Ateizmus, anarchia és koszos punkok.

killtheradical

killtheradical

Képviseljen téged a Batu kán

2008. március 05. - bs395

A képviseleti demokrácia, amiben élünk, fura dolog. Egyrészt deklarálja a népfelség elvét, másrészt ugyanezen népfelségnek önként támaszt korlátokat. A szavazati joggal rendelkezők képviselőket választanak, meghatározott időtartamra. Ezek a képviselők képviselik (bocs) a választók akaratát a törvényhozási folyamatban.

A magyar képviseleti demokráciában az alkotmány a választás aktusával elválasztja (megint bocs) a képviselőt a képviselttől, kvázi a képviselő törvény szerint azt tesz a terminusa alatt, amit akar. Pofátlanságnak ugyan pofátlanság, mint a mentelmi jog gyakorlata, ugyanis az eredeti ötlet az, hogy ha egy képviselő megígéri, hogy olcsóbb lesz a gáz, Putyin mégis megemeli, akkor ezt ne lehessen számon kérni rajta (az már más kérdés, hogy minek igérget ilyen dolgokat).

Így viszont a népfelség gyakorlatilag 4 évente egyetlen egy napra korlátozódik: a parlamenti választások napjára (igazából két nap, mert két kör, ugye). A rendszer nem a lehető legjobb (listás szavazás, két forduló, visszalépések, stb.), továbbá egy jelölt akkor lesz képviselő, ha több szavazatot kap, mint bármelyik másik jelölt - tehát a képviselőséghez az adott körzet többségi szavazata sem kell, így kvázi parlamenti többség kialakulhat regionális kisebbségi érdekek mentén is.

Miután a képviselő megválasztódott, a maga ura (frakcióvezetőjének a csicskája, aki a pártelnök csicskája, aki meg a választási költségeket összedobó üzletemberek csicskája - aki az előző felsorolásban nem ismer magára, az biza a legcsicskább, vagyis szavazó). Azt, hogy a fenti felsorolás ne direkt kedvezőtlenül érintse a megélhetésünket (azaz ne árusíthassanak ki minket, mint adóalanyokat), elvileg a következő dolgoknak kéne szavatolniuk:
- alkotmánybíróság + Alumínium Sólyom;
- pártpolitikától független bíróságok;
- népszavazás.

Vagyis tömören a választók választanak képviselőket, hogy az érdekeiket képviseljék a törvényalkotásban, vagyis a jelöltek közül kiválasztják, ki az, akinek a számukra legszimpatikusabb programja van.

Ha eddig tiszta, akkor jöjjenek a pártok. A képviselő jelöltek (a drágák, szó szerint) elvileg ideológiai alapon (vagyis adott dolgokról hasonlóan gondolkodókkal), gyakorlatilag érdekből csoportokba tömörülnek. Az állandósult csoportok kvázi a pártok, és nagyjából itt vesztettük is el számunkra a képviselőt és az ő programját. Marad tehát a pártok deklarált programja, avagy mit szeretnének ők a következő 4 évben megtenni, és ki vezetné ezt az egészet (miniszterelnök-jelölt). A pártokon nagyjából ugyanazt tudjuk számon kérni két választás között, amit a képviselőkön - semmit. Akkor viszont nem értem, miért kell külön egyéni és listás szavazás, hiszen az egyiken elvileg az egyén programját támogatod, a másikon pedig a pártét, amivel közösséget vállalt, vagy akár tagja is.

Innen már jöhet a közös lista, amivel egy szavazatért több frakciót, és azzal együtt több bizottsági helyet lehet kiosztani (olyan opció pedig, hogy én a közös listára nem, csak az egyik vagy másik listaállító pártra, nincs, vagyis ez is visszaélés a jogalkotó szándékával).

Mint fentebb írva vagyon, három módja van annak, hogy a nekünk mégsem tetsző kormányt jobb belátásra bírjuk: vigyáz ránk az államfő, aki sokat nem tehet ez ügyben; vigyáznak ránk a bíróságok, akiknél feljelentést Vikiék se eszközöltek ki; és ott van még a népszavi.

Na nem arról van népszavi, hogy Gyurcsánytakarodj - arra ott van a parlament, ami megvonhatja a bizalmát a kormányfőtől, de nem tette. Ott lenne a pártja, ami inkább megválasztotta elnöknek. Mi ebbe nem szólhatunk bele, hogy maradjon-e. Kiabálhatunk hangosan, gyújtogathatunk kukákat, foglalhatunk székházat, de attól csak nekünk lesz rosszabb.

A mostani szavazás arról szól, ami rá van írva a szavazó cetlire: hogy akarunk-e jövőre vizitdíjat, kórházi napidíjat, tandíjat, mindezt pár milliárdért. Értem én, hogy Vikiék mind a két ezt megelőző lehetőséget próbára tették, de ezt akkor is szánalmasnak tartom.

Választottunk, átvágtak, ez van. Tetszettek volna jobban kodifikálni a dolgokat! Okosabbak lettünk, vagy bölcsebbek. Fizetünk a saját hülyeségünkért. Azért, mert ezt a kormányt tudtuk kitermelni. Azért, mert ezt az ellenzéket tudtuk kitermelni. Azért fizetünk, mert ilyenek vagyunk.

Zárszónak pár kérdés:
- ha nem derül ki a hangfelvétel, akkor is ekkora hepaj lenne, hogy a programjukhoz képest homlokegyenesen ellentétes intézkedéseket hoznak, vagy fel se tűnne?
- ha Viki kerül kormányra, akkor is lesznek tüntetések, meg népszavazás a népszerűtlen intézkedésekről?

Amit Feriék most csinálnak, az tényleg egyre inkább ámokfutás, de mérjünk egyenlően, mert később még jobban megszívhatjuk.

A bejegyzés trackback címe:

https://killtheradical.blog.hu/api/trackback/id/tr1365486

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: vmware training london 2019.06.02. 21:17:03

What Are The Movies Available On Netflix. small Double policia offer ningun Future Verde bring - trunexslowli

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Demo · http://norkana.blogspot.com 2008.03.05. 21:53:50

Szerintem valahol a tb rendszer privatizálásának felvetülésekor beütött volna a szög az emberek fejébe, hogy nem erről volt szó.

A népszavazást én is szánalmasnak tartom, de jelenleg ez az egyetlen lépés, amit tehetünk afelé, hogy az egész mocsok brigádot belökjük a saját vermükbe. A gyújtogatást próbáltuk, nem jött be, a zorbán is kötnivalóan béna, de jobb gyertyát gyújtani, mint nyavajogni a sötét miatt. Akkor meg igen, igen igen.

Vagy nem?

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.03.05. 22:34:45

öööö... izé...
a gyújtogatásokat én nem próbáltam :-)
oké, mennyen a feri.
ki jöjjön?

Katatón Dzsentri · http://www.twitter.com/katatondzsentri 2008.03.09. 14:17:47

én. válasszatok diktátornak, ígérem seggberúgom az egész bagázst, a jelenlegi politikusokat 30 évre eltiltom a közügyektől és kiírok egy új választásokat (ja a választási tv-t is újraírom: listás hely pl csak a választott képviselők szmának harmada lehet, valamitn egyfordulós lesz a választás)

Jó program?

Még valami: minden választáson lesz egy olyan szavazat is, hogy jöjjek vissza és takarítsak megint. Ha az nyer, megcsinálom az egészet mégegyszer.

Rámszavaztok? :)

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.03.09. 18:29:56

katatón dzsentri: eddig te vagy a legígértesebb jelentkező :-).
süti beállítások módosítása