Ateizmus, anarchia és koszos punkok.

killtheradical

killtheradical

Kefélés

2009. január 12. - bs395

Mi lenne az a tárgy, amit a nyugati, fogyasztásra épülő kultúrkör emblematikus tárgyává választanál? Eldobható borotva? Csíkos fogkrém? Vízöblítéses WC? Vagy mondjuk maga a WC kefe? Ez utóbbi tárgy higiénés szokásaink meg nem értett kelléke, egyrészt mert csak szépségtapasz, vegyi öblítés nélkül sokat nem ér, másrészt értelmetlenül mellőzve van. Rohanó világ, igénytelenség, vagy csak szimplán eltérő hagyományok és standardok, nem tudom. Viszont jártamban-keltemben minduntalan találkozok kis figyelmezető feliratokkal a mellékhelységekben, amik e kis eszköz létezésére hívják fel a figyelmet, különböző stílusban.

Angliában járván azt láttam, hogy a liberális alkotmányos monarchia is szélmalomharcot folytat a fehér porcelánon gyülekező guanó megmaradása ellen. Jó nevű irodában a következő felirat volt látható:

Please use the toilet brush.
(kérjük, használja a WC kefét)

Így, kérés formájában, mintegy a beleegyezésedet, hozzájárulásodat kérve a közösnek tartott normák elérésére, majd azok fenntartására. Illedelmes, közvetlen, személyes.

Németországban, nagy nemzetközi cég technikai központjában, a tradicionális német felsőbbrendű attitűdnek ellentmondó, kézzel írt A/4-es papírlap volt látható:

Kloburste darf benutzt werden.
(a WC kefét használni szabad)

Mint lehetőséget, opciót említik meg, némi szarkasztikus éllel, jelezvén, hogy kötelezőnek ugyan nem kötelező, ám a cselekedet mellőzése bizonyosan nem marad következmények nélkül közösség részéről.

Idehaza viszont, a magyar szilícium-völgy közepén (ez az elnevezés megérne egy külön bejegyzést) mindez már a következő formát ölti nyomtatott, majd fénymásolt íven:

A WC kefét használni kötelező!
(a WC kefét használni kötelező)

Mi nem bízunk semmit a véletlenre. Közvetlenség, beleegyezés, személyesség és illem mit sem segít.

Nem reprezentatív felmérésem szerint viszont mindhárom feliratnak nagyjából ugyanakkora volt a hatékonysága, vagyis 10 esetből átlag 3-ban traktornyom fogadja az óvatlan betérőt. Minden fennen hirdetett kulturális különbségünk és egyediségünk csak felszín: mélyen belül egyikünk sem szereti a WC kefét, kultúrától függetlenül.

A bejegyzés trackback címe:

https://killtheradical.blog.hu/api/trackback/id/tr62868611

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

magyar-magyar szótár 2009.01.12. 11:11:14

Nejlonból lenne, az biztos. Vagy valami műanyag, ami nem elbomló. Talán az eldobhatópelus vagy a tisztaságibetét (vö az indian pad-del, ami bio és a womanpower is propagálja)

Vagy a nők állvapisilését elősegítő kis papírszerkentyű, hármat kapni öt dezső-ért.

Lehetne a nyalófólia, ami t kulturférfivagy nő swingerpartin idegen nő P'ja és a nyelve közé alkalmaz (vö óvszer)

Cigiző · http://cigi.blog.hu/ 2009.01.12. 12:17:42

az ürülékkel, szemétel nem szívesen foglalkozunk, távol esik tőlünk, a kifinomult civilizációs világunkban már inkább csak fúj....
talán ezért van az, hogy nem szívesen érünk hozzá, kikerüljük, és minél messzebb akarjuk magunkat tudni a kényelmetlen, kellemetlen dolgoktól.
(ide értem a csikket is)

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.01.12. 16:12:42

@magyar-magyar szótár:
ízesített koton?

@Cigiző:
jaja, a "not in my back yard!" mozgalom :-)

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.01.12. 17:58:17

Az ízesített kotonról egy keresőkifejezés jut eszembe, mellyel újabban találtak rá a blogomra (igazából sejtelmem sincs, hogy miért).

Ez pedig:

óvszer + lényege
süti beállítások módosítása