Ateizmus, anarchia és koszos punkok.

killtheradical

killtheradical

Közös ülés, kettő

2008. április 25. - bs395

Előzőleg arról volt szó, hogy Amerikában, egész pontosan Dél-Karolinában egynemű osztályokat vezetnek be az állami iskolákban, egynemű osztályosítva egész iskolai körzeteket.

Problémák:

A választás szabadsága. Ha egy egész iskola egynemű osztályokat tart csak fent, semmi gond, megyünk másik iskolába, ha ez a szülő szerint fontos. Ha egy egész körzet, akkor már bonyolultabb. A szomszéd megyébe járatni a gyereket idő és pénzigényes dolog. Van itten kérem szabadság, csak tessék érte plusz fizetni. Ja, hogy azt a rendszert, amiben ezt a szabadságot most bezártuk, azt pont hogy ön fizeti, merthogy állami iskolákról és körzetekről beszélünk. Hát, kedves asszonyom, pech. Ez van.

A mintavételezés. Megszületünk, tudás nélkül, morál nélkül, minden nélkül. Honnan tanuljuk meg mindazt, amivé válunk? Kagylózunk. Nézzük aput, anyut (vagy: aput-aput, anyut-anyut, vagy csak aput, csak anyut), nézzük a tanerőt, a többi gyereket, a többi embert. Figyelünk, kombinálunk, szűrünk és összerakunk. Kipróbáljuk, amit összeraktunk, pofára esünk, feltápászkodunk, megyünk tovább.
Persze, ha szeparált egy osztály, vagy akár az egész iskola is, ott van a szünet, ott van a délután, hogy a másik nem tagjaival érintkezzünk. Viszont nem kapunk mintát arról, hogyan kell a másik nem tagjaival professzionálisan érintkezni, nincs alkalmunk ezt letesztelni akkor, amikor még nincs különösebb vesztenivalónk. Kikerültünk az iskolából úgy, hogy nem tudunk rendesen felelni a táblánál, ha az első padban ülő lánynak rettentő a dekoltázsa - ez itt még nem nagy gond, kapunk egy egyest, otthon majd leszúrnak érte. De ha ugyanez a jelenség egy állásinterjún jön velünk először szembe, akkor rájövünk, hogy nem tudunk erekcióval együtt gondolkozni, és bukjuk az állást.

Ezért kéne a koedukáció. Az életre való felkészítésbe az is beletartozik, hogy hogyan érintkezzünk a másik nemmel akár intimen, akár nem intimen. A lányok nem szeretik, ha meghúzzák a hajukat, és ha mellüket bámuljuk, az csak akkor jön be nekik, ha jóképűnek tartanak, és épp nincs más dolguk. Ha az általunk helyesnek vélt mintáknak a kipróbálását akkor kezdjük, amikor már mi tartozunk teljes felelősséggel a tetteinkért, akkor sokkal komolyabb következményekkel kerülünk szembe, mint egy rossz jegy.

A kényes része persze a ló. Fogjunk magunkat, nagy lendület, és átesünk, majd közöljük, hogy kuss, így szoktunk leszállni, jóvan? És többet nem próbáljuk meg, sőt, lónak a közelébe se megyünk, mert az rossz.
Az interneten pornó van, meg nácik, meg zsidók, tehát az internet az rossz, úgy ahogy van, az egész az.
A szex az betegségeket terjeszt, nem kívánt terhességet okoz, érzelmi viharokat, tehát a szex az rossz, úgy, ahogy van.

Tizenévesen a fentiekhez szorzó is járul, tizenévesen tehát az internetes szexnél rosszabbat elképzelni sem lehet.

Pedig lehet. A tizenévesek csak akkor nem akarnának szexelni, ha nem lennének tizenévesek a világon. Inkább felvilágosítani kéne a mikéntekről és a veszélyekről, mint tiltani. Megadni már korán is a felelős választás szabadságát. Kezdetnek valahogy így. Itt most lehet trompfolni, hogy dehát mit tudja egy tizenéves! Miért, egy huszon-harmincon éves mit tudja? Az idő előrehaladtával nem kevésbé komplikált lesz, csak kevésbé őszinte.

Most kérem felszólalni azokat, akik ki vannak akadva, hogy otthon hiába magyarázták el a lányuknak, hogy házasság előtt soha, mert az utána bekerült egy olyan iskolába, ahol óvszerautómata van a lányvécében, és ezért nekik minden egyes nap végén újra és újra el kell magyarázniuk az ő 16 éves kislányuknak, hogy házasság előtt ne is gondoljon rá.

Lehet, rosszul állnak hozzá, és inkább arról kéne a lányuknak magyarázni, hogyan ne tegyék anyát nagymamává, ha egy mód van rá, meg arról, hogy a nemibeteg-gondozó nem egy vidám hely.

