Ateizmus, anarchia és koszos punkok.

killtheradical

killtheradical

700.000+1 forint (bruttó)

2009. április 04. - bs395

„Mindenki, aki a minimálbér tízszeresét meghaladó összeget, mintegy bruttó hétszázezer forintot keres, az ezen felüli részről mondjon le, vagy fizesse be a szegények javára, közhasznú célokra, javasolja a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ).”

Amikor eddig jutottam reflexből heves anyázásra nyílt a szám (aztán később tovább olvastam, de úgy se lett sokkal jobb a helyzet). Ha csak eddig nézzük, akkor elfelejtünk pár apró dolgot, kezdve onnan, hogy a minimálbér tízszeresének a bruttója ötszörös nettó fizetést jelent, vagyis öt darab minimálbér eltűnt az éterben. Persze nem az éterben, hanem a „progresszív” adózásban, ami adójóváírás révén a munkavállaló oldalán gyakorlatilag nulláról indul. Az éterben átalakul un. szociális transzferekké: ha az államot szolgáltató államnak tekintenénk, akkor egy adott szolgáltatásnak adott ára lenne, vagyis mindenki havonta összegre ugyanannyi adót fizetne, ám ez – nagyon helyesen – nem így van. Ha az államot kockázatközösségként néznénk, akkor havonta mindenki ugyanakkora „biztosítási díjat” fizetne be, amiből a „károsultakat” (az adott szolgáltatást éppen igénybe vevőket) fizetjük, ám – még mindig nagyon helyesen – nem így van. Ha az államot úgy néznénk, hogy mindenki ugyanakkora arányban járulna hozzá a fenntartásához – kb. egykulcsos jövedelemadó -, az egész igazságos lenne, hiszen akinek nagyobb vagyona van, azt nagyobb mértékben is védi az állam – de nem így van, és ez már annyira nem jó. Mert – ahogy a fenti példa, vagyis az öt minimálbér deficit is mutatja – mindezek helyett azt tesszük, hogy egyre emelkedő arányban drágítjuk az államot, és az államon keresztül azokat a piaci termékeket is, amiknek az előállítói állami transzferben részesülnek – és ezt emelné tovább a PDSZ elnöke, amikor az elhibázott koncepciójú minimálbér mellé szeretné beemelni a válságra való tekintettel a maximálbér(?) fogalmát is.

Keresgéltem az interneten, hogy megtudjam, hogyan is nézett ki az eredeti nyilatkozat, de mindenki csak az MTI hírt vette át, ami így folytatódik:

„A javaslat a parlamenti képviselőkre, minisztériumi szakemberekre, a munkáltatói szövetség tagjaira egyaránt vonatkozik - mondta Kerpen Gábor a szakszervezet vezetője.”

Vagyis nagyrészt fölöslegesen izgultam, hiszen Kerpen úr a polelitre és a tőkésekre gondolt, ám a gondolatmenetbe itt is hiba csúszik, és szerintem célt is téveszt. A kapitalizmus naiv szemlélete szerint mindenki pontosan annyit keres, amennyit a munkája, vagyis a termékhez hozzáadott értéke ér. Ezt kismillió hatás torzítja és változtatja, a legtöbb ráadásul késleltetve, úgyhogy inkább maradjunk annyiban, hogy mindenki nagyjából maximum annyit keres, amennyit hajlandóak fizetni neki. Ez a piaci részen még nagyjából – jól/rosszul - működik is, szóval nem kell túlidealizálni vagy abszolutizálni, de a közszférában eleve halva indul, mert se a kereslet/kínálat, se a szükség és kényszer nem tudnak érvényesülni. Gondolj csak bele, mennyit kéne piaci körülmények között keresni egy orvosnak pl.: 8 év képzés, tehát nagyobb a befektetés és a kockázat, mint mondjuk egy 3 éves szaknál, a népesség töredéke képes csak a szükséges képzettségeket elsajátítani, így ez is tovább drágítja, mert szűkíti a kínálatot, a kereslet viszont óriási – ehhez képest kap bruttó 90 ezeret alapfizetésnek induláskor. Érdekes mód Kerpen úr ez esetben mégse a közalkalmazotti bértábla rendbetételét kéri számon a legújabb megszorító csomagon (Orbán Viktor is felhívta már a sajtó figyelmét, hogy ne hívják Bajnai-csomagnak, mert úgy olyan hatást kelt, mintha az MSZP-nek semmi köze se lenne hozzá, és ők is igazából csak áldozatai lennének az egésznek), nem azt kérdezi, hogy addig rendben van, hogy nehéz és jó munkához – azért az államigazgatás ilyen lenne – nagy fizetés, kvázi a piaccal való konkurálás kell, de akkor miért nem kapunk olyan munkát a pénzünkért, amit joggal várhatnánk el, hanem beszáll ugyanabba a populista és demagóg agitpropba, ami pont az általa kritizált polelit – parlamenti képviselők, minisztériumi szakemberek, stb. – sajátja, és ami önmagában is inkább csak okozója a problémáknak.

