Ateizmus, anarchia és koszos punkok.

killtheradical

killtheradical

'pia a fejekben

2008. augusztus 19. - bs395

Gondolkodtam erősen, hogy írjak-e az Olimpiáról, ha már nem nézem gyerekkorom óta. De milyet írjak? Éljenzőst? Fikázóst? Kínásat-tibeteset? Doppingosat? Magyarázkodóst, hogy akkor tulképp miért nem nézem?

Aztán eszembe jutott egy dolog, amit nem nagyon szokás emlegetni: a sportoló fejét. Nehéz közhely, hogy minden fejben dől el, egyrészt mert nem minden esetre igaz, másrészt meg nem csak ott, de azért számít.

Az tiszta sor, hogy a teljesítménysportágakban nyugodtan versenyezhetnének az atléták gyógyszercégek pólóiban a nemzeti színek helyett, a háttérben meg a WADA ellenőrök ehetnék a tesztcsíkokat. Erre írták, hogy a dopping csupán esélyegyenlőséget teremt, hogy ahol a természet szűken mért, ott a kémia besegít, így ha azt szeretnénk, hogy tiszta legyen a sport, inkább engedélyezni kéne minden szir-szar szert, mint tiltani.

Ez azért nem egészen így van. Aki szegényebb országból származik, az csak gyengébb szerekhez jut hozzá, aminek a következménye az lenne, hogy egy gyengébb képességű, de jobban szponzorált sportoló lazán verné a mezőnyt - pont, mint most. Sokat nem tisztítana a játékon, nem beszélve arról, hogy a halálesetek is megszaporodnának, és most már nem csak 30 felett következne be hirtelen szívmegállás erejük teljében lévő emberekben, hanem már hamarabb is, hogy az egzotikusabb szervelégtelenségi együtteseket ne is említsük.

És akkor nem beszéltünk arról, hogy így pont az a naivitás lenne oda, amiért sok száz millió ember a képernyőre tapad, és bele-belenéz a sokszázmilliós reklámokba. Azért az mégis más, amikor egy kommentátor nem azt sorolja a startpisztoly eldördülése előtt, hogy ki melyik magaslaton futott napi 40 kilométert hegynek felfele, vérszagot kapott kőszáli kecskéktől üldözve, hanem hogy ki mit tolt, meg milyen dózisban, és ki volt a felkészítő orvosa. Szóval a dopping legalizálása semmit se lendítene a játékokon, ahogy nem eliminálná a természet adta különbségeket is, csak felborítaná.

De vissza a fejekhez. Ahhoz, hogy valaki jól evezzen, jól fusson, dobjon, satöbbi, ahhoz gyakorolni kell. Olyan szinten elsajátítani a mozdulatokat, mint a régi idők kung-fu mesterei a torokkal történő gerelyhajlítást. Az értő ember egy 100 méteres sprinter lassított befutójában művészetet, tökéletességre való törekvést lát, a test, a levegő és az elme olyan uralmát, amit csak kevesen érhetnek el. Az is fejben dől el, hogy ott és akkor mit teljesítesz: egy verseny nem arról szól, hogy amúgy ki tudna a leggyorsabban futni, ha olyan kedve lenne, hanem arról, hogy ott és akkor, azok közül, akik eljutottak addig, ki tud épp a leggyorsabban futni, vagy a legmagasabbra ugrani.

Fejben dől el az a lemondás, amit kora gyermekkorodtól meghozol, az áldozatok, amiket megteszel, és a fájdalmat, fáradságot, kétségbeesést is fejben győzöd le. Erre nincs dopping. Nincs olyan szer, amitől könnyebben tanulsz meg egy légzéstechnikát, amitől könnyebben tudsz lemondani arról, hogy te naponta kétszer - iskola előtt és után - edzeni mész, amikor a többiek még alszanak, vagy épp a lányokat kergetik a diszkóban. Mert a sport az ezzel is jár. Kockáztatás, ami vagy megtérül, vagy nem, mert nem mindenkiből lesz gazdagon dekorált reklám-ikon, vastag sportszergyártó szerződésekkel: lehet, hogy lesérülsz, és már sose fogsz úgy teljesíteni, mint előtte, vagy el kell menned dolgozni, és nem marad egyszerűen időd edzeni, és így tovább.

