Ateizmus, anarchia és koszos punkok.

killtheradical

killtheradical

A hülyeség ára

2009. január 20. - bs395

Olvasom, hogy a termékdíj miatt drágulhat a pékáru. A pékárut drágítani nem túl biztonságos dolog, mert a francia forradalom is kalácshiány miatt tört ki, de hogy a termékdíj miatt drágulna, és pont a pékárú? Termékdíj jár az eldobható csomagolóanyagok után, amit a kereskedő fizet, mintegy környezetvédelmi adót. Csomagolóanyagot adni meg kötelező. Ördögi kör. De ha jól olvasol a sorok között, rájössz ám, mi a célja a rendelkezésnek, biza.

Először is: a zsemlés zacsi ára darabra megy, amit beleépítenek az árakba. Vagyis ha veszel egy 12 forintos zsemlét, és beleteszed a zacsiba, akkor 20 forint a zsemle darabja, de ha már két zsemlét veszel, akkor csak 16 forint darabja, háromnál 14,6, négynél 14, és így tovább. Vagyis minél több zsemlét veszel, annál inkább megéri. Ez ilyen keresletösztönző szabály lehet. Vagy, mert a zsemle erősen fogyasztási (nem sokáig áll el) cikk, ha egyszerre többet veszel, és nem akarod, hogy rád száradjon, keresned kell valakit, akik megeszi veled: hívd át a barátod, barátnőd, és ha már úgyis ott van, nosza, csináljatok gyereket! Megéri, olcsóbb tőle a zsemle!

Aztán még: ha alkoholt iszol a műanyag pohárból, akkor a fröccs 8 forinttal drágább, de ha teát, akkor csak 10 fillérrel. A gyümölcsös tea is csak 10 fillérrel drágább a termékdíj miatt, szóval még trendi is lehetsz, miközben spórolsz. Ennek a burkolt célja az alkoholizmus visszaszorítása, és az egészséges életmódra nevelés, hisz a tea tele van antioxidánsokkal, amik jók a rák ellen, meg lassabban öregedsz. Plusz van benne koffein, tehát jobban és tovább tudsz dolgozni, és termelni a GDP-t.

De most komolyan, mit lehet arra mondani, amikor ilyeneket olvas az ember, hogy a termékdíjat majd a pékárúba fogják beépíteni? Biztos nem az lesz, hogy van a boltnak napi X bevétele, amiből levonja a zacskók árát, és másnap mindenért pár forinttal többet kér majd, nem csak a zsemléért, amíg ki nem jön a korábbi haszon. Addig elmegyek ilyen okos tanácsokat adni, vagy szóvivőnek. Mindjárt jövök.

A bejegyzés trackback címe:

https://killtheradical.blog.hu/api/trackback/id/tr60890237

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vidéki 2009.01.20. 09:26:05

Környezetvédők zöld köntösében pompáznak az adóemelők.
Mintha az általános propaganda éppen az adócsökkentést forszírozná. A sötétzöldek ellenkező irányba masíroznak.
A szerzőnek jó ötletei vannak ezen adónem megkerülésére.
Ehhez járulnék hozzá azzal a javaslatommal, hogy egy-egy utca teljes lakossága alakítson zsömlefogyasztási szövetkezetet és a beszerzett rengeteg zsömlét tervszerűen osszák szét.

magyar-magyar szótár 2009.01.20. 14:44:53

Bizony a brainstormingolás a legjobb pálya mostanában.

Schuerue 2009.01.20. 17:03:58

Hamar telefonálok is feleségemnek, hogy innentől visszük a zacsit magunkal, mikor bevásárolni megyünk. Szépen lepecsételtetjük a biztonsági cerberussal, a pénztárnok pedig a termékdíj nélküli árat üti majd be. A tejes dobozokat kimosogatni a boltban meg áttöltögetni kicsit macerás lesz, de hát miért is ne.
Vagy attól még ki kell fizetnem a termékdíjat, ha nem használom a csomagolást amire kivetették? És akkor nem úgy kéne hívni, hogy a harmaid adó lehúzása ugyan arról a jövedelmemről?

agyvihar · http://agyvihar.blog.hu/ 2009.01.20. 17:34:59

Ha nem a pékáruba építenék bele, akkor azok, akik nem vesznek pékárut panaszkodnának, hogy nekik miért kell fizetniük a zsömlészacskóért. :)

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.01.20. 22:11:03

a termékdíj még értelmes dolog is lehetne.
levezetem.

