Ateizmus, anarchia és koszos punkok.

killtheradical

killtheradical

Malőr

2009. február 12. - bs395

Ha rss-ben esetleg megjelenik ez előtt egy poszt, akkor az sajna elveszett az éterben. Először az eleje, aztán meg a vége. Pedig sokat dolgoztam vele. Isteni gondviselés? Faszkivan. Ennyi maradt a bittemetőben:

most csuklik össze a neoliberalizmus, hogy öröm nézni, ahogy a patkányok tömegesen hagyják el a süllyedő hajót, hogy az igaz konzervatívok védelmező karjai közt végre megszusszanhassanak. Általában a francia forradalmon túlhaladni visszafele erős pápista befolyásoltságot feltételez, vagyis a gonosz eredőjét a reformációra visszavezetni, de a reneszánsz nekem új volt. Viszont érdeklődve figyelem, mikor jutunk el ebben a történelmi - és a valós történelemben ugyanígy lejátszódott, csak akkor még eretnek címkékkel dobálóztak, nem liberálissal - csiki-csuki, kizárlak-a-frakcióból játékban mondjuk a goliárdokig, vagy a gnosztikusokig, esetleg Jézusnál is korábbra, már ha ez egyáltalán lehetséges. Bár ezt az istentelenség szemrehányó felemlegetésével megint sikerült megtenni, vagy - látván, hogy a neoliberalizmus önnön dogmáiba, önnön istenítésébe, bálványimádásába dől - a nem megfelelő istenben való hívéssel, illetve a nem megfelelő egyház elismerésével.

Ha mindezek után még olvas egyáltalán valaki, akkor a következő feladatok vannak még hátra: megérteni - vagyis elfogadni, hozomra -, hogy az Ész az egy olyan tapasztalási mód, ami liberális (és csúnya), és hogy a liberálisok (értsd: a nem konzervatívok, a nem mi - a bolsevikok, na) csak ésszel érnek, az érzelmek, az intuíció magas nekik, és hogy tagadja az emberi lét korlátait, mert aki liberális, az mindenható, és halhatatlan is, legalábbis eddig ment neki. Ha ebben a rövid kis bekezdésben nem ismertél magadra, attól még lehetsz ám liberális, szóval ne örülj. Mert antropológiailag hibás modellből táplálkozol, azért. Biztos így van, Doncsev úr tanult ember, cikkében is számtalan neves névre hivatkozik, csupa bio- kultúr- szocio- nyelvi- stb. antropológus. De ez nem is baj. A címkének, a kategóriának, a megállapításnak nem az a lényege, hogy igaz legyen, és az se , hogy passzoljon - hanem az, hogy elfogadd, amit kinyilatkoztatok. Ennyi. Ha elhiszed, amit mondok, akkor te az én emberem vagy, és cukrot kapsz. Ellenkező esetben meg Pol Pot szellemi örököse.

De hogy magamról is: ateista vagyok, ami azt jelenti, hogy nincs istenem - se transzcendens, se materialista értelemben, a tekintélyt magam választom, hasra csak akkor esek, ha elég erősen meglöknek előtte, az ember korlátaival meg nagyon is tisztában vagyok. Most akkor vagy liberális vagyok, vagy tényleg egyházat kéne már alapítanom. Na nem túl nagyot, csak egyetlen fő lenne, de az adókedvezményért megéri, azt majd adok én a kapitalizmusnak morális alapot.

Az eleje valami olyasmi volt, hogy a neoliberalizmus cimke irodalmi felhördülés esetén minden olyasmit takar, ami nekünk nem tetszik, mert hogy olyan, hogy neoliberalizmus nem igazán van, csak olyan nagyon jobboldali kormányok alatt, mint Pinochet Chiléje, meg hogy az éppen bukó rendszer élén az un. neokonzervativizmus áll, de annak a nevében nincs benne a liberális, így bunkózás esetén nem hagzik olyan jól, és különben is, duplagondol nélkül neki se vágjunk. You get my point.

És még egyszer: faszkivan.

Ja, meg olyan is volt benne, hogy a reneszánsz-reformáció-francia forradalom-marxizmus (ami megint micsoda)-neoliberalizmus történeti folytonosságot lehet, hogy újra kéne gondolni.