Ugyanazt a fáradságot, félelmet, dühöt és fájdalmat érzi egy élsportoló is, mint egy átlagember. Amitől nem átlagos, és pont, hogy "él", vagy ha úgy tetszik, elit (mint katonáéknál), az az a plusz motiváció, amit lehet tanulni, de nincs értelme: azt vagy megtalálod belül, vagy nem. Ehhez nem elég az, hogy olyan génekkel születtél, hogy a véred az átlagnál 50%-al több oxigént tud szállítani. Pont ezért nem értem ezt az egész doppingos cirkuszt: most akkor ki szeretne a dobogóra állni? Az emberi akarat diadala a világ felett, vagy a drog győzelme az ellenőrökön és a biológián?

Ja, hogy miért nem nézem: egyik szereplő sportág se köt le. Az olimpián kívül se. Ez van.

Utószóként egy videó, hogyan is működik ez a dolog a fejekben:

(butterflies in my stomach = lámpaláz, idegesség, félelem; mindenki érzi, de a bajnok használja)




Meg még egy, hogy hogyan is néz ki nekem egy sportközvetítés:

A bejegyzés trackback címe:

https://killtheradical.blog.hu/api/trackback/id/tr34621919

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2008.08.19. 11:20:50

Ez szerintem egy ennél sokkal összetettebb dolog. A (verseny)sport, illetve mindenféle megmérettetés alapvetően a enetikáról szól. Pont az a lényege, hogy az adott területen a genetikailag legalkalmasabb diadalmaskodjon, mármint, ha most leszámítjuk az anyagi és egyéb életkörülményeket. A kitartás pont olyan genetikailag meghatározott tulajdonság, mint az fehérjebeépítési képesség, vagy - hogy kicsit közelebb legyen - a sakkhoz szükséges áttekintő és vizualizációs képesség. Minden fejleszthető, edzhető, de a végeredményt épp a genetikai koktél fogja meghatározni. Ezért álságos véleménynek tartom, hogy egyesek ezeknek a genetikai hátrányoknak a kiküszöbölését megengedhetőnek tartják.
Mi lesz a következő lépés? Ha a technológia megengedi, akkor nekilátunk génmanipulálni az embereket? Esetleg elvakult sportbuzi szülők olyan gyerekt terveztetnek, akinek az ingerületátvitele ötven százalékkal, az izomregenerációs képessége meg száz százalékkal meghaladja az átlagemberét? És akkor ő lesz egy ünnepelt bajnok?

A másik oldalról persze szintén nem könnyű meghatározni, mi számít doppingnak, bár gondolom orvosilag azért elég jól körbeírható, deifinálható. Persze, ha nagyon nagyon hülye kekec módon akarnám kitekerni a dolgot, akkor a speciális táplálkozás is már-már doppinnak számít, és akkor még nem kapargattam az általánosan használt táplálékkiegészítőket, stb. Innen ugye szépen lassan lépkedve el lehet jutni a komolyabb szerekig akár...

NiLovagja 2008.08.19. 11:38:27

Ezzel vitatkoznék:
"Aki szegényebb országból származik, az csak gyengébb szerekhez jut hozzá, aminek a következménye az lenne, hogy egy gyengébb képességű, de jobban szponzorált sportoló lazán verné a mezőnyt - pont, mint most."
Lásd Jamaicai sprinterek.

Amit a dopping legalizálásával kapcsolatban még nem láttam leírva, pedig szerintem fontos, az az, hogy a sportolók példaképek. Az nem jó, ha Pistike lemegy edzeni, és rögtön a szereket akarja majd tolni, mert, a nagyok is így csinálják, és a szerek nélkül úgysem lehet az elsők között.

