Ateizmus, anarchia és koszos punkok.

killtheradical

killtheradical

Költse gyógyszerre

2008. szeptember 24. - bs395

1150 forintot adna nekem a kormány havonta, ha megszavazza a parlament. Remélem nem teszik. Nem azért, mert el szoktam volna utasítani a pénzt. Azért, mert ez egy sértés, amit megfejelnek egy feje tetejére állított érveléssel és programmal.

Kezdjük ott, hogy mennyi is ez a pénz: a távfűtésem tizede se. Összehasonlításképp: most, hogy az épületben internet és tévé szempontjából több szolgáltató is jelen lesz, az internet és tévé előfizetésem díja feleződik - nem tizede, nem ötöde, hanem fele. Nem tudom eleget emlegetni, hogy amikor panelban laktam, akkor a korszerűsítéssel szintén feleződött a távfűtés, pedig beleszámoltam az önrész törlesztését is. Ott ugyanezzel a keresettel, ugyanez a "támogatás" a felújítás előtti költségeknek a harmincadát se érné.

Folytassuk ott, hogy ez az összeg jár annak is, aki az öregségi minimum nyugdíj 3,5-szeresét keresi. Az majdnem nettó 100 ezer havonta. Kész vagyon, igaz? Ebből eddig 35 ezret kellett távfűtésre fizetned szezonban, most meg csupán 33850 forintot. Érezd az állami gondoskodást, hadd melegítsen.

Még a regnáló miniszterelnök is elismeri, hogy az igazi megoldás a lakások, a fűtőművek és a vezetékrendszerek korszerűsítése lenne. Akkor? Ja, hogy az is halad, meg ez is, csak az lassabban, mert annak kell egy-két év, hideg meg most lesz. Korábban azt is mondta, hogy lehet kérdezni, így én kérdeznék: tavaly nem volt tél? És előtte? És azelőtt? És a fűtőművek 2004-ben még korszerűek voltak? Hát a vezetékrendszerek? Ne álljon már úgy ide, mint aki épp rájött a távfűtés problémáinak a nyitjára, mert vagy hülyének, vagy hazugnak vagyok kénytelen hívni, aki nem csak az én szememet szeretné kiszúrni egy rozsdás garassal, de a felújítási programét is.

Ami 6 év óta - és még régebb óta - is van még, az a gyalázatos törvényi szabályozás, az önkormányzatok összefonódása a szolgáltató cégekkel, elszabotálandó a helyi versenyt, és a felújítási program paramétereinek és kitételeinek "kreatív" értelmezése, amikor mondjuk nem minden radiátorra szerelnek fel mérőt, és arra hivatkozva számlázzák ki azt a hőveszteséget, ami a lakáson kívüli szakaszon keletkezik. Erre is van program, mint arra, hogy a szolgáltató nehogy átháríthassa az extra adót a fogyasztóra? És ha alapdíjat emel, vagy megdrágítja az áramot, vagy egyéb szolgáltatását, ami mondjuk egy gyár esetében a fő tevékenysége, a távfűtésen keresztül csak a hőfölöslegét adja le, azt ki fogja megfizetni? Az oroszok?

Meg milyen érv már, hogy az energiaszolgáltatók főleg magán és külföldi kézben vannak, és ők most jól keresnek a hülyeségünkön? Miért, mi mást tennének? Hiszen miniszterelnök úr is megmondta, hogy a távhő ára nem szabadpiaci, nem üthetnek csak úgy a hasukra, hogy akkor most mekkora árat emelnek! Akkor mégis az "extra" profitot hogyan szedték össze? Állami szabályozott áron? Nincs itt némi ellentmondás? Pláne úgy, hogy az igazi haszon az bizony nem annál keletkezik, aki a radiátorba csurgat, hanem annál, aki a tüzet adja, az meg nem itthon van, hanem délről áramlik.

Ám most az állami árszabályozásnak az lesz a lényege, hogy felhívja a cégek figyelmét, hogy a fogyasztóik fontosak nekik, mert ha nem tudják megfizetni a távhő árát, akkor a cégnek nem lesz bevétele. Miből gondolja a miniszterelnök, hogy ezt a szolgáltatók nem tudják? És mire kényszerülnének, ha a szolgáltatásban verseny lenne, szolgáltatót váltani ténylegesen lehetne, ha az alternatív fűtéstechnológiákat nem büntetnék, és csökkenne a kereslet a jelenlegi szerkezetben fix vagy emelkedő bekerülési költségű termékükre? Úgy van! Csökkentenék a gigajoule-ra eső bekerülési költséget, ahogy az árat is!

A támogatás - azon kívül, hogy az átlagos keresetű magyar állampolgár távfűtési költségeinek kemény 3%-a lesz, mert a statisztikai átlag többet keres, mint az öregségi minimum nyugdíj 3,5-szerese - viszont a legrászorultabbak számára azt jelenti, hogy minden rendben van, torpedózza meg nyugodtan a társasház pályázatát, mert nem akarja az önrészt részletre se bevállalni, bár anyagilag jobban jönne ki, meg a vesződést, hogy akkor neki ott munkások fúrnának a lakásban vagy fél napot (ilyen is volt, nem vicc: ennyi ellenvetése volt, amikor nemmel szavazott). Most mit akarjon magán segíteni, ha segít a Zállam.

Ezzel annyi a gondom, hogy a Zállam én vagyok. Meg te. Én nem akarok olyanon segíteni, aki nem akar saját magán. És te?

A bejegyzés trackback címe:

https://killtheradical.blog.hu/api/trackback/id/tr58678123

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása