Ateizmus, anarchia és koszos punkok.

killtheradical

killtheradical

Vakvagányság

2009. február 19. - bs395

A nagy adó-, strukturális, világválság és minden reform, v 3.12 (béta):

2009., Július

Mínuszok:

Munkáltatói járulékcsökkentés: 81 milliárd.
Magánszemélyek különadója: 10 milliárd.
SZJA és adójóváírás változtatása: 35 milliárd.
Összesen: 126 milliárd.

Pluszok:
ÁFA emelés: 107 milliárd.
Jövedéki adó emelés: 16 milliárd.
Juttatások átrendezése: 5 milliárd.
Összesen: 128 milliárd.

Egyenleg: 2 milliárddal több pénzt szed be az állam, mint a változtatások nélkül.

2010., Január

Mínuszok:
Munkáltatói járulékcsökkentés: 302 milliárd.
Magánszemélyek különadója: 29 milliárd.
SZJA és adójóváírás változtatása: 196 millárd.
Vállalkozások különadója: 208 milliárd.
Vállalkozói járulék: 5 milliárd.
Összesen: 740 milliárd.

Pluszok:
Rehabilitációs járulék: 21 milliárd.
Adómentes juttatások: 215 milliárd.
Adókedvezmények: 3 milliárd.
Juttatások átrendezése: 30 milliárd.
ÁFA emelés: 248 milliárd.
Jövedéki adó emelés: 40 milliárd.
Társasági adó: 170 milliárd.
Összesen: 727 milliárd.

Egyenleg: 13 milliárddal kevesebb pénzt szed be az állam, mint a változtatások nélkül. Ez fejenként 1300 forint. Egy egész évre vetítve. Havonta 108 forint. Egy szelet olcsó csoki a gyereknek. Ennyi a nagy reform. Mindebből 8 milliárdot kapásból úgy spórolnak meg, hogy aki most nyugdíjas, annak megmarad a 13. havi, aki jövőre lesz az, annak már nem. Jóérzésű embernek ilyenkor kinyílik a bicska a zsebében.

Persze, értem én, hogy az IMF és egyéb hiteleket, amikkel az államadósság egyetlen év alatt harmadával megugrott, vissza kéne fizetni. Azt meg azért kellett felvenni, mert a korábbi elvonás-emelések miatt nem volt tartalék a rendszerben. Emelni meg azért kellett, hogy a hiányt leszorítsák, ami azért szállt el, mert az akkori struktúra megtévesztően hasonlított a mostanihoz, és azóta újra át meg átszabják, hogy tervezni se lehessen.

Vagyis ha kibekkeljük a világválságot meg az IMF hitelt államcsőd nélkül, akkor minden megy tovább ugyanúgy. Nem tudom, melyik lenne a jobb.

A bejegyzés trackback címe:

https://killtheradical.blog.hu/api/trackback/id/tr14952085

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vidéki 2009.02.19. 08:15:02

Azt el kell ismerni, hogy a változások haszonélvezői a vállalkozók.
Ezzel megnyílt az út ahhoz, hogy újra dübörögjön a gazdaság és a Pannon Puma nagyokat ugorjon.

Egyébként az a véleményem, hogy ha a csillagokat is lehoznák az égről és a vállalkozások zsebébe tömnék, akkor sem szűnne meg fájdalmas síránkozásuk.
Akkor is azt hajtogatnák (hatalmas média erősítéssel), hogy még, még, még és még.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.02.19. 08:44:16

@Vidéki:
sajnos ez nem ilyen két pólusu.
a termék ára az, ami mindent magába foglal: az áfát, a terméket előállító dolgozó fizetését jövedelemadóstul és járulékostul, a tulaj hasznát és adóját, a bankkölcsön törlesztőjét, és így tovább.
a nagy reform - mint az látszik a 13 milliárdos egyenlegen - a termékek árából elenyésző mértéket hagy a vállalkozónál, a többit továbbra is beszedi adóban, csak átcimkézi.
ebből se kereslet, se foglalkozásélénkítés nem lesz. 13 milliárdból nem is csoda, amikor csak a központi költségvetés egymagában 8500-9000 milliárd, és erre jönnek rá az önkormányzatok, meg egyéb apróságok.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2009.02.19. 08:45:24

Szerintem önmagában nem elégséges matekozni, meg leosztani mindent szépen egyenlően. Azt kell megnézni, milyen strukturális változásokat jelent a reformocska. Ha jól látom, alapvetően a munkáltatói terhek csökkennek, így segíthetik a foglalkoztatást.
Nem mondom, hogy húdefényes, húdejó, de ilyen fejenként 1300 forintra levetíteni szerintem teljesen félrevezető.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.02.19. 08:52:28

