Ateizmus, anarchia és koszos punkok.

killtheradical

killtheradical

Valutaüzér

2010. május 09. - bs395

„Magyarország nem lehet olyan hely, hogy bárki elveszítse otthonát. Ezt erkölcsi kérdésként kezelem.” – mondta Matolcsy György, leendő csúcsminiszter a tévében.

Kezdjük azzal, hogy otthonunkat elveszíteni kurvára nem vicces dolog. Mennyünk is tovább.

A megoldás nem új: váltsuk át forintra! Igen ám, de a forinthitelek magasabb kamatai miatt a törlesztő részlet jóval magasabb lenne, mint egy emberesebb árfolyamesés miatt. De erre is van megoldás: vegye meg a rossz hiteleket az állam, adjon mellé kamattámogatást, és onnan már mehet az árfolyam, amerre akar.

Lehet-e ilyet? Gyerekek, mindent lehet. Obama elnökválasztást nyert a szlogen parafrázisával, Columbine-ban a kis tömeggyilkosok is érveltek vele a pisztoly megfelelő végéről („Because I can.”), sőt, sok-sok ezer éve az emberi tevékenységek egyre bővülő köre az ön- és fajfenntartást leszámítva erre az egyszerű tényre alapul: mert megtehetem. Csak mindennek ára van.

A Népszabadság a Pénzügyminisztériumra hivatkozva ennek a költségét úgy 250-300 milliárd egyszeri és további évenkénti 200 milliárdra taksálja, a hitelek kifutása a Portfólió szerint 13-14 év, vagyis összesen 2850-3100 milliárd a jelenlegi 2500 milliárdos jelzáloghitel-állományra, amit persze szintén vissza kéne fizetni.

Honnan lenne az a 2850-3100 milliárd?

1. A zemberektől. Azoktól is, akinek nincs lakáshitelük, meg azoktól is, akiknek alapból forinthitelük van, de támogatásuk nincs: ők fizetnék a kamattámogatást, a közpénzbe beadott adójukból. Ez sem vicces.

2. A bankoktól. Róna Péter ötlete szerint a bankok diszkontálva adják át a rossz hiteleket, és ezzel le is van tudva a költségek jelentős része, úgyis betegre keresték már magukat a devizahiteleken. Van egy olyan érzésem, hogy amit itt elvesztenek, azt máshol behajtanák (díjakban, szerződésmódosításokban, stb.), úgyhogy megint az marad, hogy a zemberektől. Még mindig nem vicces.

3. Nyomtatunk pénzt. Összedől az árfolyam, elszáll az infláció meg a kamatok, amit megint a zemberek fizetnének meg. Nem, még mindig nem vicces.

Ez viszont vicces: NE A ZEMBEREKKEL FIZETTESSÉK MEG!

Most tessék röhögni.

(ja, hibás, felelős, az nincs - csak áldozat...)

A bejegyzés trackback címe:

https://killtheradical.blog.hu/api/trackback/id/tr891985162

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Svájci frank, magyar frankó 2010.05.10. 09:39:36

Mindenekelőtt szeretném leszögezni, hogy svájci frank alapú lakáshitelem van, nem is kevés. Az árfolyamváltozás és a lakáspiac befagyása, valamint az ingatlanárak esése miatt momentán a lakás jó esetben is csak a háromnegyedét éri a ráterhelt jelzálogh...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

magyar-magyar szótár 2010.05.09. 06:31:12

De van felelős: A nullaszázalékkalbeugrós, a speciális pénzügyi jogosítvánnyal rendelkező nem-banki jogosult ügynökiszervezeteken keresztül eladott nagyrakás hitel (nem a népgazdaság benzinjére, hanem bólogatókutyusra, ál-műholdvevő tarajra és angel-eyes HATÁSÚ lampionokra) kisfogyasztásiakra felvett 4000 milliárd Ft 2005-től (az azelőttivel összesen úgy 5800 vagy 6200 milliárd...) .. ezért a felelős a FIDESZ 200-től a vazalélus mezgaz hitelekkel meg a fürdőprogrammal és a lakáshitelekkel. )Lusta vagyok utánagooglizni, hogy az 1200 (1600) milliárdból mennyi a mezgaz, a lakás és a fürdőkre elszórt...)
Hírszerzős logikával szépen föl lehet fejteni, hogy a hitelszigor pecsétjét a FIDESZekek törték föl Szegyén Feriék már csask kényszerpályán voltak, amikor a Provident és Cofidis lovai , meg a hypermarketek 50ezeres felkaphatóhitelei közé dobták a gyeplőket.

Boorisz (törölt) 2010.05.09. 12:50:52

Az a hibás aki felveszi a sok szar hitelt mert plazma tv kell neki. A lakás hiteleknél meg a bankok a hibások ha belekényszerítik az embert olyan kölcsönbe amit szerencsétlen nem tud fizetni de nincsen jobb megoldása.
Az ilyen hiteleket tényleg nem volna rossz valahogy megoldani. De a áruvásárlási hitel meg ilyen faszságokat csak fizesse vissza aki felvette, mert ha jól sejtem senkinek nem tartottak pisztolyt a fejéhet, hogy vegyen fel hitelt plazma tévére. Csak azért mert a szomszédnak is van.

kolompar.sara · http://ferfibunozes.blog.hu 2010.05.09. 13:55:30

Az egész gazdaságot a férfiak tették tönkre, alig néhány nő sorolható fel a gazdasági/banki/egyéb pénzügyi, nochdazu politikai szférából, nem??! megiscsak az lenne a megoldás, amit hirdetek....a ferfibunozes.blog.hu -n.
:-)

Boorisz (törölt) 2010.05.09. 14:27:04

@kolompar.sara:
Érdekes most valahogy elfelejted a "Minden férfi mögött egy nő áll." dolgot vagy csak a híres férfiak mögött áll nő?

JohnHenry 2010.05.09. 14:40:11

és ha most benne lennénk az eurózónában, akkor a mi adónkból is finanszíroznák a görögöket, na?

"együtt sírunk, együtt nevetünk."

egyébként meg népszabadságot és egyéb szoci forrásokat (pl. oszkó péter) komolyan venni (leendő) fidesz kormány idején elég nagy balgaság.

JohnHenry 2010.05.09. 14:46:00

ja, lefordítom magyarra, amit fentebb írtam: ha a lakáshitelek tízezrei bedőlnek, neked is rosszabb lesz, hacsak el nem mész az országból, mert azokról az emberekről akkor is gondoskodni kell, ha utcára kerülnek.
viszont ha utcára kerülnek sokkal többe fog kerülni az adófizetőknek, mintha megmarad a kéró, mert ugye lakcím nélkül még munkát se kapsz...

ehh, mindegy, te úgyis eldöntötted, hogy minden hiteles előre megfontolt szándékkal téged akar megkárosítani... további kellemes gyűlölködést!

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2010.05.09. 14:49:46

@JohnHenry:
"ehh, mindegy, te úgyis eldöntötted, hogy minden hiteles előre megfontolt szándékkal téged akar megkárosítani... "
mondtam én ilyet?

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2010.05.09. 14:52:44

@JohnHenry:
bocs, most olvastam csak az index ajánlót: ott tényleg azt írják, hogy leszarom, mertnekem nincs, pedig nem szarom le, mert van :-)
kreatívak néha, na.

Az igazi Trebics 2010.05.09. 14:56:07

Az a hitelét fizetni nem tudó, felelőtlenül eladósódó ember, aki az alacsonyabb törlesztővel eddíg is jobban járt, és most az állami segítséggel, mások pénzéből még mindíg kevesebbet fizet, az ezután meg fogja gondolni, hogy milyen hitelt vegyen fel?
Az a lúzer, aki eddíg normákisan gondolkodott, és csak addíg nyújtozkódott, ameddíg a takarója ért, ezután is így fog tenni?

2010.05.09. 14:57:47

@kolompar.sara: Na, mi jutott eszembe a kommented olvasása közben? Na mi...? Egy dal...Na melyik is?
Egy kicsi bugyuta dalocska....Na, kapiskálod már? Segítek: egy egyszerű nóta, egy butuska Sárika nevű leányzóról szól, meg az Ő szellemi képességeiről.Na...beugrott?? Ha nem, kérdezd meg valamely férfi ismerősödet...Segíteni fog! Üdvözlettel: egy férfi ...

warren buffet 2010.05.09. 14:59:39

a gazdaság/pénzügyek ugyanolyan mint a háború.
túl komoly dolog ahhoz hogy a politikusokra bizhassuk őket. :)

az áruhitelesek (ide sorolva az autohiteleket is a nekemujuzsuki kell mer' a szomszédnak is az van) mind fizessék meg a fogyasztásuk árát. ugyanigy a saját lakásukat/házukat egy kubai utazásért eljelzálogositok is.

akiken segiteni kéne azok a kiscsaládosok emberkék akik kiszolgáltatottságukban kényszerültek bele egy lakáshitelfelvételbe mert mondjuk a férj egy hentes a feleség meg tanárnő és van 1-2 gyerekük, és élniük muszáj valahol.ennyi.

tobias2 2010.05.09. 15:03:42

@JohnHenry: "viszont ha utcára kerülnek sokkal többe fog kerülni az adófizetőknek, mintha megmarad a kéró, mert ugye lakcím nélkül még munkát se kapsz..."

Maga is Góg, Magóg és Demagóg gyermeke? A saját lakás és az erdei zöldövezet között azért csak-csak van más lehetőség, nem? Például lakásbérlés, albérlet, ahogy nyugaton szokás.

feketehun 2010.05.09. 15:04:02

Nem vagyok közgazdász meg semmi ilyesmi, tehát a véleményemet laikusként érdemes értelmezni...
Nadeugyebár. Államban élünk. Nem csipázom a szocializmus totális államát, a teljes foglalkoztatás célját, egyáltalán semmi ilyesmit.
Mégis azt hiszem, hogy az állam alapvetően egyfajta kárközösség. Ha valaki durván megszorul, akkor a közösség ahelyett, hogy magára hagyná, segít. Igen, a zemberek adják hozzá a lovettát, de a zemberek azok is, akiket így támogatnak. Ha elfogadjuk azt a tézist, hogy a devizások maguknak keresték a bajt, tessenek szépen albérletbe vagy az utcára menni, lakást eladni, jelzáloghitelestül-mindenestül, akkor szerintem éppen az állam lényegét kérdőjelezzük meg. Az állam működése alapvetően a redisztribúcióra épül: attól, akinek több van elveszünk valamennyit, és átadjuk annak, akinek nincs. Ha a devizásokat szarban hagyjuk, akkor a következő lépés az, hogy egy kigyulladt házat sem oltanak el a tűzoltók, mert micsoda dolog az, hogy a zemberektől (akiknek háza nem gyulladt ki) pénzt vegyünk el a tűzkárt szenvedő polgártárs megsegítésére? Ez csak egy keresetlen példa.

Mellesleg pedig: a többieknek sem jó, ha sok ember elveszíti lakását. Mehetnek albérletbe, de csórók lesznek, vásárlóerejük csökken, nem fogyasztanak, a gazdaság gyengül. Ha utcára mennek, akkor a szociális hálóba kell több pénzt ölni, ezzel is rosszabbul járunk, mint ha úgy viselkedünk, ahogy egy kárközösségben az emberek teszik.

Barnamaci 2010.05.09. 15:05:41

Itt mindenki elfelejti, hogy sok fiatal azért vesz fel hitelt, hogy legyen saját lakása amiben be mernek vállalni 1-2 gyereket; lehet cikizni, hogy felelőletlenek, de akkor el lehet gondolkodni azon is, hogy ki a jóisten fogja eltartani majd 30 év múlva azokat akik ma azon sajognak hogy hülye devizahitelesek vagy lehet reménykedni, hogy majd "szinesbörű" társaink akik akkorra túlsúlyban lesznek, segitenek nyugdijas napjaikon. És igen, ez egy rossz magyar mentalitás hogy saját lakás kell, de amig az albérlet is ugyanannyiba kerül, akkor jogosan tart igényt az ember a sajátra, hogy legalább akkor annak a részleteit fizeti inkább. Mert ha nem tudja fizetni a hitelt, akkor nagy valószinűséggel az albérletet se, ahonnan ugyanúgy az utcára kell mennie.

warren buffet 2010.05.09. 15:07:50

@Barnamaci:

igy van, ezt irtam én is az albérletes rész nélkül.

svédországi példát a magyar átlagfizetésekhez viszonyitva egy lakás bérlete havi 20-25 ezer lehetne maximum.
akkor én is lennék albérlő bake.de havi 70ért meg nagyon nem.

Szekuriti Blogger. · http://szekuriti.blog.hu 2010.05.09. 15:08:59

Jó, azt azért valljuk be, hogy amikor valaki felvesz 20-25 évre lakáshitelt nem azért teszi, mert vicces, hanem azért a legtöbbször, hogy ne az ablakon kidobott pénz legyen az albérlet díja.

Arról meg nem a kisemberek tehetnek, hogy pár pénzügyi szerencsejátékos, meg spekuláns miatt a törlesztőrészletük hirtelen duplája, vagy csak másfélszeres legyen. Valljuk be, nem normális, hogy az euró egyszer 240 Ft, egyszer meg 300, de ugyanígy a CHF-fel, emg az USD-vel.

A bankokat meg igenis meg kell adóztatni keményen. Elvileg a szabadpiaci verseny egymással való versenyre kényszerítené a bankokat, gyakorlatilag azonban ilyen nincs, így bele kell avatkoznia az államnak. Én azt támogatnám, hogy szabott profit legyen, maximalizálva, vagy szabott díjakkal, díjtételekkel. Lehet sápítozni ez ellen, de valljuk be, hogy amikor az ország gazdasága zsugorodik, akkor nem normális, hogy a bankok még mindig extranyereséget szednek be.

