Ateizmus, anarchia és koszos punkok.

killtheradical

killtheradical

Szemüveget a bírónak!

2009. február 02. - bs395

Kéne már egy verziókövető program a kormány terveire. Kiírhatnánk rá közbeszerzést kétszeres áron, de legalább lenne. A rossebb se igazodik már ki az egészen, hogy mikor merre meg mennyit mondanak, nem beszélve arról, hogy amit éppen mondanak, az most jó-e egyáltalán? Előrebocsájtom: nem, nem jó. Mert nem elég, és mert rossz végén kezdi. A zárszót lásd a végén.

SZJA

Az alsó sáv emelése jó, sőt, jó pár évet megkésett. Mondták már, hogy iszonyat nonszensz, hogy az átlagbér a magasabb kulcsban adózik, ami ráadásul úgy átlagbér, hogy benne vannak a szürkék is. A különadó eltörlése - mint átmeneti adófajtának - szintén jó, és csaknem két évet késett a kezdeti ígéretekhez képest. Ha felső kulcsot is csökkentik, akkor lesz csak itt igazán örömtánc. Viszont hiányzik a fizetési skála legalján az adójóváírásoknak és egyéb kedvezményeknek, illetve azok pár ezer forintos határon belüli megszűnésének következtében kialakult marginális púp lefaragása. Hiányzik a progresszivitás a progresszív adórendszerből, vagy az egykulcsúság az egykulcsosból. Itt ülünk ezzel az öszvérrel, ami minkét rendszer hátrányait ötvözi, de az előnyeit egyiknek se. Ebből fehéredés nem lesz.

Járulékok

Jó hír lehetne, hogy 3-10 százalékponttal csökkentik a mindenféle munkáltatói díjakat. Lehetne, de nem az: az állam közvetlenül beleszól a munkavállaló és a munkáltató béralkujába. Ezt a kedvezményt nagyjából ugyanilyen könnyen vissza is lehet venni, ugyanis a kiadási oldalon gyakorlatilag semmi sem fedezi. Ezért kéne a szuperbruttó, hogy az emberek és a cégek az éppen aktuális kormányzati népboldogítástól függetlenebbül tudjanak tervezni és számolni, még ha ez a kormánynak nagyon nem érdeke, akkor is. Hiányzik még, hogy a komplett bért terhelő elvonást olyan szintre csökkentsék akár egykulcsosan (szép álom), akár rendes progresszív táblákkal, hogy a nagy munkaigényű, de alacsony hozzáadott igényű termelési ágakban legálisan versenyképesek lehessünk, mert a be nem fizetett járulékokat csökkenteni egyenesen kibaszás azokkal szemben, akik befizetik. Ebből se lesz fehéredés.

ÁFA emelés

Jó lehetne, ha alacsony lenne az áfa, vagy max. akkorára emelnénk, mint a környéken, és több kulcsos lenne. Így csak azt érjük el, hogy majd még jobban megéri átmenni a határon, a kedvezményes kulcsból meg majd a kereskedők - már amelyik teheti - megint le fog nyelni ezt-azt, mint az eddigi variálásoknál. Ez hányadik áfa variáció is az elmúlt 8 évben? Ennyire kurva nehéz forgalmi adót kivetni?

Jövedéki emelés

Lásd fentebb, azzal a kiegészítéssel, hogy ezzel nem csak a bevásárló turizmus erősödik, hanem a csempészet és a hamisítás is még jobban.

