Ateizmus, anarchia és koszos punkok.

killtheradical

killtheradical

District 4.5

2009. október 01. - bs395

A film nem rossz, sőt, tele van üdítő ötletekkel és megoldásokkal: jó volt látni, mit tesz az átlagember a nem éppen átlagos körülmények között, jó volt látni, milyen az, amikor egy számunkra különleges helyet mindennapos, jó volt végre radikális jellemfejlődést látni, de rosszak voltak a benne maradt klisék, az előzmények és a következmények nyitottsága, elnagyoltsága, és egy esetben még az ellentmondása is. Szóval ha meg akarod nézni a filmet, tedd meg bátran, feltéve, ha még nem olvastál róla kritikát.

Feladat kritikusoknak: utána nézni, mi a különbség a koncentrációs tábor és a menekülttábor között! Ha ez megvan, akkor kéretik letisztázni az alábbi állítások lehetséges kimeneteit (félelemre semmi ok, segítünk):

1. Ez egy lágerfilm, mint a Schindler listája.
2. Ez a film a rasszizmusról, az apartheidről szól.
3. Tisztára olyan, mint a palesztin helyzet.

Ez nem egy lágerfilm. Az idegeneket nem terelték össze elgázosításra és kényszermunkára, nem éltek már évszázadok óta a helyi közösségekben. Az idegenek hajótöröttek, akiket menekülttáborba zártak.

Ez nem egy apartheidfilm. Ha az lenne, akkor pont az idegenek zárnák táborba az embereket. Az előző ponthoz kapcsolódva még: nem, nem is a búr háborúk analógiája.

Ez nem egy zsidók kontra palesztinok film. Az nem úgy volt, hogy az idegenek tősgyökeresek voltak Dél-Afrikában, csak szétszóródtak, aztán visszatelepültek, és kiszorították az embereket, de még csak a fordítottja sem, miszerint a visszatelepülő emberek szorították volna ki az őshonos idegeneket.

Ez egy menekültfilm, ha már mindenképp el akarunk szakadni a sci-fi részétől, amit bizony rosszul teszünk, mert az ugyanúgy része a történetnek és a filmben ábrázolt viszonyrendszernek, mint a xenophóbia (amit végre PC módon lehet kiélni, mert az idegenek kivételesen tényleg idegenek). Ha egybe akarjuk nézni, akkor ez inkább egy szatíra a rasszizmusról: fekete és fehér együtt utálja az idegeneket, a tábor felszámolása ellen pedig „emberi jogi csoportok” tüntetnek. Az ilyen abszurdokhoz meg kell a sci-fi.

A bejegyzés trackback címe:

https://killtheradical.blog.hu/api/trackback/id/tr921417321

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vérszegény éjszakai dúvad · http://hangorienidiocc.blog.hu 2009.10.01. 11:39:51

Na nekem pont ez a problémám. Ti. érdekelne, mert sci-fi, de amit eddig olvastam róla, az nem túl érdekes. Mondjuk én az 'Ember gyermekében' is csalódtam, mert baromi sokan dicsérték, hogy ilyen jó, meg olyan jó, aztán megvettem a dvd-t ezer hufért, megnéztem, és tkp. egy sima menekülős-üldözős film. Márpedig a téma azért többet rejtett volna magában.
Lehet ezt is inkább dvd-n kellene megnézni?

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.10.01. 17:01:09

@Vérszegény éjszakai dúvad:
szerintem egy kedvezményes jegyet mindenképp megér, de várhatsz is a dvd-re, ahogy jól érzed magad :-)
ezt azért mondom, mert nekem az ember gyermeke nagyon bejött, meg sok más nem annyira felkapott angol és tri-nations film is (bronson, chopper, doomsday, rise ofthe footsoldier, this is england, romper stomper, in the loop, extras, black sheep, na meg a 28 days/28 weeks later).

Jonas-R 2009.10.01. 23:26:42

bronsons kiraly :)

nekem ez a film tetszett, de aztan rajottem hogy ez azert van, mert nincs igazan idom olvasni, es hozzaszoktam hogy masfel ket oraban szart kapok sci-fi helyett, es nincs 100-200 oram egy rendeset elolvasni.

