Ateizmus, anarchia és koszos punkok.

killtheradical

killtheradical

Fáj az internetem

2008. április 23. - bs395

Olvasom, olvasom, nem értem.
Az agyam eldobom.
Internetadó.

Aztán oda van írva mellé, hogy az infokommunikáció az a GDP 10%-a, és nem ártana növelni, ugyanis kitörési pont lehetne a nemzetgazdaság számára, mert nagy hozzáadott értékű termékekről beszélünk, darabszámra kis anyag és egyéb logisztikai költségekkel.

Aztán meg jönnek, hogy de ezt ők kultúrára költenék. Na ja. Mert a kultúra az olyan, hogy van, ami beletartozik, és van, ami nem. Mert az ízlés, az üzenet, a minőség az egyetemes. Vagy legalábbis dolgoznak rajta keményen, csak az a baj, hogy a termék aztán nem nagyon jut el a széles tömegekhez, akik eleddig ostoba együgyűségben leledzettek, mert nem is tudtak talán az államilag támogatott kultúráról, mint olyanról, de most megvilágosodtak vala, és tömegesen fogják beszerezni a betevő kultúrát.
Többet fognak fordulni, mert nem bírják majd el, olyan sokat vesznek.

Olyat lehet, hogy ne akarja megmondani az állam, hogy mi kultúra, mi művészet, és mi nem? Azt majd eldönti mindenki maga, köszönöm szépen. Lesz, aki Vivaldit fog nyomatni a kocsiban, és lesz, aki csakazértis Győzike előtt fogja elfogyasztani a vacsorát. Ha és amennyiben az állam ebbe nem szól bele, úgy kivetnivalót benne nem látok. Ha és amennyiben az állam most fogná magát, és közölné, hogy Neophyte lesz az elfogadott, támogatott és követendő norma, hát belekötnék abba is (ez a veszély mondjuk nem fenyeget, úgyhogy könnyen jár a szám).
De mondhatnám akár azt is, hogy ha azt mondaná az állam, hogy aki nem vágja a WH40K-t, az kultúrált ember nem lehet, hát bizony kikelnék ellene, mert tökmindegy, mit neveznek ki éppen központilag, hogy az nekem amúgy tetszik, vagy nem, ne tegyék. Ne nevezzenek ki központilag semmit, ami kultúra, művészet, vagy bármi más, nem természettudományos terület.

Meg igazából a természettudományokat is békén kéne hagyniuk. Olvasom az előterjesztéseket, és kifejezetten fájnak. Nem azt mondom, hogy az előterjesztés elkövetője nálam kisebbrendű, mert nem ért az internethez: azt mondom, hogy ha nem ért az internethez, akkor hagyja azt békén, én meg nem fogom törvényileg meghatározni, hogy mi az ő pártállása, és kvittek vagyunk.

Miért nem lehet azt mondani, hogy gyerekek, itt van a Joci, akit mi egyébként nagyon bírunk, és szeretne filmet rendezni, amit a kutya se fog látni, hatása a világegyetem működésére, de akár a mozik ülőkárpitjának kopására is marginális lesz, viszont a támogatás kreatív felhasználásával tudna venni egy új kocsit a vejének, és hát mi most erre gyűjtünk, és eszünkbe jutott megint ez az internet dolog?

Mert az igénytelenség pejoratív felhangjaival is gondjaim vannak (avagy közgondolkodásilag az igény hiánya szánandó, de szerintem nem szánandó, inkább arcpirító kéne, hogy legyen azok számára, aki szánakozást fejtenek ki, pláne közpénzből) de főleg akkor, ha mindezt képmutatólag megtámogatjuk adóforintokkal, amiket hozzánemértőleg törvényesítenek.

A bejegyzés trackback címe:

https://killtheradical.blog.hu/api/trackback/id/tr59437534

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2008.04.23. 07:16:07

Szerintem túlspilázod, olyan dolgokkal hadakozol, amik nincsenek is. Pontosabban létezni látszanak, de erre csak az árnyékukból következtetsz. Az lehet, hogy néhány idióta a maga "láttam a zinternettet!" jellegű tudásrengetegével valóban meg akarja váltani, újra ki akarja találni a netet, de ez pusztán máz a lényegen. Alibi, úg tették oda, mint élő(nek látszó) szövetet a fémvázra.
De alant ott a valóság: MÉG! TÖBB! PÉNZT!

