Ateizmus, anarchia és koszos punkok.

killtheradical

killtheradical

Egy év a Lajosnak

2009. december 16. - bs395

Bokros Lajos kiakadt a jövő évi költségvetést bíráló közgazdászokra. A Fideszesek azért kritizálták a jövő évi költségvetést, mert nem számol bizonyos elkerülhetetlen kiadásokkal: MÁV, BKV és kórházmentés. Oszkó Péter után szabadon sok újat ő se mondott ellenérvként: a pénzügyminiszter adu ásza is az volt, hogy de hát mennyi sok nemzetközi intézet átnézte, és rendben találta. Na ja. Ami nincs benne a könyvekben, azt nehéz nem rendben találni. Második ellenérv, hogy mert rosszul gazdálkodnak az említettek, majd a gazdasági kényszer (nem adunk több pénzt) kikényszeríti a jó gazdálkodást.

Mindezek után Bokros még annyit tett hozzá, hogy ellentmondásos, hogy a Fidesz nem csak a konszolidációt hiányolja a költségvetésből, hanem még a reformokat is. Szerintem meg nem az. Ahogy már mondtam, az, hogy nem adunk pénzt, csak fele a történetnek. A másik fele pont a reform lenne, és pont fordított sorrendben: vagyis először átalakítjuk a struktúrát, utána csökkentjük a költségeket – már ha az átalakítás eredményes volt. Így ez kicsit olyan, mint a viccben, amikor a Mikulás ölébe ültetik az éhező etióp kisfiút, és kérdi, hogy miért olyan sovány? „Mert nem eszem rendesen.” „Ha nem eszel rendesen, nem kapsz csokit sem!”

Meg még: ha jövő áprilisban választunk, júniusra össze is jöhet egy kormány. Azt még Bokros se gondolhatja komolyan, hogy hat hónap elég lesz mindazoknak a terveknek a kidolgozására és végrehajtására, amik immár húsz éve húzódnak! Nem beszélve arról, hogy egy-egy ilyen reform – ha tisztességesen csinálják – átmenetileg még meg is dobja a költségeket: ahhoz, hogy eredményesen tudj spórolni, először költened kell rá. A többi csak drasztikus fogyókúra, ám a magyar társadalom már most is túl sovány ahhoz, hogy még egy léböjt beleférjen. Persze biztos megvagyunk mi közszolgáltatások nélkül is, de akkor mire fogjuk fizetni az adót?

A bejegyzés trackback címe:

https://killtheradical.blog.hu/api/trackback/id/tr871601261

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vidéki 2009.12.16. 09:23:05

Bokros egyetlen receptje a nadrágszíj meghúzás, amelyet hatalmas médiatámogatással propagál, de magán nem gyakorol.

Meg kell nézni, Ő milyen villában lakik, milyen drága gépkocsikkal jár.

Ő is azon dogmákban hívő közgazdászok közé tartozik, akik szerint az állami tulajdonoshoz képest a magántulajdonos szükségszerűen felsőbbrendű.

Abban az időben, amikor ő miniszter volt, hozták létre a magán nyugdíj pénztárakat, melyek azóta már több mint tíz éve működnek és amelyek a beharangozott rózsaszín ígéreteiket nem voltak képesek beváltani.

Az állami „kutyaütő” alkalmazottak szakértelméhez képest magasabb rendűnek kikiáltott magán nyugdíjpénztári pénzügyi vezetők szakértelme csak rendkívül alacsony hozamokat volt képes produkálni.

Ha a járadékukat átutalóknak megengedték volna, hogy befizetéseiken egy bankban egyszerűen csak államkötvényeket vásároljanak, toronymagasan jobb hozamokat érhettek volna el.

Akik beléptek, pórul jártak.

Az államkincstár is pórul járt, mert a felosztó-kirovó rendszerből évtizedekig hiányoznak a magánnyugdíj pénztárakba utalt járadékok. Ezek hiányát hosszú ideig a költségvetésnek kell (mélyen zsebébe nyúlva) fedezni.

A „reform” egyedüli haszonélvezői a „kecskék, akikre rábízták a káposztát”.

