Ateizmus, anarchia és koszos punkok.

killtheradical

killtheradical

A magas cilinderek éjszakája

2008. október 21. - bs395

Kaptam állami szórólapot - mit lapot, füzetet! Színes, A/4-es, több oldalas, képekkel, grafikonnal. Nagyon profi, na. "Tájékoztató a távfűtés-támogatás változásairól." Nosza, gondoltam rutinos panelpatkányként - most is panelban élek, csak nem úgy hívják - olvassuk el! Nem kellett volna. A kormányzati kommunikáció és a valóság között széles és mély szakadék húzódik, de a füzet egyes, egymás után következő mondatai között is.

Van a hátsó oldalán egy helyre kis piktogram, egy délceg pálcika ember íjjal, zöld színben. Igen, ő maga Robin Hood. Külön kis keretes kiemelést szántak neki, olyan mondatokkal, hogyaszongya:

"Az adó nem jelent túl nagy megterhelést az érintett cégeknek, amelyeknek az adózás előtti eredménye megközelíti az 500 milliárd forintot."

Tudod te az mennyi pénz? Hogy van nekik ennyi? Biztos lopnak, csalnak, hazudnak meg kizsákmányolnak, rabszolgasorba taszítják a kisembert, mint a bankok! Ezek a rohadt szabadpiaci neoliberális kapitalista cégek, csak a hasznot kergetik, az árat meg verik felfele! De most tényleg, honnan van nekik ennyi?

"A háztartási energia lakossági árának megállapítása hatósági árképzés körébe tartozik."

Áhá! Hát innen az az adózás előtti majdnem 500 milliárd forint! Államilag képzett árból extra profitot képezni - van-e ennél erkölcstelenebb, néprontóbb tevékenység? Valószínűleg nincs, amíg vissza nem lapozunk egyet, és el nem olvassuk ezt:

"A támogatás emelésének köszönhetően az októberben 8,8%-os távhődíj-emelés mellett..."

Mennyi? 8,8%? Ahol én lakok, ott e hó elsejével 22% volt az a 8,8, közben meg még Budapesten is 9,2%! (nem beszélve arról, hogy eleddig 4,1+6,1+5,6 százalékokkal már emelték évközben)

Na de hát neoliberális kapitalista távfűtőktől mit vár az ember, együttérzést? Ugyan kérem, hazudoznak ezek össze vissza. De várjunk csak: a Főtáv mintha állami cég lenne... meg kisvárosomban is mintha önkormányzati lenne a távfűtő... Akkor most az van, hogy önkormányzati cégek hatósági árairól hazudik egy szocialista kormány?

Ugyan kérem! Ne legyünk nevetségesek. Még a gondolata is sértő. Hát átvernének azok, akik ilyen fain kis füzetet dobatnak a postaládámba? Ugye, hogy nem.

A bejegyzés trackback címe:

https://killtheradical.blog.hu/api/trackback/id/tr1724059

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2008.10.21. 07:43:56

Na, áljunk meg egy calc.exe-re!
Aszongya a szarod, hogy 500 milliárd nyeresége van ezeknek a cégeknek. Amennyire tudom, általában 8-10 százalék nyereséghányadot biztosít az állam az energiaszektorban, feltételezem, hogy ez nincs másképp a távfűtő cégeknél se. Vegyük a 10 százalékot, az olyan szép kerek. Eszerint 5000 milliárd forint a bevételük (ami a gdp ötöde, és érdekes összehasonlítani a költségvetés 6500 milliárdos bevételi számával). Magyarországon egy 2003-as KSH adat szerint 646000 távfűtéses lakás található, ami azt jelenti, hogy valamivel több, mint 7.5 millió forint jut háztartásonként. Picit marós. Ha valami állat mondjuk összekeverte (összehazudta) a bevételt és a nyereséget, akkor háromnegyed-millió lenne lakásonként.
Ha esetleg nem csak a távfűtők számítanának hős Ferenc, akarom mondani Robin célpontjának, hanem az egész energiaszektor, akkor nehezebb kiszámolni, hiszen nem csak lakossági fogyasztók vannak, de az 5000 milliárd úgy is igen durva számnak tűnik.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2008.10.21. 08:09:12

Az energiaszektor 2007-es árbevétele 4500 milliárd, adózás előtti eredménye 628 milliárd, viszont a befizetett adó mértéke csak 22 milliárd, a többi értékcsökkenésben és hasonló leírásokban morzsolódik le. Namost a számviteli törvény módosítása nélkül max ehhez a 22 milliárdhoz nyúlhatnak, ami ilyen nagyságrendben nézve semmi.

phaidros 2008.10.21. 09:23:30

Olyan kis hitetlen tamáska maga. Nem kell állandóan agyalni. A cinizmusa is észbontó. Kérem, nézzen a piros fénybe. Köszönöm.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.10.21. 12:09:27

before:
ha gondolod beszkennelem és átküldöm :-).
a hírvivőt tessék nem lelőni. a zongoristát szabad, zongorázni úgyse tudok.
van ám még benne okosság: a jelenlegi ütemben haladva a komplett felújítási meg ökoprogram 20 év alatt ér körbe. namost van egy olyan sanda gyanúm, hogy 20 év múlva kezdhetjük előről, de addig is folyamatosan fizetjük az árkompenzációt.
vagyis duplán kidobott pénz.

phaidros:
középiskolában a tanáraim magáztak. az egész évfolyamból egyedül engem. 180 gyerekből volt egy punk, és pont őt. na ja, katolikus gimnázium :-).

phaidros 2008.10.22. 11:23:25

Nyilván én voltam az egyik tanárod. :o) :D

ON: nem teljesen értem, hogy ez esetben miért nem csökkentik a hatósági árakat annyival, hogy a robinhúdadó összege meglegyen, oszt jóvan. Hamár. Ezesetben közvetlenül a fogyasztó kapná a pénzt, és esély sincs közvetve ráverni.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.10.23. 15:27:02

jaja, ennek nagy a valószínűsége :-)
süti beállítások módosítása