2010.05.09. 15:09:43

"Matolcsy terve a devizahitelek átváltásáról úgy 3000 milliárd forintba fájna. Nekem nincs lakáshitelem, mi a faszért fizessek más hülyesége helyett?"-Nem figyeltél oda, Matolcsy azt mondta, hogy a bankokkal fizettetné meg az átváltás költségeit...! Tehát a valuta alapú elszámolású hitelek átváltásáról van szó forint alapú hitelekre, nem másról...Attól az adósoknak ugyanúgy vissza kell fizetni a felvett hitelt...utolsó centig.

t a m á s 2010.05.09. 15:15:59

Pedig a politikusok fogják megoldani. És van is már hozzá agit-prop (a fiatalok talán, hál' istennek ezt a szót már nem is ismerik) anyaguk.
És sok 10 000 ember nagyon hálás lesz. És 2.700.000 pedig szintén büszke lesz az ő FIDESZ kormányára.
A többi pedig...ahogy a K.u.K időkben mondták; aushalten, maulhalten und weiterdienen (kitartani, pofát befogni, tovább szolgálni)

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2010.05.09. 15:18:18

@surcapisca:
egyrészt én ilyet nem írtam, másrészt ott a kettes pont, magyarázattal.

warren buffet 2010.05.09. 15:18:51

@surcapisca:

de arról is szó van h a kettő hitel közötti kamatkülönbséget is meg kell fizetnie valakinek.

ez mindenképpen torzitó hatású húzás lenne.olyan mintha te valahol vennél eurot 281-ért de az állam garantálja h neked csak 250be kerülhet max., a különbözetet meg odaadja cashben a pénzügyminisztérium 6os ablakánál.

kyncza 2010.05.09. 15:18:55

Hülye példa, mer' az, de nekem meg mi a f@sz közöm van mondjuk a 4es metróhoz BP-n? És az én adómból is fizetik, holott a büdös életben nem fogom használni.
Egyik fő oka, hogy valszeg sose lesz kész :)

A bankok meg menjenek a picsába! A válság idején megállapított kockázati felárakkal számolnak a mai napig.
Költse az összes banktulaj gyógyszerre a vagyonát!

Vkat118 2010.05.09. 15:22:39

Na megint összegyűltek a közgazdászok. Ugyan miért ne lenne normális ha egyszer 240 egyszer 300 a Ft? Melyik feltörekvő valutában nincs benne egy +-20%-os ingadozás. Az emberek az árfolyamtkockázatot preferálták az extrakamattal szemben, és ez egy racionális döntés volt, mert a mai napig jobban jártak mint a forinthitellel. Azokat azonban nem tudom sajnálni akik azt hitték 25 évig 150Ft lesz a CHF.... Valami egyszeri átmeneti segítséget adnék, mert mégsem szép dolog kibaszni az embereket az utcára, annak ellenére, hogy idióták, de finanszírozza a hazárd hitelfelvételüket a halál hosszútávon.

Valaki1 (törölt) 2010.05.09. 15:23:15

Én a valaki megmondom a tutit:
LE A BANKOKKAL!

1. senkinek ne kelljen fizetni semmit, akinek hitele volt az ne fizessen, legyen övé a kérő ingyé, a bankárok meg takarodjanak a wall streetre, meg teklavivba.
2.DE, ez így nem korrekt a dolgozó, adófizető, hiénaként nem hitelen, segélyen élő normális embertömegekkel.
(vagyis azokkal akiknek nincs semmilyen, adóssága, hitele, és dolgozik, adózik).
ERGO:
EZEK MEG KAPJANAK ADÓMENTESSÉGET CSERÉBE, amit a bankoktól elszedett pénzből finanszíroznak!!!
hURRÁ.
a naplopók meg menjenek a bányába gázárt, olajért, uránért, aranyért..stb,. és meglesz a nagy állami zsé,
elsőkörben javaslom hogy a naplopó cigókat küldjék makóra gázt keresni, a többi meg építsen autópályát,
és minden gond megoldódik, ha megtalálják a gázt akkor meg mi leszünk a kelet európai kuvait.

ORBÁN, MATOLCSI MONNYON LE, ŐKET IS GYÚRCSÁNY KÉZIVEZÉRLI!
ÉN FOR PRESIDENT!!!

t a m á s 2010.05.09. 15:24:58

Azért most vettem észre hogy t a m á s 2010.05.09. 15:15:59 bejegyzésemben elszámoltam magam.
Nem sokára már 15.000.000 magyar fogja visszafizetni a devizahitelesek bukását.
Vagy ebbe "kettős"-kéim már nem akartok beszállni?

bálnalovas 2010.05.09. 15:25:32

"Van egy olyan érzésem, hogy amit itt elvesztenek, azt máshol behajtanák (díjakban, szerződésmódosításokban, stb.), úgyhogy megint az marad, hogy a zemberektől. Még mindig nem vicces."

Így van, ahogy mondod. A bankok egy év alatt kompenzálták a rossz hitelek miatti veszteséget, a jól fizető adósok nyakába varrták, a válság ellenére növekvő profittal zárták az elmúlt évet, kivétel nélkül. Az árfolyamkockázat egy dolog, az meg egy másik, hogy a 2,8%-ra felvett hitel a válság miatt pár hónap alatt felkúszott 7,2%-ra és azóta sem csökkent, holott ezt semmi sem indokolja, kivéve az, hogy a bank ezt megteheti. A tisztességtelen, de szerződés szerint jogos magatartás miatt a törlesztőrészletek az árfolyamkockázat miatti mérték duplájával emelkedtek. Az elmúlt kormány magatartáskódex és moratórium rendelkezése is csak arra volt jó, hogy a kamatok mértékét befagyassza a már elért magas szinten....

Szekuriti Blogger. · http://szekuriti.blog.hu 2010.05.09. 15:26:06

@Slaydo: Hja, csak mondjuk nem tanultak ezek az emberek pénzügyi alapismereteket, helyette ment a Ki tud többet a Szovjetunióról/a Mónika showról/Joshi barátról .. így ezek az emberek suták a pénzügyekhez.

És senki sem szólt nekik, a PM valami erőtlen tiltakozást leadott a növekvő devizahitelek miatt, ennyi. A bankok dolga lett volna a felvilágosítás, sajnos Magyarországon az a jellemző, hogy az emberek 99,99%-a el sem olvassa a szerződést, mert az sokáig tart, és hogy gondolja, hogy feltartja a banki alkalmazottat.

Ha szerinted nem így van, akkor ajánlom nézz körbe ebben az országban!

Kenguru 2010.05.09. 15:29:27

Nem vetted észre a lényeget:
ha nincs devizahitel, el lehet engedni a forintot.

Ez a cél.

lac1 2010.05.09. 15:30:31

Nem teszek ide hivatkozásokat, úgy is magára ismer az illető, tehát:
Lófasz a devizások seggébe! Amikor külföldi ország valutájában adósodott el, (oda IS hajtva a hasznot) akkor persze a vagyon- és kárközösségről nem hallottam az ordibálást.
Tehát aki akkor hülye volt, az most legyen fázós és éhes. És megnézhetjük a felelőtlen gondolkozást is. Az eladósodottak ugyan mikor érték be annyi kölcsönnel, hogy a legszükségesebbet felépítsék, és MAJD ha még gyűjtenek hozzá akkor befejezik? Értem én, hogy híd alatt lakva meg albérletben nem jó dolog adóért és megélhetésért dolgozni járni, meg még félrerakni is, na de más farkával verni a csalánt az jó?
Nem-nem!
Szoruljál bazmeg, legyen kicsi a lakásod, és a kölcsön után a félrerakott pénzedből akkorát építesz, amekkorát akarsz! Nem ám blazírozni két átlagkeretből (cca. 250ezer) havi százas törlesztőt, meg a rezsi meg a megélhetés, buzikám, hogy szép 150 négyzetméretes kerti tavas automata garázsnyitós kérőd legyen!
A másik meg a állami újraelosztásos gazdagtól többet baromságot hangoztató bunkónak:
az én 350 ezres fizetésem 20%-a jóval TÖBB, mint a te 100 ezres fizetésed 20%-a!
Majd amikor te is annyit termelsz mint én, és annyit ülsz a tévé előtt a jól megérdemelt pihenésed közben, akkor majd visszatérhetünk erre a kérdésre is.
Ne ám már, egy szakmunkásképzőt kettesre elvégző, lumpenproli egy állandóan tanuló és esetlegesen találmányaiból meggazdagodónak mondja meg, mennyit kellene fizetnie a szegényeknek. Fizetek én a gyereknek és a betegnek, a többi meg menjen dolgozni!
Tökre furcsa, hogy CSAK szegény és gazdag van, de dolgozó és nem dolgozó soha nincs... A jogait is kurvára vágja mindenki, a kötelességeit meg nem annyira.
Testvéreim, én majdnem 10 év alatt fejeztem be a házamat, addig egyszer sem voltam nyaralni, sőt...

Valaki1 (törölt) 2010.05.09. 15:30:34

még csendben megjegyzem hogy egyes állítólag (a nagymagyar nagyonokos, világhódító, felsőbbrendű überhunmagor faj szerint...) gagyibb népeknek nincs ilyen gondjuk.... (szlovák, szlovén mer ott euró van, román, lengyel, cseh..stb ott meg nem engedtek mindenkit eladósodni, vagy stabil a pénz vagy addig nyujtózkodnak amíg tehetik..stb)..
a magyaroknál meg ez a legfőbb gond...
HAJRÁ.
mondjuk ha már euró lenne az megoldana mindent(a magyaroknak agyilag ez lenne a megoldás mert azt le sem merem írni, mi lenne ha a minimálbéres nem venne évente hitelből többmillás autót, vagy 15 millás új lakást, hanem szerényebbre fogná, ne adj isten spórolna)...
HÜLYEMAGYARORSZÁG, HÜLYE MAGYAROK.

LÓFASZT a devizahitelesek seggébe, + 3 kölök nulla szja..szép világ lesz..

kyncza 2010.05.09. 15:31:18

@Slaydo: azért bmeg, meg +, - 20% általában a + 20%-os zónában áll meg. Meg azért, mert a bankok basszák össze állandóan a világ gazdaságát a hazárdjátékukkal, és ha baj van, az állam őket kihúzza, a többiek meg szakadjanak meg. És azért, mert a válság ellenére a bankok extra nyereséget tettek el idén is. Képzeld van olyan, aki nem 'meraszomszédnakisvan" ok miatt vett fel hitelt, hanem mert nem jár neki a bodzaszedő-segély, és csak a robotmunkával sose tudna egy koszfészekből kiszakadni egy saját otthonba, ami feketebőrű szamurájkardosoknak alapból jár!

És ha már így az elején megkérdezed, hogy miért ne lenne normális a +, - 20% ingadozás, akkor megkérdezem, ugyan már, miért ne lehetne 140Ft a svájci frank? Ja, mert az északi sarkon felolvadt egy nagyobb jégdarab, és ez befolyásolja a forintot...aha, értem...

warren buffet 2010.05.09. 15:32:26

@Kenguru:

csak akkor lesz majd szép nagy a szopás, ha mondjuk az euro a görögök miatt begyengül a CHF-hez képest és igy beragad egy 260-as sáv környékén (amivel az exportra termelők nem járnak jol) de a CHF (amiben meg a hitelek nagy része van) felfut mondjuk 220ig megint.
na akkor nagy bazmeg lenne.

Tibike15 2010.05.09. 15:33:16

Nem egy elqrt világ ez, ahol a válság közepén a bankok csinálják a hatalmas nyereséget?
A bankok, amik tulajdonképpen értéket nem teremtenek, hanem szolgáltatnak csupáncsak. Nem ez a baj, hanem az, hogy hogyan lehet a banki tevékenység a legjövedelmezőbbek egyike, amikor nincs benne innováció. Kb ugyanúgy befogadják a Mári néni pénzét valami alacsony kamatra és kihelyezik Pista bácsihoz egy jóval magasabbra..

lac1 2010.05.09. 15:34:16

@bálnalovas:
Amikor a 50 ezres forinthitel helyett választották a kedvezőbbnek TŰNŐ devizásat, akkor is volt kockázat.
Vegyük úgy, hogy a az addig megspórolt pénzt MOST fizetik vissza, persze a tróger bankok egyoldalú szerződésmódosítását most külön kéne megbeszélnünk.
Vegye már mindenki észre, hogy ami olyan szép, hogy nem is igaz (kezdő törlesztő) az NEM IS IGAZ.

Dinkainka 2010.05.09. 15:34:49

Egyvalamit elfelejtettetek.
Módosult egy törvény. Ha valakinek nincs állandó lakcime, NEM JOGOSULT SEMMILYEN ELLÁTÁSRA!!
Nuku segély, TB, szavazati jog. Semmi nem jár neki.
Most semmisitik meg az érvénytelen lakcímkártyákat.
Lesz itt sírás, bármit lépnek is.
Másrészt meg ki a fene fogja Győzike több milliós tartozását kifizetni önként és dalolva?
Mindenki arra számít ő nem fog fizetni.
Van egy dolog: már véget ért a választási kampány, és eddig se sokat ígértek. A forint esik, az euro esik. Nincs szabad pénzforrás a környéken. Kína a legnagyobb hitelező, de ő most inkább a saját "jóléti" államát építené.

lac1 2010.05.09. 15:36:18

@Igaz Hazafi:
Legalább olcsón tudok megvenni egy-két elhamarkodottan megvásárolt dolgot.

lac1 2010.05.09. 15:37:45

@imopb:
És. Mondta valaki - vagy elhitte, hogy van INGYEN?
Soha, semmi nincs ingyen.

cogito..sum 2010.05.09. 15:38:03

uGY tudom Magyarországon a fizetés (és a fizetőeszköz is ) forint. Aki arra bazirozott, hogy euró,az tözsdézett!!!.
A tözsde már pedig ilyen.Lehet veszteni is.És amikor nyertek??

warren buffet 2010.05.09. 15:38:42

@kyncza:

persze h lehetne 140 a CHF.
ha nem lenne ekkora fos a gazadságunk. amig van 1 millio bejelentett melos akinek az adojából tartanak el 10et addig viszont kussoljunk és örüljünk h nem 350 a CHF.

Franky4fingers 2010.05.09. 15:39:26

Nekem csak az baromira magas, hogy miért kell nagyotmondó versenyt tartani. Az ugye tök jó, hogy fizessék meg a bankok, de mint üzleti szereplők ezt nem fogják, ha rákényszerítik őket az kommunizmus.

Zavar viszont, hogy nem hallom azt a megoldást, ami hosszú távon is rendet teremtene. Mégpedig, hogy a bankok is tartsák be (tartassák be velük) a többi gazdasági szereplőre érvényes szabályokat.

