Ateizmus, anarchia és koszos punkok.

killtheradical

killtheradical

Szomorú vasárnap

2008. augusztus 10. - bs395

Örülünk mi a Mercédesznek, de komolyan.

És Kecskemétnek is, ha már itt tartunk.

Idejön a multi, felvesz egy csomó embert, mi adunk neki egy csomó kedvezményt, és ha a végén pozitív a szaldó, akkor őszinte csak igazán a mosolyunk. Azon, hogy köthettünk-e volna jobb üzletet, lehet - és kell is- mérgelődni, viszont azok az összehasonlítások, hogy ha ugyanekkora kedvezmény pakkot kaptak volna a magyar kkv-k, akkor mekkora jólét lenne, nagyon sántítanak.

Viszont felevezett pár napja a hírek farvizein, hogy több magyar alternatív hajtású gépjármű is pár éven belül sorozatgyártásba kerülhet. A legközelebb a Brixxon került hozzá, akik a tervezett 18 ezer példányos első szériát már úgy eladták, hogy még be sem indult a szerelőszalag. Magyar sikertörténet, örülnénk neki, csakhogy mindez Ausztriában fog megtörténni, méghozzá "a jobb üzleti környezetre hivatkozva".

Itt már lenne alapja az összehasonlításnak. Ez is autó, az is autó, ez is gyár, az is gyár, ez is külföldi befektetőket vonz, az is, ez 18 ezret gyártana évente, az 100 ezret, ez 5 millió euróba kerül, az 200 millióba. Kisebb, na. Viszont tudod, mit lehetne vele? Villogni! Támogatni! Nagyra növeszteni, hogy még büszkébbek legyünk! Á, macerás, inkább mennyen az ilyen külföldre.

A '30-as - '40-es, majd az '50-es - '60-as évek kivándorlási hulláma után itt csúcsosodik a 2000-es éveké: beléptünk az Unióba, mindenki ment Angliába, mert ott többet lehet keresni; aztán adózási szempontokból a cégek Szlovákiába mentek, meg az autók is, papíron, mert ott olcsóbb; nade Ausztria nem olcsóbb, meg egy darab autót ott is ugyanannyiért adnak el, mint itt!

És ha majd feltűnik az egyik Brixxon modell szlovák rendszámmal, magyar tulajjal, akkor majd elmorzsolunk egy könnycseppet csendben a magyar nép nagyságáért, és felrakjuk az öreg lemezjátszóra bakeliten a Szomorú Vasárnapot.

A bejegyzés trackback címe:

https://killtheradical.blog.hu/api/trackback/id/tr1607833

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dr.Stein (törölt) · http://republicator.blog.hu/ 2008.08.10. 19:21:19

Olyan helyzetben van az ország munkaerőpiaca, hogy a legelvtelenebb alku sem túl nagy ár egy ekkora volumenű gyár idetelepüléséért. Különben sem fizetünk nekik, hanem elmarad a nyereség.

A kisautó-ügy tényleg kellemetlen, de hát nem telt a támogatásra, mert kellett a kormányportál és a romaweb támogatására, tudod, az már 400 milla.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2008.08.11. 16:58:29

Nem kötözködésiből, de azért ebből a számból szerintem ő hozta ki a lehető legtöbbet!
www.youtube.com/watch?v=LZZlvHPO2T4

NiLovagja 2008.08.11. 18:34:36

"2000-ben beszélgettem németekkel, és megkérdeztem, hogy mi lesz akkor, ha az outsourcing körbeér a világon, és mondjuk indiai cégek fognak munkanélküli amerikaiakt vagy németeket foglalkoztatni éhbérért. meresztették egy picit a szemüket, de nem válaszoltak."

Körbeért. Kicsi kör, nem így képzeltük, de a miénk.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.08.11. 19:24:11

olvasom a híreket, és megpróbálom elképzelni a világot, mint egyfajta globális pszeudo-államot, ahol kína termel, india szolgáltat, európa és amerika meg fogyaszt.
a kérdés, ami ilyenkor mindig felmerül bennem, hogy de miből fogyaszt?

azt egyelőre nehéz elképzelnem, hogy ez a példa is a outsourcing körbeéréséről szólna.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2008.08.11. 20:56:51

Egyelőre a know-how lehetővé teszi a fogyasztást, másodsorban a nyersanyagok valamilyen formában történő uralása, de ezek nem olyan soká ki fognak futni és akkor szopóágon leszünk seperc alatt.

NiLovagja 2008.08.12. 00:33:57

Szerintem miután már Afrika is felzárkózott a világ többi részéhez, akkor szerintem a mai Dél-Amerikaihoz hasonló állapotok állnak be az egész világon. Az egyik út az lejet, hogy amit eddig az ázsiai ( később afrikai) munkaerő olcsón megcsinált, azt innentől az Amerikában/Európában kell valakinek olcsón megcsinálni. Nyilván, hogy ez létrejöhessen a szociális rendszereket meg kell majd nyirbálni, mert ha valaki elél munkanélküli segélyből nem fog mondjuk cipőt varrni.

A másik lehetőség a nagyfokú gépesítés, hogy a gépek csinálják meg olcsón amit eddig az ember. Ezzel kialakul majd a tulajdonosok egy köre akik a baromi gazdagok lesznek és lesz egy csomó "lecsúszott" munkanélküli, akik a gazdagok adójából jól ellesznek, de attól még a jövedelemkülönbségek nagyok.

Szerintem.
süti beállítások módosítása