Waclav Kamel 2008.08.19. 13:56:40

Engem megragadott a kung-fu mester példája., meg a sport hozzáértőinek szempontjai. Gyerek fejjel sosem értettem,hogy egy ilyen iszonyúan képzett karatemester, aki hihetetlen technikával bír, miért nem verekszik soha?Fel kellett nőnöm,hogy megértsem.Szóba került a sport mint műélvezet,mint művészet, amikor a hozzáértő észrevenni véli az ihletett pillanatokat a futó mozgásában.Szerintem a cikk írója pont azért nem nézi a sportközvetítéseket-amiért egyéként én sem- mert ebből, ami itt zajlik, pont a művészet hiányzik.Ez így csak vetélkedés, ami szerintem alacsonyabb rendű megélése a mozgásművészetnek.Gyakorlati példával élve,ez csak alkalmazott művészet.Kell hozzá ugyanaz a képzettség,munka,mint a másikhoz, de a célja már egészen más.A motiváció egészen más, a versenyző ( már a szó is milyen abszurd) etikailag egészen más platformon áll.A K1 is a harcművészeteken alapszik ( az egyszerűbbek el is hiszik,hogy az), valójában annak csak egy alacsony szintű célokért történő alkalmazása..A kung-fu mester, ha az egyetlen tanítványának mutatja be a dárdahajlítást,azt azért teszi, mert ezen keresztül valamit tanítani akar. De nem fog kiállni a porondra, hogy eldicsekedjen a nézőknek, mit tud, mert akkor csak jól képzett bohóc lenne.Pont a belső motiváció különbözteti meg az igazi elhivatottat a pusztán győzni akaró elit sportolótól.Vagyis-szerintem-aki dobogóra vágyik az elég alacsony szinten éli meg a sport lényegét. ( Jellemző például, hogy ha nem bír nyerni, akkor boldogtalan.)

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.08.19. 15:56:41

before:
olyan van, hogy valaki genetikailag jobban tűri az izomlázat, a fájdalmat, ilyenek, sőt, még olyan is, hogy ugyanannyi edzés után nagyobbat tud rúgni, és még az is belefér, hogy jobban tud koncentrálni, és könnyebben fegyelmezheti magát.
de olyan szerintem nehezen képzelhető el, hogy genetikailag hajlamosabb rá, hogy motivált legyen, hogy két választási lehetőség közül a bizonytalanabbat, az előnytelenebbet válassza az alternatívák realitása ellenében.
számomra a sport erről kéne, hogy szóljon, az akaratok küzdelméről. amikor vegyileg könnyebbé tesszük, akkor nem marad értelme a versengésnek, mert a teljesítményt, amit pont az áldozat tesz különlegessé, devalváljuk.

nilovagja:
van jamaicában is lágy kenyér :-). a példakép lerombolásával pedig egyet értek. olyan ez, hogy ha a marlboro man cigizik a filmben, és megkap minden nőt, akkor a gyerek azt fogja leszűrni, hogy cigizni laza, mert buknak rá a csajok (pedig a nem dohányos csajokat pont, hogy erősen taszítja).

fél collins:
a karatemester azért nem verekszik, mert megértette, hogy amire képes, azt nem lehet visszafordítani.
azzal viszont nem értek egyet (a mellett, hogy nem írok cikkeket, mert az az újságírók dolga), hogy a pályán csak közönséges, iparos művészettel lehetne találkozni.
a k1-hez képest thaiföldön megye kettőben is szebb küzdelmeket lehet látni, mint az előbbin egy-egy nagy tornán, pedig mind a kettőben van pénz.
a különbség ott van, hogy thaiföldön megye kettőben a pénz lehetőséget ad a folytatásra, nem pedig célja a küzdelemnek. az ókori olimpiákon se saját zsebre dolgoztak, hanem a falujuk/városuk adómentességéért.

