Ateizmus, anarchia és koszos punkok.

killtheradical

killtheradical

Motoros huszár vágás

2009. április 21. - bs395

Legalábbis a kalkulátora! Új, égbeszökő SZJA átalakítás, egyszer csak majd, talán, esetleg, némi fűszerrel (lófaszhoz torma). Nekem volt egyszer egy álmom, ahol az állam nem nagyon szól bele, hogy a munkám mennyit is ér. Mert most nem csak úgy szól bele, hogy minimum mennyit ér – erősen érdekeltté téve, hogy ne is írjunk mást a papírra, a többiről meg, ugye, nem kell tudnia senkinek -, hanem úgy is, hogy ha megállapodunk egy céggel, hogy akkor én havi 200-ért rendezem a terepet az udvaron szellemi szabadfoglalkozásban, akkor az állam azt mondja, hogy igen ám, de az 260. Vagy 250. Fél évre, visszamenőleg, vagy csak jövőre, de teljesen. Vagyis nekem, mint porbafingó kis piaci szereplőnek az áram az éppen aktuális szájcsépléstől függ.

Most ugye jövőre az leszen, hogy kitolják az alsó sávhatárt 4 vagy 5 millióig (burzsuj alert: az 5 millió éves(!) bruttó(!) forintban(!) az már szolidaritási adó köteles), lecsökkentik az alsó százalékot 15-re vagy 17-re (cseheknél 15, azt csá, nincs sávolgatás, meg különadóztatás, csak hogy ne harmadik sávnak hívjuk, hátha nem veszi észre senki), felette 33-ra vagy 35-re, emelkedik az Áfa meg a jövedéki, nem lesz eho, de lesz szuperbruttó. Mielőtt hallelujáznánk: csehül lesz az a szuperbruttó. Nem az lesz, hogy ráírjuk a papírra, hogy mi a megállapodás a munkáltató és a munkavállaló között, azt az állam meg von a papírra írt számból, amit és ahogy tud, hanem az, hogy magasabb adóalapból fogjuk levonni azt az adót, de a papírra továbbra is csak a bruttó kerül rá, és továbbra is az állam mondja meg, mennyi is van a bérköltségből azon felül.

Egyszerűbben: ha most kapsz havi bruttó 198 ezret (magyar átlagbér), akkor a cégnek 266 ezerbe kerülsz per pillanat, az SZJA-d meg a 198 ezer 22 százaléka (jó dolog a sávolás, én mindig mondtam), avagy 45 ezer forint. Júliustól még mindig 198-at kapsz a bérpapíron, de a munkáltatónak már csak 256-ba kerülsz, az SZJA még mindig 45, jövő januártól viszont a 198 ezer bruttó a cégnek már csak 247 ezer, és innentől már nem a 198 ezer X százaléka az adó, hanem a 247 ezeré, ami ha az alsó sávhatár felmegy 4-5 millióra 15%-os elvonással, akkor 37 ezer, ha 17%-os elvonással, akkor 41 ezer. Vagyis a statisztikai átlagmagyar átlag jól jár, amíg az állam nem változtat a munkáltatói járulékokon megint, és itt érik talán be, hogy egy adószakértőt (aki korábban „adóoptimalizálási” tanácsokat adott cégeknek) tettek meg pénzügyminiszternek: eddig ha variáltak is a munkáltatói járulékokkal, attól a nettód még nem változott, de majd most! Vehehe: drágább is leszel, és mégis kevesebbet kapsz, és nem áttételesen, hanem direktbe bele.

Nem tudom ki követi még mindig, de korábban – még Ferenc idejében – kiszámoltam, hogy engem személy szerint hogyan is fog ez érinteni: az utolsó Gyurcsány ötlet szerint egy minimálnyugdíjjal kevesebbet költhettem volna havonta magamra jövőre, de úgy tűnik, lesz az több, mint másfél minimálnyugdíj is. A szuperbruttó mínusz munkaadói járulékok mínusz munkavállalói járulékok mínusz szélesebb alapú szja mínusz emelt áfa osztva a tényleges nettóval arány a mai 36,76-ról lemegy olyan 36,13 (ha 5 millió lesz az alsó sávhatár 15%+33%-os kulccsal) vagy 33,48 körülre (4 milliós sávhatár 17%+35%-os kulccsal) úgy, hogy közben a szuperbruttó csökken vagy 5 százalékot! Ja, és marad a magánszemélyek különadója (most tényleg, miért nem lehet azt harmadik adósávnak hívni? és most már az is majd az emelt alapból vonódik?). Hülyének is megéri, hát még nekem.

