Ateizmus, anarchia és koszos punkok.

killtheradical

killtheradical

Szárnyvédelem

2011. február 03. - bs395

A FIDESZ megvédi:

- a magánnyugdíjpénztárakat (kirámolják őket).
- a vasúti szárnyvonalakat (bezárják őket).
- a zembereket a vizitdíjtól (havi 3 vizitdíjat pluszba levonnak).

Hogy is volt? "Majd a Zorbán kezéből jobban fogadja a nép?"

Nos, úgy tűnik, jobban fogadja: az egyetlen tüntetés a médiatörvényt emelte fel, a többiről max. mérsékelt hiszti volt, ha egyáltalán, a támogatottság stabilan 60% fölött.

Gyurcsány helyében nem pártújítással ütném el az időt, hanem azon gondolkodnék, mi olyat tehettem, ami ide vezetett.

A bejegyzés trackback címe:

https://killtheradical.blog.hu/api/trackback/id/tr302634939

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vidéki 2011.02.03. 14:14:35

A szerző sajátos világlátása arra utal, hogy a közvélemény (de)formáló "értelmiség" oszlopos tagja lehet.

"-a magánnyugdíjpénztárakat (kirámolják őket)."

A szerző ezzel a manyupot működtető haszonélvezők (fogadatlan?) prókátorának szerepét játssza el.

A szerző a kecskék álláspontját támogatja, akikre rábízták a káposztát még a Horn kormány alatt, a VILÁGBANK NYOMÁSÁNAK ENGEDVE.

Azóta (14 működési év alatt) bebizonyosodott hogy a rendszer kizárólagos haszonélvezői a manyupok működtetői, akik hatalmas működési költségekkel és alacsony hozamokkal egyáltalán nem váltották be rózsaszín ígérgetéseiket.

A hatalmas működési költségek, a járadékosok szempontjából rossz (de a manyupok vezetői szempontjából viszont lehet, hogy kedvező) befektetési döntések siralmasan rossz hozamokat eredményeztek. Az átutalt járadékok egy része elpárolgott és nagy zsebekbe lekondenzálódott.

Az évről-évre átutal járulékok hiányoztak a nyugdíjrendszerből, amelyet hitel felvétellel kellet pótolni és ez nagy mértékben növelte az ország eladósodottságát.

Persze ezek a kérdések egy közvélemény (de)formáló "értelmiségi" pihent agyát messze elkerülik.

Vérszegény éjszakai dúvad · http://hangorienidiocc.blog.hu 2011.02.03. 18:48:38

Nálunk (hál'istennek) nem alakult ki az a Nyugat-Európában egyébként létező szélsőbalos társaság, amely a szélsőjobbos társasághoz hasonlóan szereti szétszedni a várost tüntetés címén. Ez az egy olyan dolog van, amiért köszönetet mondhatunk a Kádár-rendszernek.
De ez nem azt jelenti, hogy jobban fogadja a nép, max. jelenleg inkább azok vannak többségben, akik jobban fogadják - ti. nem az a problémájuk a szarral, hogy szar, hanem az, akiből jött -, ill. akik csak csendesen szívják a fogaikat.
A támogatottsági adatokat nem tudom, de azt tudom, hogy a közvetlen környezetemben mindenki ujjongva fogadta a bankadót, a ker. láncok különadóját - lásd még: fizessenek a gazdagok -, azt meg lemondó sóhajjal vették tudomásul, hogy a januári fizetésük már pár ezer forinttal kevesebb volt, mint eddig. A pár ezer az tényleg olyan két-háromezer volt, azt viszont simán übereli, hogy a bankoknak, meg a multiknak is fizetni kell.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2011.02.04. 06:15:45

@Vérszegény éjszakai dúvad:
nem csak arról van szó, hogy aki nem ért egyet, az az egy bites program alapján gyurcsányista, a nemzetközi karvalytőke szekértolója, hazaáruló és nemzetellenes? (lásd fentebb)