Ras · http://futo.blog.hu 2008.08.19. 17:23:28

Érdekelne hogy a sportot /sportolást mennyire nézitek kívülről. (amatőr/élsport relációban is)
Valamint az nagy félreértés hogy aki doppingol annak könyebb, a dopping az csak az utolsó (század)másodpereket/(milli)métereket jelenti. A médiában még mindig az a kép hogy aki doppingol az semmi mást nem csinál mint orvoshoz jár meg pirulákat szed. Hát ugyanolyan keményen kell edzeni ahhoz hogy legyen értelme a cuccnak.
De még ez sem garancia, ott van a fej is, ebben nagyon igazavan bs395-nek.

Nagyjából ugyanaz az X ember lenne a világelit ha mindenki tiszta lenne (na jó bővülne mert van aki azért hagyja abba az élsportot mert nem akar dobppingolni, sok sportágban anélkül pedig szinte esélytelen már a magyar élmezönybe is kerülni, nemhogy a nemzetközibe), egyedül a sorrend változna, vagy nem.

Csak az embereknek kényelmesebb az idealizált doppingmentes sportvilág eszménye. Ez semmi más csak eszmény, idealista dolog, nem sok köze van a valósághoz. A sport = pénz relációt a legtöbben elfelejtik.

A jelenlegi állapotokban az visszás leginkább, hogy van aki lebukik, van aki nem.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.08.19. 18:19:24

sportoltam én oskat kicsi gyerekkorom óta, de versenyezni nem mentem, mert nem azért csináltam. aztán amikor - saját hülyeségem okán - már NAGYON fájt, akkor abba kellett, hogy hagyjam, mert nem bírtam.
cuccot sose szedtem, még fehérjét se.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2008.08.19. 18:53:05

Teljesen egyetértek a poszttal; minden verseny fejben dől el.

A doppingolás ellen azért kell küzdeni, mert a legalizálás a poklot szabadítaná ránk. Nyilván mindig lemaradásban lesz az ellenőrzés, de ellenőrzés nélkül mindenféle gátlás megszűnne.

Ras · http://futo.blog.hu 2008.08.19. 21:53:41

bs395 nagyon körmönfont ám ez a dopping kérdés. Pl Armstrong legálisan szedhetett olyan doppinglistás szereket, amit a többiek nem, a korábbi rákja miatt. Magyarországon a top futók igen jelentős része hivatalosan asztmás (sztatisztikailag jóval nagyob hányada mint a teljes népességnek). Ugyanis az asztmagyógyszerek doppinglistásak, de lehet őket szedni ha orvos igazolja hogy asztmás vagy.

Szóval a doppingolás az egy nagyon relatív dolog. A doppinglista folyamatosan változik, nemcsak bővül, vannak szerek amiket kivesznek.

Az élsport pedig még tisztán sem egészséges.

Az ami jelenleg a világban dopping ellenes harc címén folyik ugyanúgy parasztvakítás mint sokminden más. Csak igen kevesen látnak a kulisszák mögé és a legtöbbnek nem is érdeke hogy ez másképp legyen. Aki meg nem rendelkezik a rendszerről információval az pedig nyilván könnyen bekajálja amit a média tálal.

Nekem Kolonics eseténél is az volt az első gondolatom hogy "nehogy azt hozzák ki belőle hogy doppingolt". Pedig legalább 70% esélyt adok rá hogy valami szernek köze van a dologhoz, de ettől még iszonyat erőfeszítés, munka valamint alázat van egy egy ilyen teljesítmény mögött.

A profi sportolók olyanok mint a gladiátorok, ez főleg a felkapott sportágakban igaz. Sok kiváltságuk van, iszonyat pénzeket lehet leakasztani, de ezért bizony fizetni is kell nem keveset. Manapság a sport kőkemény üzlet. Szerencsére oda nem fogunk eljutni ahová a média, hogy valóságsócelebek adják a napi sztárok derékhadát. Mert itt kevés az üdvösséghez a jó cucc, amögé is iszonyat munkát kell majd odatenni mindigis, hogy valaki a csúcsra jusson.

