Ateizmus, anarchia és koszos punkok.

killtheradical

killtheradical

Generation kill

2009. augusztus 06. - bs395

2003., Irak. A tengerészgalogság támadásának az élén az első felderítő zászlóalj halad. Egy riporter a legelső Humvee-ban ülve utazza végig az öt hetes hadjáratot, és jegyzetel. Cikksorozat, majd könyv, majd mini tévésorozat lesz belőle. Semmi pátosz, semmi morálfilozófia, de nem is gonzo, viszont sok benne a profanitás.

* * *

- Miért várunk egy helyben, miközben lőnek minket?
- Arra várunk, hogy bekamikázézzunk a városba, és kihozzuk a sebesülteket!
- Sok sebesült van?
- Ó, a sebesültek még nincsenek ott! Majd ha megindult a támadás, utána!

* * *

Bevetés előtt a szakasz legtöbb tagja elköszönt egymástól. A formális búcsú különösnek tűnhet, hiszen szorosan össze lesznek zsúfolva a terepjárókban. Inkább annak az átalakulásnak szól, ami harc közben megy végbe az emberben. Azok a barátok, akik az előbb még együtt nevettek, vagy beszélgettek zenéről és a barátnőik seggéről, nem ugyanazok az emberek, amint megkezdődik a csata.

A változás először fizikainak tűnik, az adrenalin egyből elárasztja a szervezetet, amint eldördülnek az első lövések. De míg a civil világban az adrenalin fröccs csak pár perces, egy autóbaleset vagy bungee ugrás közben, addig harc közben órákig is eltarthat. Idővel a test kiég, vagy egyszerűen kifogy belőle. Akárhogy is, előbb-utóbb elveszted a félelemre való fizikai képességedet. A robbanásokkor már nem rándulsz össze, mindenki mozdulatlanul ül, ahogy a gránátok becsapódnak körülöttünk. Csak a pupillák szűkülnek és tágulnak.

A rettegés nem múlik el, csak az izmokból és az idegekből az agyba fészkeli be magát. Ha morbid dolgokon jár az eszed, hogy hányféleképpen sebesülhetsz vagy halhatsz meg, csak rosszabb lesz tőle. Ha jó dolgokra gondolsz, attól is csak rosszabb lesz: a kellemes emlékek, vagy a tervek a jövőre nézve csak arra emlékeztetnek, hogy mennyire nem akarsz meghalni. A legjobb, ha kikapcsolsz, ha kizársz mindent, de ennek az eléréséhez fel kell adnod magad.

Azt hiszem, ezért búcsúznak el egymástól: egy helyen lesznek ugyan, de nem lesznek együtt, mert mindannyian messze járnak majd.

* * *

- Jót szart, őrmester?
- Kitűnőt. Kiszartam az agyam is. Se nem túl kemény, se nem túl folyós.
- Az szopás, amikor folyós, és ötvenszer kell utána segget törölni.
- Nem erről van szó. Ha túl kemény, vagy túl puha, akkor valami nincs rendben.
- Egy kicsit savasnak is kell lennie, hogy csípjen, amikor kijön.
- De csak a te kis ánuszodat, mert túl sok fasz járt már benne.
- Baszki, a sereg egy nagy buzulás. Másról se beszélünk.

* * *

- Uraim, az imént elfoglaltunk egy repteret! Ez azért elég ninja volt.

* * *

- Tudod, attól még nem vagy meleg, hogy tetszik neked Rudy. Mindannyiunknak tetszik.

* * *

- Ray, hagyd abba! Mondtam, ebben a Humvee-ban nincs country éneklés!
- De ez nem country, hanem egy cowboy dal!
[az őrmester lelő egy híd alatt megbújó irakit]
- Ray, nincsenek cowboy-ok. A tehéntartás ipar, a lótenyésztés meg tudomány. Vagy száz éve kihaltak.

* * *

"Megtanultam, hogy kétfajta ember van Irakban: jó emberek, és halottak. Én biztos nagyon jó lehetek. Tíz kilót fogytam, leborotváltam a hajam, rászoktam a cigire, a lábam már félig lerohadt, és minden nap egyik mocskos helyről a másik mocskos helyre megyünk. Halott embereket és gyerekeket látok mindenütt, és a közöny ürességében mozgok. Téged és a kislányunkat mélyen magamban elzárva tartalak, és megpróbálok nem gondolni rátok." Az őrmester felnézett a levélírásból: - Te, szerinted ez így túl erős lesz?

* * *

A bejegyzés trackback címe:

https://killtheradical.blog.hu/api/trackback/id/tr731291903

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

magyar-magyar szótár 2009.08.06. 07:13:30

Hja, hát a biblikus alapmű a Huszonkettes. Nekem azért azok a jelenetek is tetszenek, amiben a 34kg-os menetfelszerelésben (golyóálló mellény) a lakásukba BETÖRŐ amerikaihordára az iraki család undorodva, hűvös nyugalommal néz, csak a legszükségesebb mértékben félrehúzódva, a fegyver csövébe ajbigyesztve bámulva.
Aztán még csípom a filmdramaturgiát á Donald P. Belisario módján, avagy a német birodalmi filmek dramaturgiájával Irak, a hős fiaink valami motívum bekúszik a Monk-ba is, de még a Cobra11-be is (Afganisztán)

Talán ezért az egyért volt értelme a sorkatonaságnak, az ember békeidőben is megismerhette a vilgot is (aminek sereg vagy börtön zanzája) aztán a börtönélet szépségeit (bár a buzulás annyira nem gyakori a seregekben, de persze, ha nincsen eltáv egy évig...)