1. Rínak a bankok, hogy csökken a hitelezés. - Normál esetben, (szabadverseny) ha egy termékre a kereslet csökken, akkor az ára is csökkenni fog.- Ha ez nem így történik, feltételezhető, hogy a piaci résztvevők kartelleznek.
2. Egyoldalú szerződésmódosítás- aláírtuk, rendben van. Ellenben, ha az a tényező aminek indoklásával emelik a kamatot, ellenkező irányba változik akkor visszafelé is módosítani kéne a szerződést. (azt ugye mindenki tudja, hogy a törlesztő emelkedésének nagy része kamat és nem az árfolyam)- márpedig a svájci frank beszerzési ára a piacon kábé annyi mint a válság előtt.

Szóval nem a nagy hangzatos faszságokkal kéne kezdeni, hogy megint ingyendolgokat osztunk a népnek, hanem a PSZF-ben ücsörgők tehetnék a dolgukat és rákényszeríthetnék a bankokat, hogy a törvények rájuk is vonatkozzanak.

Valaki1 (törölt) 2010.05.09. 15:40:15

@imopb: ez hülyeség, hajléktalanoknak minden jár ingyen, a TB is, még a havi 4000-et sem fizetik, segély is, meg ellátás a szálón, meg szavazati jog is, sőt törvény fölött állnak mert semmit nem hajtanak be rajtuk...
na azért ne irígylem őket, csak éppen nem írsz igazat.

cogito..sum 2010.05.09. 15:41:43

KÉRDÉS:mennyibe kerül nekem m.o-fizető állampolgárnak a kettősállampolgárságot nyert szegény rokon.Euroban,forintban drága szavazó testvéreim ITT(hon)??!

Vkat118 2010.05.09. 15:43:18

@Szekuriti Blogger:

Ez így van, de ennyi erővel minden előnytelen és veszélyes üzlettől védeni kéne őket. Vagy te köteleznéd az autókereskedőt, hogy mindig mondja el, hogy egy 10 éves autó azért olcsó, mert sokat eszik és gyakran elromlik? Az ingatlanügynököt, hogy emelje ki, hogy azért olcsóbb a lakás mert kispórolták a szigetelést és az alapot a szépséges zsirúj lakótelepből? A piacon a paradicsomárust, hogy azért tud lemenni a többiek ára alá mert hydrós a paradicsom és tök ízetlen stb.?
Amúgy meg tanultak pénzügyi alapismereteket, azt hiszem a kamatszámítás az 6. vagy 7. osztályos tananyag, de még ez sem kell hozzá csak józan paraszti ész, ha belegondolnak miért éri meg a banknak 2-3%-ra hitelt adni, amikor bármilyen egyéb befektetéssel stabil 10% körüli hozamokat érhet el.
Abban is egyetértek, hogy a bankok elég undorító módon keresik itt a pénzt Kelet-Európában. A bankok, a kormány és a hitelt felvevők egyaránt hibásak a kialakult helyzetben, de az egyetlen nem hibás rétegen akarják behajtani az ő felelőtlenségüket: a hitelt fel nem vevő embereken... Az meg, hogy majd behajtják a bankokon azon mosolyogni sem tudok, mondott ennél már sokkal demagógabbat a Fidesz.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.05.09. 15:43:23

Nem. Nem közügy és nem kárközösség mások házának árát fizetni.

Az adófizetőknek semmi közük a mások magántulajdonához.
Nem kell segíteni a megtartását.
Adják el, árverezzék, vegyenek vityillót, vagy panelgarzont az árából.
Azok, akik azt álmodták, hogy 25 évig hitelképesek, ne dobják be a törülközőt az első kanyarnál.
Mi lesz később, ha már nem is lesznek fiatalok?

Franky4fingers 2010.05.09. 15:44:19

@Igaz Hazafi:

A hiteltörleszőn emelkedett 50%-al. Ennek az emelkedésnek 50%-át kamatemelés teszi ki.

Ezzel a kamattal azt fizetem meg, hogy a mostani bizonytalan környezetben a bankok ugyanúgy tudnak hiteleket eladni a magasabb kockázat mellett...

Lefordítva ez olyan, mintha a kenyér ára megemelkedne, ezért kevesebbet tudna a pék eladni. Viszont a pékek összefognának, és megemelnék annyival az árát, hogy a kevesebb kenyér eladásával ugyanannyit jövedelemre tegyenek szert. Csakhogy, ha a pékek ezt csinálnák, akkor a GVH seggbekúrná őket, merthogy kartelleznek

Valaki1 (törölt) 2010.05.09. 15:49:16

@simonmondja.: leszenk fiatalok, cigányok, mert ők nemsokára nemcsak segélyt kapnak, meg unlimited családi pótlékot, de még adómentességet is.

a magyar meg majd dolgozik, mert nem lesz ideje 3-at kölkedzeni, de nem is szokása ez csak a cigónak.

csekk 2010.05.09. 15:50:00

Ezt is a maszopféle vezetés baszta el.
8 éven keresztül a választók többsége őket tartotta a hatalom csúcsán. Hát most tessék a sok szart is eltakarítani, amit maguk mögött hagytak.
Igen. A fidesz azt ígérte, hogy szép lassan rendbeteszi ezt katyvaszt, és bár sajnálom én is, de valahogy mégiscsak felelősök azok a választók is, akik hatalmon tartották őket 8 éven keresztül.
Hát most itt van annak a 2 választásnak egy résszámlája.
Tessék kifizetni kéremszépen.
(majd legközelebb meggondoljátok kikre szavaztok.)

rexter 2010.05.09. 15:50:45

anyam 57 eves, 18 eves kora ota dolgoyik, diplomas kemikus. egyedul el, en adok neki haza idonkent. fizetes nem rossz, 150+ netto, plusz cafeteria. hitelt vett fel a hazra asszem 3 millat, 6 eve.nyilaszaro csere, csatornazas, ilyesmi. svajci frankot persze. manapsag annak 65 a torlesztoje, volt 45 is. kijon egy 35 ezres teli gazszamla, kabeltv, internet osszesen 8 ezer, villanyszamla 5 ezer, vizdij, szemetdij, ingatlanado, 20 eves kocira kotelezo. ki lehet szamolni, mennyi marad kajara, ruhara, szorakozasra??

k konnyen itelkezik a posztiro, mert esetleg orokolt sok penzt, lakast nagymamitol, stb. stb. vagy mert neadjisten beletartozik abba az 1% kibaszott szazalekba aki tud lakast fizetni, fenntartani, konnyeden.

nem az a baj h hitel, meg deviza, meg eldoles! hanem az, hogy nalunk 2 diplomas ember keres annyi penzt osszesen, mint nyugaton egy fél!! mikozben MINDEN UGYANANNYIBA kerul!!!!

errol irjon inkabb posztot a kurva okos posztolo.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.05.09. 15:51:05

@Franky4fingers:
Akkor alakítsanak a hitelesek perközösséget és pereljék a bankokat.
Tuti, hogy kormányzati hátszéllel megnyernék a pert.

warren buffet 2010.05.09. 15:51:41

@Franky4fingers:

az árfolyam 2 részből tevődik össze:
1. spekuláció, és félelem
2. a valós árfolyam

namármost mi mindkettőben elég gyengén teljesitünk, makroszinten szar az ország (hatékonyság, termelési érték, stb.), ráadásul elég erős hitelességi problémáink vannak még mindig. igy nem kell csodálkozni h könnyen elszáll az árfolyam...

Bockó · https://muslimstatistics.wordpress.com/ 2010.05.09. 15:52:39

Igen, a bankok a hibásak.

Fog valaki tenni ellenük valamit? Nem fog. Miért nem fog? Mert mi, a public, túl hülyék vagyunk ahhoz, hogy ezt hangosan követeljük. Mert hozzászoktunk ahhoz, hogy a hitel, az exponenciálisan növekvő költségű kamat adott, mindig is úgy volt és lesz, és képtelenek vagyunk megkérdőjelezni.

Pedig sokáig, amíg az átlag paraszt nem volt olyan hülye, mint ma, központi téma volt a bankok hatalmának korlátozása.

Na de mind1, felesleges bármit mondani a témában. Lesz egy-két érdeklődő, aki mondjuk megnézi a Zeitgesit-et meg a kiegészítését, az Addendumot, megtanulja mi volt az Executive Order 11110 meg hogy ki volt Andrew Jackson, aztán ha lehet egy fokkal még rosszabbul érzi magát majd, látván, hogy mekkora idióta mindenki, és hogy mekkora szakadék van aközött, ami van, és aközött, ami lehetne.

De ettől nem fog semmi megváltozni.

Vkat118 2010.05.09. 15:54:32

@kyncza:" azért bmeg, meg +, - 20% általában a + 20%-os zónában áll meg."
Bazmeg, azért mert 2008 ig -20% os zónában állt, és Bazmeg mert még így is túl van értékelve. Egyszerűbben: bárhova eltolod a segged a határon túlra minden olcsóbb még mindig.
"Meg azért, mert a bankok basszák össze állandóan a világ gazdaságát a hazárdjátékukkal, és ha baj van, az állam őket kihúzza, a többiek meg szakadjanak meg."
Most vitatkozhatunk, hogy azért lett e hitelválság mert a bankok felelőtlenül adtak hitelt vagy az emberek felelőtlenül vették fel őket.
"Képzeld van olyan, aki nem 'meraszomszédnakisvan" ok miatt vett fel hitelt, hanem mert nem jár neki a bodzaszedő-segély, és csak a robotmunkával sose tudna egy koszfészekből kiszakadni egy saját otthonba, ami feketebőrű szamurájkardosoknak alapból jár!" Szomorú vagyok, hogy nem lehet itt két fizetésből hosszútávon se lakásra félretenni. Ez tényleg gáz. Azonban ha láthatólag a lehetőségeid felett van egy lakás vásárlása akkor marad az albérlet racionális megoldásként. A cigókról se kizárólag a kuruc infóról tájékozódnék, nekik se fenékig tejfel az életük.
"miért ne lehetne 140Ft a svájci frank?"

Lehetne 50Ft is egy Svájci frank, csak akkor rövidtávon mindent svájcból importálnánk, mert nem lenne versenyképes velük az iparunk.Hosszútávon az eredmény munkanélküliség lenne és gazdasági válság. A forint korrigálna szépen 300ig aztán a kaftánosok akciósan megvennének. Ugye nem ezt akarod?

Tibike15 2010.05.09. 15:54:41

@rexter: na most játszunk el a gondolattal, hogy anyád egy bérleményben lakik. Akkor is költött volna rá? Biztos hogy, nem . A főbérlő meg még annyira sem.

Ehelyett anyád felvette a hitelt és munkát teremtett,. De a sok hülye ezt nem érti meg. Itt nem a deviza hitel volt a baj, az volt a baj, hogy forinthitel 15-20%-os kamatra volt, ami már tényleg az a kategória, hogy akkor inkább megyek albérletbe, de annyi kamatot nem tudok kifizetni.

Igaz, akkor a sok marhának valószinüleg nem lenne munkája, mert a köműves is segélyért állna sorba és mondjuk nem költene egy fillért sem a fodrásznál.

lac1 2010.05.09. 15:55:07

@rexter:
Lehet ezen sajnálkozni, de miért MÁS fizesse meg az anyukád fűtésszámlájának a spórolását? Mert ugye arra ment ki a dolog a nyílászáró cserével? A közös TB fenntartása természetesen kívánatos és humános dolog, de ezen túl semmi.

warren buffet 2010.05.09. 15:57:15

@rexter:

ez részben jogos mert valoban gyenge nálunk a bérszinvonal.

részben viszont azért nem jogos mert a magyar gazdaság teljesitménye kb 150-170 mrd euro. a 15 milliós hollandiáé meg 600 mrd. itt a különbség.
ott a munkaképes lakosság (15-65) több mint 70%a dolgozik.
nálunk 53.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2010.05.09. 15:59:09

Hitelt felvenni komoly döntés, amit értelmes ember 33szor meggondol, benne azt is, hogy milyen valutában teszi, milyen kockázatokkal, mi lesz, ha ez lesz vagy az lesz.

Aki az elmúlt évtizedben devizahitelt vett fel, az évekig élvezte ennek előnyeit, nevezetesen az forinthiteleknél alacsonyabb törlesztőrészleteket.

Ezekből ugye az következne, hogy hagyjuk a fenébe bedőlni a devizahiteleseket, viseljék a saját esetleges hülyeségük következményeit.

Ugyanakkor igazából az a kérdés, hogy fenyeget-e a devizahitelesek tömeges bedőlése. Ha igen, akkor hiába a fenti okfejtés, valamit mégiscsak tenni kell, nem is elsősorban azért, mert jaj mi lesz szegényekkel, hanem azért, mert továbbgyűrűzhet a dolog és mindannyian rosszul járhatunk. Hiszen a devizahiteleseknél sokkal-de-sokkal kevésbé sajnálatra méltó bankokat is ki kellett menteni a bajból ugyanezen okból.

Az egy más kérdés, hogy hogyan "mentsük meg" a devizahiteleseket. Úgy semmiképp, hogy kitalálunk egy olyan konstrukciót, amivel MINDEN devizahiteles számára megszüntetjük a korábbi hülye döntésének az esetleges káros következményeit, miközben évekig élvezték az előnyeit. Ezzel ugyanis olyanok is élnének, akiknek az égadta világon semmi szükségük sincs a segítségre. Meg olyanok is, akik ugyan nehezen, de kinyögnék a magasabb törlesztőket is.

Tehát segítség bármilyen formában csak annak járjon, aki másképp már végképp nem boldogul. A segítségnek meg legyen számára is érzékelhető nagyon súlyos ára.

Ilyen volt elvileg pl. az a konstrukció, amely szerint az önkormányzat megvette volna a lakást, amelyet az illető visszabérelt volna, azaz a tulajdonjogot elvesztette volna.

rexter 2010.05.09. 16:00:37

@lac1: persze. nehogy azt hidd h barmit is elvarunk! de pl. az, hogy az utobbi fel-1 evben a forint visszaerosodott, a kamatok normalisak lettek, megis kurvara megemelt kamatot kell fizetni, amit 2008 vegen emeltek az égig, az full gáz!
és most h van ez a görög szar, most erre hivatkozva hagyják ezt majd meg ugyanigy!! közben meg Csányi sándor dejofej gazdad ember!! hát a kurva anyját!!

mellesleg én azt támogatnam h az emberek ne fizessenek semmit, ne legyen ingyenes egeszsegugy, ne legyen ingyenes oktatas, ne legyen nyugdij! mint a kozepkorban, remekul mukodott az is. okos gyereket akarsz? fizess! öregen is jol akarod magad érezni? sporolj! beteg vagy? fizess! az alatalam elkepzelt osszesen 10%-os adobol meg fizessuk a fasz politikusaokat, a kozvilagitast meg, rendorseget, tuzolzokat, ennyi.