@Before:
ha ugyanannyi pénzt von el az állam és oszt szét, mint korábban, akkor majdnem teljesen mindegy, hogy milyen formában teszi, mert nem azon munkálkodik, hogy több adózó legyen, hanem azon, hogy több adó.
visszaosztani csak azért osztottam, mert a 13 milliárd akár még soknak is tűnhet. ha egymillió ember között osztom szét, akkor havi két tábla csoki :-).
korábban meg levezettem, hogyan is alakul az áfátlanított nettó keresetem a cafeteria átszabásával: csökken 3,4%-ot. most vagy hagyja a cég, vagy esetleg emel, de akkor oda az 5%-os járulékcsökkenés, és akkor nem beszéltünk a társasági adó emeléséről.
meg az áfáról, amit nem fognak tudni benyelni, vagyis a saját embere után kevesebbet kell majd fizetnie, aki kevesebbet is keres, de a forgalom is kisebb lesz. ugyanott vagyunk, csak mások a számok :-(.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2009.02.19. 09:03:39

13 milliárd semmi, a képviselők többet tapsolnak el magukra. Ezt felesleges visszaosztani (főleg a teljes lakosságra, ami amúgy megint csak ferdítés). A legnagyobb tétel egyébként az áfa, ami viszont megint csak némiképp eltér a többi sortól, hiszen az áfaemelés nem csak a munkáltatókat és a munkavállalókat érinti, hanem a teljes improduktív réteget is, beleértve a nyugdíjasokat és a megélhetési adócsalókat is. Eleve úgy lenne korrekt számolni, hogy ezeknek a fogyasztásából származó áfatöbbletet kivonod az emelésből. Ahogy én látom, a vállalkozások összterhe jelentősen csökken, a lakosságé pedig stagnál, illetve emelkedik valamennyire. A cafeteria megadóztatása valóban összemossa a határokat, nem is tartom értelmes dolognak, tekintve az eredeti célját és az azon kívüli egyéb juttatások durva adóztatását.

Vidéki 2009.02.19. 09:29:33

@bs395: Ha a verebek felröppennek egy fáról, majd visszaülnek, nem mindegyikük kerül ugyanolyan helyzetbe.
Az ÁFA verseny semleges.
A vállalkozókat sújtó adók jelentős csökkentése viszont őket hozza kedvezményezett helyzetbe.

Jonas-R 2009.02.19. 10:04:58

nah, szep dolog szummazni ilyenkor, maskor meg a marginalis adok eros betoreset fumigalni.

Rendszer szinten jobb.

magyar-magyar szótár 2009.02.19. 12:55:30

Elnézést, de mínusz még:
-mindezek lekomm'ja, a szajkómunkásság bére.
Tanácsadói díjak: Ingyír potyára nem tanálnak ki illyen okosságokat.
Utána disco, és állófogadás.
Szanyi Tibor maga eliszik naponta 10ezer Ft-ot.
Az se kétFt, hogy Kedves Vezetőnk ennyire fitt, jóllakottúttörőképű, kipihent és elégedet a Válság Szőőrnyűjje Oráiban.
És még amit Bajnai Terv Gordon ígérget a 2000 milliárdból oda naponkint.

Újra kell ezt számolni, bs395! ;)
(ja, és a mellény is minden nap újragombolódik, brainstromingbizottság költsége)
Q7-esek a testőrségnek.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.02.19. 17:06:37

@Before:
345 milliárd maradna a vállalkozásoknál a mostani bevételük után.
a munkavállalók összesen 40 milliárdot buknak közvetlenül. ez az áfa és jövedéki emeléssel vásárlóerő-csökkenést jelent nálam :-(.
az áfát akkor lenne értelme emelni, ha azt szintre hoznánk a konkurenciával, de mi ráemelünk a szomszédos eu államokra (ausztria 20, szlovákia 20, románia 19).
az inaktívokat jobban súlythatná, ha már most kész lenne az az adatbázis, hogy per fő vagy per háztartás mennyit is szakítanak az államtól - már ha elárulná az állam, hogy mit is tervez eme egyedülálló tudás majdani birtokában.
meg ha végre komolyan vennék az ellenőrzéseket a helyett, hogy bruttósítják a szocpolt és megönrészeztetik: a szocpolozásnál az önrészt eddig is leigazolták megfelelő emberek, bevétel nélkül meg nem lesz belőle adó vonva. inkább balassagyarmat példáján kéne elindulni, ahol ha nagymercivel jössz a segélyért, akkor megkérdezik az apehot, ugyan miből fussa rá - 5-8%-os kifizetéscsökkenést várnak attól, hogy segélycsalóknak (tehát nem a rászorulóknak) nem kell majd fizetniük.