Jonas-R 2011.02.05. 00:28:43

@Vidéki: mert a hulye VILAGBANKNAK van egy olyan fixa ideaja, hogy a belulrol finanszirozott allamadossag az nem annyira veszelyes. Peldaul ezek a barmok azt hiszik, hogy ezert nem problema japan 200% koruli allamadossaga, vagy ezert nem aggodnak nemetorszag miatt, pedig mekkora szarban van ugye mindketto. A mannyup gyakorlatilag az allam finanszirozasa az emberek segitsegevel. (a finanszirozas itt nem tisztan azt jelenti, hogy elveszi a penzed, sokkal inkabb hogy elveszi egy idore, es fizet erte valamennyi kamatot.)

az orszagos kotelezo magannyugdijpenztar csinalt 5.9%-ot eves szinten atlagosan (2000-2009), tisztan, koltsegek miegymas utan. Egy Allianz csinalt 6-7%-ot, volt olyan aki gyakorlatilag penzpiaci referencian mozgott vegig... ami azert eleg jo egy hosszutavu befektetesre.

most nekiallhatnek e/3 szemelyben sertegetni, de picit kevesbe acsarkodva gondold vegig mi tortenik. Valojaban hosszutavon a manyupok pont hogy levesznek egy hatalmas terhet az allam vallarol, csokkentik az ujraelosztast, finanszirozasi bazist teremtenek az allamhaztartasnak azaltal, hogy torveny altal szabalyozott aranyu tokefedezetet kell biztositaniuk, ergo megvan mennyi kotelezoen tartando magyar allampapirjuk illetve magyarorszagi tozsden jegyzett reszvenyuk kell legyen. Ez valojaban jot tesz a gazdasagnak, szenben a feloszto kirovo rendszerrel, ami instabil az oregedo nepesseggel, valamint folyamatos "nagy merlegosszeget" kell hogy tartson a TB kasszaban.

Nezz utana, es ne hidd el a papagajoknak ezt a sokmindent mindent, a maganyugdijpenztarak a joleti rendszerekben eleg jol mukodnek, vagy csak siman gondold vegig, hogy 3000K-bol 10% toke maradt, ami befizetesre vetitve nagyjabol 15% bertomeget jelent.BIztos vagyok benne hogy legalabb annyian nem maradtak azert, hogy hozamot realizaljanak, mint ahanyan dacbol nem akartak visszamenni. Ez azt jelenti hogy gyakorlatilag a hulye sokat kereso gazdagok maradtak a maganyugdijpenztarban, de vajon miert? Mert olyan szarul muzsikalnak? Mert az o balliberalis bibsitokes lelkuket olyannira megfertozte a fidesz vegtelen utalata, hogy penzrol is hajlandoak lemondani, hogy nevuket cimuket adva dacoljanak a nep akaratat megtestesito torvenyben? .....

Vidéki 2011.02.05. 17:31:29

@Jonas-R:

. Tévedésben vagy, amikor ezt írod:

" A mannyup gyakorlatilag az allam finanszirozasa az emberek segitsegevel. (a finanszirozas itt nem tisztan azt jelenti, hogy elveszi a penzed, sokkal inkabb hogy elveszi egy idore, es fizet erte valamennyi kamatot.)"

A második pillér a teljes állami nyugdíjrendszer egyik alrendszere, hiszen az állam mondott le a javára szóló járulékok egy részéről, és adta át a magánpénztári rendszernek azzal a kötelezettséggel, hogy ebből nyugdíjszolgáltatást teljesítsen. Ilyen értelemben az állam szabályozói felelőssége az egész rendszer fenntarthatóságára, finanszírozhatóságára, és a második pillérből származó nyugdíjszolgáltatás mértékére is kiterjed.

Szász Károly az MTI-nek nyilatkozva azt mondta: a magánkasszák működtetése drága volt, s a vagyonkezelésért fizetett díjak vizsgálata során jogszabálysértést is megállapított a felügyelet

.Szerinte: "a 12 éve működő rendszer felszámolása... szükséges, és szakmailag indokolható, mindnyájunk érdekében meghozott lépés".

