Ateizmus, anarchia és koszos punkok.

killtheradical

killtheradical

20 év magány

2010. június 01. - bs395

"…Az előttünk fekvő dokumentum nem más, mint tényleírásokat és kívánságokat tartalmazó kijelentések laza gyűjteménye, amelyből éppen az hiányzik, ami a szöveget programmá emelhetné, vagyis hogy miképpen jutunk el a jelen helyzetből a kívánt célokhoz… Joggal tehetjük fel a kérdést: mi a biztosíték arra, hogy ebben az esetben nem olyan jószándékú kívánságok és ígéretek soráról van-e szó, amilyeneket már számtalanszor hallhattunk ebben a Házban korábbi kormányok stabilizálási-kibontakozási programjaként?! Jól tudjuk, mi lett ezeknek a sorsa… Ez a kormány úgy kér bizalmat, hogy nem mondja meg, ez a bizalom mire alapozható… A Fidesz, szándéka szerint, konstruktív ellenzék kíván lenni a parlamentben. A kérdés most már csak az, hogy kormányprogram hiányában, hogyan lehetünk konstruktívak?"
- kérdezte Orbán Viktor még '90-ben az Antall-féle MDF kormány programjának vitájában. Azóta belőle politikai örökös lett, s boldog boldogtalan idézi akkori felszólalását.

20 év múlva lehet, hogy találkozunk?

A történelem ismétli önmagát? Remélem nem. 20 éve rezsimváltás volt – most is. 20 éve gond volt a gazdaság alapjaival – most is. 20 éve dúlt a kádári alku, a hitelből jólét, a kontraszelekció, a néphülyítés – most is. 20 éve egy néppárt került hatalomra, ám nem a nem létező jobboldal, vagy az azóta se létező középosztály választotta meg – pont, mint most. 20 éve a kormányprogramot az ifjak alkalmatlannak találták – most is.

16 éve az a néppárt darabjaira hullott, s a rommá vert, leírt baloldal került hatalomra. Nem lenne jó, ha a történelem ismétlené önmagát, de ahogy a dolgok kinéznek… adóátalakítás majd talán két év múlva, lakásfelújítás csak 10 év alatt (akkor meg majd már majdnem kezdhetjük is előröl), alkotmány 4 év múlva, önellentmondás, stb. Addig is szimbolika, szimbolika, szimbolika, elég (hmm) esetlen időzítéssel helyenként.

Gyerekek, biztos jól lesz ez így?




"Ha akkor [1990-ben] elkezdtük volna, mostanában végeznénk."

A bejegyzés trackback címe:

https://killtheradical.blog.hu/api/trackback/id/tr692041177

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Frick László Emlékzenekar 2010.06.01. 07:44:08

Nem tudom, most kacarászok ezek, Török Vidor bácsi is efféle akkorésmostosat játszik. Valóban a marokkó pálcáiban vannak párhuzamosak is, ez igaz.

De játszuk a te párhuzmosdisodat. Ugye Antallék is úgy vették át a kormányt, hogy lövelletük se lehetett arról, mi lesz.

A minisztériumok átadás-átvétele egy röhej volt (olv Horváth Részeges Balázs, isten nyugosztalja, utolsó riportját, a halálbamenő ember merte elmondani, mekkora röhej volt, szembekacagták a belügyben. Most pl az egyik exminiszter csakúgy vállhegyről vissza odbaszott egy 3cm vastag dossziét azzal az ívvel, amelyikkel szart is bele az egészbe. A Belügyből 3 hónapig hordták papírmalomba a cuccokat. A minisztériumi állományok 20 éven át érintetlenek maradtak, pl Kókucci hogyan járt, amikor bepróbálkozott. Thuma József a belügyben 18 évig hangoztatta , hogy nem nyugszik addigt, amíg a tanácsrendszert vissza nem állítja.

Egy más verzióban a balfaszok már beszélhettek volna a programjukról márciusban.Még mindig nem tudjuk a programjukat (legalábbis most néztem, Tóta még nem tud semmit...) de már szar, hát még akkor milyen fos lesz, ha lényegében bármi is lesz a broggramjuk. Matolécsy akar valamit - szar. És persze pénzügyi szakemberek szerint szar. Egyébként annyiféle véleménye van pénzügyiszakembereknek, hogy pl a kurvannya kurvannyának kurvannyájáról is találnék pénzügyiszakembevéleményt.

lehet, hogy valami naaaaagy nagy tüzet kéne rakni.