Jahh és nagyon fájni 99% hogy saját hülyeség okán fog. Ismerek élfutó csajt, Universiadén is volt, de állandóan sérült mert egyszerűen szétedzi magát, így tönkreteszi a testét mire 30 lesz, de most ugye azért ha épp tud futni akkor jönnek az eredmények. Ettől függetlenül bele se gondol, meg az edzője se hogy nem normális hogy 5 év alatt 3 komoly sérülése volt. Ezt nem lehet arra fogni hogy sérülékeny.
A magyar edzői kar például úgy an blokk, kivéve néhány egyént és néhány sportágat, fényévekkel van elmaradva korszerő edzéselméletből, fiziológiából és táplálkozástudományból, most csak a tiszta dolgokról beszélve.
A TF-en ültem egyszer egy svájci muki előadásán aki triatlonos/bringás edző. Olyanokat kérdeztek tőle 'tekintélyes' edzők, hogy én egy évnyi autodidakta olvasgatás és netböngészés után meglepődtem mennyire nem naprakészek ezek a "szakemberek".

Kissé elkanyarodtam bocs, de az (hazai) összképhez hozzátartozik azt hiszem.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2008.08.19. 21:54:29

bs395: első tévedés az, hogy aki doppingol az semmit se tesz a doppingoláson kívül. Ugyanolyan durván hajt, ugyanúgy fáj neki, sőt, tovább fáj neki, mert a dopping miatt tovább bírja csinálni. Szóval itt nincs olyan összehasonlítási lehetőség, hogy aki doppingol, az nem akar, nem küzd. A doppin "csak" századmásodperceket ad a sportban, esetleg 1-2 másodpercet. Phelps azért minden valószínűség szerint zseniális úszó lenne koksz nélkül is. Biztos nem állna 9. helyen az orszárgok éremranglistáján, és max 2-3 számban indulna, de a kvalitása akkor is kiemelkedő lenne.

A másik tévedés, ami egyébként közkeletű, hogy az amúgy mindent vivőnek tartott genetikát általában mindenki csak a fizikai megjelenésre és működésre korlátozza az ember. Pedig minden mást is a genetika határoz meg. Ha jó a térlátásod, genetikai okai vannak, ha jó a memóriád, genetikai okai vannak. Miért pont az önuralom, vagy a kitartás lenne kizárólag szerzett képesség?

Waclav Kamel 2008.08.19. 22:31:01

Szerintem pont ez a versengés ( az akaratok küzdelme) az, ami eltéríti a sportolót a lényegtől.Nem hiszem, hogy lehet a két dolgot ( a sportot=a mozgás élményét, valamint a eredményesség állandó fokozását ) harmóniában, együtt végezni. Azt nem vitatom, hogy mindegyik sportág alkalmas a belső önmeghaladás élményére, sőt eközben különleges eredmények is születhetnek, de ez a kettő nem felcserélhető.A profi sport eredménycentrikussága vezetett oda, hogy már nem elég az, amit csak önerőből ér el a sportoló, hanem külső eszközökkel ( doppingszerek) is be kell avatkozni, sőt, hogy még a saját egészségét is képes kockáztatni a győzelemért. ( Az élsport üzleti hátterét nem is említem.) Érdekelne, hogy ezek után miről is dönt fejben a sportoló? A koncenrációban rejlő lehetőségek felismerése egy magasabb szellemi szinet feltételez, de ezt versengésben hasznosítani-szerintem-pont az ellenkezőjét mutatja.Ezért volt az alkalmazott-művészet hasonlat. Külsőségeiben ugyanolyannak tűnhet, de a szándéka miatt már más minőséget jelent. Egyébként én is akkor hagytam abba a sportot, amikor már nagyon eredményorientálttá vált ( azt nem állítom, hogy lehettem volna eredményes), és nem bánom, mozogni anélkül is tudok.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.08.20. 11:26:54

első napirendi pont: azt írtam, hogy nincs arra szer, hogy helyesen megtanuld úgy forgatni azt az evezőt, hogy az jó legyen. ahhoz oda kell menni, és 5-10 évet hajnalban meg délután edzeni minden nap. csak mert ez a része elsikkadt :-).

