem lesz fedezete az ember nyugdíjának. amit az mnyp tehetett volna jelen formájában, az a jövőbeni fedezetlenség számszerűsítése, előre. ez nem tetszik a mindenkori kormányoknak, mert akkor nincs mivel etetniük a népet.
2. ezt orbán és matolcsy tervezik így. ők is biztos mszp-sek.

de jó fej leszek: kedves jelenlegi és jövőbeni nyugdíjasok! minden rendben lesz. az a 2800 miulliárd örökre kitart, sose fogy el, ha meg mégis, majd az égből hullik alá a manna, amikor ti mennétek nyugdíjba. nagyon fontos: ha a fideszre is szavaztatok, és kevés nevesített ígéretük közül az egyiket megszegik, ne, ismétlem, NE kérjétek rajtuk számon, mert mszp-sek lesztek, és vidéki elver!

így jó?

Vidéki 2010.11.29. 10:34:41

@bs395:
1. "teljesen és tökéletesen mindegy, milyen rendszer alapján nem lesz fedezete az ember nyugdíjának."

Valóban:

Ha a demográfiai helyzet olyan rossz, hogy a társadalom elöregszik és egyre vékonyabb rétegnek kellene gondoskodni a hatalmas létszámú öregek társadalmáról, akkor bármilyen nyugdíjrendszer előtt két lehetséges út áll:

1. A nyugdíjak értéke tart a nulla felé, vagy

2. A nyugdíj korhatár tart a várható élettartam felé.

Az utóbbit figyelhettük meg nemrég Németországban, ahol a nyugdíjkorhatár 67 évre emelkedett, míg Franciaországban 62 évre emelték.

A manyup rendszer fenntartása az elmúlt csaknem 14 évben óriási áldozatokat követelt az államháztartástól, amit a jövő generációk terhére hitelfelvételből fedeztek, rendkívül kedvezőtlen kamatkondíciókkal.

Ha a jövőben ezt gyakorlatot folytatnák, ez a nyugdíjrendszer még gyorsabb összeomlását eredményezné, mint az állami TB rendszer.

Ezért ezt kell preferálni, mert aki időt nyer, az életet nyer(het).

Az Idő lehetővé teheti a kedvezőtlen demográfiai helyzet megfordítását.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2010.11.29. 15:21:29

@Vidéki:
akkor most mégse riogatok, mint egy gyurcsányista értelmiségi?

Avatar 2010.11.29. 17:20:34

@Vidéki: "A nyugdíjreform miatt a korábbi években felhalmozott államadósság kamatterheit is figyelembe véve a költségvetési hiány két százalékkal lenne alacsonyabb idén, ha nem jöttek volna létre a magánnyugdíjpénztárak, a kimutatott, explicit államadósság pedig kb. a GDP tíz százalékával."

Szerintem már eleve az is nagy eredmény, hogy az a párezer milliárd Ft még megvan a manyupokban. Én biztos vagyok benne, hogy ha nem a manyupokba fizettük volna be, akkor a fidesz és az mszp kormányok már rég felélték volna, és ugyanekkora ktgvetési hiánynál és államadósságnál tartanánk.

De ha ennyire nagy kárt okoz a ktgvetésnek a manyup-okba fizetés, akkor vajon az Orbán féle 10%-os járulékcsökkentést miért nem szidod hasonló hévvel, talán annak is volt némi köze ahhoz, hogy a TB alapok folyamatosan hiánnyal zártak...
Persze ez nyilván már megint csak gyurcsányista propaganda, hiszen aki nem ért egyet a narancsVidékiekkel, az csak hazaáruló komcsi lehet.

És ha a TB alapok már így is olyan szarul állnak, hogy a manyup fizetéseket muszáj oda irányítani, akkor mi lett volna a fedezete a fidesz "újabb 10% járulékcsökkentés" csodafegyverének, amit nem is olyan régen a gazdasági programja alapjaként emlegetett? És miért nem valósítja meg, ha nem csak szándékos hazugság volt, hogy ez olyan növekedést indítana be, ami megteremtené a saját fedezetét?

Vidéki 2010.11.30. 10:00:13

@Avatar:

Írod: "
Szerintem már eleve az is nagy eredmény, hogy az a párezer milliárd Ft még megvan a manyupokban. "

Megfeledkezel arról, hogy a manyupp rendszer miatt enné sokkat több hiányzik az államkasszából és az átutalt járulékokból.