A jövő évi költségvetés nem számol bizonyos elkerülhetetlen kiadásokkal: MÁV, BKV és kórházmentés.

Bokros primitív érve: rosszul gazdálkodnak az említettek, majd a gazdasági kényszer (nem adunk több pénzt) kikényszeríti a jó gazdálkodást.

Ez hasonlít a fösvény fuvaros történetére, aki le akarta szoktatni lovát az evésről, de mielőtt ez sikerült volna, a ló megdöglött.

Jonas-R 2009.12.16. 20:23:09

@Vidéki: nem értek egyet. Bokros azért végighaknizta közép európát, gyakorlatilag a keze nyoma, hogy nem hullott szét minden a devizakenyszeres barter utáni állapotokban.

Soha nem tudjuk meg, hol tartana ma a nyugdíjpénztár, ha sokan nem szívták volna meg. (és jelzem ez nem túl fair érv, figyelembe véve, hogy jól is ki lehetett belőle jönni, és azt hogy amerika túl sok pénzt teremtett és bedöntötte a világgazdaságot, jókora korrekcióra kényszerítve talán nem a magyar nyugdíjrendszer számlájára kéne írni, ezt szokták szisztematikus kockázatnak is hivni)

A primitív érv pedig dedukció, fordítsd meg. Amíg minden esetben az állam állja a cehhet nem kis borravalóval együtt, addig nem lesz épkézláb gazdálkodás. lokalizálni kell, amit csak lehet, és ebben igaza van.

Az hogy ő milyen villában lakik és milyen kocsival jár, pont annyira erős ellenérv, mint az hogy akkor bazdmeg. A magántulajdon nem szentebb mint az állami, hanem racionlásiabb. Pont úgy, mint ahogy a hatalmas multi sem olyan racionális már, mivel tulajdonosi érdekek nehézkesebben, vagy teljesen félresikerülve érvényesülnek benne csak. Ezt nem muszáj érteni, viszont ha nem érted, akkor felesleges is arról beszélni, hogy van-e értelme annak amit mond, mivel a rendszert nem érted.

De tartom, hogy Róna Pétert az élre, de legalább pénzügyminiszternek-jegybankelnöknek.

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2009.12.16. 22:18:55

Oszkó és Bokros tekintélyelvű érvelése (IMF, EU, ÁSZ stb.) az "ismert" "közgazdászok" "véleményeként" hivatkozott tekintélyelvű érvelésére reflektál. A szavazók 100,0 százaléka (kerekítési hibával) nem ért a költségvetés finomságaihoz, mint például, hogy bele kell-e venni a MÁV adósságát és miért nem - nekik tökéletesen megfelel a tekintélyelvű érvelés, a többiek meg nem a sajtótájékoztatón fogják megtudni, hogy mi a kotta.

Amit a reformok helyes módszertani sorrendjéről írsz - imponáló magabiztossággal - felveti a kérdést, hogy reformáltál te már meg bonyolultabb dolgot, mint mondjuk egy zoknisfiók tartalma? Nem személyeskedésből mondom, csak mert szerintem nem. :)

És végül: ha a Fidesz nem arra baszná/baszta volna el a kreatív energiáit, hogy a költségvetés "fiktív" számait próbálja meg kimutatni, hanem nekiesne/nekiesett volna megtervezni, hogy akarja hatékonyabbá és finanszírozhatóvá tenni a MÁV-ot, akkor mindjárt nem csak hat hónapja, hanem másfél éve lenne/lett volna rá, így aztán nem csak a költségvetés elszabotálásra és ennek kidumálására futná az idejéből, hanem esetleg a végrehajtására is.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.12.16. 22:28:42

@Kettes:
"Amit a reformok helyes módszertani sorrendjéről írsz - imponáló magabiztossággal - felveti a kérdést, hogy reformáltál te már meg bonyolultabb dolgot, mint mondjuk egy zoknisfiók tartalma?"
sajnos nem :-(

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2009.12.16. 22:35:01

@bs395: Akkor először próbáld ki a saját költségedre. ;-)

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.12.16. 22:38:24

@Kettes:
nincs pénzem nemhogy fiókra, de zoknira se :-(
mink itt az alvégen mezítláb toljuk.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.12.17. 01:00:10

@Vidéki:
nyugdíjügyben a fidesz kelti a hangulatot. amit én kivettem belőle, azon kívül, hogy a nagy biztzosítók beveszik magukat a magánnyugdíj-piacra is, sok változás nem lesz (így a magánnyugdíj-alapok kezelésének a hasznából is több fog kiáramolni, mint eddig).