A manyup-vagyonból annyi a tagoké, amennyi a miattuk felvett hitel és annak kamatai levonása után megmarad. """ Nem csak azt kellene nézni, hogy mennyi volt a virtuális "magánszámlán", hanem a magánnyugdíjrendszer által generált államadósságot is nézni kellene,"

Gál Róbert Iván szerint illúzió csupán, hogy a magán-nyugdíjpénztárak nettó vagyont halmoztak volna fel , hiszen a másik oldalon az állam hitelből finanszírozta a vagyonfelhalmozást.

„Éppen a döntéshozók azon csoportja, amely kardoskodott a magánkasszák felállítása mellett, s keresztülvitte a reformot, amely végül nem volt képes a megfelelő módon működtetni”

Ixos 2011.02.06. 12:06:44

Egyet mondjon meg nekem valaki...
Ha azt feltételezzük, hogy 100% állami nyugdíjat nem lesz képes kifizetni az állam, mindenféle okok miatt, miből gondolja bárki is, hogy a manyup rendszerben 75%ot képes lesz?

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2011.02.06. 12:20:32

@Ixos:
azzal tisztában vagyunk, hogy teljesen mindegy, milyen konstrukcióban nem lesz nyugdíjunk: ugye a magánrendszernél is meg kell vennie valakinek a részvényt ahhoz, hogy nyugdíjat kapjál belőle, és ugyanúgy az "új belépők" finanszíroznák, mint az államit, és ugyanúgy a gazdasági teljesítménytől függ az összege, ámde az a 25% örökölhető volt, amennyiben nem éltél a korhatárig - ez volt a nagy előnye, ennyivel volt jobb, mint az állami piramisjáték.

Ixos 2011.02.06. 12:36:06

@bs395: Ha azt nézzük, most is örökölhető, hiszen most is van özvegyi járadék...Az is valahol öröklés, nem?

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2011.02.06. 12:43:54

@Ixos:
az özvegyi járadék és az árvasági (ami elég korlátozott időtartamra jár) a vegyes rendszerben is megmaradt volna, így szerintem visszalépés a tisztán állami rendszer.

Ixos 2011.02.06. 12:48:56

@bs395: Visszalépés? Mármint hova vissza? 2 pilléres rendszer van, mindenki gondoskodhat magáról, ahogy sok helyen a világban. Ez az állami pénzek magánkézbe terelése egy elhibázott ötlet volt, ezt be kell látni. Az államadósság az egekben, és ha ez maradt volna, az minden évben további hitelfelvételt igényelt volna. Én amúgy még számítok további lépésekre nyugdíyügyben, pl az öngondoskodás megerősítését, az önkéntes nyugdíjpénztarakba való tartalékképzés l adókedvezménnyel való megtámogatását, pl mint a lakáskassza esetében. Ennek lenne értelme.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2011.02.06. 13:51:47

@Ixos:
az önkéntesnek (egyelőre) ma is él az adókedvezménye, és más megtakarítási formák is vannak, de a magyar háztartások többségének esélye sincs megtakarítani (nem is lesz egyhamar).
lehetett volna másképp is működtetni a magánrendszert, de nem tették.
amit most csinálnak, az pont az ellentettje a logikusnak: lecserélik a belső államadósságot külsőre :-(. a manyupok által megvett állampapírok biztos forrás voltak, mert a külföldi befektetővel ellentétben a pénztártag nem alkudhat, nem adhatja el csak úgy, és meg se tud lépni, ha romlik a helyzet. ami nem tetszett nekik, hogy le volt papírozva a nyugdíjígérvény, feketén-fehéren, mennyi "jár" (persze ugyanúgy nem jut, de legalább látszik, hogy mennyi nem jut, nehezebb később elhazudni, hogy az nem is úgy volt).