"Svédországban van tőkefedezeti rendszer. Természetesen az állami felosztó-kirovó rendszer mellett, annak kiegészítéseként, ahogy egyébként nálunk is működik, tehát lényegében ugyanaz a logika, írja.

Kétségtelen, hogy a tőkefedezeti rendszer súlya kisebb (az állami nyugdíjjárulék 18,5%, amiből 16% megy a nyugdíjalapba, a maradék 2,5 százalékot pedig a polgár által választott értékpapírokba fekteti az ÁLLAMI NYUGDÍJALAPKEZELŐ INTÉZET - A szerk.), de valószínűleg a demográfiai lyuk is kisebb a rendszerben, illetve lényegesen magasabb a megtakarítási és öngondoskodási hajlandóság, jegyezte meg Oszkó."

Neked mérhetetlenül ellenszenves lehet a "Svéd modell", ahol AZ ÁLLAMI NYUGDÍJALPKEZELŐ INTÉZET működteti a nyugdíjrendszert, amelyik egyéni számlás, nagyon jó hatásfokkal és rendkívül alacsony működési költségekkel képes működni (a magyar manyupokhoz képest).

Lehet ennek racionális oka?

Avatar 2010.11.30. 12:27:26

@Vidéki: Nekem nem ellenszenves a svéd modell, de nálunk nem az van (és eddig egyébként is tagadták, hogy azt akarják átvenni). Ha először átalakították volna az állami nyugdíjrendszert a svéd modell szerint, és utána mondják azt, hogy az állami rendszerben is vezetnek egyéni számlát a befizetéseimről, az egész más, mint ha egy nem létező rendszerre hivatkoznak. Nem hiszek benne, hogy 2 hónap alatt hiba nélkül kialakítják és letesztelik a rendszert, mind informatikai, mind pedig államigazgatási szempontból.

HaKohen 2010.12.01. 15:29:10

@bs395:

Megszámolta már valaki, hogy Vidéki hány blogra másolja be (megengedem: némi variálással) végeérhetetlen tirádáit és őrjöngéseit?

Vidéki 2010.12.03. 09:30:31

@bs395:

Írod: "elolvasta kun jánost, az a baj."

Ez valóban baj egy magadfajta propagandistának, akinek agymosó tevékenységét nehezítik a néha napvilágra kerülő racionális gondolatok, mint amiket egy témában jártas szakember Kun János bátorkodott megfogalmazni.

Az ilyen "eretnek" gondolatok megzavarhatják az egyszerű hívők vakhitét, ezért a propagandisták gyűlöletét váltják ki, mert az agymosást nehezítik.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2010.12.03. 10:41:45

@Vidéki:
tetszik, ahogy lehívőzöl :-)
azt mond meg nekem, most mennyi a nyugdíjkassza hiánya? vagy 24 ezer új nyugdíjas mennyivel terheli meg a kasszát? mert ilyen tudás nélkül racionalizmusról beszélni bátor dolog.

Vidéki 2010.12.03. 11:49:18

@bs395: A nyugdíjkassza hiánya úgy tudom 900mrdFt/év jelenleg.

Hogy jön ide 24000 nyugdíjas?

Az államadósság viszont a szívednek kedves manyup miatt kb 10%-al nagyobb, mint lenne nélküle. A magas államadósság miatt hiteleineket csak nagyon magas kamat felárral lehet finanszírozni. Úgy tudom az államadósság finanszírozása évi 1200 mrdFt-be kerül.

Ez se semmi! Erre is gondolhat egy értelmiségi.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2010.12.03. 11:59:55

@Vidéki:
596 milliárd.
a kormány szerint jövőre 24 ezerrel többen lesznek nyugellátásban. ez az átlag nyugellátási díjjal számítva egy évben 29 milliárd forint.
az államadósság meg... az infláció elengedése miatt megemelendő alapkamattal, meg az összevissza kommunikáció miatt emelkedő cds-felárral mennyit nő az adósságszolgálat egy évben? ezt miért nem lobogtatja büszkén a kormány? ehhez értelmiségi kell, mi?
te is olvashatnál, fent van az egész a neten, oszt nem csinálnál hülyét magadból folytatólagosan. de majd lesz új médiaszabályozás, azt be lesz tiltva a kritika, és boldog leszel.

Vidéki 2010.12.04. 08:51:14

@bs395: "de majd lesz új médiaszabályozás, azt be lesz tiltva a kritika"

Így írnak azok, akik a demokrácia lovagjainak jelmezében tetszelegnek..
süti beállítások módosítása