@Jonas-R:
vidéki félelmei a közszolgáltatásokk privatizációját illetően nem alaptalanok az elmúlt 20 évet végignézve, továbbá egy privatizált kasszában sokkal nehezebb a szolidaritást és a transzfert megjeleníteni.
ugyanakkor egy állami kézben maradt kassza-privatizált kifizetőhelyek kombinációban az átláthatóság és a kontrol szerintem fontosabb, mint a racionalitás, mert az externáliákat elég nehéz kimutatni.

marós 2009.12.17. 09:01:03

Magyar Országon reformon a társadalom szegény részének a még szegényebbé tételét értik a b. l. formátumu "szak közgazdászok". 1995 óta szajkózzák /12 éven keresztül/ a reform, a reform, a reform ment meg bennünket, kérdem én ki tudja felmutatni egyetlen szegmenset a társadalmunkból, amelyik meg lett reformálva, és ezért már jobban is működik. Szerintem az a megoldás, ha szorgalmasan dolgozunk, és nem a minisztériumok, önkormányzatok vezetői járnak élen a korrupcióban, a csalásban, a lopásban. A hatalmon lévő politikusok, hazudozások helyett betartanák az esküjüket, minden nap, a nap minden órájában az ország javát szolgálnák. Semmi mutyi, offshorozás, saját zseb megtömése, villa építés a budai lankákon /ki tudja milyen pénzből/. Enélkül nincs megújulás, csak a nép butítás dübörög továbbra is.

Vidéki 2009.12.17. 10:02:54

@bs395:
Írod: „nyugdíjügyben a fidesz kelti a hangulatot”.

Itt nem hangulatkeltésről, hanem tényekről lehet beszélni.

A válság kirobbanása előtt a magán nyugdíjpénztárak már bejáródva, tíz éve működtek, mégis az elért hozamok jóval alatta maradtak annak, amit egy „mezei” járadékos elérhetett volna, ha megengedik neki, hogy egy bankban államkötvényeket vásároljon járadékából.

Akkor hol lelhető fel a magán nyugdíjpénztári vezetők beharangozott „felsőbbrendű” szakértelme?

Akkor mitől reform a „reform”?

Vidéki 2009.12.17. 10:23:17

@Jonas-R:
Írod: „Bokros azért végighaknizta közép európát, gyakorlatilag a keze nyoma, hogy nem hullott szét minden a devizakenyszeres barter utáni állapotokban.”

Táplálod a „Bokros legendát”.

Tudtommal Horvátországból is kirúgták, nem tartottak igényt „bölcs” tanácsaira, ott mégsem „hullott szét minden”.

Egyébként Bokros a Budapest bank vezetőjeként is bizonyította már „szakértelmét”.

Az általa irányított, az állam által kistafírozott, hatalmas ingatlan vagyonnal rendelkező bankot bagóért átjátszották a GE csoport kezére.

Írod: „Soha nem tudjuk meg, hol tartana ma a nyugdíjpénztár,” (ha nem lett volna világgazdasági válság).

Azt viszont tudjuk, hogy hol tartott tíz évi működés után, még a válság előtt.

A tények azt bizonyítják, hogy a magán nyugdíjpénztárakat irányító „felsőbbrendű képességű pénzügyi szakértők„ az állami „kutyaütőkhöz” képest is csúnyán leszerepeltek.

Frick László Emlékzenekar 2009.12.17. 13:05:10

Lehet okáddddani Bokrost, de a fideszfaszistákok 1998 után szépencsendben folytatták..
az ideföl fikázott, az nem Bokros, hanem Bokros interpretációja. Szerintem az igazi botrány az, hogyan és miért és mért pont a Political Capital-os jógyerekek, áldozták be. Azért nehogymár egy azóta lejárt trükk (a 2006-os választásokon, ha nyer a fideszfaszista banda, AKKOR kellett vóna Ibi asszony... ) ennyit érjen..
Vagy érjen, végülis mit bánom én...