Franky4fingers 2010.05.09. 16:00:38

@Igaz Hazafi:

azt gondolom, hogy az árfolyamemelkedést fizesse meg mindenki. Akinek egy kis esze volt, pontosan tudhatta, hogy ez benne van a pakliban. Meg úgy egyébként is azt gondolom, hogy mindenki vállalja a felelősséget a döntéseiért.

Nekem a bajom a növekmény másik 50%-val van bajom, az egyoldalúan módosított kamatszinttel. (lásd előző hszem) Mert ha én felelősséget vállalok a döntésemért, azzal, hoyg benyelem az árfolyamkockázatot, tegye meg ugyanezt a bank is, ne velem fizettesse meg a most hitelt felvevők kockázatát.

Szerintem ez lenne a korrekt piaci helyzet.

Franky4fingers 2010.05.09. 16:01:20

@Igaz Hazafi:

azt gondolom, hogy az árfolyamemelkedést fizesse meg mindenki. Akinek egy kis esze volt, pontosan tudhatta, hogy ez benne van a pakliban. Meg úgy egyébként is azt gondolom, hogy mindenki vállalja a felelősséget a döntéseiért.

Nekem a bajom a növekmény másik 50%-val van bajom, az egyoldalúan módosított kamatszinttel. (lásd előző hszem) Mert ha én felelősséget vállalok a döntésemért, azzal, hoyg benyelem az árfolyamkockázatot, tegye meg ugyanezt a bank is, ne velem fizettesse meg a most hitelt felvevők kockázatát.

Szerintem ez lenne a korrekt piaci helyzet. :

lac1 2010.05.09. 16:02:55

@Tibike15:
Na. Azért játszunk el a gondolattal...
Tényleg a gázszámla a lényeg, vagy esetleg (és most a személyeskedés elkerülése végett tételezzük fel, hogy egy másik anyukáról van szó) az, hogy az a másik anyuka 20 évig baszott az ablakokat karbantartani, és most már ott tart a helyzet, hogy KÉNYTELEN ezt a megoldást választani , hogy kicseréli, mert más megoldás az elkorhadt ablakokra nincs...
Ekkor is segítenem kéne, az adómmal?

"the dragon" · http://kigondoltam.blog.hu/2013/08/26/elrendezett_hazassag 2010.05.09. 16:03:14

Tényleg vérlázító ötlet, és a kurva anyját annak, akinek bármi köze van a kifundálásához....

Franky4fingers 2010.05.09. 16:04:16

@simonmondja.:

Már kérdeztem egy ügyvéd cimborámat, hogy nem akar e azzal hírnevet szerezni magának, hogy nekimegy az egyoldalúan módosított szerződéseknek, én mögé tettem volna a sajtóhájpot. De őt nem érdekelte, én meg nem erőltettem a dolgot, így hamvába holt a dolog...

warren buffet 2010.05.09. 16:05:39

@Franky4fingers:

nyilvánvalo h a bankok tulzásokat engednek meg maguknak.ezt nem vitattam sosem.

én azt tartom fontosnak h korrektül vizsgáljuk meg a kérdést.

az egyén felelőssége elvitathatatlan.
és akkor azokrol még nem is beszéltünk akik a "pénzügyi szolgáltatóktól" vettek fel hiteleket aztán meg csodálkoztak h az el sem olvasott hitelszerződésre hivatkozva egy nap késedelmes fieztésnél már pakolták ki a lakást....

This_is_Sparta (törölt) 2010.05.09. 16:07:53

Kedves Valutaüzér!

Matolcsi bácsi, meg Te is bekaphatjátok, ugyanis mint svájci frank hiteles megnyugtatlak mindkettőtöket, hogy eszem ágában sincs átváltani a CHF alapú jelzálog hitelemet forintra sem most, sem pedig később!

Ugyan is hülye lennék egy jóval magasabb árfolyamon forintosítani, sokkal magasabb hitelkamat mellett egy olyan hitelt, ami még a mostani gyenge CHF/HUF árfolyam mellett is sokkal kedvezőbb, mint ha eleve forint hitelt vettem volna fel!

Az ilyen kijelentések, ami sokkal jobban illene egy szociális miniszter szájába, mint egy gazdasági szakemberébe, (megnyugtatlak) csupán reklámfogás!

Egy 20 éves futamidejű hitel esetében természetes, hogy ez idő alatt becsúszik 1-2 gazdasági hullámvölgy, de ettől még a józan gondolkodású ember nem fogja lefosni a bokáját, hogy utána úgy kelljen azt leveretni slaggal!

2008-ban szintén volt már egy ilyen - "váltsd át forintra" - őrület, de ha jól tudom szinte senki nem élt ezzel a "páratlan" lehetőséggel!

Tudomásul kell venni, hogy nincs ingyen ebéd és azt is, hogy ha egy ilyen hülyeség esik ki a leendő gazdasági miniszter szájából, azt nem kell rögtön készpénznek venni!

Ez csak az éppen véget érő választási hadjárat utórezgése!

Max, a Birca · http://maxval.co.nr 2010.05.09. 16:11:23

Jó, hogy szóltatok! Szaladok felvenni hitelt.

stratez 2010.05.09. 16:12:25

Imádom, amikor a sok dilettáns barom ilyen kérdésekben ex cathedra kijelentéseket tesz, sőt posztot ír. Az Index meg irány a címlap...

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.05.09. 16:12:54

@Franky4fingers: Van valami Banki károsultak érdekvédelmi szövetsége, vagy valami hasonló nevű szervezet. Nem tudom, ilyenkor miért olyan hallgatagok...

lac1 2010.05.09. 16:12:57

@rexter:
A görög probléma minket most csak a tőzsde miatt érdekes. Amúgy nem annyira.
A többire megy annyi, hogy túlságosan megszokták az emberek, hogy az állam old meg mindent helyettük.
Pedig nem...
A középkort meg ne szidd, mert azért mégiscsak eljutottunk idáig, igaz, mónika-só helyett dolgozni kellett.
Senki, még a Teremtő sem írta le, hogy 8 óra látszólagos munka után ráérsz elmenni sörözni meg kirándulni.
Nekem sem írta le.

Tibike15 2010.05.09. 16:14:13

@lac1: azt gondolom, hogy igen. Mégegyszer, a forinthitelt nem csak azért nem vették fel a zemberek, mert olcsóbb volt a deviza, hanem mert a rohadt magas kamatokat senki nem tudta fizetni. Ha nem lett volna devizahitel, akkor itt megfagyott volna minden. Emlékszem még a 90-es évek közepén egy 2,4 milliós lakást nem tudott a barátom, kollégám megvenni, mert neki nem volt családja, de már akkoriban volt 170e bruttó fizetése. Csakhogy, még ebből a pénzből is sok sok év mire, 2,4 millát félretesz és hitelt semmit nem lehetett felvenni, akinek nem volt családja. A forinthitelek olyan 20-25% kamatra voltak, de mondom, nem adtak hitelt, csak olyan 20-40%-t a lakás értékének. Azaz egy 2,4 millás lakást olyan 2 milliával a zsebben lehetett reálisan megszerezni, de akkor meg brutál kamatot kellett fizetni.

Persze igaz, bedőlés nem volt, de olyan volt az ingatlan piac, mint a fagyasztó.

Gondolom ezt akarja mindenki, hogy teljesen elértéktelenedjen az ingatlana.

Biztos, hogy vanna olyanok, akik ezt szeretnék és a tönkretett emberektől megvenni húgyért szarért az ingatlant, de én inkább a fideszben, hogy nem engedi ezt.

lac1 2010.05.09. 16:14:25

@Max, a Birca:
Ez jó ötletnek tűnik...

Franky4fingers 2010.05.09. 16:15:52

@simonmondja.:

Valószínűleg ez a Banki károsultak mittudoménmije azokat tömöríti akik teljesen szopóra kerültek, akik nem lennének attól előbbre, hogy a kamatszint lejjebb megy.

lac1 2010.05.09. 16:16:39

@Tibike15:
Nem olvasod el rendesen: külön kéne választani az öncélúan szegényeket, és a többit.
Tegyük fel, van aki tudja még így is fizetni a devizakölcsönét. Azt segítsük meg szerinted?

Tibike15 2010.05.09. 16:18:24

@lac1: Én például nem segítséget kérek, hanem hogy vezessék be újra az adójóváírást a lakáshitelek után, ahogy volt a fidesz idejében.

Ez egyszerü, az az én adóm, amit nálam hagynak, azért hogy honorálják, amiért munkahelyeket teremtettem, amikor lakást vettem vagy építettem.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.05.09. 16:18:30

@Franky4fingers: Hát pedig egy tökös ügyvédjük legalább lehetne, aki megcsinálja az ügyfélbegyűjtést és kollektív perel.

lac1 2010.05.09. 16:20:31

@Tibike15:
Az adójóváírás minden után járhatna?
Tehát luxus lakás és azok felszereltsége után is?

Franky4fingers 2010.05.09. 16:21:44

@Igaz Hazafi:

Az hogy a bankok (vagy akárki) mit enged meg magának az az ellenőrző szervezeten múlik. Akiket viszont mi fizeünk az adónkból.

Pont erre vonatkozott az első hszem, hogy nem kell itt szociális bűvészkedés, csak akiket az adónkból fizetünk végezze rendesen a dolgát.
Karteleznek a bankok- PSZÁF menjen, ellenőrizzen, büntessen. (Büntetés nem egyenlő x millió forinttal. Büntetés egyenlő a vizsgált konstrukcióval maximálisan elérhető haszon szorozva kettővel)
Őrjöngenek a cigók- rendőrség menjen ki csukja le akit le kell (nem egyenlő szállást adunk az őrszobán és kezet csókolunk a vajdának, amikor jön kiszabadítani a tezsvírt.
Nem fizetnek adót- APEH menjen ki és ellenőrizze a minimálbérre bejelentett segédmunkást, hogy miből van s Merci (Ellenőrzés nem egyenlő ajándékba kaptam magyarázat elfogadásával )

stb stb stb

Szabálykövetés ennyi.

mr.guargumi 2010.05.09. 16:22:53

@tobias2: te is góg vagy..szerinted mennyi ma egy átlagember bére Mo-n..szerinted a közüzemi díjakon felül, az élelmezésen és egyéb muszáj kiadáson túl még ki tudnának gazdálkodni minden hónapban az albérlet díját is? Segítek: nem tudnák. Az albérleti díjak jóval magasabbak -általában-, mnt mondjuk a hitel részletek, ha a hitelt nem tudják fizetni, az albérletet majd igen..?

Tibike15 2010.05.09. 16:25:34

@lac1: felejtsd el a kommunista gondolkodást. Akinek többje van, az nem érdemtelenül ván. általában, de ha mégis akkor azért van a rendőrség.
Tudom a világ nem fekete és fehér, de ezt a tételt végre el kellene fogadni 20 évvel a szocializmus bukása után

Kedvencem a minimálbéres ismerősöm, aki tele szájjal fröcsögi, hogy a Józsi, aki tele van pénzzel, az minek kapott kedvezményes hitelt az ő adójából. Aztán elmondtam neki, hogy ő konrétan az adójóváírás miatt egy fillér szjat nem fizet, tehát még így is a Józsin élősködik. Nem értette meg, remélem te megérted.

This_is_Sparta (törölt) 2010.05.09. 16:27:02

@Tibike15: Ott a pont barátom!

Pont ezt b@szták el a szocik, mert megszüntették a különböző adójóváírásokat, amit a rendesen dolgozó emberek kaptak (kaphattak) vissza a befizetett SZJA-ból. Igaz nem volt az sem nagy durranás, de a semminél többet ért.

E helyett a szocik az így elvett lóvédból tömték azokat, akiknek eszük ágában sem volt dolgozni, csak otthon ülni és várni a szociális segélyt!

Aki meg dolgozik, az jó ha a bruttó fizetésnének az 50%-át megkapja és még abból fizethet ÁFÁ-t, súlyadót, jövedéki adót, örökösödési illetéket, stb...

ambbay 2010.05.09. 16:27:10

@Igaz Hazafi:

Havi 70ezres albérlet a fizetésekhez képest annyi, mint svédországban sacckb egy 7000 koronás albérlet - értelemszerüen ez más lakást jelent Stockholmban és mást vidéken. Magyarán arány a fizetésekhez képest akkor is ugyanaz, mint Mo-n, a 20-25ezernek arányosan megfelelô 2500 koronáért itt is csak lepukkant szobát kapni, mint otthon.

üdv Malmöböl :)

warren buffet 2010.05.09. 16:27:15

@Franky4fingers:

persze az ellenőrzőszervek (ill azok hiánya) fontos kérdés.

de a fontossági sorrendben szerintem bőven megelőzi ezt a gazdaság kifehéritése és a foglalkoztatottság emelése.

warren buffet 2010.05.09. 16:28:31

@ambbay:

igen csak itthon 20ért egy matracot kapsz. :D

lac1 2010.05.09. 16:29:16

@Tibike15:

Elolvasnád az első hozzászólásomat?

lac1 2010.05.09. 15:30:31

Nem a szocialista vénám miatt nem fizetném ki a luxust...