Avatar 2010.06.01. 11:03:07

"Ha akkor [1990-ben] elkezdtük volna, mostanában végeznénk."

Ha akkor a Fidesz elkezdte volna, akkor most igen nagy elánnal bontaná, amit akkoriban épített volna.
szelkakas.info.hu

Vidéki 2010.06.01. 19:23:07

Egy történet szerint a híres vaskancellár, Bismarck szemére vetették, hogy nem következetes.

Bismarck híres válasza ez volt: „Csak az ökör következetes”.

A jó kormányprogrammal kapcsolatban ezt gondolom:

1. A Medgyessy-kormány bár az egyes ígéretek költségvonzatával akkor még senki nem számolt - komolyan -, a kormányprogram gyakorlatilag egy határidőket is megjelölő cselekvési terv volt, ami igen részletes és több évre előretekintő képet adott a hivatalba lépő kormány terveiről.

Nem mondható el, hogy a program részletessége ellenére jól bevált volna.

2. Gyurcsány - elődjéhez hasonlóan - sok helyütt határidőkkel és pontos számokkal alátámasztva terjesztette a parlament elé kormányának terveit - melyekről akkor ő már tudta, hogy megvalósíthatatlanok.

Ez a megoldás egy álszent pótcselekvés, semmi haszna nincs a választók szempontjából.

Ezeknek a tapasztalatoknak a figyelembevételével van e értelme részletes programot követelni a kormánytól?

Nem jobb megoldás-e, ha a fő cselekvési irányokat jelöli ki (de azokat jó megfontolás alapján) a részleteket pedig a rengeteg ember alkotó hozzájárulásával a mindenkori helyzetnek megfelelően a célokhoz igazítják?

Avatar 2010.06.01. 20:53:19

@Vidéki: Az ország kormányzására egy kormány 4 évre kap felhatalmazást. Az ország kormányzása tehát egy kötött idejű projekt, és ha már az üzleti életben elterjedt és bevált projekt management eszközök és módszertanok vannak, akkor talán nem ártana az ország irányításakor is használni a best practice-eket.
Ilyen pl. a cérendszerekre vonatkozó SMART követelmények.
Specific, Measurable, Attainable, Realistic, Timely
Magyarul is egész jó: Specifikus, Mérhető, Attraktív (vonzó), Reális, Tervezett időtartamra szól.

Lehet arról beszélni, hogy cél a munkanélküliség csökkentése, de ezzel sokat még nem mond a kormány, hiszen ha csökken 0,1%-kal, akkor már mondhatja, hogy eredményes volt... Ha viszont az a cél, hogy 8% alá vigye a munkanélküliséget, akkor sokkal tisztább, hogy elérte-e már a célját, vagy mennyire van messze attól.
Lehet arról beszélni, hogy 10 év alatt 1 millió munkahelyet akarnak teremteni, de mondják meg, hogy ebből mennyit terveznek 4 éven belül. 2014-ben egyértelműen el lehessen dönteni, hogy azon a pályán vagyunk-e amit ők most kitűznek. Ha teremtenek 1000 új munkahelyet 2014-ig, az most szerintük elég, vagy sem? Lehet, hogy utána 6 év alatt összejöhetne a hiányzó 999000, de ha leváltják őket, akkor azt már úgyse az ő nevükhöz kötik majd.
Merjenek számokat is mondani! Lássuk, mennyire bátrak ahhoz, hogy számon kérhetőek legyenek! Lássuk mennyire mernek nagyot álmodni, ha nem csak ellenzékből kell lózungokat bedobni!

Vidéki 2010.06.01. 22:10:41

@Avatar: A szoc-lib koalíció 8 éven át volt a hatalom birtokában, sok konkrétumot ígért a foglakoztatás területén, mégis a foglalkoztatási trend olyan lapos lett, mint a hortobágy.

A Figyelő hetilapban megjelent egy nagyon jó cikk, amelyik részletesen, jó érvekkel azt fejtegeti, hogy „zsákutcába jutott a hazai gazdaságpolitika elmúlt két évtizedét meghatározó magyar modell, amely a gazdaságfejlesztést szinte kizárólag a külföldi tőke-beáramlás ösztönzésére alapozta.”