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.12.17. 15:25:56

@marós:
nem lett végigvive egyetlen egyszer sem, pláne nem átgondolva - a bevállalásról meg az őszinteségről már ne is beszéljünk.

@Vidéki:
a hozamok tekintetében nagyrészt kötve van a kezük, hiszen törrvény írja elő, hogy milyen befektetési termékből mennyit kell venniük egy adott választott portfólióban.
azért tud alacsonyabb lenni egy-egy portfólió haszna, mint az elmúlt egy-két év állampapírhozama, mert adott esetben alacsonabb hozamúakból is be kell vásárolniuk.
ha csak állampapírt vennének, azzal meg a nyugdíjkassza finanszírozhatósága nem került volna beljebb, mert ugyanúgy az államnak kéne kifizetni az egészet.
azért lett kitalálva, mert nincs annyi pénzünk, mint amennyi kéne. mire én nyugdíjba megyek - ha megérem - öngondoskodás (önkéntes, nem pedig magán) nélkül ott fogok megdögleni az árokparton, hiába fizettem egész életemben.

@Frick László Emlékzenekar:
a kommentnickek mondjanak le!

Jonas-R 2009.12.17. 20:37:15

@bs395: Koszonom.

Bokros nehezen értelmezhető mint politikus, ez tény, nem is az. Ettől még sok esetben amit mond, az helyénvaló, ért hozzá. És kevésbé szerepelt le, mint akármelyik pártcsinovnyik, aki politizálni már tud, viszont soha életében komolyabban nem dolgozott, azt hogy döntés, meg felelősség hírből sem ismeri. És most lehet sorolni a gazdasági "szakembereket" mindkét oldalon.

A privatizáció kicsit kényesebb dolog szerintem. Igaz amit BS ír, viszont régen azért csináltak így a privatizációt (lásd e-hitel) mert tőkésosztályt kellett építeni. Nem volt igazi magánvagyon.

Ez a folyamat hoz minden problémát, egyrészről mert nem lehetett leállítani (pontosabban racionalizálni), másrészről pedig mert nem organikusan épült, nem azokből lettek a tőkések akikből egy normális versenyben lettek volna. Ez hozza magával, hogy mivel politikai hatmat is szereztek, felső korlátai a növekedésnek, aki jobb nálunk azt eltiporják, vagy beállítják maguk közé. Erre csak a közvetlen környezetemből tudok nem egy példát, gyakorlatilag 3 féle vállalkozó ismerősom van. Aki csődölt, aki csődölni fog, és aki beállt valamelyik párt-harvesternek.

Nem szavazok az MDF-re csak azért mert Bokros, viszont hiszem, hogy esetleg érdemes lenne egyszer tényleg bevonni beszélgetésbe, talán egyszer értelmesen beszélgetni gazdasági kérdésekről, úgy magas szinten, a folyamatos hergelés helyett.

Vidéki 2009.12.18. 09:38:17

Írod: „a hozamok tekintetében nagyrészt kötve van a kezük.”

Talán ez akadályozhatta meg, hogy kidomborodhasson felsőbbrendű szakértelmük?

Abban viszont semmi sem korlátozta őket, hogy évi több tízmilliárdos „működési költségek” címén degeszre tömjék zsebeiket.

Semmiféle kényszer nem motiválta őket, hogy a járadékosok érdekében tevékenykedjenek, maradék mozgásterüket viszont szabadon kihasználhatták arra, hogy önérdekük által motiválva a járadékosok pénzével maguk számára előnyösen, bár a járadékosok számára hátrányosan „üzletelhessenek”.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.12.19. 10:19:50

@Vidéki:
ha teljesen állami nyugdíjat csinálunk, ott is tele lesz egy halom emberrel, akiknek iroda-titkárő-telefon-autó-nagyfizetés jár majd.
kevesebb szabályozással nagyobb haszon, de jóval nagyobb rizikó is jár - olyat meg nem tudsz csinálni, hogy akik a hasznot hozzák, ne vegyék le a sápukat.
süti beállítások módosítása