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.08.06. 07:19:32

@magyar-magyar szótár:
bagdad "ostroma" után a zászlóaljat kirendelték egy kerületbe, hogy tartsák fent a rendet, lépjenek kapcsolatba a helyiekkel, és írják össze, mi minden kéne. meg is tették. majd másnap egy másik kerületet kaptak. ott is összeírták. harmadnap egy harmadikat. összeírták. aztán kivonták őket.
a szennyvíz, a fosztogatás meg a többi meg ottmaradt.
ja, és napi egy(!) járőrt tudtak kiküldeni, mert a kilenc puskás szakaszra egyetlen tolmács jutott.
a film egyik csúcsjelenete, amikor azt kérdezi az egyik iraki, hogy mikor kapnak új szobrot szaddam helyébe bushról, és tök komolyan gondolja.
erre mondta a doki, hogy nem hiszi, hogy bárkit is felszabadítottak volna bármi alól.

magyar-magyar szótár 2009.08.06. 07:27:15

@bs395: Nehéz megértenünk, hogy azok az emberek úgy vannak a feudáli törzsatyafőkkel, mint a hőséggel is. Mi a hőségben azt csináljuk, fhűűdemelegemvan, megsülök, hol a víz, hideget, de azonnal, ja, szakad rólam a víz. Ők pedig együttélnek ezzel, igyekeznek szemlélni a betonon 44 fokot. SZEMLÉLNI. Mi meg ott tartunk, hogy nem értjük, mér van az, hogy a törzs tagjai a törzs vezetőinek teszőre szavaznak akkor is, ha a klán az ő klánjával vérbosszúi is haragban áll. (vagyis majd poenhírek lesznek a választásokról a 97,8%-os igenek egy név mellet...)

Az amcsik primkónak tévesztették az irakiakat, azt hitték, hogy rabigában éltek.

Ez a ki van rabigában kulturális vita eldönthetetlen, őszerintük mi vagyunk rabigában s nőinket állatisorban tartjuk. (A muzulmán ember azt hiszi a GYERE LESZOPLAK stílusban csucsorító europid picsa plakátlányról, hogy TÉNYLEG komolyan gondolja a leszopást, mint ahogy mi azt gondoljuk, hogy a fátyol rabság) Valamennyire igaza van a muzulmánoknak pl a sziszkókipakolással kapcsolatban.. de ez a vita... feloldhatatlan, elvégelhetetlen...

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.08.06. 07:37:54

@magyar-magyar szótár:
a pusztában járőröztek, és találtak egy elhagyott kis táborhelyet. az egyik srác nekiállt belehugyozni a rizsükbe, mire a tizedes rászólt, hogy bazdmeg, megehettük volna mi is. mit, a gyengus arabok rizsét?
ki lett oktatva, hogy nézd, első osztájú közlegény, ezek a srácok rizsen élve, pokrócon aludva kibírják a világ végéig is, kemény legények, ti meg sírtok, ha a kajacsomagban nincs csoki, vagy nem elég vastag a dupla takaró.

a nőkről meg... az egyikük los angelesben volt autóbegyűjtő. egy falu átvizsgálásakor nekitámadt az egyik nagyanyó ököllel. azt mondta, otthon ugyanez van, minig a nők a legvérszomjasabbak, tök mindegy, hogy fekete gettóribanc vagy elkényeztetett beverly hills-i fehér picsa, mert azt hiszik, érinthetetlenek, az se érdekli őket, ha fegyvered van.
a városban meg azt nézték, hogy az ebmerek ültek egy helyben, dominóztak, ittak, és kurvára unatkoztak, míg a nők gondozták a gyereket, hordták kilométerekről a vizet és művelték a földet, meg terelték az állatokat. azt mondja az egyik marine, hogy ha a nőket sorozták volna be a férfiak helyett, lehet, nem nyerik meg a háborút.

molaris 2009.08.06. 08:15:54

Ugye, hogy nem is olyan hülye ez a Kadafi!::))

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.08.06. 08:22:24

@molaris:
kadafi is csak addig nem hülye, amíg van rá pénze.
forrásszűke esetén ugyanazok az emberek, akik most éltetik, a halálát fogják kívánni.

kovácspéterke 2009.08.06. 09:32:51

Nagyon jó ez a sorozat, bár nekem többször kellett megnéznem, hogy átjöjjön a tengerészgyalogos szleng, nem láttam ugyanis magyarul, és feliratot sem találtam hozzá.
A vége szerintem az egyik legjobb sorozatbefejezés, ha nem a legjobb.

Dezsőjóska 2009.08.06. 12:07:41

Csekkoljátok le az Over There c. sorozatot!

Kenguru 2009.08.06. 12:55:48

@magyar-magyar szótár: "a lakásukba BETÖRŐ amerikaihordára az iraki család undorodva, hűvös nyugalommal néz, csak a legszükségesebb mértékben félrehúzódva, a fegyver csövébe ajbigyesztve bámulva."

Ez a valosagaban is igy volt. Komoly problemat jelentett az amerikai rendfentartoknak, hogy az irakiak egyszeruen nem feltek attol ha rajuk fogtak a puskat.

A megoldas vegul az lett, hogy valami vesszovel meg rugasokkal tereltek az embreket, ugyanis az megalazo, mert igy ott az allatokat szokas.
A buszkeseguk fontosabb volt mint az eletuk.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.08.06. 15:33:12

@Dezsőjóska:
az over there nagyon jól indul, de aztán ellaposodik.
süti beállítások módosítása