Szóval kedves Gordon, kedves Péter: kendék se okosabbak annál a Veresnél, oszt ő mégis frakcióvezető lett.

A bejegyzés trackback címe:

https://killtheradical.blog.hu/api/trackback/id/tr301078692

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2009.04.22. 06:45:49

Biztos bennem, meg az egyszerű gyermeki lelkemben van a hiba, de a szuperbruttó számomra abszolút nem ezt jelentette. Ez egy egyszerű többszörös adóztatás, amikor az én bérem járulékát még pluszba meg is adóztatják, holott az társadalombiztosítási célú összeg, tehát még csak az sem áll meg, hogy mondjuk saját megtakarításba menne. Kár, hogy az SZJA-t nem adóztatják meg pót-SZJA-val, a pót-SZJA-t meg pótpót-SZJA-val.
Persze a legszebb még mindig az, amikor a leadózott jövedelmemből vásárolt, a vásárlás során forgalmi adóval sújtott ingatlanom után még évente sarcot is fizethetek. Azt is hozzá kéne csapni a pótpót-SZJA-hoz, hozzáírjuk még egyszer a szuperbruttót és az egészre egy ötven százalékos pótpótpót-kiegészítő-szolidáris-államtámogatási-rendkívüli-SZJA-t fizetünk, amit egyből a politikusok kajmán szigeteki számlájára utalhatnánk, hogy szegényeknek ne kelljen annyit, olyan fáradtságos munkával ellopniuk.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.04.22. 08:33:52

a cseheknél is így megy, csak ott ezzel párhuzamosan bevezették az egykulcsos 15%-os szja-t.
hogy mennyire vált be? amíg mi az imf-től kérünk köclsönt, a csehek épp az imf-nek adnak egy milliárd dollárt kölcsön, mert van nekik fölös pénzük az egykulcsos mellett.
a hülyék.

Vidéki 2009.04.22. 09:17:22

Hitelezőink, akik pénzükről szabadon döntenek, úgy vélik, hogy Magyarország lakossága lehetőségei felett él és ők ezt a „rongyrázást” nem hajlandók tovább finanszírozni.
Ha a szerző lenne ilyen döntési helyzetben, vagy inkább kényszerhelyzetben, ő sem találna jobb megoldásokat.
Nincs más választásunk, le kell nyelnünk a békát, mert sorsunkról nem mi rendelkezünk, hanem hitelezőink.
Nekünk most úgy kell táncolnunk, ahogyan ők fütyülnek.

A szerző figyelmébe ajánlom: „Átmeneti nehézségeket is el kell viselnünk egy jobb jövő reményében”!

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.04.22. 09:25:31

@Vidéki:
kb. 12 éve viselem az átmeneti nehézségeket, pedig közben volt 4 év orbán is.
csak ezekből az átmeneti nehézségekből évről évre több van, és mint a példa mutatja, most éppen a havi megtakarításaim felét veszik el (előtte a kedvezményeket, visszatérítéseket, emelték az adómat, ilyen nyalánkságok, és miután kifizettem számtalan ember szocpolját, én már nem fogok kapni).
picit kezd elegem lenni. mennyek el én is szlovákiába, vagy ciprusra (legalábbis papíron)?

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.04.22. 15:24:08

" jövedelemadó-tömeg 70 százalékát az adózók felső 30 százaléka fizeti"
"Úgy tűnik, a fél-szuperbruttó módszer bevezetésének egyetlen célja, hogy "észrevétlenül" emelje 50 százalék közelébe a módosabbak adóterhelését"
www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=113859&sp=1&p=3

elmegy a válságkezelő kormány a halál faszára.

bakker888 2009.04.22. 23:30:47

Ez van apa menni kell, egyre inkább igy vagyok vele.

Nem lesz ebből már itt semmi. Tényleg az van hogy egyre több pénzt odaadunk de valahogy mégse alakulnak jól a dolgok. Bukó partiba toljuk be a zsetont...

Keresni kell valami normálisabb helyet, megvárni a válság végét aztán csá.

süti beállítások módosítása