Ateizmus, anarchia és koszos punkok.

killtheradical

killtheradical

Long live the King

2009. június 27. - bs395

I. Szent István, 1038.

Elvis Presley, 1977.

Zámbó Jimmy, 2001.

Michael Jackson, 2009.

Emlékkoncert, hasonmásverseny, és fanatikus rajongók (igen, Istvánnak is van még nem egy fanclubja).

A történelem csak ismételni tudja önmagát.

Különben meg: "Rockers like that never die: they just wither and give me pain." (Mickey)

A bejegyzés trackback címe:

https://killtheradical.blog.hu/api/trackback/id/tr751212118

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.06.28. 12:56:34

Miért írtad a "mátrics" tag-et a poszt alá? :-)

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.06.28. 15:12:38

@Csöncsön:
mert ez az egész csak vitruális valóság, viszont egyesek jól megélnek belőle.
jacksonról nincs benne szó, csak arról, amit a közönség akar, és azt a műsorcsinálók meg is fogják nekik adni jó pénzért.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.06.28. 18:18:00

@bs395: "jacksonról nincs benne szó, csak arról, amit a közönség akar"

És ha Jackson pont az, amit közönség akar? Úgy értem, pont attól lesz sztár valaki, hogy megtalálja közönségével a megfelelő szimbiózist.

Ha ez virtuális valóság, akkor az egész valóság virtuális.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.06.28. 19:28:36

@Csöncsön:
a pop királya nem lehet egy erősen terhelt gyermekkorát feldolgozni nem tudó, szuperthetséges ámde kifejezetten deviáns valaki.
a pop királya csak szupertehetséges.
michael jackson nem a színpadon született, és nem ott halt meg, de úgy lesz megírva.
és ez vonatkozik minden legendára: a történet itt nem a szereplőről szól, hanem a hallgatóságról, hiszen a történet nem igaz.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.06.29. 11:24:04

@bs395:

Szerintem meg pont, hogy hozzátartozik az imidzshez a deviancia. Ez duzzasztja a legendát, hogy itt valamiféle földönkívüli lényről lehetett szó. Ezt akarja látni a jónép.

A történet nem azért nem igaz, mert M.J. valójában csak (?) egy beteg ember volt; hanem azért, mert a betegség (deviancia, szenvedélybetegség stb.) valójában független a tehetségtől. Csak olyan jól hangzik, ha összefüggést találtunk a kettő között.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.06.29. 11:46:52

@Csöncsön:
a rajongó nem a deviáns embert látja, mert az imidzs torz, féloldalas. hogyan is rajonghatna az ember egy gyermekmolesztálóért?

a devianciát és a betegségeket elválasztani az alkotástól: ez az, amiben soha nem fogok egyetérteni. ha jackson kiegyensúlyozott ember lett volna, soha nem fektetett volna ennyi időt és energiát abba, amit csinált, hisz nem is lett volna ideje rá.
így viszont életének más részei szenvedték ezt meg, és szerintem de, a deviancia - született vagy szerzett - inkább oka, mint okozata ennek.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.06.29. 12:14:14

@bs395:

Nagyon sok beteg ember van, aki nem alkot nagyot.

Nagyon sok nagy alkotó van, aki nem volt beteg.

Semmiféle korrelációt nem sikerült eddig még kimutatni a kettő között.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.06.29. 14:51:58

@Csöncsön:
a betegség még önnmagában nem garantálja az alkotói nagyságot. de hogy olyan ember, aki bármilyen téren nagyon alkotott, nem volt deviáns... még nietzsche is szociopata volt.
ellenpéldák nem nagyon jutnak eszembe, de nyitott vagyok :-).

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.06.29. 15:23:43

@bs395:

Az alkotás (cselekvés) eleve deviancia.

A morális magyarázatok aztán elítélik és megbélyegzik a szokatlan cselekvéseket. Ennek ellenhatásaként pedig létrejön egyfajta zsenikultusz. A zsenikultusz veszélye, hogy a külsőségekre koncentrál, az ismételhető dolgokra (szenvedélybetegség, alkoholizmus, szociopátia), holott nyilvánvalóan nem ezek a dolgok teszik egyik nagy alkotó teljesítményét sem nagy hatásúvá.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.06.29. 16:14:41

@Csöncsön:
a cselekvés már miért lenne deviancia? a puszta társalgás, a társadalmi érintkezés is az lenne ezzel az erővel.
a deviancia a legnagyobb közös szelettől eltérő cselekvés, viszont nem minőségi, hanem irányultsági kategória. jackson lehet, hogy jobb előadó volt, mint úgy 6 milliárd sokszázmillió ember, de ez nem deviáns önmagában, ám látni csak ennyit szeretnének, akik most az erzsébet téren ajbégatnak.
a (khm) gyermeki éne viszont deviáns.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.06.30. 18:19:15

@bs395:

A cselekvés mindig a jövő része, ezért az eddigi ismereteink alapján kiszámíthatatlan, újszerű.

Nyilván vannak ennek fokozatai.

A zseni attól zseni, hogy valami nagyon markánsan mást tesz, mint ami addig megszokott volt. Ilyen értelemben minden zseni deviáns.

Az, hogy a különlegességnek vannak negatív, ártalmas vonatkozásai is, nem jelenti azt, hogy az ártalmasból (pl. pedofília, szenvedélybetegség) következne az előremutató, fölemelő, gazdagító komponens.

Talán annyit lehet mondani, hogy aki szokatlant alkot, az nagyobb valószínűséggel éli az életét egyéb vonatkozásokban is szokatlan módon, mint az, aki nem alkot semmi szokatlant.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.07.01. 13:31:06

@Csöncsön:
én is ezt mondtam :-)

ha úgy vesszük, hogy ez emberi képességek korlátozva vannak a léte által nem csak időben és térben, hanem lehetőségeiben és mértékében is, akkor kapunk egy tól-ig egységet.

az agyunk véges számú neuronkapcsolatot tud csak fenntartani, ezekből adott idő alatt szintén csak véges számú reakciót tudunk elérni. elképzelhető, hogy valakinek ez a véges szám mind a kapcsolatok, mint az egy egység alatt bekövetkező reakciók sámát tekintve magasan az "átlag" felett van, de kétlem, hogy mondjuk az iq számok közötti különbség az élet minden területén megmutatkoznának.

vagyis ha valaki 40%-al jobb teljesítményt ér el egy iq teszten, az még nem jelenti azt, hogy 40%-al "jobb" zenét fog szerezni (még ha ez így most hülyén hagzik is, mert ugye ezt mérni nem tudjuk), viszont a gyakorlat azt mutatja, hogy épp ellenkezőleg, rosszabb lesz a zene (vagy festészet, vagy bármi más) terén.

vagyis ha valaminek a fejlesztésébe időt és energiát ölsz, akkor más területeket elhanyagolsz. fontos, hogy itt most a zsenikről, vagyis a magasan kiemelkedő tehetségekről van szó, nem azokról, akik tudnak hegedülni, tájképet festeni és deriválni is, hanem mondjuk az ördög hegedűséről.
süti beállítások módosítása