Ateizmus, anarchia és koszos punkok.

killtheradical

killtheradical

Mint pók a hálóját

2009. június 16. - bs395

Szinkóóópa-tá

„Van egy kormányzóképes erő, aztán szünet, szünet, két közepes, és néhány bejutásért küzdő párt.”

Középre át!

Az a baj, hogy a közép az vagy egy kívánt egyensúlyi állapot origója, vagy az egyensúlyi pont. Mivel a magyar választók jó kétharmada balos és/vagy bizonytalan, az utóbbi eléréséhez balra kell dőlni, mert arra húz a tömeg, csak onnan meg elég nehéz válldobást csinálni, hogy az első pozíciót – kívánt origó – elérjük, pedig a második az elsőnek az előfeltétele. De hol talál szilárd talajt az ippon kivitelezéséhez? Kibe kapaszkodik? Kényszerből – vagy kivagyiságból – adókerülő kkv-k? Elszegényedő családok? Töpörödő középosztály? A támogatásokat nyögő mezőgazdaság? Szétbarmolt közszféra? Mert a társadalom kétharmada gazdaságilag is baloldalt van: az állam elvette, de nincs miből visszaadnia. Az a megoldás, hogy ezentúl az állam esetleg nem venné el, kívánatos és üdvözítendő, de a megtérülése 5-10 év, a ciklus meg csak 4. (8-9%-os hiánnyal meg még Orbánnak se ád az IMF)

Vészvillogó

Egy a tábor, ami elég nagy, nincs szükség másra. Aztán hirtelen egyszerre nyitnak mindenfelé: Pokorni nyit szélre, ez szerintem annyira nem jó ötlet, nem adja hitelesen, nekem nem jön át (persze nem is engem akar megszólítani, csak úgy mondom). Navracsics áll középen, és veszi át az ügyeletes Mikolát, aki a sajátoknak szóló szólamokkal korbácsolja fel az ellenfél szavazótáborát (háromnegyed és hasonlók – abba már ne menjünk bele, hogy egy alacsony részvételű országgyűlési választáshon is minden eddiginél több embernek kéne a Fideszre szavaznia a kétharmadhoz is, pláne a mostani 1.6 millióhoz képest). Orbán meg az „ez a harc lesz a végső”, és a ’89-es események retrohangulatát ötvözve nyit balra. Közben az van, hogy közúti forgalomban az ember az alábbi esetekben indexel egyszerre mindkét irányba: ha lerobbant, ha tanácstalan, vagy ha torlódás van előtte.

Lerobbant-e a Fidesz? Félre kell-e húzódnia, meg kell-e szervizelni? Mert ha igen, akkor lehet, hogy nem neki kéne mennie a sor elején, pláne nem az sávelválasztó-vonalon.

Tanácstalan-é? Tudja-e, hogy merre akar menni, és oda hol kell lekanyarodni? Mert ha nem, akkor szedje le a hátsó ablakból a „Follow me!” táblát.

Baleset van előtte? Igen, van. Előtte-mögötte torlódás. Csak akkor nem értem ezt a magabiztosságot, hogy dugó ide, dugó oda, akkor is odaérünk mielőtt bezár a strand. Főleg, hogy az előző sofőrt is azért váltották le, mert csak beszélt a vakmerő szlalomozásról, de némi gumimelegítésen kívül nem csinált semmit.

A bejegyzés trackback címe:

https://killtheradical.blog.hu/api/trackback/id/tr61187362

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vidéki 2009.06.16. 16:42:32

A szerző pesszimista, már senkiben sem képes bízni.
Pedig ami az egyiknek nem sikerült, az még a másiknak sikerülhet.
Vannak olyan atléták akik a másfél méteres lécet is leverik, mások a kétméterest is képesek átugrani.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.06.16. 17:41:37

@Vidéki:
a másik atléta a jelenlegi mezőnyt nem azért kritizálja, mert jó dolgokat csinálnak rosszul (szja átalakítás, ingatlanadó, vagy akár egyel korábban a vizitdíj), hanem azt állítják, hogy rossz dolgokat csinálnak, és ők el fogják törölni, akármivel is jönnek elő.
közben meg annak az alternatívája, amit orbánék akarnak, vagy drasztikus kiadáscsökkentés, vagy drasztikusan megugró államháztartási hiány - márpedig a másodikhoz nem nagyon találnánk finanszírozót, így ők se nagyon tudnak majd mást csinálni, mint amiről most azt mondják, hogy rossz és fujj.