Ez magyarázatot ad arra, hogy minden részletessége ellenére, miért voltak sikertelenek a nagy részletességgel kimunkált kormányprogramok korábban.

Ha viszont most a vezetés téveszméiből felébred és az eddigiekhez képest helyes irányokat és célokat tűz ki, a részletesség hiánya ellenére jó esély van arra, hogy a célok teljesüljenek.

A puding próbája az evés.

Jó irányt az igazolja majd, ha a ciklus alatt a foglalkoztatás trendje nem lesz olyan lapos, mint eddig (mint a hortobágy).

Avatar 2010.06.01. 23:12:44

@Vidéki: A szocik eredményeikkel kiérdemelték, hogy leváltsák őket. De azért az új kormánytól várjunk már el valami eredményt, ne "majd csak lesz valahogy" alapon kormányozzanak.

mrs. bateman 2010.06.03. 02:09:11

lássuk be, idén még csak lőzungok jönnek (pl. támogassuk a kkv-t a gaz multikkal szemben), image törvényekkel (lsd. a semire sem jó állampolgársági tv). jövőre jön a visszamutogatás, a csontvázak szót már most többször hallom, mint egy jól felett zombifilmben.
2 év múlva némi tologatás következik az adórendszerben, de bsszameg, a pénz a nagyvezírnek sem a gatyaszárából hullik.

mert ugye kérdés, h mi a helyes irány ... egyenlőre azt látom, h a ló túloldala a cél. de mintha a világ más helyén sem lenne még kikristályosodva az ultimate gazdaságpolitika. miért teszünk úgy, mintha mi már rég tudnánk?

Jonas-R 2010.06.03. 20:35:49

@bs395: :D:D:D:D::D

en beizzitottam a scriptet ami lekoveti az orszagkockazatunkat napi szinten.

kicsit nehezen szocializalodik at a fidesz az ellenzeki szereprol, es nem veszi eszre, hogy most mar komolyan veszik oket. (marmint nem itthon persze)

Jonas-R 2010.06.03. 20:41:14

@Vidéki: Es mik a fo cselekvesi iranyok?

Angliaban egy hettel kesobb allt fel a parlament. Mar lehet tudni hogy mi es hogyan (jelzem eleg drasztikusan) valtozik az adorendszerben, es mindemelett ezeket _legitimalja_ az ezek mogott meghuzodo fo iranyvonal. Mindezt egy iszonyat furcsa koalicioban, tehat meg meg is kellett egyezniuk egymassal !!

Ehelyett itthon meg kiall egy fofasz, es kozli hogy allamcsodkozeli helyzetben vagyunk, mar-mar gorogorszag szintjen, en meg ketsegbesetten rakom at a penzem euroba, es keresek cegen belul masik helyet masik orszagban, mert ez a retorika szetveri a gazdasagunkat. Ezt nem latni nem politikai, vagy emberi hiba, ilyeneket mondani nem felelotlenseg, hanem olyan merteku ostobasag, amit nem szabadna megengedni egy politikusnak, ha pedig megis megtette akkor minden letezo nemzetkozi sajtoorganumot vegigkanosszazni, hogy "Bocs ezt azert nem igy gondoltam".

Jonas-R 2010.06.03. 20:45:33

@Vidéki: a foglalkoztatasi trendet meg majd okosan a fidesz megforditja azzal, hogy modositja a modszertant ahogy a foglalkoztatottsagot merik.

Ez a gazdasagelenkito lozunk amit a matolcsy eroltet nonszensz. Nem az elvonasi szint hatarozza meg a versenykepesseget, maximum az elvonasi szint valtoztatasa tudja befolyasolni idolegesen.

Az ultimate gazdasagpolitika pedig egyszeru mint a bot. At kell menni megtakaritoba.

mrs. bateman 2010.06.04. 00:42:15

@Jonas-R: de a megtakarítós stratégiába hogyan fér majd bele az osztogatás? költői a kérdés :)
a kommunikáció pedig ugye no comment ...

Vidéki 2010.06.04. 06:09:48

@Jonas-R:

Írod: "a foglalkoztatasi trendet meg majd okosan a fidesz megforditja azzal, hogy modositja a modszertant ahogy a foglalkoztatottsagot merik. "

Úgy jósolsz, mint az egyszeri meteorológus: "

"Lehet eső, lehet hó,de lehet, hogy csak térdigérő szél fúj."