ras:
az athéni olimpia után álltak kamera elé a hazai krém, egymás kezébe adva a mikrofont, és olyanokat mondtak pl, hogy a dopping az nem feltétlen epo, hanem olyanok is, mint orrdugulás elleni spré, mert a wada nem komplex szereket keres, hanem egy-egy hatóanyagot, vagy származékát. és egyes orrsprékben van olyan szteroid, ami rajta van a wada listáján.
nem akarok hullagyalázni, de kolonincs - ahogy pl a focisták előtte - is szerintem valami olyan hosszútávú hatás miatt halt meg, amit a laborok egyszerűen nem teszteltek. van abban ráció, hogy egy gyógyszert olyan körülményesen legalizálnak, pont az ilyen hosszútávú hatások miatt. egy 30 fölötti, ereje teljében lévő férfi szive csak úgy megáll? ne már! aztán jönnek olyan magyarázatok, hogy dehát biztos volt valami rejtett szívelégtelensége. aha. és ezért edzés közben áll meg, nem mondjuk az olimpiai befutó alatt.
a fájdalomra én is azt mondtam, hogy a saját hülyeségem volt. az edzőim nem nagyon berzenkedtek, hogy 78 kilósan 250-et tolok ki lábbal, én meg hülye fejemmel azt hittem, ez így belefér. nem fért bele. ők csak azt látták, hogy a súly- és korcsoportomhoz képest majdnem másfélszer annyival guggolok, mint a bajnok, és hogy hol bujkáltam eddig, meg majd megyek versenyre. nem mentem. mutogathatnék másra, de senki sem kényszerített rá, hogy csináljam, úgyhogy marad az, hogy az én hibám.

before:
a genetika fizikai aspektusai - izomzat, vagy az idegsejtek kombinatív hajlandósága (vö. ennek, vagy annak a megtanulása) - elég egyértelműek, ahogy a kockázatvállalásban is vastagon benne vannak. amire én még mindig célzok, az az, hogy arra nincs gén, hogy napi két edzés miatt lemondasz olyan dolgokról, amik genetikai szempontból pont, hogy kívánatosak lennének.

fél collins:
versengés nélkül bármi, amit teszel, nihil. lehet, hogy a létezés célja ennek az elérése, de addig itt van körülöttünk az a világ, ami a nihil ellentéte, és kezdeni kéne vele valamit.

Ras · http://futo.blog.hu 2008.08.21. 08:15:01

bs395: Kolonics ügyben egyetértünk. A te ügyedet meg ne kend totál magadra. Igenis az edzőnek kellett volna észnél lenni ha már te mint versenyző nem tudtál.
Sajnos kevés olyan edző van aki tud észnél lenni.

Azért a rejtett szívproblémák nem feltétlen dopping fedősztorik. Tök véletlen pont van ismeretségi körben akinél 24 évesen találtak ritmuszavart (vagyis pontosabban billentyűproblémát), elég jó helyen nyomta a srác a középtávot, két évet kihagyott, azóta 2:20as maraton környékén van (finoman szólva alázza a jelenlegi magyar elitet, a következő Olipmiára talán megcsípheti a szintet), de ő tudja hogy megvan rá az (inkább csak elméleti) esély hogy egyik nap összeesik. Igaz nem is bízza magát edzőkre csak saját magára :).

Verseny mint olyan: az élet maga versengés pillanatról pillanatra, már a születés előtt kezdődik. Aki megáll ellehetetlenül (régen meg gyakorlatilag meghalt, lásd állatvilág). Amiben élünk egy dinamikus rendszer, ezt meg lehet próbálni figyelmen kívül hagyni, de még nem sokaknak sikerült.
süti beállítások módosítása