üvegekre meg műanyag palackokra most is van betétdíj. ha visszaváltható, akkor visszakapod, ha nem, akkor effektíve kifizetted, hogy szemétre kerüljön. ráadásul az fizeti az eltakarítását 100%-ban, aki kidobja. viszont ha visszaváltod (már ha visszaváltható), akkor pénzednél vagy.

ennél a termékdíjnál ez az érvelés több sebből vérzik: nem lehet visszaváltani, nem lehet 100%-osan a termék eldobójával megfizettetni (vagy ha igen, lesz abból hepaj, mivel az alapvető élelmiszerek tekintetében szociálisan hiperérzékenyek vagyunk - nem minden alap nélkül) (nameg az in-house, beszerzési ár alatt értékesített nagyáruházas pékáruk esetében miről beszélünk?), és a poharak tekintetében úgy tűnik, a környezetszennyezés mértéke attól függően változik, hogy mit töltenek bele, ami nonszensz.

nem beszélve arról, hogy ezek szerint az újrahasznosított papírzacskókért nem kéne termékdíjat fizetni, vagy a papírpoharakért, de ilyen érvelésnek nyomát se találtam.

a végső trompf: fizetünk mindenféle adót, meg közüzemi díjakat, ilyesmiket. eddig ezekből fizették a műanyag zacskók eltemetését. most kivetnek rá egy külön sarcot, amit mivel a vevő fizet, nehezebb elmismásolni, mint az szja-t vagy a közüzemi díjat (ha egy panelban nem fizeted a közüzemi díjat, mit történik? a te szemetedet kiválogatják, és csak a többiekét viszik el?), viszont nem is csökkentik őket az extra bevétel arányában.

vagyis marad az, hogy hirtelen hamar gyorsan pénz kell a kormánynak.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2009.01.21. 08:12:40

Én ahogy "zöldülök" egyre jobban úgy gondolom, hogy a csomagolásért igenis kőkeményen fizetni kell. A vevőnek (is), a vevő (is) felelős az általa vásárolt szemétért. Irgalmatlan mennyiségű szeméttel jár az ember, ami csak úgy szíre-szóra nem fog eltűnni.
Természetesen ez a termékdíjas ötlet úgy faszság, ahogy van, tipikusan magyar megoldás. Szar válasz egy szar problémára, ami csak ellene fordítja az embereket.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.01.21. 08:15:34

"ami csak ellene fordítja az embereket"
az a baj, hogy ezt odafönt nem látják, hogy a nagyonis jogos zöld igények így a greenpace-olajmultik kétdimenziós érvrendszerébe süllyednek a közvélemény előtt :-(
(mint oly sok más probléma, mint a kommunista titkosszolgálatok, a csigányság helyzete, és így tovább)

Schuerue 2009.01.21. 09:20:11

@Before: Informatikai vonalon példáuul én is zöldülök. Igyekszem mindent OEM kiszerelésben beszerezni, persze leginkább azért mert ahhoz nincsen, vagy csak minimális a csomagolás.
Szerintem alapítsuk meg az OEM zsemle, tartóstej és égetettszesz mozgalmat. Ki jön velem tüntizni a TetraPack gyár előtti parkolóba?

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.01.21. 09:23:15

oem égetett szesz? két liter helyben fogyasztva? :-)

Schuerue 2009.01.21. 15:39:01

Pontosan. Tátott szájjal odakuporodzs a lepárló kivezető csövéhez. Ha szerencséd van, akkor nem a rézelejét kapod a torkodba.
Esetleg a fadézsában átmenetileg tárolt folyadékot egy fameszellyel mericskéve fogyasztod, majd a környezetvédelem jegyében elégeted és a jó zsíros fahamut meg beszántod a rekettyés talajába.

Avatar 2009.01.21. 15:39:26

A "pékárú" az valami olyan dolog lehet, ami annyiba kerül, mint egy pék, ugye?... :)
Bocs, de nagyon bántja a szemem, ráadásul konzekvensen rosszul írod.

Schuerue 2009.01.21. 15:41:47

Termédíjat a hosszú ú-ra!
Azt hiszem beadom a jelentkezésem a PM hülyadókitalálási főosztájára.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.01.22. 00:29:09

:-(
pedig direkt átmentem rajta ilyen helyesírásellenőrző cuccal :-(

Zold Bakony 2009.01.22. 09:15:32

Nem rosszmajusagbol (jaj dehogy!!), de:

Muanyag zacsi nyolcforint, papirzacs tizfiller

(Nem csak a hazai) papiripar tultermelesi valsaggal kuzd.

En nem latok osszefuggest.

Zold Bakony 2009.01.22. 09:17:06

Hehe, a csodas blogmotor lenyelte a kovetkezot:

(jobbra kacsacsor)- vesd ossze -(balra kacsacsor)

Ertelemszeruen beillesztendo.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.01.22. 10:09:45

@Zold Bakony:
én tényleg jó ötletnek tartom, hogy védjük a környezetet (és együnk hódot), de ebből az eljárásból kismillió dolog hiányzik, kezdve a hulladékszelekciótól a papír és a műanyag (pl. szingapúr) újrahasznosításáig.
ez így nekem csak pénzbehajtás megint, és abból is az a fajta, amihez aztán iszonyat hülye dolgokat tesznek még hozzá. majd pont a zsemlére fogják közvetlen kiszámlázni.
süti beállítások módosítása