Ateizmus, anarchia és koszos punkok.

killtheradical

killtheradical

Utalunk egymásra

2009. február 21. - bs395

Tegnap megint nem mindenkinek ment át, amit akartam, hogy tulajdonképp mi, te meg én meg ők, szóval mi itt egymásra vagyunk utalva térben és időben. Igen, időben is. Aki most nyugdíjas, ő fizette az adót, amíg iskolapadban húzogattam a kislányok copfját, most meg én fizetem a nyugdíját. Ez így eddig fair és kölcsönös. Aki akasztást vagy a 65 év felettiek falhoz állítva tarkón lövetését vizionálja (a látomásokkal rendelkező korától függetlenül), az először is keressen fel egy pszichiátert, de vigyen váltás alsóneműt, utána meg gondolja végig ő is ezt. A mi kis társadalmi feszültségeink egyetlen apró, ámde fontos tényből következnek: ezt az egymásra utaltságot a kölcsönösséggel és mindenféle fairséggel egyetemben cirkumveniáltuk. Hitelből, abból.

Hitelt felvenni nem lenne eleve elvetélt ötlet: lehetne belőle utat építeni (szigorúan nem szétlopva), így csábítani a beruházásokat és fejlesztéseket; iskolát felújítani, így biztosítani, hogy lesz, aki a mi nyugdíjunkat fogja fizetni; egészségügyben fizetést emelni, hogy minél hamarabb és minél egészségesebben mehessünk vissza termelni a GDP-t; rendőrséget állományra feltölteni, hogy ne vegyék el tőlünk a GDP-t, ha már egyszer megtermeltük, és a mienk. Mindezek állami szolgáltatások, de direkt vagy indirekt forintban kifejezhető hasznot termelnek a társadalomnak. Az viszont nonszensz, hogy a rendszer puszta működéséhez is kölcsön kell. Az egy szar rendszer.

Lehet mutogatni, hogy kire is megy el a pénz, amit még meg se termeltünk, és hála a többszörös szavazatvásárlásoknak, nem is fogunk. Lehet acsarkodni, hogy a járulékok nem fizetése, vagy a gazdaság papíron bevallott lehetőségeinél nagyobb nyugdíjemelés az oka a hiánynak, ettől a hiány még ott van. Pont ez a lényege: megoszt. Megakaszt ott, hogy itt és most mennyi kerül az asztalomra, és nem hagyja, hogy eljussunk odáig, hogy lehet, hogy holnap se nyugdíj, se egészségügy, se gazdaság nem lesz, mert hát eddig is, lássunk csodát, mindig volt pénz - csak az nem a miénk volt. Ez utóbbinak az elkendőzésére tartjuk az antiszemitizmust és az antifasizmust, a cigánybűnözést és az antirasszizmust.

És akkor kiáll kedves Ferenc a pódiumra, és közli, hogy adót fizetni hazafias kötelesség, majd bal kezével zsebébe nyúl, hogy visszatömködje pár ciprusi offshore cég papírjait. Struktúrát, azt nem változtat. Arányosságot törvénybe nem foglal. Még csak az kéne! Akkor nem lehetne krumpli osztással újabb négy évre rángatni az emberek idegszálait. Szétosztani kedves aktívak és inaktívak - vagy inaktivitásba készülők - márpedig csak azt lehet, amit be is szedünk. A jövő úgy néz ki, mint azoknak, akik jövőre mennek nyugdíjba: 6 évig fizetted a 13. havi nyugdíj miatt megemelkedett terheket abban a reményben, hogy majd te is kapsz, és most a hitelkamatok miatt megemelt fogyasztási adókat fogod fizetni? Hát izé, bocs, de nincs. Mármint 13. havi nincs, de csak neked, viszont a kamattörlesztés, hohó, na, az neked is jár.

És akkor ezt most képzeld el nagyobban.

A bejegyzés trackback címe:

https://killtheradical.blog.hu/api/trackback/id/tr42955972

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vidéki 2009.02.21. 13:38:23

A nagy probléma ott van, hogy ma Magyarországon másfél millióval kevesebb ember dolgozik, mint a rendszerváltás előtt.
Sok a munkanélküli, a rokkantnyugdíjasok száma pedig ugrásszerűen megnövekedett.
Ma Magyarországon nyolcszázezernél több rokkantnyugdíjas éldegél.
A tőlünk északabbra lévő Szlovákiában harmincezernél kevesebb.
Mi lehet a magyarázata ennek az óriási anomáliának?
Az reális felvetés, hogy nem lehet a végtelenségig fenntartani az életszínvonalat úgy, hogy a jövő generációinak terhére eladósítják az országot.
A nadrágszíjmeghúzásnak még óriási tartalékai vannak.
Gondoljunk Szolzsenyicin műveire.
Nem is olyan régen még az emberek tízmillióit dolgoztatták munkatáborokban az éhhalál küszöbén.
Ebben az irányban még sok lépést megtehetünk.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.02.21. 17:55:21

@Vidéki:
régen se volt mindenkinek munkája, csak állása.
azóta se mondta meg senki nekünk, hogy amit tudunk és amit csinálunk, az közel sem ér annyit, mint amennyit kapni szeretnénk érte.
mindig minden párt azt mondja, hogy szépek vagyunk, okosak és ügyesek, de azok a másikak, azok fujj, miattuk van minden, ha ők nem lennének, itt lenne a menyország.
pedig nem. kevesebbet ér a tudásunk és a munkánk, mégis úgy költünk, mintha gazdagok lennénk - és ezt finanszírozzuk hitelből, nehogy észrevegyük az igazságot, és besértődjünk, és ne szavazzunk többet rájuk.