A bejegyzés trackback címe:

https://killtheradical.blog.hu/api/trackback/id/tr6938331

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

magyar-magyar szótár 2009.02.12. 08:21:24

Biztos van valahol neoliberalizmus De ami itt van, az nejlonliberalizmus, vö.: nejlonparaszt.
A Tiszta Zsír Kritikája ez. Az értelmiségi űl a tisztaszobában. Keresztapuák trancsérozzák a gyisznaót az alsókonyhában, bélsár és pályinkabűz. Ellenben a Mélymagyar ételmiseggi űűl. Űl, mit a bizonyos az Vörösmarty versben . Reggel anyu behoz egy nyélonabrosztot, meg a tányér hagymásvért, azt megeszegeti (a hagymát gondoan a tányér szegélyére piszkálja).
Megjegyzés: A fürdőszobában WC nincsen...
A MAgoss Értelmiségi aba a borzalomba ki nem megy. a bejárón parkol a sógorék Wartburgja, keresztapu procc Zsigulija.
Délben anyu a savnyú pörköltet adja be. S mert a fiú már nagy: egy üveg Zöldbányait.
Tósó, Zvonkó, Hansi, Dávid, Milanko, egyremegy, egyenletesen a Tiszta Zsír kritikáját adja meg derék ételmiseggink.
Úgyhogy ide Wittgenstein sok, Eiznstejn is.

Ebéd után benyomja a sört, majd felteszi az Omega V-öt..
NemtudomanevedHossegítseknekedNemtudoma
hemhemnyémmm

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.02.12. 08:47:51

úgym ondják fel a leckét oldalfüggetlenül, mintha az élet értelmét faragnák ki évszázados lózungok mantraszerű, egyre turmixoltabb ismételgetésével.
és aki nem tapsol, az nem érti, csak arra nem jön rá, hogy már 1790-ben se volt semmi értelme se neki, se a felvilágosultaknak. meg előtte se sok.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2009.02.12. 09:58:37

Miafaszom má' itt is ez a "neo"-s izé? Mitől lesz a liberalizmus neoista??? Valaki vagy liberális, vagy nem.
Amúgy egyházat - ha jól tudom - száz fővel lehet alapítani (mármint hivatalosan), szóval egyedül kevés leszel! :)

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.02.12. 10:08:02

@Before:
ezér baj, hogy lemaradt az eleje, mert ott az első kérdés pont ez volt, hogy a neoliberális az micsoda? :-)

Before · http://azbeszt.blog.hu 2009.02.12. 12:10:06

Az valami manapság divatos jobber kifejezés, ami "neo" előtag használatával hangsúlyozottan próbálja felhívni a figyelmet arra, micsoda borzasztó dolgok is vannak a világban. (Például egyesek nem hajlandók úgy viselkedni/gondolkozni, mint ők!)
Az én olvasatomban a neo előtagnak akkor van értelme, ha már egy megbukott, (egy időre) eltűnt eszme, vagy irányzat újra felbukkan, önmagában, vagy némiképp átértelmezve. Annak, hogy neobarokk, van értelme, mert a barokk stílust hozta fel újra. Annak, hogy neoliberális pontosan nulla értelme van, mivel maga a liberalizmus, amiben élünk.
Mindegy, az ilyeneken már csak röhögni tudok (ha nem is teljesen őszintén).

Demo · http://nepkoztarsasagot.blog.hu 2009.02.12. 14:54:25

Úgy képzelem, hogy néha felmész a hegyre, mindenféle pszichedelikus anyagokat tömsz magadba, vagy beállsz a széndioxidtól szimplán, és régi laptopon táltostánc közben vésed az igazságot nótpedbe.

Neomózes. Az. A többi mind csak szemantikai tankcsapda meg lövészárok, feleslegesen kitekert szintagma-drótkerítéssel.

Ahogy mondottad: faszkivan. Illetve ludas matyit idézve: "don't give a bazzmeg"

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.02.12. 16:33:34

@Before:

Ne tégy úgy, mintha a nyelvi háború nem oda-vissza menne!

Gyűlöljük az ellenfelet (mit is benne?), és megpróbáljuk nyelvileg körülírni, hogy mit gyűlölünk benne.

Azt, hogy liberális? Ugyan már! Hiszen Deák Ferenc is liberális volt, és őt nem gyűlöljük. (Valószínűleg persze azért nem, mert nem is ISMERJÜK; dehát így is túl sok a bölcsész, minek foglalkozni azzal, hogy múltbéli emberek voltaképpen miket is mondtak...)

