Ateizmus, anarchia és koszos punkok.

killtheradical

killtheradical

Elmúlni csendben

2011. július 01. - bs395

Kis színes hír a radar alatt: "Az öregségi nyugdíjra befizetett egyéni járulék körülbelül 20 százalék lenne, szemben a jelenlegi 10 százalékkal. A munkáltató által ma lerótt járulék egy részét áttennék a munkavállaló bérébe (vagyis "felbruttósítanák" a járulékkal a jövedelmet), vagyis csökkenne a jelenleg 24 százalékos munkáltatói járulék mértéke."

Hogy is volt? Idén 1,27-szeres a szorzója a bruttó fizetésnek az szja kiszámításához, jövőre 1,13 volt beígérve. Ma egy bruttó 200 ezres fizetés (avagy egy "gazdag" ember 2/3-a) havi 40.640 Ft szja-t fizet (mínusz a jóváírás), jövőre az eredeti terv szerint 36.160 Ft (mínusz a jóváírás, akárhogy is alakul).

Igen ám, de ha megemeljük a bruttó fizetést 10%-kal (amitől nem lesz több a nettó, mert csak átrendezünk egy tételt), akkor az 1,13-as szorzóval az szja 39.776 Ft-ra változik csupán (mínusz a jóváírás, ahogy alakul), plusz a jó ég tudja, hogyan szorozzák fel utána a munkáltatói terheket.

Mekkora már nem?

A bejegyzés trackback címe:

https://killtheradical.blog.hu/api/trackback/id/tr43030942

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vidéki 2011.07.01. 20:45:55

Ez még csak egy tervezet, amin lehet még csiszolgatni.

Nincs gondolatrendőrség ami erről a témáról betilthatná a gondolkodást.

A tervezet nagyon hasonlít a már létező és jól működő svéd rendszerre,

A VG-n olvastam egy közgazdász véleményét a Svéd nyugdíjrendszerről, amelyet a világ legjobb működő nyugdíjrendszerének tart.

Svédországban minden adóköteles 100 koronából 18,50 megy az állami nyugdíjkasszába és ez elegendő a nyugdíjrendszer stabilitásának fenntartásához.

.Nálunk 10+24=34 % sem volt elegendő a nyugdíjrendszer stabilitásának fenntartásához, Mielőtt a manyupokhot nyúltak volna 900 milliárd forintot kellett a nyugdíjkasszába pumpálni, hitelfelvételből, az ország eladósításával finanszírozva.

Célszerű gondolkodni arról ,hogy Magyarországon hogyan lehet a nyugdíjrendszer stabilitásának problémáját a lehető legjobban megoldani.

A megoldáshoz nem áll rendelkezésre végtelen hosszúságú idő.

Valószínű, hogy a megoldás halogatása, az eladósodás növelésével szintén nem járható út.

Nem tudjuk kényszeríteni hitelezőinket arra, hogy ehhez pénzforrásokat biztosítsanak.

A buborék egyszer kipukkadhat.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2011.07.01. 21:11:41

@Vidéki:
a nyugdíjjárulék valószínűleg nem nőne (bár ki tudja, hogy a maradék 14%-ot miből számolnák, az eredetiből, vagy az emeltből), de sikerült gyakorlatilag lenullázniuk a jövő évi adócsökkentést.

Vidéki 2011.07.01. 21:38:33

@bs395:

Szerintem nem lenne lenullázva az adócsökkentés. Hasonló trükköt a „szuperbruttósítással” már a Bajnai kormány is bedobott

Dragos Erzsébet Svédországban élő ujságíró 2010. jan. 19. cikkében részletes, jó áttekintést ad a svéd nyugdíjmodellről

Ő arról is ír, hogy ott a nyugdíjkorhatár férfiaknál, nőknél egységesen 65 év.

Lehet két-három évvel korábban is nyugdíjba menni, de a nyugdíj ez esetben erősen degresszív.

Ott "Azok, akik különféle okoknál fogva nem tudtak vagy nem voltak képesek saját jogú nyugdíj megszerzésére, egy szerény, de méltányos garantált nyugdíjat kapnak 65 év fölött, ha minimum 40 évet éltek Svédországban (ha kevesebbet, akkor arányosan kevesebb pénz jár).

Ezt a költségvetésből fizetik, a mindenkori külgazdasági és államháztartási viszonyok figyelembe vételével, a pénzügyminiszter által meghatározott összegben."

Tehát ez nem a nyugdíjalapot terheli, hanem a költségvetést.

Van benne logika, el kell ismerni.

Feltételezem, hogy ha ezeket a juttatásokat is a nyugdíjalapból kellene fedezni, nem lenne elegendő Svédországban a 18,5 % nyugdíjjárulék.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2011.07.01. 23:03:36

@Vidéki:
a nyugdíjárulék mértékével továbbra sincs bajom, az gyakorlatilag nem is változna (sőt, én jobban örülnék, ha a nem lenne külön munkavállalói és munkáltatói bér), hanem azzal, hogy már megint egy mszp-s trükk :-(.

Vidéki 2011.07.02. 10:07:51

@bs395:

„ már megint egy mszp-s trükk :-(„

Őrült eszme, de van benne rendszer.

Szerintem a Bajnai kormány sok ésszerű, a helyzetnek megfelelő döntést hozott, amelyek stabilizálták a helyzetet, de a távlati célokhoz már nem voltak elegendőek.

A Bajnai kormánnyal kapcsolatban egy történet jutott eszembe egy amerikai háborús témájú könyvből (Herman Wouk: Zendülés a Caine hadihajón).

A második világháborúban, a csendes-óceáni hadszíntéren egy rettenetes erejű tájfunban a merev gondolkodású kapitány mindenáron követni akarta a főparancsnokság által kijelölt útirányt, ami a hullámok és a szél irányát figyelembe véve nagy valószínűséggel a kis méretű torpedóromboló elsüllyedéséhez vezetett volna.

Ezért a tisztek leváltották a merev gondolkodású kapitányt és irányt váltva megmentették a hajót.

A későbbi bírósági tárgyaláson a vádlottak javára súlyos érv volt: Hogyha a hajó elsüllyed úgysem teljesítheti a (távlati célokat) a főparancsnokság utasításait, tehát a helyzet stabilizálása elsőrendű érdek volt.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2011.07.06. 01:57:14

@Vidéki:
gyurcsánytól se tetszett, bajnaitól se, orbántól se :-(.
a hajós hasonlatot picit sántának érzem, mert ezzel az erővel bajnainak lett volna igaza.
süti beállítások módosítása