Ateizmus, anarchia és koszos punkok.

killtheradical

killtheradical

Erkölcscsősz

2009. április 24. - bs395

Azt olvasom, hogy a „rám még száz év múlva is emlékezni fognak” álláspont az ateista és materialista. Szerintem meg celeb álláspont. Ilyet az mond, aki vagy elégedetlen az életével, másokat hibáztat, vagy fél attól, ami a halál után vár rá. De miért félne? És mitől? Mivel az ateistáknak és a materialistáknak nincs erkölcsük, idéznék egy filmből, az amerikai igazságügyi miniszter és az FBI igazgatója közötti párbeszéd egy részletét, amikor is az igazgató felfedi a miniszter előtt cselekedeteinek a hátterét:

Westmorland made all of us officers write our own obituaries during Tet, when we thought the Cong were gonna end it all right there. And once we clued into the fact that life is finite the thought of loosing it didn’t scare us any more. The end comes, no matter what. The only thing that matters is how you wanna go out: on your feet or on your knees. I bring that lesson to this job: I act knowing that some day this job will end, no matter what.
(Westmorland megíratta velünk, a tisztekkel, a saját gyászjelentésünket a Tet offenzíva alatt, amikor úgy tűnt, hogy a Viet-Kong ott és akkor véget vet mindennek. Amikor tudatosult bennünk, hogy az élet véges, az elvesztésének a gondolata már nem hatott ránk rémisztőleg. A halál eljön, bármit is csinálunk, és csak az számít, hogyan óhajtunk távozni: emelt fővel, vagy térden csúszva. Ezt a tanulságot magammal hoztam ebbe a megbízatásba is: annak tudatában teszem a dolgom, hogy ez egy nap véget fog érni, bármit is teszek.)

Az eredeti forgatókönyvben voltak még finomságok, mint például a miniszter a „kibaszott” szenátusi bizottság elé való citálással fenyegetőzött, mire az igazgató cinikusan kifigurázta az eufemisztikus diplomata zsargont, megfejelve, hogy mi a jó Isten az a fogalom, hogy szerencsétlen körülmény, ám a miniszter le akarta torkollni, hogy Isten nevét az ő irodájában ne merészelje hiába a szájára venni, de válaszként az FBI-os megkérdezte, hogy de azt ugye lehet mondani ugyanezen falak között, hogy kibaszott?

További adalék a szkriptben, hogy miután megírták a saját halálhírüket, „…we went out and pulled triggers until barrels melted. And Vietnam lasted another seven years.” (kimentünk, és addig lőttünk, amíg meg nem olvadt a fegyverek csöve. És Vietnám még egy hét évig kitartott.) A párbeszéd során feltette tétnek az állását, de végül nem kellett a bizottságnak foglalkoznia az üggyel, mert nem lett ügy.

A bejegyzés trackback címe:

https://killtheradical.blog.hu/api/trackback/id/tr471082105

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2009.04.24. 06:45:53

Érdekes kérdés, és érdekes téma ez. Szerintem a legtöbb embernek - főleg, amíg fiatal, lelkes és naív - fontos a társadalmi elismertség, a kitűnés lehetősége. Világmegváltunk. Most - szerintem - Einstein a világ leghíresebb embere (hagyjuk a celebkedést), minimum az ő szintjéig kell felnőni. Persze, ahogy az ember idősödik, veszít a rózsaszín ködből, úgy válik egyre kevésbé fontossá az ismertség, a társadalmi piedesztál és kerül előtérbe a saját elégedettség, a jó értelemben vett egyszerű (kis)polgári élet, a család.
Csak, hogy vitatkozzak, a nyitóidézeted nem annyira celebkedés, mint inkább súlyos önértékelési probléma. Ilyet jellemzően az olyan emberek mondanak, akik a környezetükből túl sok hibás visszajelzést kapnak, ráadásul el is hiszik azt. (Az már egy másik kérdés, hogy a celebek túlnyomó része nyilvánvalóan pontosan ezt is teszi.)

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2009.04.24. 10:25:16

azért annyira nem ítélném ezt el - épp mivel véges az életünk, mást nem is tehetünk, mint valami olyat, einsteinit tenni, amire emlékeznek. Na most, ha azért csinálod, hogy emlékezzenek rád, akkor celeb vagy. Ha azonban azért, mert elkötelezettnek érzed magad az igazság keresésével kapcsolatban, az más. Einstein szerintem nem híres akart lenni, hanem a világegyetem titkait kutatta. Egy apró darabra rálelt. Ezért lett híres, mert az igazat tudta és tanította.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.04.25. 11:22:55

@Before:
einstein csak pár évtizede távozott, és nem is arra törekedett, hogy rá mindenképpen emlékezzenek.
a nyitóidézet azt taglalja, hogy sokan nem képesek önnön jelentéktelenségüket megélni, s így átalakítani úgy, hogy legyen jelentősége az életüknek: helyette - félelemből - az örökkévalóságot kergetik, és elbuknak.

@peetmaster:
einsteinre pár száz év múlva lehet, hogy nem fognak emlékezni, de lehet, hogy általános iskolás tananyag lesz világszerte. azért világszerte, mert azért az emberiség nagy része msot se tudja, hogy ki volt ő és mit csinált.
vagyis amit tett, az lehet, hogy jelentős, ám személye idővel le fog válni róla, és az adott tudást éppen közvetítő fog a helyére lépni.

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2009.04.26. 12:01:40

@bs395: kb. hasonlóa gondolo - mindkét részét a kommentednek.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2009.04.27. 06:00:32

@bs395: szerintem tök mindegy, hogy Einstein mire törekedett, csupán mint a legismertebb/leghíresebb embert említettem. Teljesen értettem a post mondanivalóját - legalább is úgy gondolom - de nem konkrétan abba az irányba akartam reagálni, inkább a téma mögött megbújó jelenségről írtam kicsit a magamét.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.04.27. 11:06:15

@Before:
semmi gond, lehet, hogy félreértettem.

Jonas-R 2009.04.28. 19:55:27

szintén tudom ajánlani a halál témában (lassan ugyis aktuális) Steve Jobs diplomaosztó beszédét a Stanfordon.

www.youtube.com/watch?v=UF8uR6Z6KLc

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.04.29. 06:40:25

@Jonas-R:
"no one wants to die. even people who want to go to heaven don't want ot die to get there."
gyönyörű.
süti beállítások módosítása