Vidéki 2009.06.16. 21:15:21

@bs395: Az mindenestre tagadhatatlan tény, hogy amikor ők kormányoztak, az ország eladósodottsága, az ország helyzetének minősítése (külföldi szervezetek által) jóval kedvezőbb volt, mint most, annak ellenére, hogy azóta hatalmas értékű közvagyonokat privatizáltak.
Semmi bizonyíték nincs arra, hogy ők szükségszerűen rosszabbul vinnék az ügyeket, mint a mostani kormány.
A vizitdíj iránti szimpátiád nem jelenti azt, hogy az egy olyan kérdés, ami rettentő nagy súllyal esik latba az ország gazdasági helyzetét illetően.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.06.16. 21:33:35

@Vidéki:
amikor ők kormányoztak, akkor más volt a külső helyzet is, és ahogy kormányoztak, annak is meg volt a maga korláta, csak nem rétünk el addig, viszont érdekes lett volna megnézni, hogyan kezelték volna le a váltást.
bizonyítékunk semmire sincs, mert ez mi lett volna ha helyzet. mi lett volna, ha az szdsz szabadelvűségét nem adja fel?
a vizitdíj szimbólummá magasztosult: megjelenítette volna az állampolgári felelősségtudatot, még ha csak 40 milliárd forint is volt évente. az elvet ki kellett volna terjeszteni, még ha a megvalósítása olyan is lett, amilyen. a fidesz akkor nem a felelősségre apellált, hanem pont arra a felelőtlenségre, amivel az mszp a megszorításokig vitte a gazdaságot.

Vidéki 2009.06.16. 22:36:05

@bs395: Írod: „a vizitdíj szimbólummá magasztosult: megjelenítette volna az állampolgári felelősségtudatot.”

Szép gesztusnak gondolod a vizitdíjat, ami ráébreszti a széles tömegeket, hogy nincs ingyen ebéd.
Ez állítólag évi 40 milliárd forint többletbevételt jelentett volna maximálisan az államkasszának.
Ugyanakkor a kormány semmit sem tett azért, hogy a közteherviselés elvét érvényesítse mai „nemeseink” irányában, amit pedig kb. 160 évvel ezelőtt reformkori nemességünk elfogadott.
Hatalmas kapuk állnak számukra nyitva és „adóoptimalizálás” címszó alatt évente nagyságrendekkel több bevételtől fosztották meg az államkincstárt, mint a vizitdíj összege.
„Az alapítással foglalkozó cégek és ügyvédi irodák bevételi adataiból arra lehet következtetni, hogy évente átlagosan 750 céget hoznak létre magyarok adóparadicsomokban, de egyesek szerint ez óvatos becslés, és a szám több ezerre is rúghat.

A klasszikus magyar offshore játékos a fapados, adóelkerülő megoldást alkalmazza: elkezd számlákat "gyártani" a külföldi társaság nevében, ami nem nehéz, akár egy táblázatkezelő programmal is könnyedén előállítható, és a magyar adóhivatal számára ellenőrizhetetlen. A magyar cég befogadja a számlákat, melyek jellemzően menedzsmentszolgáltatásról, jogdíjról vagy egyéb tanácsadói szolgáltatásról szólnak, ezzel "elköltségeli" a bevételét, és nem fizet társasági adót. Gyakran használják tőzsdézésre is az offshore cégeket, mert az elért árfolyamnyereség után így nem kell adózniuk - tette hozzá Kocsis Zoltán, a Dr. Vilmányi ügyvédi iroda közgazdásza.”

Az „állampolgári felelősségtudat” megjelenítését miért nem kéred számon az „adóoptimalizálókon” is?

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.06.16. 22:50:40

@Vidéki:
az állampolgári felelősségtudattal együt jár - mint ahogy az ingatlanadó egyik konstruktív kritikusa kifejtette - az is, hogy az álompolgár megkérdezi, hogy ugyan miért is fizet? mert közvetlen kapcsolatot teremt a szolgáltatás és az ellenértéke között, nem érezné magát annyira kiszolgáltatottnak, és levetkőzne valamennyit a kisember érzésből, akinek tulajdonképp szivességet tesznek a kórházban vagy az önkormányzatnál.
az offshore lovagokat is emlegettem már itt a blogon, akkor olyat is kaptam, hogy bajnai azért nem kelt ki korábban az offshore megoldások ellen - sőt, alkalmazta kétpofára - mert akkor az volt a dolga, hogy alkalmazza, most meg az, hogy ellenezze. én meg higyjem el nekik, hogy következetes, felelős politikusok.
nem tudok minden posztban mindenkit felsorolni, nem érnénk soha a végére :-).
süti beállítások módosítása