Spanish VVax 2010.05.09. 16:29:47

@Mr. Pickles: ez a plazmatévé dolog kezd outdated lenni. Ma már a led tv a menő, de nem hinném hogy egy 150 ezer forintos hitel baszta volna agyon a nemzetgazdaságot. Sokkal súlyosabb az ész nélkül felvett jelzáloghitelek sora, nekem pl. egy jó ismerőöm úgy vett fel a házára (ami kb 30m ft-ot ér), 9m ft jelzálogot, hogy elképzelése sincs (!!) hogyan fogja visszafizetni, a keresete alacsony, a férj beteg és öreg, a feleség fiatalabb és felelőtlen. Az egyetlen indok volt a felvételre, hogy 3 évig nem kell törleszteni..."aztán majd lesz valahogy". Na ez a balfaszság, nem a "plazmatévés" hitel. És mennyi ilyen van ... A magyar egy pénzügyileg teljesen éretlen gondolkodással bir, első generációs hitelfelvevők garmadája, akiknek fingjuk nincs arról a hitelt mire találták ki. Nem...nem az előrehogyott fogyasztás kielégitésére, mégha a reklámok egy része igy is kommunikál...ők nem tesznek mást csak kihasználják a pénzügyileg analfabéta kisembert. A szerződést az alany irja alá. Mindig. Ezért úgy gondolom nem kell őket megsegiteni. Kell egy jó nagy pofon egy generációnak, hogy megtanuljon a pénzzel bánni. ha nem ő, majd a gyerekeik, akik már tudni fogják milyen az amikor "apámnak elvitték a házát/kocsiját én okosabb leszek".

Gyíkhúsos szendvics 2010.05.09. 16:30:36

remélem lesz egy pár occsó lakás a bedőlt hitelek generálta kínálatnövekedés miatt, amit majd jól megvehetek.

hadd járjon már most az is jól, aki nem vett fel hitelt, helyette elrakta tarcsiba a pénzét.

sajnálom, ha nem voltam szosziálisan túlképzett, de ez .

lac1 2010.05.09. 16:30:56

@Tibike15:

...amúgy nem minden hülyeség, amit a "szocik" mondtak.
A felesleges luxus közösségi támogatása szerintem tökéletesen helyénvaló ötlet.

mr.guargumi 2010.05.09. 16:31:03

@Igaz Hazafi: plusz sokan havi 70ezret keresnek (vagy alig többet) és akkor van egy albérlete, és még nem fizetett közüzemi díjakat, nem evett, nem közlekedett..stb.

rexter 2010.05.09. 16:31:19

@lac1: nem gunyosan, hanem komolyan emlitettem a kozepkort. igenis az a rendszer kellene, kis finomitasokkal.

ne most 2010.05.09. 16:31:53

@Kádár Alíz: 1-2 gazdasági hullámvölgy? Ezt egy múl századi könyvből olvasod vagy hireket is hallgatsz. A svájci frank forint árfolyam az utóbbi 2 évben 150Ft-ról 200-ra nőtt. Csak az árfolyam miatt ez +15% évi kamattehernek felel meg. Miért bizol abban, hogy 150Ft lesz az árfolyam megint? Van erre valami jel? Nincs csak a te hited. Igazolni akarod, hogy jól döntöttél pedig nem, de a remény hal meg utoljára.
Ha vetnél egy oldalpillantást a BAR listára talán felfognád mi a gond.

Gyíkhúsos szendvics 2010.05.09. 16:31:57

kezd kiakasztani, hogy mindig a hülyék járnak jól, és aki gondolkodik, fizet.

Gazz 2010.05.09. 16:34:32

@feketehun: "a többieknek sem jó, ha sok ember elveszíti lakását."
Azért ez nem tuti, hogy így van. Ugyanis:
1. A nem túlvállalók olcsóbban jutnak lakáshoz, mert sok túlvállaló lakását elárverezik.
2. Könnyebb lesz eladni olcsóbb lakásokat a csődbe ment túlvállalóknak
3. Albérletet is könnyebb lesz kiadni mert megnő a kereslet.

Arról nem is beszélve, hogy a dolgok helyükre kerülnek. A túlvállalók megtanulják hogy ne vállaljanak túl, és addig nyújtózkodjanak, ameddig a takarójuk ér.

A túlvállalóknak egyetlen helyen lenne keresnivalójuk. A bankok ugyanis emelték a kezelési díjakat, és ez bizony megérne pár tüntetést, és PSZÁF vizsgálatot. De mivel a Csányi haverja az Orbánnak, ebből nem lesz semmi.

lac1 2010.05.09. 16:35:13

@rexter:
Ja, akkor igen.
Ebben egyetérthetünk.
Kőbánya, tyúkokkal kelés, halálbünti.
Érdekes módon AKKOR még semelyik szemét tróger nem tudott meggazdagodni cigány telepekről írt monográfiákból...

mikénehavóna 2010.05.09. 16:37:21

2007-ben Nagy-Britanniában volt egy mozgalom azért, hogy a bankok körmére nézzenek. Civil szerveződések alakultak, és bilit borítottak. A bankok pedig sorban fizették vissza a jogtalanul kasszírozott mindenféle pénzeket. Azóta nem tudom, mi történt, mert eljöttem onnan, de érdemes lenne utánanézni.
Lényeg: össze kell fogni, nem csak szájat jártatni.

ati27 2010.05.09. 16:39:23

@tobias2:

Hülye.. Már bocs.. És milyen lakásbérlés? Magyarorszégon? He? Mennyi bérlakás van? Ezt irom ugy hogy külföldön élek, és igen.. Bérelt lakásban. Másrészt itt nagyságrendekkel ismétlem nagyságrendekkel több bérlakás van. Mégis elég nehéz kapni bérleményt..

ne most 2010.05.09. 16:40:27

@Gyíkhúsos szendvics: A hülyék nem járnak jól, lám te se jártál jól.
A hülyék eladósodtak mint amerika, bezzeg az okos kinaiak nem. Kétségtelen te a kinai modellt követed.

lac1 2010.05.09. 16:42:17

@ne most:
Egy valami igazságosat tudok elképzelni: állapítsák meg az igazságos megemelkedett törlesztőt, mert ha emelkedik akkor ugye emelkedik, az igazságtalan profitot visszamenőlegesen építsék bele a már kifizetett összegbe, és kész. Ha 150-ről ment a valuta 200-ra,akkor annyival, de ha az a közben lefelé változott de a törlesztőbe nem lett beszámítva, akkor azt ne fizessék vissza (mert a hülyéje elbassza plazmára) hanem a törzstőkébe számítson bele.

belekotty 2010.05.09. 16:42:56

Látom pár barom maszopozik. Ezt a túlhajtott lakáshitel dolgot még a Fidesz vezette be, a maszop annyiban hibás hogy nem merte eltörölni.
Már a régi fidesz ármány alatt sokan mondták hogy túlzás a sok lakásépítés, sok lakáshitel.
Ami a legrosszabb, hogy több hitelt vettek fel, mint ami megtakarítás volt az országban. Így a hiteleket külföld finanszírozta, így a kamatok is kimentek. Ha lett volna egy normális egyensúly, hogy a hazai betétekből lett volna finanszírozva a belföldi hitel, akkor sokkal jobb helyzetben lennénk. Na ezt borította fel a Fidesz 2001-ben a lakáshitelezés felpörgetésével. Erre Megyó csak rátett a jóléti rendszerváltással.

warren buffet 2010.05.09. 16:43:36

különben meg van egy észrevételem ehhez az alap demagog dumához:

„Magyarország nem lehet olyan hely, hogy bárki elveszítse otthonát. Ezt erkölcsi kérdésként kezelem.” – mondta Matolcsy György.

ez akkora egy netto hülyeség mint ide mongolia.
a világon mindenhol minden egyes percben elveszitik emberek a lakásukat.mert ha olyan seggek h felteszik a zöld 0-ra és nem jön be, akkor buko van ez ennyi.

ati27 2010.05.09. 16:45:14

@kyncza: ez hílyák úgy hogy világgazdaság. De nézd meg egyszer süt a nap, máskor esik az eső.. Csak ezzel a magyarok most szembesülnek.. Mert ugye 40+ év szocializmus volt..

nemezisazis 2010.05.09. 16:45:15

hát. ez a hitelfelvásárlás egy nagy kalap lószar.
ha mindenki rosszabbul jár a forinthitelre váltással akkor lehet hogy nem éri meg?
nem lesz ebből semmi..

egyébként az egyetlen probléma a hitellel az, hogy mindenki megkapja, és nem gondolnak bele, hogy:
- nem annyit érdemes felvenni amennyit jelenleg, a megélhetésen felül pont ki tudunk majd fizetni
- vissza is kell fizetni
- a visszafizetés mondjuk egy lakáshitel esetén 20év
- ennyi idő alatt kurva sok dolog becsúszhat

további probléma, hogy a bankok a legnagyobb hirdetők, így szükség van a pénzükre, nem tilthatók be a reklámjaik.
ami érdekes, mert a dohányipari reklámokat be lehetett tiltani...
pedig egy fasza kis hitelbedőlés több életet tesz tönkre mint egy talánesetleglehethogy cigi miatt talánesetleglehethogy kialakuló rák miatti talánesetlegbekövetkező halál.

és a lényeg..
azok a mocskos rohadt ostoba dilettáns szarfaszú jenkik...

hát náluk az oktatás abszolút gyakorlatiasra van kihegyezve, középiskolában kezdődik a pályára való felkészülés, és még így ennyi elméletileg szakképzett pénzügyi emberrel is képesek válságot teremteni teljesen tökegyedül úgy hogy ez nem két pillanat hanem mondjuk 5 év alatt alakult ki?
hát ez valami zseniális.

ja ha már így elkalandoztam stólbucinak is a ká anyját.

ne most 2010.05.09. 16:46:14

@lac1: Szakadj el a plazmatévétől. Hagyományos TV-t már nem lehet kapni. Egy plazmatv megvan 2 havi gázszámlából.

lac1 2010.05.09. 16:46:54

@ne most:
Ne má...

A kínaiaknak HA LENNE yenjük, akkor sem tudnának mit venni rajta. Vidéken persze. A fővárosi rizszabáló az igen, de az is legfeljebb csak az utolsó 10-15 évben.
Az utolsó hegyi faluban szerinted van plazma a boltban?
Furcsán érvelsz barátom.

Kerámia_53 2010.05.09. 16:48:08

Kértem kölcsön 1 milkát a szomszédtól - kérném matolcsitetvet, hogy ugyan fizesse már vissza helyettem!!!

====== vadparaszt ====== (törölt) 2010.05.09. 16:49:36

Mi a probléma, 2.650.000 ember szavazott erre. Ők csak tudják mit akarnak.

lac1 2010.05.09. 16:49:47

@ne most:
A plazma az a "vásárolt baromságok" szinonimája.
Ezután is ezt fogom írni, te meg értsd a netezéshez vásárolt duál procis laptopra, vagy elektromos konzervnyitóra.
Vagy amire akarod.

ne most 2010.05.09. 16:51:22

@lac1: Nem vettek fel hitelt. Ez a példaképed vagy nem.

nemezisazis 2010.05.09. 16:52:07

hát. ez a hitelfelvásárlás egy nagy kalap lószar.
ha mindenki rosszabbul jár a forinthitelre váltással akkor lehet hogy nem éri meg?
nem lesz ebből semmi..

egyébként az egyetlen probléma a hitellel az, hogy mindenki megkapja, és nem gondolnak bele, hogy:
- nem annyit érdemes felvenni amennyit jelenleg, a megélhetésen felül pont ki tudunk majd fizetni
- vissza is kell fizetni
- a visszafizetés mondjuk egy lakáshitel esetén 20év
- ennyi idő alatt kurva sok dolog becsúszhat

további probléma, hogy a bankok a legnagyobb hirdetők, így szükség van a pénzükre, nem tilthatók be a reklámjaik.
ami érdekes, mert a dohányipari reklámokat be lehetett tiltani...
pedig egy fasza kis hitelbedőlés több életet tesz tönkre mint egy talánesetleglehethogy cigi miatt talánesetleglehethogy kialakuló rák miatti talánesetlegbekövetkező halál.

és a lényeg..
azok a mocskos rohadt ostoba dilettáns szarfaszú jenkik...

hát náluk az oktatás abszolút gyakorlatiasra van kihegyezve, középiskolában kezdődik a pályára való felkészülés, és még így ennyi elméletileg szakképzett pénzügyi emberrel is képesek válságot teremteni teljesen tökegyedül úgy hogy ez nem két pillanat hanem mondjuk 5 év alatt alakult ki?
hát ez valami zseniális.

ja ha már így elkalandoztam stólbucinak is a ká anyját.

dedalon74 2010.05.09. 16:52:08

Nekem csak egy kérdésem lenne, mint frankhiteles:

Ha olyan 14 évre számolnak, akkor miért is jó forintra váltani a frankhitelt, mikor 5 éven belül eurót szeretnénk?????????????

Most akkor ezt így, hogy?
5 év múlva váltsam a frankból lett forint hitelem eurósra?

Tibike15 2010.05.09. 16:52:55

@lac1: ez már számtalanszor bizonyításra került, hogy okosabb és értelmesebb egy alacsony adószinten megadóztatni mindenkit.

Egyébként az egységes 18%-os adó a Cseheknél a létező legarányosabb, hiszen ha kétszer annyit keresel, akkor kétszer annyit adót is fizetsz és pont. Ezt csak azoknak mondom, akik az exponenciálist szeretik.

Lehet bactatni azt a néhány embert, aki mondjuk képes lenne még 400ft-os franknál is fizetni, de minek?

Meg lehet azzal jönni, hogy a luxust nem szabad támogatni és amikor bevezetik a luxus adót, akkor senki nem fizet, annyi kiskapu van a rendszerben, amit gondolom jó drágán sikerült kifejleszteni és működtetni.

Nem tudom értelmezni a luxust. Nehezen hiszem el, hogy átlagos fizetéssel luxus házakat vettek az emberek és most az ő megsegítésükön kelljen gondolkodni. Lehet ilyen, néhány eset, de nem ez a jellemző és azért a pár emberét hülyeség ezen acsarkodni.

ne most 2010.05.09. 16:53:52

@lac1: A "vásárolt baromságok"?
Irj egy listát mit nem tartasz baromságnak és mit vásárolhatnak mások, mint Rákosi.

ati27 2010.05.09. 16:54:00

@Igaz Hazafi:

Azér én azt is megkérdezném, rextertől hogy mekkora is az a lakás amire 3 milkás hitelből kell nyílászárót cserélni, és mindebbe egyedül él? ha mondjuk 100 nm és 4 szoba, akkor tessék kiadni, abból meg lehet bérelni egy 2 szobást, és máris lazán el lehet lenni 150-ből.. Vannak olyan helyek ahol 2-en nem visznek haza ennyit!

lac1 2010.05.09. 16:55:39

@ne most:
Értem én, de mire vettek volna fel?
Ők teljesen már világban éltek. Az ő pénzügyi rendszerük teljesen különbözik, ne hasonlítsd már össze!

ne most 2010.05.09. 16:56:17

@nemezisazis: Korábban dohánygyárak voltak a legnagyobb hirdetők. Majd ha felnősz elmagyarázom.