Ixos 2011.02.06. 16:51:13

@bs395: "amit most csinálnak, az pont az ellentettje a logikusnak: lecserélik a belső államadósságot külsőre :-(."

ezt így gondold át kicsit...

mi történik? most lecseréik az adósságot, hogy ne kelljen kölcsönt felvenni. épp azért kellett kölcsönt felvenni, mert nem volt elég pl a nyugdíjak kifizetésére. Szal felvetésedet nagyon nem értem. Miféle külső adósságra cserélnek le belsőt?

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2011.02.06. 17:41:32

@Ixos:
a nemzetgazdasági minisztérium szerint a manyup rendszer 2040-re állt volna be, azaz a nyugdíjak elfutottak volna külső hitel nélkül - az állami rendszer a változtatást követően (és a prognosztizált foglalkoztatásnövekedéssel) 2050-re :-(.
vagyis 10 év belső adósságát lecserélték külsőre.

Ixos 2011.02.06. 17:45:37

@bs395: és az eddigi 700 milliárdos mínusszal mi van? 1998 óta? az tömindegy?

Ixos 2011.02.06. 17:49:11

bocs, csak 140mr / év

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2011.02.06. 17:55:22

@Ixos:
az csökkent volna nullára a következő 30 évben. most majd 40 év alatt fog.

Vérszegény éjszakai dúvad · http://hangorienidiocc.blog.hu 2011.02.07. 12:23:00

@bs395:
persze, a neten tök jó ezzel hergelni másokat, meg úgy egyáltalán a neten a zemberek imádják hergelni a másik zembert, meg az olvasottakból imádják kiolvasni (ill. beleolvasni) a saját félelmüket, hülyeségüket, vélt/valós ellenségüket, de ettől függetlenül az offline emberek gondolkodásmódja kicsit összetettebb.
legalábbis szerintem, és legalábbis ebben a témában. ami mondjuk a zsidózást (multizást) illeti, ott tényleg hamar átváltanak egybites módba, és mindenről a zsidók (multik) tehetnek, akik persze láthatatlanok, félelmetes erőforrások birtokában vannak, és a jelenlevők között soha nincs ott egy sem.

Avatar 2011.02.07. 18:11:01

"A FIDESZ megvédi:
- a magánnyugdíjpénztárakat (kirámolják őket).
- a vasúti szárnyvonalakat (bezárják őket).
- a zembereket a vizitdíjtól (havi 3 vizitdíjat pluszba levonnak)."

Én szeretném megvédeni Orbán Viktort...
:)

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2011.02.07. 18:33:00

@Avatar:
te egy deformáló értelmiségi vagy. biztos valamelyik manyup igazgatótanácsától kapod a fizetésed.

Jonas-R 2011.02.08. 00:25:38

@Vidéki: ereztem hogy sikerul kiragadni az egyetlen mondatot....

tisztazzuk. A manyupok valoban sokba kerulnek, raadasul iszonyat cross-sail tevekenyseget folytattak a bankokkal, nem egy szimpi banda, ugyanakkor ezert egy gyenge (es a banki lobbi hatasara gyengen, es tovabbra is gyengen tartott ) PSZAF a felelos, kozvetve a politikai elit.

A nyugdijrendszer resze a masodik piller, de ez nem az allam penze, mint ahogy az elso sem. illetve ilyen nincs hogy allam penze, mert ez a te penzed es az enyem. Az a penz amit azert fizetek be hogy jo pedagogusokat kepezzenek, meg legyen rend, es kozhivtalok, amik garantalnak nekem dolgokat (es igen most mar ado). Meg persze legyen amit direktbe azert vonnak, hogy odaadjak annak aki raszorul, vagy finanszirozza a beteg gyogyitasat. (ez lenne a jarulek, ami kockazatkozosseget kepez) De ez attol meg az en penzem, meg a te penzed, nincs olyan hogy az allam penze, kis parafrazissal, az allam mi vagyunk.