(ez annyira már nem lett píszí)

A bejegyzés trackback címe:

https://killtheradical.blog.hu/api/trackback/id/tr1441622

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

5HT, alias a drága szerotonin (törölt) 2008.04.25. 16:54:44

figyelj, én pszichológiai területen dolgoztam (-ok), és megfigyeltünk rengeteg olyan pozitívumot, ami akkor jelentkezett, ha csak fiú vagy csak lány osztályt vizsgáltunk (elsősorban idegi és tanulásbeli képességek). Tehát magam részéről támogatom az egynemű osztályokat. Ált. iskolában viszont tanácsosabb a koedukáció.

yanchi 2008.04.25. 17:07:57

A magam részéről koedukált általánosba jártam, és egynemű középsuliba (ritka a távközlés iránt érdeklődő lány, azt a kettőt pont egy másik osztályba rakták).
Ezzel együtt semmi bajom sem lett, hogy nem ült az első padban két nagy mell, sőt, még internet sem volt akkoriban (legfeljebb a Tollasbál c. újság, évente egyszer). Semmi hiányom nem támadt, sőt, a suli után gond nélkül tudtunk itt-ott lányokkal beszélgetni, beleszeretni, stb. Úgyhogy szerintem no para...

iskolás 2008.04.25. 17:18:53

Az alapcikket én is olvastam, de szerintem ott szó nem volt arról, hogy egész iskolai körzeteket egynemüsitenének (phu de csúnya magyar szó). Nem is oly régen, nem Amerikában, de itt Magyarországon sem voltak koedukált osztályok, sőt ugyanannak az iskolának két teljesen elkülönitett része volt, az egyik a lányok, a másik a fiúk részére, mégis mentálisan egészségesebb nemzedékek nöttek fel. Ha ma valaki elsétál a XIII. Hegedüs Gyula u.,Tutaj u., Vág u., Pannónia u., által határolt iskolaépülethez, láthatja a bejáratok felett a feliratokat, "lányok", "fiúk". Úgy, hogy szerintem vihar a biliben....

chiemsee 2008.04.25. 17:23:33

"figyelj, én pszichológiai területen dolgoztam (-ok), és megfigyeltünk rengeteg olyan pozitívumot, ami akkor jelentkezett, ha csak fiú vagy csak lány osztályt vizsgáltunk (elsősorban idegi és tanulásbeli képességek). Tehát magam részéről támogatom az egynemű osztályokat."

Akkor szerintem add vissza a diplomád... az ilyen szituációkra a válasz: tárgykörtől függ. A férfiak jobban teljesítenek humán tárgyakban ha csak férfiak vannak a tanulócsoportban, a nők ugyanígy vannak a reál tárgyakkal (matematikával)... itt "az égés lehetőségének elkerülése" hat rájuk pozitívan.

Azt viszont több 100 vizsgálat kimutatja, hogy a vegyes csoportok a leginkább aktívak kombinált jellegű (reál-humán) feladatok esetén, mivel a másik nem jelenléte ösztönzőleg hat a teljesítményre...

A koedukált intézmény ezen felül társadalmilag is reálisabb beilleszkedési terepet nyújt...

Röviden ennyi.

Brindizi 2008.04.25. 17:34:05

Cikkírónak !
Nem a csúnya és piszkos szex miatt merült fel az egynemű osztályok ötlete, hanem az eltérő tanulási képességek miatt, mint azt már itt is többen megírták!

De nemektől függetlenül is okosabb lenne azonos képességű gyerekeket egy osztályba tenni.

Tehát az 1. év vegyes, 2. évtől képesség szerinti osztályok.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2008.04.25. 17:34:47