Netuddki. 2010.05.09. 16:57:29

Na ha ezt meglépnék, akkor megint az adót fizetők szívnának.

Ki járna jól? A bankok biztosan. Miért tesz valaki ekkora szívességet a bankoknak (azt senki ne gondolja, hogy 1 fia devizaadós is érdekel bármilyen politikust)? Találgassunk?

Az nem kérdés, hogy a fidesz ennyire össze van fonódva a bankokkal. 8 év alatt valakik csak finanszírozták a nem éppen kicsi adósságukat. Csak nem a fideszesek is devizában vették fel a hitelt 2004 után? Nocsak-nocsak. Mennyi érdekes kérdés vetődik fel hirtelen.

Én még emlékszem a fidesz alatti pár %-os lakáshitelre. Akkor mindenhonnan azt lehetett hallani hülye aki nem használja ki. Persze lakást venni is csak az tudott akinek különben is volt pénze. Na azok ki is használták. Erről ennyit.

lac1 2010.05.09. 16:57:44

@dedalon74:
Átváltják helyetted. Azzal neked nem lesz gondod.
Szombaton forintod lesz és frank hiteled, vasárnap reggel euród.

ninimimi 2010.05.09. 16:57:47

@bs395: Tényleg kreatív az Index a címlap ajánlóban. Én a faszt kerestem a szövegedben, de ott nincs, csak a címlapon.
Pedig olyan JÓ lett volna....

Gyurma73 · https://plus.google.com 2010.05.09. 16:57:57

szerintem aki akarja válthassa át forintra kezelési költség nélkül és az áam 1-2 százalékot segítsen be.

ne most 2010.05.09. 16:59:10

@lac1: Még egy ökörre, hogy nagyobb rizsföldet tudjon megművelni. Nem vagy az a vállalkozó típus.

ne most 2010.05.09. 17:00:19

@kovi1970: Gondolkodjunk még, mint az EU a Görögöknél és 5-ször többe kerül később.

Gyíkhúsos szendvics 2010.05.09. 17:00:31

mondjuk úgy, hogy még nem jártam igazán jól, mert nem tudtam még igazán olcsó lakást venni itthon, de pl. ámerikában már egy panel áráért kaphatsz a miami beachen egy fasza kecót, remélem itthon is lesz ilyen :)

lac1 2010.05.09. 17:01:13

@Tibike15:
Az alacsony és EGYSÉGES adókulcsban egyetérthetünk, mert ezt már én is írtam, hogy a 350 ezer 20%-a több mint a 100 ezer 20%-a.
A luxus adóval én egyáltalán nem értek egyet, amíg az legális jövedelemből származik. Főleg nem, ha annak meghatározása még fel is idegesít.

ne most 2010.05.09. 17:01:32

@Gyurma73: 1-2 százalék biztos megmenti a csődtől. Köszönjük Emese.

lac1 2010.05.09. 17:02:10

@ne most:
A támogatott termékek között tudnék neked írni.
Akármilyen támogatásra gondolok. mert az az én pénzemből megy. Mint adófizető.

lac1 2010.05.09. 17:03:17

@ne most:
Látod, ez eszembe sem jutott. De szerintem a "népi Kínában" ez nem volt életszerű dolog.

lac1 2010.05.09. 17:04:24

@ne most:
...de szerintem azért nem vett még egy ökröt, hogy egy második Ching Hua márkájú szalmakalapot vegyen.

ne most 2010.05.09. 17:05:07

@lac1: Már a középiskolában megtanulja az ember, hogy az akármilyen az semmilyen.

lac1 2010.05.09. 17:05:17

@Gyíkhúsos szendvics:
Amit évente kétszer elvisz az aktuális tornádó?
Persze...

dedalon74 2010.05.09. 17:05:40

@lac1:

De miért jó az nekem, hogy legelőször kaptam frankot eladásin, az állam megveszi vételin, és eladja nekem euró eladásin?

Nem kicsit akarnak ezek meggazdagodni rajtunk...

warren buffet 2010.05.09. 17:05:49

@lac1:

a mai Magyarországon a luxusjavak hány %-a van szerinted legális jövedelemből?:DDD

lac1 2010.05.09. 17:07:20

@ne most:
Én azt tanultam, hogy ami mindenre jó, az semmire nem jó igazán.
De az elektromos konzervnyitó, és a "városi terepjáró" szerintem tökéletesen kimeríti az általam felvázolt felesleges dolgokat.

lac1 2010.05.09. 17:08:15

@dedalon74:
Azt nem írtam, hogy neked jó. Az eurós meg remélem középárfolyamon megy majd. Legalább...

ne most 2010.05.09. 17:08:30

@Igaz Hazafi: A banki profit szerinted nem legális?

lac1 2010.05.09. 17:09:08

@Igaz Hazafi:
Akkor az simán köztörvényes lopás, és nem ebbe a topikba való.

This_is_Sparta (törölt) 2010.05.09. 17:10:26

@dedalon74: De!

Jut eszembe, mikor 2008 őszén mikor úgy besz@rtunk, mint most a görögök és hirtelen megugrott a magyar CDS felár, akkor ha jól emlékszem a BUBOR is 13 % körül mozgott! Így akinek forint hitele volt, az is ráfaragott némileg!

ne most 2010.05.09. 17:10:46

@lac1: Tiltsuk be az elektromos konzervnyitót és a városi terepjárót? Ettől van a eladósodás?

Gyíkhúsos szendvics 2010.05.09. 17:11:53

@lac1: micsináljak? szeretem az óceánt.

warren buffet 2010.05.09. 17:12:57

@ne most:

aha.
szerinted a luxusterepjárok mind bank profitbol vannak leadozva mi?:DDDD

a luxusjavak 70%-a nem legális.
alsohangon.

Gyurma73 · https://plus.google.com 2010.05.09. 17:13:05

@ne most: ha 6% helyett fizetsz 4 et az 33% a kevesebb.Én támogatott hitelt vettem föl 2002 ben és pont 33%al kevesebb a töresztőm mint ha nem támogattak volna.

Netuddki. 2010.05.09. 17:15:28

@ne most: A görögök is csak azt szívták meg, hogy nagyon kevesen adóztak.
Az ország így is úgyis szarban van. Nem a devizahitelesek a legnagyobb probléma. Csak ugye a politikusoktól már megszokhattuk ha a fazék közelébe kerülnek akkor maguknak a szaros merőkanállal is mernek. Ugye nem kell részletezni a lényeget?

nemezisazis 2010.05.09. 17:15:45

@ne most: igen ez volt a lényeg. hogy ők voltak. de ha a bankot is letiltanák ki maradna?

magyarázd most kérlek, elmentem, és hátha egyszer felfogom.

lac1 2010.05.09. 17:15:54

@Gyíkhúsos szendvics:
Akkor is, ha 200-al esik a fejedre az egész Atlanti óceán?
;-)

This_is_Sparta (törölt) 2010.05.09. 17:18:22

No csak hogy kissé emeljük a tájékozottságot gazdasági kérdésekben:

Görögország adósságállománya: 236 mrd USD !!!
Portugália adósságállománya: szintén ennyi!

ezzel szemben:

Írország adósságállománya: 867 mrd USD
Spanyolország adóssága: 1.100 mrd USD
Olaszországé pedig: 1.400 mrd USD

Így aztán kedves adóstársaim, függetlenül attól, hogy kinek CHF, kinek EUR és kinek HUF hitele van, tessék a biztonsági öveket jól becsatolni, mert menet közben némi turbulencia várható!

2010.05.09. 17:18:59

@bs395:
es mi van azokkal, akik megfeszulnek, nem koltenek semmi masra csak a devizahitel torlesztesere?
azoknak milyen mar, hogy valamifele gerincessegbol, tisztessegbol, szabalykovetesbol (meg hulyesegbol) fizetnek mint a katonatiszt, de aldozatok aran, viszont masokkal ellentetben oket az allambacsi nem segiti.

Ez nem ellene megy a te velemenyednek, hanem eppen egyetertek. Nem alamizsna kell nekem, fizetem a hitelem, benne volt a pakliban, hogy neha a bank nyer, de kurvara idegesit a helyzet.

Emlekeztet arra, amikor az arvizek idejen a biztositas nelkulieket megsegitette az allam a haz ujra-(sokszor sokkal minosegibbe)epiteseben.
Es aki evekig fizette a biztositast? Annak milyen lehetett mar latni, hogy vegulis feleselegesen volt tisztesseges, azt a tomentelen penzt, amit igy buta modon elszort magara is kolthette volna...

safranek 2010.05.09. 17:21:25

Kedves Posztíró,

Mi is fizetünk olyasmiért, amit mi nem veszünk igénybe, viszont Te igen és közpénzből finanszírozzák!

warren buffet 2010.05.09. 17:21:38

@Kádár Alíz:

nem az számit h összegszerűen mennyi...

hanem h mennyi a GDP-hez mérten, milyen a valutája (euro v "saját"), milyen a foglalkoztatottság és a makrogazdasági helyzet...stb. a számok önmagában nem sokat érnek.

ne most 2010.05.09. 17:22:25

@Igaz Hazafi: "szerinted a luxusterepjárok mind bank profitbol vannak leadozva mi?" bodzatermesztésből talán?

lac1 2010.05.09. 17:22:51

@Kádár Alíz:
A fene tudja... A görög 13,6%-os államháztartási hiány nekem mást üzen...

ne most 2010.05.09. 17:23:30

@Gyurma73: Számolni azt nem tudsz, ez nyilvánvaló.

ne most 2010.05.09. 17:27:03

@Kádár Alíz: Miért nem azt nézted meg mi a BAR lista?

Gyurma73 · https://plus.google.com 2010.05.09. 17:27:46

@ne most: 6 nak a 2 hány százaléka??
nem 33?
vagy hallgatlak..

warren buffet 2010.05.09. 17:28:11

@ne most:

ugye leképzelésed sincs h mekkora rész a magyar gazdaságban a feketegazdaság?
na akkor segitek, 30% körüli.szintén alsó becslés.

biztos nem láttál még szlovák v cook-szigeteki rendszámos x6-os bmwt ugye?:D

Gyurma73 · https://plus.google.com 2010.05.09. 17:31:22

igen valóban nem 6. os szinten írtam le ezért bocs hogy nem értetted meg.

This_is_Sparta (törölt) 2010.05.09. 17:33:04

@Igaz Hazafi: Az igaz, de akkor itt van egy példa:

Az olaszok 511 mrd USD-vel lógnak a franciáknak, amely a francia GDP kb. 20 %-a!

lac1 2010.05.09. 17:34:48

@Gyurma73:
Ne haragudj, hogy beleszólok, de csak 2 %-al csökkent.100 ezeret vettél fel, és 106 helyett csak 104-et kell visszafizetned.
Szerintem.

ewing_65 2010.05.09. 17:35:02

Ó, de boldogan szidja majd' mindenki a sok hülye deizahitelest. Pedig a dolog leegyszerűsítve kb. ennyi:
Aki devizahitelt vett fel, az ebbe a kis zárt rendszerbe, mint a magyar gazdaság kívülről behozott x millió forintot. Ez bizony, még ha plazmatévét, autót vett rajta a baromja, akkor is a magyar gazdaságot "pörgette", áfát fizetett, nyereségét növelt, munkabért adott. Főleg, ha valaki építkezett. Egy átlagos háznál első lépésben visszament állambácsinak kb. 10 M Ft áfa, második körben a munkabérek utáni adó, a munkások vásárlása utáni áfa... Vagyis az a sok marha devizahiteles 15-20 millió forintot fizetett be az államkasszába úgy, hogy most fizeti vissza, vagyis megelőlegezte nektek az ingyenes oktatást, egészségügyet, BKV-t...
Alternatíva nem volt, ha nem lett volna devizahitel, csak a 30-40%-os kamatozású forinthitel (3-5%-os infláció mellett), akkor szinte senki nem vett volna fel hitelt semmire. Kb. 5-6 éve csődbe ment volna az ország. De lehet, hogy 8-10...
De most persze álljuk körbe, mutogassunk rá, röhögjük ki!
Talán inkább azon kellene gondolkodni, hogy miért is vannak még mindig az egekben a kamatok. Mennyi is most a forinthitel kamata? Mennyi az infláció?

ne most 2010.05.09. 17:36:31

@Igaz Hazafi: A te jövedelmed 30%-a fekete? Minden 3-ik ismerősőd összes jövedelme a fekete? Na ennyit a becslésedről.
Szlovák rendszámos X6-ot ezért látsz, mert az adórendszer azt támogatja. Szlovák bodzatermelőt még nem láttam, de cook-szigeteki rendszámot bank előtt igen. Rendszáma: OFF-SHORE.

warren buffet 2010.05.09. 17:36:42

@Kádár Alíz:

Alíz ezt igy nem tudod levezetni.
mert azok a francia bankok amiknek az olaszok lognak döntő részben amerikai és kanadai nyugdijalapoknak a tulajdonában vannak amiket meg szépen majd felvásárolnak a kinai befektetési társaságok. :)

higyj nekem ez kurva áttekinthetetlen, ebben dolgozom. :)

This_is_Sparta (törölt) 2010.05.09. 17:37:58

@ne most: Igazad van, de elárulom, hogy tudom, miután én is kb. 6 évig pénzügyi vállalkozásnál dolgoztam. Elég szomorú, hogy több mint 850 ezren vannak már rajta.

Én szerencsére nem és remélem nem is kerülök rá!

A korábbi megjegyzésedre még csak annyi, hogy persze egy lényeges dolgot nem közöltem korábban, hogy az én CHF hitelemet egyedi kondíciókkal vettem fel és a kamatlába még most is kevesebb, mint 2,6%!

Ezért természetesen van egy kis lelkiismeret furdalásom, ugyanis az országkockázati és egyéb banki felárakat is más fizeti meg helyettem, de hát ez van!

Most mennem kell, mert elmegyünk a srácokkal sétálni a Duna partra! További szép napot és töretlen optimizmust kívánok mindenkinek!