Ez egy tokeletes 100-150 oldalas kisregeny volt, ugy ahogy volt. Arrol nem is beszelve, hogy az a filmtorteneti hagyatek sem piskota, hogy az eredeti rovidfilmben tenylegesen helyi lakosokat szolaltattak meg az igazi menekultekrol, es azt vagtak be az idegenes filmbe, ami zsenialis.

Ezt sajnos itt nem mertek megtenni, pedig az utott volan csak igazit, tenyleges scifi remekmuvet alkotva :) Viszont erre utal az elejen a dokumentarista stilus, es osszessegeben barmilyen szempontbol a megoldasok es "fonalak" jol el voltak talalva, szeretnek meg latni filmet a rendezotol, beirtam a nevet a kevesek koze, akiknek keresem/keresni fogom a filmjeit.

Ha kritikat kell gyartani, akkor en speciel soknak ereztem a jellemfejlodest, de cseppet sem zavart hogy nem tudjuk meg mi tortenik pontosan, vagy hogy nincs igazi lezarasa (mert ez erosen nezopont kerdese, az egesz pont azert ilyen fule farka nelkuli, hogy ezzel is azt hangsulyozza, hogy ez idotlen, ez a mi sajatunk, az idegenek valojaban teljesen mellekesek, csak az a helyzet fontos amit kialakitottak, ecce homo. Es pont ez volt a bajom a jellemfejlodessel, mert az meg tul eros volt ehhez > tudunk valtozni. )

Mindemellett volt ami nem tetszett, de most mennem kell :)

Vérszegény éjszakai dúvad · http://hangorienidiocc.blog.hu 2009.10.02. 00:00:02

@Jonas-R:
"nekem ez a film tetszett, de aztan rajottem hogy ez azert van, mert nincs igazan idom olvasni, es hozzaszoktam hogy masfel ket oraban szart kapok sci-fi helyett, es nincs 100-200 oram egy rendeset elolvasni."

Lehet, hogy pont ez az én bajom. Mármint, hogy olvasok. Pl.: Játszották pár éve a Dick novellából készült 'Különvélemény'-t. Megnéztem, tetszett. Aztán(!) elolvastam a novellát is, és köze nincs a filmhez. Max. az alaphelyzet. De ugyanez van az 'Emlékmás'-sal is, sőt még a 'Szárnyas fejvadász'-szal is, bár az egy kifejezetten jó film.
Basszus, azt kell mondjam, három (négy?) igazán jó sci-fi film készült eddig:
1. 2001 Űrodüsszeia
2. 3. tipusú találkozások
3. Az a film asszem Jodie Fosterrel, aminek most nemtom a címét, de a végén a halott apjának a képében beszélget az idegenekkel.
4. Dűne. Tudom sokan köpködik, és tényleg a film klasszisokkal rosszabb, mint a regény, de...
5. (Ez csak zárójeles, mert még nem csinálták meg: Átjáró. Ezt miért nem vitték még filmre?????)
Bár talán ide illene még a 'Sztalker' is, de szerintem az is inkább regényben, mint filmen.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.10.02. 10:48:37

@Vérszegény éjszakai dúvad:
"Bár talán ide illene még a 'Sztalker' is, de szerintem az is inkább regényben, mint filmen."
csak játékban, és csak az első rész :-)

Vérszegény éjszakai dúvad · http://hangorienidiocc.blog.hu 2009.10.02. 17:47:54

@bs395:
Azt nem ismerem, csak a Dűnét. De a játékhoz való viszonyom erősen eltolódott negatív irányba, amikor az egyik pályán mindig leöldöstek, bármivel is próbálkoztam.

Jonas-R 2009.10.02. 20:42:29

@Vérszegény éjszakai dúvad:

Meg a tarkovszkynak volt Solarisa ugye, volt ott egy egy 12 majom, ami siman sci-fi, meg hat azert volt jopar tudomanyos-mese amit illik megemliteni talan.