Nekem semmi bajom azzal, ha a lányom tiniként dugni akar. Elsősorban azt tartom fontosnak, hogy ezt ésszel és örömmel tegye, felelősségteljesen. (Az, hogy a kisköcsögöt, aki meghágja utálni fogom és legszívesebben már most megásnám neki a gödröt a hátsó kertben, az az én egyéni szoc problémám, majd megküzdök vele.)
Viszont azt abszolút egészségtelennek tartom, hogy a legrészletesebb anatómiai pontosságig terjedő - beteges - pornográf anyagok ma minden nehézség nélkül, teljesen szabadon elérhetők. Félreértés ne essék, én is szeretem és fogyasztom a pornót, a betegesség alatt elsősorban a valódi szex és a professzionális baszás közötti durva különbséget értem, még a legnormálisabb esetben is, de ma már lassan normálisnak számít a nők megalázó kezelése, erőszakos torokbaszásokkal, miegymás. Namost ugye azt mondja az okos liberális, hogy a gyereket kell jól nevelni. De erre mégis hogyan lehet felkészíteni a gyereket? Mégse ülhetek le vele 12 évesen, hogy gyere, nézünk egy kis pornót, aztán apa/anya elmagyarázza... Ráadásul a gyerekek se jellemzően a szüleikhez fordulnak először ebben a témában. Mi se tettük. Nem mondom, hog tudok erre megoldást, csak azt, hogy az, ami most van és ahova haladunk, nem jó.
A szex nagyon jó. Tizenévesen különösen jó, hiszen az ember hormonálisan brutális tobzódásban van éppen, soha érzelmeket olyan intenzitással nem élhetünk át még egyszer, mint akkor. Hülyeségnek tartom azt is, hogy a tinédzserek nem érettek a szexre. Lófaszt nem, csak éppen mást jelent nekik, mint nekünk felnőtt fejjel és nyilván nekik is más lesz felnőttként. De Ady-ra se érett az ember mondjuk 17-18 éves kora előtt, mégis tanítják, pont azért, hogy _megtanuljuk_ értékelni. A szex is ilyen, meg kell tanulni értékelni, de ennek (a megfelelő) módja nem a másolás (különösen nem a rossz példák másolása), hanem a felfedezés. Ezt megöli a ma elérhető pornóáradat.
Ráadásul nem is elég csak az én gyerekemet "megóvni", jól nevelni, hiszen nem egyedül fog dugni (jó esetben pettingelni egy jó ideig), hanem másokkal, akik meg (fiúk lévén) valószínűleg bőven merítettek tudásanyagot a legótvarabb pornófilmekből, meg a különböző - szánalmasnál szánalmasabb - letölthető "csajozási-", "csókolózási-" és "szextanácsokból".

Persze erre nem tartom jónak a tiltást, az egynemű osztályokat meg a sok hülye agresszív módszert, mert azok inkább az ellenkező hatást érik el. Ötletem egyelőre nincs, de - bár még abszolút nem aktuális - gyakran agyalok rajta...

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.04.25. 17:36:52

iskola: én nem az mti-től átvett index cikkre gondolok, bár tudni én is onnan tudok róla.
meghallgattam a hivatkozott npr műsort (az előző posztba be van linkelve), és ott egész körzetekről van szó.
itt és az előző posztban leírtam a magánvéleményemet, ezzel lehet nem egyet érteni, sőt, el is várom, itélkezni nem itélkezem.
a kritika onnan indul, hogy nem adnak választási lehetőséget a szülőnek, pedig a szülő azon jogát, hogy gyerekét saját képére fomrálja, nehéz elvitatni, hiszen az által jutott el oda, hogy gyereke van, hogy az életben adodó helyzetekre túlnyomórészt helyes reakcióval felelt.

marlene: a kaliforniaiak meg azzal támadták a karolinaiak eredményeit, hogy a hosszú távú tanulmányok pont az ellenkezőjét mutatják.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.04.25. 17:39:07

brindizi: akkor csak az én agyam jár erre a rugóra, hogy amikor déli babtista államban egynemű osztályokat szeretnének, akkor nekem ez jut az eszembe :-).
egyébként nem írok cikkeket.

bolomba (törölt) 2008.04.25. 17:41:22

„Hogy lányok és fiúk táborozhatnak-e együtt? Itt nálunk még elvi kérdésként sem vetôdött fel eddig.” (Méhes Lajos, KISZ-KB)

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2008.04.25. 20:08:28

Abszolút a koedukáció mellett vagyok, egyetértek a blogolóval.

Ha a társadalom "koedukált", akkor miért pont az iskola lenne mesterségesen szeparált? A szeparált sikolák egy a mainál sokkal kevésbé "kétnemű" társadalomra lettek kitalálva. Ma már nevetséges és haszontalan volna visszatérni ehhez.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2008.04.25. 20:11:36

Még egy kiegészítés a szex kérdéséhez: mindenki itt abból indul ki, hogy fiú csak lánnyal, lány csak fiúval. Ennek a képletnek a valóság mindenképpen ellentmond.

acsa 2008.04.26. 12:10:03

Nemrég belga-flamand családnál jártam, és ott teljesen normális, hogy 6-9 éves korban történik a "felvilágosítás". Van rendes profi tankönyv is, ahol 50% biológai és 50% szociológia van. Nem tudtam belekötni, pont ilyet adnék az én gyerekeimnek is. És pont azért is jó a könyv, mert feszengés nélkül lehet az alapján beszélni a gyerekkel a témáról.

A gyerek _mindenképpen_ tudomást szerez ezekről a dolgokról ebben a korában, akármilyen iskolába jár, csak éppen torzítva.

És a gyerek NEM HÜLYE, megérti. És ha a normális szemszög vésődik be a fejébe a kedves lányodnak, kedves Before, akkor nem egy "kisköcsög" fogja meghágni 14-16 éves korában a lányodat.

Belgiumban pont azért került előtérbe ennyire a szexuális felvilágosítás, mert a nyílt társadalmi vita a pedofília terén ráébresztette az embereket, hogy azt a "pedofil köcsögöt" nem nevelték meg rendesen gyerekkorában.
süti beállítások módosítása