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.04.23. 07:29:27

blog.hu monnyonle!
összeszabta a posztok időzítését, a kommentek időpontját, és ki-kihagy a statisztika.

közbe meg tótawé is kirakta a sajátját, az persze jó időzítéssel.
faszkivan.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2008.04.23. 13:04:54

Most akkor az új komment a régi elé kerül? :)

Before · http://azbeszt.blog.hu 2008.04.23. 13:37:31

Időutazás! Hát mégis megéltem... :D

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.04.23. 17:17:06

az azért kemény, hogy pont egy internetes poszt alatt történik mindez :-)

Demo · http://nepkoztarsasagot.blog.hu 2008.04.23. 18:04:55

Ismét kibukkan az a jó öreg probléma, hogy itt tényleg allstar emberek ülnek, akik semmihez sem értenek, de mindenbe beleszólnak, mert meg van rá a joguk. Mindenki csak úgy tesz, mintha profi lenne, mintha nagyon sínen menne minden, aztán önelégülten vigyorog, elteszi a prémiumot, mert neki nem oszt-nem szoroz ez az egész. Ránk meg leszakad a plafon.

Ez ellen kéne tüntetni, jól, nem holmi egyszerű hajúak meg bunkó eladók miatt.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2008.04.23. 18:42:21

Hihetetlenül idegesítő, amikor (elvileg) kultúrával foglalkozó emberek a kultúra fogalmába következetesen csak az elitkultúrát értik bele. Elitdemokráciánk tipikus elitjelensége ez. Valójában a kultúra roppant sokrétű és állandóan változó fogalom. Ha a hagyományos meghatározásból indulunk ki, vagyis abból, hogy "a kultúra egy adott társadalomban fölhalmozódó érintkezési és tudásformák összessége", akkor az internet hogy ne volna kulturális jelenség?

Az "igénytelenség" fogalma is minimum kétélű. Hiszen nem éppen az az igénytelen, akinek nem igénye megismerni valamit? Nem éppen az az igénytelen, aki a "mi a kultúra" kérdését eleve lezártnak tekinti?

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.04.24. 07:04:10

csöncsön: ez nem annyira elitista kérdés. szerintem az igénytelenség meghatározása elitista.
az, hogy a kormányok időről-időre meghatározzák, hogy mi a kultúra, az csupán az állami támogatások szétosztását hivatott szemellenzősen, a valós szándékokat takargatva indokolni.
csinálták a nácik, csinálták a kommunisták, csinálták orbánék, csinálja az szdsz is. mert pénz van benne. ez még nem is lenne gond. a kultúrában, művészetben legyen is pénz, mert egy hegedűművész nem tud megenni egy mozart áriát. akinek tetszik, és szeretne még, az támogassa.
itt az a gond, hogy a mélyen tisztelt bizottság nem a saját pénzét költi. vagyis én kulturális járulék címén nem kultúrát és művészetet támogatok, hanem kádereket. nem én döntöm el, hogy mi az a kultúra vagy művészet, amire igényem van - azért pluszba fizetnem kell, pedig egyszer már megtettem.
igénytelen-e, aki nem tudja, hogy ki az ország legjobb klarinétosa?
igénytelen-e, aki nem tudja, ki az a veronica kraft?
van-e, kell-e, hogy legyen alapvető, univerzális igény bármire, ami művészet, vagy kultúra?
szerintem az az elitizmus, ha fentire igennel válaszolunk. akik támadják a mónika só népbutítását, vagy a kormány művészeti alapítványait, ugyanígy elitisták, csak más elitet képviselnek, hacsak nem a gyakorlat eltörlése mellett kampányolnak.

demo: pontosan.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2008.04.24. 12:16:57

A demokrácia soha nem lehet eléggé demokratikus, azaz soha nem arról szól, hogy a nép szépen eldönti, mire akar pénzt adni, befizeti az adóját, és arra adják a pénzt. Kétségtelen, hogy Magyarorzágon még sokkal kevésbé demokratikus, mint Európa többi részén.

Nem azzal van a baj, hogy állam létezik, és hogy eldönti, hogy Veronica Kraftot vagy a Magyar Állami Operát támogassa-e. Hanem az, hogy ilyen gyomorforgató módon működtetik.

Abban egyetértünk, hogy az elitizmus lényege nem a tartalmában, hanem a működésében nyilvánul meg. A képregény- vagy punkkultúrát is lehet elitistán működtetni.
süti beállítások módosítása