Azzal, hogy kivonjak a nyugdij finanszirozasat az allam alol legalabb reszben, azzal nem hogy allamadossagot generalnak, de hosszu tavon csokkentik azt. Az allam nem egy csaladtag, nem a legfobb testver aki finanszirozza a nyugdijjakat es akar adossagba is veri magat de segiti a csaladot. Azaltal, hogy legalabb reszben befekteted a sajat penzed, es azt fogod hasznalni idos korodban, egyeni szintre viszed a finanszirozast, es az mar lehet vita targya, hogy ezt mennire kotelezo jelleggel kell megtenni (jellemozen a szakirodalom azt mondja, hogy minel eloregedobb a tarsadalom, annal jobb egyeni labra allitani minel elobb az idoskori finanszirozast).

A lenyeg hogy amit amugy is befizetnek a kalapba, azt transzparens, ... figyelj kerlek videki, mert ez az ami kurvara nem megy a fidesznek (sem) ... tervezheto modon, eletem folyaman vegig kovetve tudom figyelni, es asszerint valtoztatni ahogy elethelyzeteim megkivanjak, nem fuggok attol, hogy ki van eppen hatalmon, nem fuggok a kozos kalapba bedobalt penzektol, nem vagyok annyira kiszolgaltatva.

Ez a dolog errol szol, es ha ezt nem erted, akkor tedd meg hogy nem szavazol, ha nem ertesz egyet hogy ez a dolog :
1. Segiti a tarsadalom fejlodeset, a gazdasagot, es a tarsadalom "polgar" (citoyen) tudatossagat
2. Hosszabb tavon leveszi valamennyi terhet az allam vallarol a nyugdijfinanszirozas atalakitasaval, ahol a felhalmozast idoben szethuzza, tehat nem a mindenkori termelestol fugg az aktualis idoskori eletszinvonal, hanem a felhalmozas alatti termelesi szinvonaltol. (ez tudom bonyolult mondat volt, de probaljuk meg...)

akkor pedig vitatkozz, es vitatkozz ervel, ne targytalan idezettel ami ugyanazt a baromsagot szajkozza. Mi volt az ertelme annak, hogy egy adott celra felrerakott 3000Mrd-os vagyont visszavettek allami kezbe amibol (es most a stilust hagyjuk) a jarulek adova minositese miatt barmire kolthetnek, es nem az egeszbol (de meg csak nem is a felebol) allamadossagot fognak csokkenteni, a tobbit meg elokoltik "valamire"

(es egy szeljegyzet, amennyiben csak egy egyszeru hitel-atcsoportositasrol lenne szo, akkor jelzem hihetetlenul nagy hulyeseg a jeleng kamatszintkulonbsegek mellett ezt a debtet eltuntetni az emberek szempontjabol, ugyanis ez jol fizeto allampapirokban van, mert a manyupoknak muszaj volt finanszirozni az allamot, az egesz ugy vegtelen cinizmusanak a netovabbja, hogy egy raklap olyan 5-10 eves allampapirt egethet igy el az allam, ami boduletes hozamokat fizetett volna... praktikusan ki, es praktikusan nekem, a nyugdij formajaban. plusz egy csomo magyar cegbe ezzel bevasarolta magat az allam gyakorlatilag. ez a harom legyet egycsapasra.)

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2011.02.08. 00:46:04

@Jonas-R:
"egy csomo magyar cegbe ezzel bevasarolta magat az allam gyakorlatilag."
basszus, erre nem gondoltam. azért ez komoly.

Jonas-R 2011.02.08. 20:09:30

@bs395: es majd valami bizottsag fog donteni a likvidalasrol :)

mas, szinten a penzugyes vonalon, szernted hogyan teremtik elo a magannyugdijjak a hozamkifizetesre a cash-flowt ? :) utana majd lehet mutogatni, hogy milyen rosszul gazdalkodtak.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2011.02.08. 22:14:53

@Jonas-R:
érdekes kérdés, mert a hozamot a pénztárnak kell kifizetnie, de azokat az eszközöket, amiből ki tudná fizetni, már elvették tőlük :-).
bokros meg azt mondta, hogy ha a sokkal kevésbé szabályozott, adókedvezménnyel kiegészített önkéntes pénztárakkal nincs baj, akkor a manyupokkal mi is a baj?
süti beállítások módosítása