@Jonas-R:
a margniális kulcs görbéjével kivételesen jót tettek, az tetszik, hogy a görbében egy korai nagy ugrás helyett a púpot eltolták úgy, hogy később kezdődik, mint most végződik, és két kisebb lépcső van benne, de az egyéb átrendezésekkel együt nem látom, hogyan fog ez fehéredést, kereslet és foglalkozásnövekedést indukálni. de nyitott vagyok :-)

@Vidéki:
mondom, én nyitott vagyok arra, hogy több adóalany össztömegében több adót fizessen, és kevesebben nyújtsák a markukat a kassza felé, csak nem látom, hogy a mostani reformból ez hogyan fog kijönni.

@magyar-magyar szótár:
az bele van számolva :-)


na megaztán ha tényleg eltörlik a cafeteriát, akkor egy minimálbérre bejelentett kajajegyét elvenni okos húzás.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2009.02.19. 17:24:32

Nem azzal vitázok, hogy ez édeskevés, sőt, egyszerűen a szar pakolgatása egyik kupacból a másikba, csak arra próbáltam rámutatni, hogy a megközelítésed... kicsit túlságosan leegyszerűsítő.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.02.19. 17:27:53

ja, mellesleg ha tényleg bevezetik, amit akarnak, akkor havonta egy minimálnyugdíjat vesznek ki a zsebemből. ha a cafeteriát egészében bukom, akkor kettőt.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.02.19. 17:37:41

@Before:
az egyszerűsítéssel oda akartam kilyukadni, hogy szerintem mennyire kevés, mert a 13 milliárd több, mint amennyi valamennyi rokonommal együt egész életünkben keresünk, de ha leosztom az én szintemre, akkor arányaiban olyan, mintha 108 forintot spórolnék egy hónapban, és megpróbálnám úgy eladni, hogy mekkora király vagyok.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2009.02.19. 18:03:53

@bs395: mondjuk naponta két sörrel kevesebbet iszol, leszoksz a cigiről, magadnak főzöl, így megtakarítasz havi 60ezret. Veszel egy kocsit részletre, havi 58ezerért, aztán fogod a fejed, hogy mekkora hülyeség volt lemondani a cigiről, a sörről, meg az éttermekről, hiszen csak havi kétezerrel van több pénzed.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.02.19. 18:15:58

@Before:
nézzük inkább úgy, hogy mindezt a te pénzedből teszem, és nem kocsit veszek belőle, hanem plazmatévét hitelre: megdícsérnél?

Before · http://azbeszt.blog.hu 2009.02.19. 20:02:57

Nekem veszed a tévét? Választhatok típust?

memo62 2009.02.19. 21:05:59

Valaki kiszamolna hogy mennyi lesz a veszteseg a udulesi csekkek megszuntetesebol ugyanis ez jelentosen hatni fog a belfoldi turizmusra, vagy az etkezesijegyek megszuntetese milyen kereskedelmi forgalmi kiesest eredmenyez esetleg ezaltal hany munkahely szunik meg??

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.02.19. 21:35:48

@Before:
magmanak :-)
és nem, szavad nem lehet, de fizetheted :-)

@memo62:
azt nem tudom, hogy az idegenforgalomnak vagy a kiskereskedelemnek/vendéglátásnak mennyi lesz a vesztesége, én csak azt tudtam kiszámolni, hogy nekem mennyi veszteséggel jár a megadóztatása: 3,59 százalékpont.
annak, aki nettó 70-80 ezer mellé kap 6 ezer forint hidegétkezésit meg egy helyibérletet kb. ugyanannyiért viszont jóval nagyobb :-(.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2009.02.19. 22:17:58

Baszki, tönkrement a tévénk...
LOL

Before · http://azbeszt.blog.hu 2009.02.19. 23:09:44

Pedig de...
Egy ideje már kicsit fura volt a kép, elmászott felfele, meg torzult az alján és a tetején. Most viszont a kép felső negyede teljesen összecsúszott.... Biztos az elektronnyaláb-eltérítő elektronika. Bakker.

Vidéki 2009.02.20. 11:41:03

@Before: Téged eszerint a Provident nagyhatású TV reklámja, (amiben csábítóan reklámozza 400% feletti THM-el terhelt hiteleit) még nem csapott meg.
Ilyenkor örülhetsz annak, hogy a katódsugár cső el is tud romolni.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2009.02.20. 16:55:28

@Vidéki: De, de, hívjuk a providentest feltétlenül! :)

vacsek 2009.02.23. 11:29:58

@Vidéki: Én egyetértek veled. Miért megint a minimálbéres vállalkozók zsebét tömik??? Mert a javuk sajnos ilyen. Ismerősöm ismerőse családi vállalkozó, férj és az asszony minimálbérre van bejelentve. Most építettek egy 50 millás házat és vettek 20 milláért egy autót. Volt vagyonosodási vizsgálat, nem találtak semmit majd az apeh elnézést kért a zaklatásért. Meg a faxomat azt!!!
És megint ezeknek adunk pénzt!!! Miért nem lehet annak a 1,5-2 millió normális adófizetőnek a terhét csökkenteni???!!!
süti beállítások módosítása