Politikusnak meg akkor se higgyetek, ha ló legel a sírján!

warren buffet 2010.05.09. 17:40:34

@ne most:

uramisten.
ne legyél már demagog.

sosem hallottál még a boritékos fieztésről ugye?amikor be vagy jelentve x-re és ho végén kapsz x+y-t.

a gdp 1/3 meg feketegazdaság ez is tény. de tudod mit a kedvedért legyen csak 20%. tavaly a gdp az 28.000 mrd forint volt kb. na ennek a 20%a: 5,600 mrd forint.

az offshore meg egy slágertéma, de tudod-e mit jelent?

Gyurma73 · https://plus.google.com 2010.05.09. 17:43:10

@lac1: a kamatról beszéltem,semmit nem írtam a törlesztőrészelről.20évre vettem föl 5 miliót most 37 ezret fizetek.ha nem lenne támogatva akkor kb 52ezret fizetnék.
6% ból 2-t az állam fizet.

This_is_Sparta (törölt) 2010.05.09. 17:43:41

@Igaz Hazafi: Ja van nekem is egy jó kis szemléltető rajzom erről, viszonylag lebutítva, de így is elég áttekinthetetlennek tűnik!

lac1 2010.05.09. 17:45:38

@Gyurma73:

"" Gyurma73 2010.05.09. 17:13:05
@ne most: ha 6% helyett fizetsz 4 et az 33% a kevesebb.Én támogatott hitelt vettem föl 2002 ben és pont 33%al kevesebb a töresztőm mint ha nem támogattak volna.""

A törlesztőt írtad.

warren buffet 2010.05.09. 17:46:06

@Kádár Alíz:

az is, elhiheted. :)

jó sétálást a duna parton!!!

repecs 2010.05.09. 17:47:25

Nekem van frank hitelem Ne fizesse senki helyettem . DE ha akarok dolgozni még többet akkor tudjak legalább 1 millió munkahely kell ide!

ne most 2010.05.09. 17:47:27

@Kádár Alíz: 2,6%-ra csak akkor vehetted fel, ha bankba dolgoztál. A többi magyar gyík még mindig bízik a bankokba, pedig ha tudnák mi megy ott nem tudnának aludni. Olyanok, mint amikor feltalálták az autót és attól féltek az emberek, hogy 40km/h-nál megfulladnak (a bankok meg közben repülőn járnak).

ne most 2010.05.09. 17:52:01

@Igaz Hazafi: Hidd el ezt csak azért látod, mert minimálbéresek között éled az életed. Egy bankigazgató nem kap feketén semmit és többet keres, mint 500 minimálbéres.
Na ebből számold ki a 30% fekete gazdaságot!
Ami neked 30% az a valójában másnak annyit nem ér meg, hogy lehajoljon érte az utcán.

Gyurma73 · https://plus.google.com 2010.05.09. 17:52:19

nekem szerencsém volt fel tudtam venni támogatott hitelt.2002 ben ami 2022 ben le is jár.utána van egy jó kecóm.azt már féllábon is kibirom.2002 ben 37 ezer az nem ugyanaz mint most és pláne 2020 ban.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2010.05.09. 17:52:31

Borzasztó nehéz kérdéskör ez. Több szempontból is.
Amikor mi lakást (házat) vettünk, még éppen csak elindult a hitelezés, még csak az FHB-től lehetett támogatott lakáshitelt kapni. Mivel kilenc év albérlet után mindenképp szerettünk volna saját tulajdont szerezni, megtettük, persze elég nagy áron: havi 130ezret kell fizetnünk. Ehhez képest, úgy fél év múlva beindult a lakáshitelezési nagyüzem, konkrétan emlékszem, hogy a postabankos kalkulátor 98ezer-sokszáz forintos törlesztőt dobott a mi hitelünkre. Rágtuk a kefét rendesen. Na, ehhez képest most a válság miatt fizethetnénk a 98 helyett 200-at, ami igen jelentős szívás lenne. Ez persze nem jelenti azt, hogy hú, mi eddig többet fizettünk, most szopjanak a devizások is.
De.
Képtelenség, hogy mindenkit megvédjen az állam a rossz döntéseinek következményeitől, főleg úgy, hogy nyilvánvalóan nincs is rá pénz. Ha már akkora a nekibuzdulás, inkább annak a jogi hátterét teremtsék meg, hogy a devizahitelesek egyszerűen, és jó eséllyel visszakaphassák a bankoktól a mindenféle címszó alatt beharácsolt extraprofitot. Nevetséges, hogy a gyakorlatilag korlátlan hatalommal bíró bankok a legbrutálisabb válság közepette simán növelték a nyereségüket, méghozzá nem kis mértékben. Az OTP ugyebár elérte majdnem a teljes éves profit-előirányzatát az első kilenc hónapban. Javarészt - úgy gondolom - ez az extra a devizahitelekből tevődik össze, mivel aránytalanul durva mértékben, gyakorlatilag annyit húztak le (az amúgy rendesen fizető) ügyfelektől, amennyit nem szégyelltek. Márpedig kurvára nem szégyenlősek, ugyebár. Szóval, itt kéne kapirgálni, nem ezermilliárdokat költeni arra, hogy átforgassák a hiteleket, amik aztán majd pár év múlva megint konvertálásra kerülnek, már, ha valaha tényleg belépünk az euro-zónába.
De ez amúgy csak a körmöm alatt lévő szálka egyik darabkája. A másik - és ezzel biztos sokak számára nem túl szimpatikus dolgot fogok mondani - az az Orbán-féle pátoszos kommunikáció, miszerint a zemberek a zországban ne veszíccsékel a házukat. Hát, ne veszítsék el, bazmeg, fizessék a hitelt. Kapjanak rá állami áthidaló megoldást, akármit, de olyat mégse lehessen már előrángatni a kalapból, hogy a bank nem juthat hozzá a pénzéhez. Há' mer az milyen csúnya dolog, hogy valakit kilakoltatnak. Tényleg, borzasztó, és gyakran önhibán kívül történik, de könyörgöm, miért nem osztogatunk ilyen alapon lakást boldog-boldogtalannak, akinek még nincs? Építsen az állam - akár ppp formájában - kényszer-bérlakásokat, ott segítse fedél alá kerülni a bajbajutottakat, de ha egyszerűen megtiltjuk a banknak, hogy végrehajtsa az ingatlanon a hitelt, akkor ezzel két dolgot érünk el: a bankok nem, vagy csak nagyon megválogatva és nagyon drágán fognak hitelt adni. Valamint az emberek (egy kevésbé becsületes része) ebből fog megélni, vagy legalább is lakáshoz jutni. Felveszi, aztán baszik fizetni, hiszen kitenni nem lehet. A normálisan fizető, magát szarrá hajtó, becsületes többség, meg szívja a fogát...

lac1 2010.05.09. 17:56:31

@Gyurma73:
2022 az még nagyon messze van...
Rengeteg víz lefolyik addig a Dunán.

Gyurma73 · https://plus.google.com 2010.05.09. 18:00:15

@lac1: o.k. világháborúra nem számoltam.

lac1 2010.05.09. 18:07:11

@Gyurma73:
Az már mindegy lenne.

marosy 2010.05.09. 18:10:31

Matolcsy támogassa a saját vagyonából az idióta devizahiteleseket.

ne most 2010.05.09. 18:22:54

@marosy: A bankok a te pénzed adták a devizahiteleseknek. Na ki az idióta?

lac1 2010.05.09. 18:30:24

@ne most:
Tulajdonképpen tényleg én.

papillon 2010.05.09. 18:51:51

@t a m á s: Nem vagy teljesen komplett.

Cuncimokus 2010.05.09. 18:53:15

Miért nem lehet azt csinálni, hogy vesz a delikvens egy KICSI LAKÁST, és fizeti, felőlem akár hitelből is. Mivel a lakás aránylag kicsi, talán nem is a legjobb helyen van, de SAJÁT (!!!!), nem dől be a hitel. Aztán ha kifizette, eladja, és akkor veszi meg a zöldövezeti házat. Esetleg még egy lépést közbeiktat.
Ja, mert hogy AZONNAL a rózsadombi kétszáz négyzetméteres kecó kell? Ahá, értem. Szvsz aki nagyobbat akar fingani, mint amekkorát tud, az kalkulálja bele a beszarás lehetőségét.

A másik: lehetne egy úgynevezett "méltányos" ingatlan. Egy-, két- három- satöbbi tagú családnak. Négytagú családnál pl. 80 négyzetméter. Aki ennél nagyobba sül bele, az adja el szépen. Nem látom be, hogy miért kellene a nem eladósodottaknak az eladósodottak luxuigényeit pénzelniük. Szolidaritás, az igen, mehet, de mint említettem: egy bizonyos méretig.

ne most 2010.05.09. 18:56:26

@Cuncimokus: Azért, mert a kicsi lakást most nem tudja eladni, a 200nm rózsadombit meg igen és most költözik a kicsi lakásba.

Robinzon Kurzor 2010.05.09. 19:00:34

Röviden:

1. Aki devizában vett fel hitelt, az spekuláns, még akkor is, ha erről ő maga sem tud.

2. Magyarországon messze az OECD-átlag felett élnek az emberek saját tulajdonú (de persze sok esetben hitellel terhelt) ingatlanban.

3. Be kellene vezetni a magáncsőd intézményét. Ezzel senki nem kerülne az utcára, de nagyon hosszú időre nagyon keményen megszívná az, aki felelőtlenül adósodik el.

4. Ha mindig mindenkit, következmények nélkül, a felesleges kockázatot nem vállaló többség pénzéből mentünk meg, az nem szolidarítás, nem erkölcs, hanem társadalmi programmá emelt élősködés.

agentT 2010.05.09. 19:03:18

Soha nem gondoltam volna, hogy valamikor terráriumban mutogatandó kísérleti állat leszek.
Imádni való létforma.
Szeretnék bocsánatot kérni a poszt szerzőjétől meg az itteni (csak átfutottam) kommentek szerzőinek kb. 99 százalékától, mert voltunk olyan tetvek az asszony meg én, hogy négy évvel ezelőtt fel mertünk venni kilenc millát svájci alapon, mikor az összes kurva bank meg kurva PSZÁF meg kurva reklám arról ugatott, hogy ez milyen fasza dolog, akinek meg nem tetszett a (lakás)helyzet, azzal közölte a miniszterelnök úr (az akkori, a szemüveges féreg) hogy el lehet takarodni innen.
Kilenc millán szerencsére még mindig nincs akkora kamat, hogy ne tudjuk kifizetni, szóval nem kell fosnotok, nem kell hogy bármit is adjatok, rohadjatok meg.
Mi vettük föl, mi fizetjük ki.
Csak attól áll a hátamon a szőr, mikor valami belvárosi netfüggő okostojás, akinek apukaanyuka a segge alá tolta az életet, és semmi más dolga nincs, mint hogy valami művészi avatarral megtámogatott nick mögé bújva ossza az észt, úgy akarja beállítani a devizahiteleseket, mintha köztörvényes bűnözők lennének.
Igen, be merem vállalni, lehet lúzer vagyok, de semmi más esélyem/ünk nem volt annak idején 37 évesen, mint hogy bevállaljuk a devizahitelt, mert ez volt az EGYETLEN lehetősége annak, hogy legyen nekünk ez a negyven négyzetméteres kecó, ahol most ülök középen, és vérben forgó szemekkel kommentelek épp neked csávókám.
És amikor felvettük a hitelt, mert szerettük volna elérni a hedonizmusnak azt a megdöbbentő, visszataszító fokát, hogy lakjunk valahol, ami legalább névleg a sajátunk, akkor SEMMI nem indokolta, hogy attól tartsunk, kb. a kétszeresére növekszik a törlesztőrészlet.
És ezzel elég sokan így vannak, akikkel beszéltem. Mindenki tudta, hogy emelkedhet a törlesztő, de a válság előtt a jelenlegi kamatteher kábé annyira látszott valószínűnek, mint a Jelenések könyvének minapi megvalósulása.
Szóval ébresztő, a bedőlő devizahitelek (jelenleg vagy nyolcvanötezer család háza-lakása, bizony csávókám, egy komplett, nagyobbacska megyeszékhely) felvevőinek a döntő többsége nem "a zöld nullára tette fel a tétet" mint vélte fentebb valami ökör, hanem az akkor realitásnak látszó körülmények mellett észszerűnek látszó és ÉSZSZERŰNEK TÁLALT kockázatot vállalt be. Érted, tahókám?
De modnom még egyszer, ki fogjuk fizetni a kamatterhünket a csajom meg én, nem kell tőled, tetűkém, egy fillér alamizsna se, de ne ugass rólam névetlenül a neten a billentyűzeted mögé bújva, hanem hívjál fel, és közöld velem a tényt, hogy egy felelőtlen senki vagyok, Tomi a nevem, a 30/221-26-60-on érsz el, és szívesen küldelek el a kurva anyádba te észosztó senki.

Az üzenetnek nem volt konkrét címzettje, de ha magadra ismertél köpd szemen magad, te paréj.

Cuncimokus 2010.05.09. 19:03:36

@ne most: Miért ne tudná? Hangsúlyozom: kicsi, olcsó lakás. El lehet adni viszonylag olcsón. Amit nyer a dolgon, hogy iksz éven keresztül nem albérletet fizetett, hanem a saját lakását. Tehát nem az ablakon dobálta ki a pénzét, hanem ingatlanba fektette.
Aztán ebből az ingatlanból csinálni az eladással a következő, értékesebb ingatlanhoz akkora önrészt, aminek a részleteibe megintcsak nem döglik bele.
És így tovább.

Én ott látom a problémát, hogy AZONNAL kell a LEGJOBB, de zsé az nincs. Így nem csoda, ha beüt a baj.

Robinzon Kurzor 2010.05.09. 19:07:41

@agentT: Nyilván egyszerűbb másra tolni a felelősséget a saját döntésedért.

Mindenki állandóan azon füstölög, hogy ez egy következmények nélüli ország, de amikor a saját döntésének következményeit kellen vállalni, akkor mindenki hibás, csak ő nem ...

agentT 2010.05.09. 19:08:17

Cuncimokus debreceni vagy? Ismerős a neved meg a gondolkodásmódod...