Oda-vissza megy a frázisháború.

Egy dolog nincsen egyik elittáborban sem: igény a megértésre.

Akiben volna, az áruló, megalkuvó. Mármint a frázisharc logikája szerint.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2009.02.12. 19:01:07

Nem teszek úgy, mintha. Bár vannak politikai "irányultságaim" a mai magyar politikával szemben egyöntetűen és elfogulatlanul kiegyensúlyozott vagyok: utálom az egészet, mint a szart.
Viszont azt különösen nemszeretem, ha valaki felvet egy problémát és azonnal megjelennek páran, akik biztosítanak arról, hogy "de a másik oldal is". Ez totál irreleváns és nem mentesít senkit. Félre ne érts, téged nem sorollak ide, józan, kiegyensúlyozott embernek tűnsz, de a felvetésed ebben a formában kicsit necces, függetlenül az igazságtartalmától. Pillanatnyilag a téma a "neoliberális" kifejezés.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.02.12. 20:32:20

@Csöncsön:
az igény a megértésre a domináns kurzusokból dominánsá válásukkor kiveszik. amig vetélkednek, addig van bennük igény a szinkronitásra, de utána csak árulóznak.
nem vagyok konzervatív - nagyon nem -, de beszóltak már a punkok, az anarchisták de még az ateisták is, mert önkritikát gyakoroltam olyan társított részek, gondolatok és tettek okán, amik nekem nem tetszettek. egyből "áruló" lettem én is.
ezt nagyon nem értik. van egy posztom, amit hegesztek egy ideje (francia krémes), ott van a végén egy gondolat toynbee-től, aki keresztény-konzervatív létére olyan megállapításokat tett a kultúrák, civilizációk és társadalmak bukásának okairól, amik egy hardcore "liberálisnak" is büszkeségére válnának.

@Before:
te itt is nagyon feszült vagy. írj egy savas posztot. nekem segíteni szokott.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2009.02.12. 21:18:43

"Állítsátok meg a Földet, ki akarok szállni!"

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.02.13. 15:10:29

@Before:

Tényleg nem tettél úgy, sorry.

Lényegében arra próbáltam rámutatni, hogy amikor a fogalmak a politikai harcmezőre kerülnek, ELEVE deformálódnak egy bizonyos harci logika szerint. Vagyis a harci logikát kell elvetni, és akkor persze érthetővé válik, hogy milyen problémái LEHETNEK egyeseknek a liberalizmussal, és miért hoztak létre egy új fogalmat, a neoliberalizmust.

Ezt a mozgást meg lehet érteni úgy is, ha nem azonosulunk vele (vagyis nem veszünk részt benne), hanem kritikusan tekintünk rá.

@bs395:

Eleve ott kezdődik a gond, hogy a véleményt azonosítják az emberrel.

Vérszegény éjszakai dúvad · http://hangorienidiocc.blog.hu 2009.02.13. 18:36:17

Kár, hogy elszállt a fele. Nem akarod megint megírni? Szeretném végre megtudni, mi a pokol az a neoliberalizmus.

"Ja, meg olyan is volt benne, hogy a reneszánsz-reformáció-francia forradalom-marxizmus (ami megint micsoda)-neoliberalizmus történeti folytonosságot lehet, hogy újra kéne gondolni."

A reformáció és a marxizmus mint a (neo)liberalizmus őse, az elég vicces.
A maradék, mondjuk kiegészítve a hatvanas évek végének nagy polgárjogi mozgalmaival, viszont kb. értelmezhető, mint az individualizáció fejlődése.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.02.14. 00:01:13

@Vérszegény éjszakai dúvad:
azt én is szeretném tudni, hogy micsoda :-)
de az ember mindig tanul a véleményformálóktól, pl hogy a legmocskosabb rezsim az a liberalizmus, ami itthon már '47 óta van :-) (ezt dósa istvántól tanultam)
az eleje sajna végleg elveszett, pedig az vezette fel a duplagondolt, hogy ha a neokonzervatív 8 év után megfekszik a világgazdaság, akkor a neoliberalizmusra mutogatni pontosan olyan, mintha azt mondanánk, hogy orbán miatt megy éppen csődbe az ország.
csak van, akinek ilyen baromságot állítania szabad, mindenki másnak meg kuss.
süti beállítások módosítása