Bruttósítás

Most nemzetrontó leszek, de ez jó ötlet, csak éppen nem elégséges: minden transzfert bruttósítani kéne, és ha a legrászorultabbakon akarnánk segíteni, akkor tényleg "családi" adózás kéne, de nem per keresőkorúak, hanem per fő kéne az adót számolni. A bruttósításnak az az értelme, hogy ha emeljük mondjuk az egészségügyi járulékot, akkor mindenkinek az egészségbiztosítása drágul, nem csak az aktívaké, vagyis ugyanakkora bruttó segélyből/pótlékból/nyugdíjból kevesebb maradna nettóban, mint előtte. A közszféránál is érdekes mód így van már egy ideje. Ha társadalmi igazságosságot papolunk, akkor azt ott kéne kezdeni, hogy felírjuk egy jó nagy táblára, hogy mindannyian ugyanabból a vödörből merítünk. A másik értelme az lenne, hogy helyenként kiderülne, hogy a mindenféle jogcímeken begyűjtött pénzekkel jobban él, mint az, aki dolgozik, de a jövedelme miatt nem jogosult mondjuk gázártámogatásra - mert ezek az adatbázisok és kimutatások nagyon nincsenek összefésülve.

Vagyonadó

Király dolog. Fizessenek a gazdagok! Namármost ha egy gazdagnak azt mondjuk, hogy fizess többet, mint eddig, hocira, akkor a könyvelői, ügyvédjei és ügyvezetői ezt biztosan hátradőlve fogják végignézni. Akinek meg nincsenek könyvelői és hasonlói, azok gazdagok-e az egy szem családi házukkal? Vagyonadónak én még mindig két feltétel teljesülése esetén látom értelmét: önbevallás, leírhatóság. Önbevallás esetén a bevallott érték után kell adót fizetni, ám az állam elővételi jogot formál a vagyontárgyra a bejelentett értéken - ha 5 forintot ér a nyaraló, semmi gond, de ha el akarod adni 100 millióért, előtte az állam megveszi 5 forintért, és eladja 100 millióért. A leírhatóság meg azért fontos, hogy a pénzbehajtás - és menekítés - helyett a fehéredést szolgálja: elhiszem én teneked, hogy minimálbérből van 12 szobás házad, a vagyonadóját leírhatod az szja-ból, ha viszont akkora a bevallott keresete, hogy abból tényleg fel lehet építeni és tartani egy 12 szobás házat, akkor lesz is miből leírnia. Nekem, az államnak mindegy, milyen jogcímen folyik be ugyanaz az összeg.

Hiány

Az alapok hiányoznak. A rendteremtés. Az, hogy az adott helyzetből induljunk ki a helyett, hogy egy idealizált, ám izoláció nélkül életképtelen helyzethez igyekszünk igazítani a valóságot. Le kell vinni az alsó jövedelmi hányadokban az elvonást (a felsőkben is), és utána könyörtelenül behajtani - ha ezt fordított sorrendben tesszük, nemes egyszerűséggel csődbe megyünk. Tévedés ne essék: ha ezeket a terveket keresztül is viszik, becsületesnek lenni talán még kevésbé éri majd meg, mint eddig. Hogy lehet egy kormányzati programnak a törvénytelenség, a szürke és feketegazdaság erősítése a célja? Rossz a dioptria? Vagy a szűrő?

Szóval ezért nem jó.

A bejegyzés trackback címe:

https://killtheradical.blog.hu/api/trackback/id/tr9915599

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ufó - tardai arc, modoroschan küldi a szlenget 2009.02.02. 08:24:51

szerinted, a jövő héten nem egy tök más tervezettet fognak villantani...?

magyar-magyar szótár 2009.02.02. 08:39:09

Koncepcióország.
Jópénzért bármilyen koncepcióhoz írnak alátámasztást.
Derékig gázolunk mán a jaó rizsába'. Ha ez mind hántolható is lenne!

blogszemle (törölt) · http://magyar-blogszemle.blog.hu/ 2009.02.02. 21:34:23

Ti ezt még követitek? ÉN az útelágazódásnál abbahagytam. A bummfa nem csapdos így, ahogy itt gyünnek-mennek a programok.

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2009.02.03. 12:44:00

a vagyonadós ötlet már nekem is eszembe jutott, elővásárlási jog :)
süti beállítások módosítása