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2010.06.04. 06:40:42

@Vidéki:
"A turizmus nemcsak a létrehozandó egymillió új munkahely harmadát adhatja, de hozzájárulhat ahhoz is, hogy a nyolc általánost nem végzett, szakképzetlen munkaerőt is felszívja – hangsúlyozta Matolcsy György. "

aztán még adják a mezőgazdaságot is, meg igenis mondták, hogy a szociális juttatásokért végzett közmunka is munkahely lesz.

Vidéki 2010.06.04. 17:50:05

@bs395:

Az mindenesetre tény , hogy például Csehországban, vagy Szlovéniában olyan kedvező foglalkoztatási arányok léteznek már ma, amilyeneket mi csak 10 év mulva tervezünk.

Ott sem csodatévő varázslók hozták létre ezt a kedvező helyzetet.

Ebből azt gondolom, hogy nálunk is lehetséges, ha az alapgondolatok jók.

Jonas-R 2010.06.04. 20:07:18

@Vidéki: najo ennel kicsit bovebben.

Csehorszag bedobta a nagy trukkot es minden fejletlen terseget es nehezipart lepasszolt a szlovakoknak. Nalunk is sokall egyszerubb lenne a helyzet mondjuk ha a dunatol keletre levo reszt lecsatolnank.

Szlovena szinten nem egy jo pelda, mivel nekik van valami, aminek kicsi a helyetessitesi rugalmassaga es ez igen fontos fundamentum barmilyen gazdasagpolitikaban, tengerpart, nekunk ilyen max a paprika van, meg a gemeskut.

Kortet kortevel almat almava. Tessek a lengyelekhez, szlovakokhoz, romanokhoz... bar azokhoz mondjuk ne, hasonlitgatni.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2010.06.05. 06:52:40

@Vidéki:
a cseheknél 2003-ban állami támogatás nélkül, korona alapon jobb feltételekkel lehetett lakáskölcsönt felvenni, mint nálunk a támogatással együtt.
ha az alapgondolatok jók, attól még nem lesz felvirágzás, ahhoz igenis kell terv: a jelen helyzet ismerete, a célok ismerete, és a visszacsatolás, hogy jó úton haladunk-e. ha ezek hiányoznak, akkor csak a magyarázatbiznisz marad, és abban az mszp verhetetlen.

Vidéki 2010.06.05. 09:54:23

@bs395:
Valóban: „ha az alapgondolatok jók, attól még nem lesz felvirágzás”.
De lehet felvirágzás, ha a részletek kidolgozása jó.

Viszont ha az alapgondolatok rosszak, a pepecselés a részleteken eleve nem hozhat jó eredményt.

Hivatkoztam már ezen a poszton a Figyelő hetilap nagyon jó, alapos elemzésére. Ebből idézek:

„Az is általános, hogy az aktuális kormányok csaknem kizárólag a külföldi tőkétől várták – és várják gyakran még ma is – a prosperitást. Egy kivétel van csupán, mégpedig Szlovénia. Ott a külföldi tőke csupán a GDP mintegy 25 százalékáig van jelen. Töretlen a növekedés, a magyarországinál lényegesen magasabbak a bérek, és növekszik a foglalkoztatottság”.

Jonas-R 2010.06.06. 13:14:17

@Vidéki: figyi, en ertem mit irsz, es alapvetoen meg egyet is ertek, de tovabbra is mondom, szerintem szlovenia nem jo pelda.

A volt Jugo szethullasa (es mas szethullasok is) azert mehettek vegbe, mert kulonbozo fejlettsegu gazdasagok voltak ideologia menten integralva. mikor az ideologia vagy eppenseggel kemenykezu terror megszunt, azok akik jobban eldegeltek nem akartak penzt adni azoknak akik szarabbul eltek, plane ha mas nyelvet beszeltek, mas szokasokat tartottak, maskent hivtak istent. (Es most pontosan ilyen helyzetek kezdenek kialakulni del-amerikaban is)

Szlovenia nem jo pelda, mert uber fejlett volt mindig is, mar reges regen tolar helyett nemet markat hasznaltak arnyek valutanak, gyakorlatilag integralodtak gazdasagilag europahoz.

Es megegyszer, konnyu ugy alacsonyan tartani a kulfoldi tokebearamlast, hogy telen a sielok, nyaron a strandolok hagyjak ott a penzuket.
süti beállítások módosítása