Tartom, ez a film hozta egy igen jo sci-fi kisregeny szinvonalat, es filmkent is egesz jo. Semmi hatalmas, de egy nagyon szep termek (30 millabol plane)

Duneben nincs Lynch fele rendezo valtozat. Egyszer valaki meselte, hogy latta es volt egy nagy fekete szinkroncsik a kozepen, de eddig jutottam vele, soha nem talaltam ra, pedig kerestem. Amiket emlitesz, hogy atdolgoztak a film miatt.. vedd hozza az en, a robotot, a Solarist (a dzsordszklunista), a masik Asimov feldolgozast (200 eves ember) satobbi. Az van, hogy azert hogy filmesitsek, ugy gondoljak drasztikusan hozza kell nyulni, es aztan van akinek ez sikerul, de a legtobbnek nem. Viszont ehhez nem kell filmet nezni, eleg elmenni egy szinhazba megnezni mondjuk a Koccanasokat, es utana elolvasni, aztan radobbeni, hogy a rendezo nem ertette meg.

Vérszegény éjszakai dúvad · http://hangorienidiocc.blog.hu 2009.10.02. 22:38:03

@bs395:
Na, kettőt és könnyebbet. nemtom. volt belőle több is? Ez a link egyébként az intro volt? Hogyan csináljunk pénzt csernobilból...

@Jonas-R:
A solaris azért nem jó példa, mert az még tarkovszkij szerint is szar filmnek sikeredett. Ehhez képest az amcsik meg megcsinálták egy az egyben a riméket.

"Duneben nincs Lynch fele rendezo valtozat" Ezt nem értem. Nekem pl. itt van a polcomon a Lynch féle Dűne, és imádom. Sokkal jobb, mint a Hbo forgatta háromórás szerencsétlenkedés.
A 200 éves embert eszembe se jutott megnézni, ti. olvastam mind az 'Én a robot'-ot, mind a később kiadott kibővített kiadást, a 'Robottörtének'-et. (yap, meg a három R.Daneel-es sztorit, amit aztán összekötött az Alapítvány folyammal, azok is kifejezetten jók, és inkább kívánkoznak vászonra, mint pl. Dick, vagy Vonnegut művei).
Egyébként a 12 majom, az igen, valóban. Miután megnéztük, órákig vitatkoztunk a végéről.

Vérszegény éjszakai dúvad · http://hangorienidiocc.blog.hu 2009.10.02. 22:42:03

Upsz, eszembe volt, de az előbb elfelejt.
Nem film ugyan, de: Cowboy bepop. Valami überzseniális világot hoztak létre. No meg azért Akira is ofcorsz

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.10.02. 23:14:32

a 12 majomhoz kellett egy terry giliam is :-)
a dűnéből volt a két alap játék (dune 1 és dune 2), meg egy halom folytatás és spinoff.
a stalker játék alternatív chernobil történet, inkább pszicho a vége, mint sci-fi.
az akira mellé még tessék betenni a ghost in the shellt (ha már), még a második részt is, bár az filozofikusabb.
de még a judge dredd is, aminek ugyan nem sok köze van a képregényhez, de pont ezért jó :-).

Jonas-R 2009.10.02. 23:59:40

Attol meg hogy tarkovszky szerint szarra sikeredett attol meg nem biztos hogy az, az amcsi verzio pedig messze volt a totalis remaketol. A temaban talan legautentikusabbat arcot erdemes meghallgatni, Lem kiadta DiLemmak cimen a glosszait, meg rovid eszmefuttatasait, neki is tetszett tarkovszky, es nagyon lehordta az amcsit (mint monda, ha ezt akarta volna elmeselni, akkor azt a cimet adja neki, hogy "szerelem a vilagurben")

Mellesleg hamar filmtortenelem, akkor Lynch utalta a Dune-t, es pont ehhez kapcsolodik az az urban legend (mert en annak minositem lassan 15 ev kutatas utan), hogy osszeveszett a producerekkel, es vagott egy sajat 4 oras verziot, mert nem volt megelegedve meg a 190 perces USA verzoval sem, mert hogy ket vagasban keszult el, europaba mar csak a masodik, 137 percest hoztak a mozikba, mert az USA-ban csunyat bukott az 1983-as Jedi visszaterhez kepest, amit mellesleg visszautasitott Lynch, amikor Geroge Lucas felkerte a rendezesre.

Es Dune II rulez. Harkonens forever :) A Dune I az egy ilyen balfasz maszkalos rpg-s fos volt.

Sci-fi iro sorolo versenyt meg nem jatszok.

RoFä 2009.11.01. 04:28:08

@bs395: Nekem még az A.I., mert néha szentimentális vagyok, és amúgy meg nagyon okos film.
süti beállítások módosítása