Vidéki 2009.02.21. 20:19:38

@bs395: Sok multi telepedett meg az országban.
Modern gyáraikban, bevásárló központjaikban semmivel sem kisebb a termelékenység, mint az „anyaországukban”.
A fizetésekben viszont óriási az eltérés a „bennszülöttek” rovására.
Eszük ágában sincs alkalmazni az „egyenlő munkáért egyenlő bért” elvét.
Az így megszerzett extraprofitot pedig „repatriálják”.
Szemléletük hasonlít a régi gyarmatosítókéra.
Ha ezen a szemléleten nem változtatnak, ebből a helyzetből sohasem lesz felzárkózás, még ha az összes gazdasági pozíciót kezükbe is kaparintanák.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.02.21. 21:01:54

@Vidéki:
a multik nem jöttek volna ide, ha ugyanannyit keresnénk, viszont fogyasztást generálnak. hidd el, jobb nekünk a multikkal, mint nélkülük.
ugyanakkor nem lehet egy lapon említeni az audit, ami a külföldi piacokon szerzett profitjából fizeti a munkásait, és az adókedvezmények ellenére is pozitív a szaldó, pláne az export miatt, meg mondjuk a tescot, ami a hazai nyereséget utalja otthonra.
épp most alakul egy olyan bolthálózat, ahol a kistermelők közvetlenül a kiskereskedőknek szállítják az árut, kikerülve a felvásárlókat, akikhez eddig az agrártámogatási pénzek nagy része került. én a mezőgazdaság terén ilyen megoldások érdekében szoktam tépni a számat, hogy a lehető legrövidebb úton kerüljön a cuc polcra, és a termelő a termék életútjának a lehető legnagyobb részét végigkövesse, de általában le lettem hurrogva, mert a gonosz multik, holott a felvásárlók magyarok.

magyar-magyar szótár 2009.02.24. 05:37:22

Nem. Amikor te a coffot húzogattad, akkor beszedték a baromarcútól a nyugdíjjárulékot, de ahogy az útalapba beszedett adót se az útalapba tették, a nyugdíjjárulékot se a nyugdíjalapba.
Az viszont igaz, hogy a mostani aktívak járulékaiból fizetik a Büdös Nyugdíjjjas Taták-Mamik nyugdíjait.
Már Rákosi alatt, alkalmi munkások fizethettek nyugdíjjárulékot, keresztanyám a napi 30 Ft-jára, amit keresett 1Ft nyugdíjjárulákot adott. ki is nevették jaó.

Mókás ez a ajjasnyugdíjasok-néphülyítés. Aki kereskedelemben dolgozik és bevételérdekelt, alig várja a nyugdíj napját! Fölszaporodnak a boltba a vevők, csupa dédi és onoka, energiaitalt kartonszám, telitankójják az ótót, meg ilyesmi, megkapta a fater, a papa a mami a nyugdíjat. A nyugdíjas szinte semmire nem költ, vizet a kútból húz és a kerticsapon nyáron is rajta a nyélonzsák a fagyvédelem ellen, ráripakodik a nammami az unokára: Ne pocsíkójjad a vizet. Sok nyugdíjas annyira spórol, még a vízen is, havi félköbmétert sem használ föl. (Kórházi nővérek a megmondhatói, mennyire igazam van, akik vetkőztetik az intenzíven az infarktusos beteget...)

A nyugati fiskális, amikor nézi a statisztikát, látja a számokat, az ő szemében a nyugdíjas az, aki poszthippi szerkóban végigrókázza az eivissa [Ibiza] -i főutcát, bérelt robogón száguldoz a téli Cote d' Azur-ön, Magyarorszűágon van parasztháza s oda utaltatja a nyugdíjat, szóval valamiféle inaktív micsoda.

Másik nyugdíjasszegmensünk az izomtiboroké, a kikottázot gerincreleszázalékolt királycsávók és csicskáik. Ezek meg egy komolyab félórában többet nyomnak bele a gépbe, mint a nyugdíjuk. Ezeket a rétegeket akarja Gyurcsány és a Brainstorming Inc. "munkára réjabilitállani".

Például úgy, hogy tavaly a rehabos foglalkoztatók fél évig nem kapták meg a szerződés szerinti támogatásaikat sem.

Az Alföldön leginkább rokkantságipapírral lehetett munkát kapni. Pl egy 75%-os rokkant mindent elkövetett, hogy javítsák le 50%-ra , mert akkor elmehetett a rehabba...

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.02.24. 14:44:04

én a '90-es évek nagy részében kislányok coppfját huzogattam, szóval de, a mai nyugdíjasok közül sokan fizették az én taníttatásomat.
süti beállítások módosítása