Cuncimokus 2010.05.09. 19:09:32

@agentT: Hé hé hé
Ha ti ki tudjátok fizetni, akkor miért vetted magadra a hörgéseket? De komolyan! Nem azok a kiakadás céltáblái, akik 40 nm lakást fizetnek devizahitelből, ráadásul KÉPESEK is fizetni. Azokról szól a vagdalkozás, akik telhetetlenül adták elő a dolgot.
Higgadás, csávókám :-P

agentT 2010.05.09. 19:10:02

@Robinzon Kurzor: Lehet nem sikerült felfognod: vállalom, vállajuk a következményeket. Nem kell tőled semmi.
Csak annyi, hogy vegyetek vissza a lendületből. Akik lakáshitelt vettek föl, nem bűnözők, nem elmebetegek, nem félkegyelműek. döntő többségükben.

Cuncimokus 2010.05.09. 19:10:36

@agentT: Életemben nem jártam Debrecenben :-D
Bp-en születtem, és ott éltem addig, míg ki nem szakadtam az űbermencsek földjére.

ne most 2010.05.09. 19:11:59

@Cuncimokus: Azért nem tudja, mert ilyeneket árvereznek még olcsóbban. Amit te mondasz az a helyzet legfeljebb a matematikai feladatgyűjteményben olvasható szöveges példaként.

Cuncimokus 2010.05.09. 19:22:17

@ne most: Nehéz elhinnem. Jó, lehet, hogy nem tudja azonnal eladni a megálmodott áron. Akkor ülni szépen a fenekén, örülni, hogy nincs lakbér és nincs törlesztő, pénzt félretenni, nem elverni, türelmesen várni, míg a lakásért valaki kifizeti az árat.

Csak azért jár a szám, mert nem bort iszom és vizet prédikálok. Ha öt évvel ezelőtt kezdtünk volna építkezni, akkor 20 évre adósodtunk volna el. Vártunk öt évet a panelban, most előreláthatólag 5 év múlva ki fogjuk tudni fizetni a házunkat, amit most kezdünk el építeni. Honnan jött ösze 5 év alatt 10 év különbség? Hát ennyit számít a kamat! Jó lenne, ha minden hitelfelvevő elé odaraknának egy táblázatot, amiben benne van, hogy a havonta befizetett részletből mennyi megy a banknak, és mennyi a törlesztésre. Lenne nagy döbbenet és siránkozás, azt hiszem. Főleg a nagy összegű hitelek alacsony törlesztőrészletei esetén. Csak erről a genyó bankok nem beszélnek, ugye. Az átlagembertől meg nem várható el, hogy annuitást számoljon. Mari nénitől meg még kevésbé.

Robinzon Kurzor 2010.05.09. 19:23:25

@agentT: Nem állítottom, hogy "bűnöző, elmebeteg, vagy félkegyelmű" lennél.

Viszont a "nem volt más lehetőségünk", meg az "el lehet innen menni" hivatkozás pont azt mutatja, hogy ezt az egészet úgy fogod fel, mint az izlandi vulkánt, amire józanul nem lehetett számítani.

agentT 2010.05.09. 19:27:21

@Robinzon Kurzor: Szerinted józanul lehetett számítani arra, hogy lesz olyan időszak, mikor majdnem a kétszerese lesz a havi törlesztő az eredetileg tervezettnek?
Figyelem, nem azt kérdeztem, hogy lehetett-e számítani rá, hanem hogy JÓZANUL lehetett-e...

Mert ha igenlő a válaszod, akkor csak annyit tudok mondani, hogy bocs ezerszer, amiért nem látttam előre az egész kurva válságot, amit nem mellesleg nem látott előre az OECD, a FED meg az IMF se...

agentT 2010.05.09. 19:28:41

Ja, és igen, nem volt más lehetőségünk.

Vagy veszünk fel hitelt, vagy kucorgunk albiban.

Ha valami opciót kihagytam, szóljál.
Paraméterek: szülők kilőve, fosok bankot rabolni.

Cuncimokus 2010.05.09. 19:32:28

@agentT:
> fosok bankot rabolni.

:-DDDDD ezen behaltam :-DDDDD

Robinzon Kurzor 2010.05.09. 19:46:46

@agentT: Nem a válságot kellett előre látni, hanem a csábító lehetőség mögött meglátni a kockázatot.
(Életbiztosítást sem azért kötsz, mert pont azt a konkrét IFÁ-t látod előre, ami átmegy rajtad a zebrán, hanem azért, mert valami hasonló benne van a pakliban.

Ha pedig nem az utcán éltél előtte, akkor volt más lehetőséged: maradni ott, ahol vagy.
Elfogadom, hogy ez sok esetben kifejezetten kiábrándító opció, de opció.
Nem kényszerített senki, hogy ilyen feltételek és kockázatok mellett ekkora hitelt vegyél fel.

Mindettől függetlenül az, hogy te egyébként összeszorított foggal, de magad akarod megoldani ezt a helyzetet, sajnos Magyarországon tiszteletre métló kivételnek számít.

Szekuriti Blogger. · http://szekuriti.blog.hu 2010.05.09. 19:59:38

@Robinzon Kurzor: sötét vagy, Robinzon, az élet normális rendje a lakásvásárlás is, a közemberek 90%-a hitelből teszi .. épp azét, hogy elkerülje az albérletre kidobott pénzt

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2010.05.09. 20:04:29

@agentT: Megkérdezhetem, hogy milyen árfolyamnál vetted fel a hitelt és milyen árfolyamnál nőtt meg kétszeresére a törlesztő?

Mert szerintem igenis lehetett arra számítani, hogy addig, amíg nincs magyar euró, addig bizony a forintárfolyam liftezhet. Meg arra is lehetett számítani már 2003-4 körül, hogy egy olyan kormányunk lesz, amelyik nagyívű költekezésével nem tesz jót a gazdaságnak és ez bizony gyengíteni fogja a forintot. Akkoriban már simán hallottam olyan véleményeket közgazdászoktól, hogy 300-350 forint is lehet az euró. (Persze hallottam az ellenkezőjét is...)

Ehhez képest tulajdonképp az a meglepő, hogy ilyen jól tartotta magát ilyen sokáig. (És ilyen értelemben egyébként annak nem is volt rossz döntés devizahitelt felvenni, aki rendelkezik megfelelő tartalékokkal az esetleges árfolyamingadozás esetére.)

Egyébként ne csak azért ne vedd a kritikai megjegyzéseket magadra, mert Te fizeted a felvett hitelt, hanem azért se, mert a kritika nem elsősorban annak szólt, aki felvette a devizahitelt, hanem annak (Matolcsynak), aki most bedobott egy olyan remek "megoldást", ami megintcsak rengeteg pénzébe fog kerülni az országnak.

Cuncimokus 2010.05.09. 20:14:19

No, olvtársak, az előbbi fejtegetéseim alátámasztására számolgattam egy kicsit. az egyszerűség kedvéért maradjuk euróban.

1. eset: felveszek 100,000 EUR kölcsönt 3% kamattal, a havi részlet 1083 EUR, az évi 13,000. Ebből 10,000 a törlesztés, 3,000 a kamat.

2. De ha 200,000 EUR-t veszek fel, ugyancsak 3% kamattal, és ugyancsak 1083 EUR havi részlettel, akkor az évi 13,000 befizetésemből csak 7000 a törlesztés és 6000 a kamat!!!!!

EZT KELLENE a hitelfelvevők fejébe beleverni! Hogy a kétszer akkora hitel az nem kétszer, hanem sokszor akkora szopás!

Before · http://azbeszt.blog.hu 2010.05.09. 20:16:26

@promontor: bocs, de akkoriban 2009 reális euroövezeti csatlakozási dátumnak számított. Biztos minden hiteligénylőtől elvárható, hogy alapos nemzetközi és hazai pénzügyi elemzést követően a monetáris tanács, a világbank és személyesen Warren Buffet-t is kikérdezze a várható árfolyamokról és az esetleges kockázatokról.

Robinzon Kurzor 2010.05.09. 20:18:22

@Szekuriti Blogger: "sötét vagy, Robinzon"

Talán szekus aggyal is fel lehet fogni az "addig nyújtózkod, ameddig a takaród ér" népi bölcsesség üzenetét.

Ha mégsem, akkor én kérek elnézést.

Nem önmagában a (részben) hitelből vétel a probléma, hanem hogy milyen feltételek és kockázatok mellett veszik fel a hitelt, milyen B-tervvel készülnek arra az esetre, ha nem az optimális forgatókönyv szerint alakulnak a dolgok.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2010.05.09. 20:30:45

@Before: Te, az az "akkoriban" mikor volt? Mert én arra emlékszem, hogy a hivatalos nyilatkozatokban folyamatosan tolták el az eurocsatlakozás dátumát, az elmzők pedig rendre későbbre tették a lehetséges dátumot, mint a hivatalos cél. Azért laikusként is gyanakodni lehetett volna, hogy bizony se az árfolyam, se a csatlakozási dátum nincs kőbe vésve. Ehhez elég lett volna a magyar sajtót olvasni egy picit.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2010.05.09. 20:53:00

@promontor: én az általad említett 2003-2004-es dátumra írtam. Persze nincs róla pontos kimutatásom, mikor mi volt a céldátum, de jellemzően 5-6 évre tolják ki, szóval a 2009-es jó becslésnek tűnik.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2010.05.09. 20:57:22

@Before: "jellemzően öt-hat évre tolják ki" Hát ez az.

Vkat118 2010.05.09. 21:36:40

@agentT:

Hitelt 20-30 évre vesznek fel az emberek. Válság pedig kb 10-15 évente van. Olajválság, Rendszerváltás, 98 as orosz, hitelválság, görög válság. Ebből azért józanul is le lehet vonni a következtetéseket, vagyis, hogy egybe minimum bele fogsz futni....

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2010.05.09. 22:15:30

208 komment... ubazz...
hosszú éjszaka lesz.
még az előzőnek se értem a végére.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2010.05.10. 01:17:00

@Kenguru:
persze, elengedjük a forintot, bevédjük a magyar ipart az olcsó importtól, és a kkv-k majd kitermelik adóban azt az évi pár száz millárdot. lehetségesnek lehetséges, csak nem valószínű: adózni kéne, bejelenteni, intervenciót leépíteni, hogy mire visszabillen a mérleg, versenyképesek legyenek - ám a terv másik fele pont az intervenció növelése.

@ rexter:
a kurva okos posztoló staférungja egy ikeás evőeszközkészletből állt. ennyi. plusz még vidéki is. és támogatja anyagilag a családját. egy valamiben igazad van: tényleg kurva okos. lehet, ezért vett fel akkora hitelt, amiről tudta, hogy akkor is tudja fitzetni, ha a törlesztője 50%-al emelkedik (kb. akkor érné el a forinthitelét). merthogy van még hátra tizen sok éve a hitelből.
bár ezt valószínűleg már nem fogod olvasni, de azért egészségedre, gyere máskor is.

@Kádár Alíz: :
én miért kaphatom be?

@stratez:
jó a sisakod. részletre volt, vagy örökség?

@ninimimi:
nincs fasz. volt, lesz is, de most nincs. talán holnapra hoznak, tessék majd visszanézni. vagy majd dobok egy méjlt.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2010.05.10. 01:28:23

@Kádár Alíz:
és mennyire hiszik el nekik, hogy időben és ponrtosan tudnak törleszteni: mert a japánoknál még magasabb, csak ott nagy mellé a belföldi megtakarítás.

@Shermes Hollock:
te is miért rám vagy ideges? jött a nagy nemzetközi intézet, hogy majd munkanélküli biztosítást fog árulni, hogy a hiteleket legyen, aki törlessze még egy fél évig, addig hátha sikerül valamit összehoznia a bajbajutottnak. ki is vonultak, a kutyának nem kellettek. kanadában bezzeg kötelező a jelzáloghoz a munkanélküli biztosítás, valami nevetséges felár, és állami a biztosító.

@safranek:
neked most már elárulom, mi volt a poszt eredeti célja: volt egy párt, akik azzal az egyszerű üzenettel nyertek választást, hogy ne a zemberekkel. lehetett volna árnyaltabban is, mint hogy a vizidíj az úgy geciség, hogy közben nem csökkentik a biztosítási díjat (sőt, előtte még meg is emelték), erre most biza ők is a zemberekkel fogják megfizettetni. kb. ennyi. ehhez képest mindenki azt hiszi, hogy személyesen fogok elmenni és kilakoltatni őket egy szatyor ruhát hagyva csak nekik.
szép.

@Before:
azért a 98-ról 200-ra az kb. akkora esés, hogy a bank kocsit küld értem, és kávé-sütivel fogad, mert be van szarva.
amikor volt kocsim, chf alapon 53 volt a részlet, forint alapon 72 lett volna. aztán jött öszöd, bedölt az árfolyam, és felkúszott 61-ig. namost a 61 még mindig jóval kevesebb, mint a 72.

@Cuncimokus:
van (vagy csak volt?) méltányos lakásigény nevű dolog, de elég engedékeny: egy főre az 50 nm bőven belefért, kis jóinulattal a 63 is (nekem legalábbis rábólintottak volna 2004-ben).

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2010.05.10. 01:31:18

@agentT:
apa, rémeket látsz.
vidéki vagyok, egy evőeszköz-készletet kaptam az iparmágnás felmenőimtől, erkéllyel együtt 43 nm-em van.
most tényleg felhívhatlak?

Before · http://azbeszt.blog.hu 2010.05.10. 07:08:16

@bs395: ismerőseinknek ment százkevésről kétszáz fölé. Lehet, hogy nem lett a duplája, de irgalmatlan mértékben emelkedett. Ha akarod, megkérdezhetem a pontos részleteket. Mindenesetre a kb 20 százalékos euro-erősödést többszörösen meghaladta a forintban számolt törlesztőrészlet-növekedés.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2010.05.10. 07:15:59

@bs395: @Before: Tudtommal egyrészt nem lineáris a törlesztőrészlet és az árfolyam összefüggése, másrészt a törlesztő a kamattól is függ és amikor bedőlt a forint, akkor a kamatok is mentek felfelé rendesen.

Vérszegény éjszakai dúvad · http://hangorienidiocc.blog.hu 2010.05.17. 20:10:50

Asszem pont ma jelent meg a hírszerzőn egy interjú Róna Péterrel, ő ott azt mondta, hogy ezt a békát márpedig a bankoknak kell lenyelniük. Hál'istennek végre valaki jó alaposan beszólt ennek az elbaltázott magyarországi kerbankrendszernek.
süti beállítások módosítása