Szerintem ezt egy érdemtelenül mellőzött társadalmi csoport – ti. a pedagógusok – érdekképviseleti szervének a vezetője nem kéne, hogy megengedje magának. Értem én, hogy vannak arra emberek, akiknek az a dolga, hogy megoldják a gondokat, de mások tehetetlensége senkit sem mentesít a következmények alól.

A bejegyzés trackback címe:

https://killtheradical.blog.hu/api/trackback/id/tr561045138

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kakamatyko 2009.04.04. 11:34:25

Tenyleg borzasztoan sajnalom a pedagogusokat, es szegyen-gyalazat, hogy a vilag kozeptavon legfontosabb munkajat ehberert vegzik. Ez az elfuseralt nyilatkozat is jol mutatja, hogy szerencsetlen csoroknak fingjuk sincsen arrol, milyen lehet havi brutto 700.000 forintot keresni. Akkora szamot a matematika szakosokon kivul a tobbi elkepzelni sem igazan tud.
Ezert nem tudjak, hogy brutto 700 az nettoban inkabb 300 mint 400. Gyerekestul-nagymamastul maris letminimum alatt az egyforejuto.
En mint megkopasztando "gazdag" nagycsalados rogton kuldhetnem is az asszonyt sorbaallni a segelyert, eljen a szolidalitas!
Biztos nem bujtatnam el a 100%-os adosavba eso fizetesemet, ugye? Aminek a legtisztabb modja Szlovakiaba atjelentkezni volna, amivel a magyar allam az osszes adobefizetesemet bukna, pedig az eleg sok tanar fizeteset fedezi jelenleg.

Kivlov 2009.04.04. 13:27:53

vicc ez az egész 5let. pedagógusok, elvileg tanult emberek, hogy adják egy ilyenhez a nevüket???

folyamikomp 2009.04.08. 23:10:38

A pedagógusok és az orvosok fizetéséről csupán annyit, hogy az ő fizetésük azóta ilyen alacsony, amióta Magyarország legyűrte a világ valaha látott legnagyobb hiperinflációját (Zimbabwe jelenlegi állapota ehhez képest kismiska). Akkor állapították meg azokat a fizetési kvótákat, amelyek alapján a tanárok és az orvosok ma is kapják a fizetésüket. Ebben az MSZP elődpártjának nagy érdeme van, csak nem beszélnek róla.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.04.09. 05:32:57

@folyamikomp:
meg az ilyen-olyan szakszervezetek se ezekkel a követelésekkel állnak a média elé, hogy ugyan tegyenek már rendet a közalkalmazotti bértáblában.
a kedvencem az volt, amikor a parlament a legnagyobb egyetértésben, párt és oldalkülönbözőségek nélkül megszavazta a fizetésemelésüket. ebben még nem lenne semmi szokatlan, csak ugye a képviselők illetményei is a köztisztviselői alapilletményből számítódnak, és akkor nem azt szavazták meg, hogy növelik ezt az alapot - mint rendesen kellett volna -, csak a saját szorzójukat növelték, mégse állt ki se az mpsz, se a fidesz, se a többi, hogy itt nyúzzák a zemebereket kéremszépen.
süti beállítások módosítása