Ateizmus, anarchia és koszos punkok.

killtheradical

killtheradical

Szelleme kísért

2010. október 12. - bs395

Államosítás! Kommunizmus! Államkommunizmus! Ellenséges cégeket haveroknak átjátsszák! Megsértik a magántulajdont, a szabadságot, a piacot!

Álljunk meg egy köpvenyeletre. A Lex MAL elfogadása előtt felülírhatta-e az állam a magántulajdon szentségét? Felül bizony: kisajátítás, szükségállapot, hadiállapot. Az állam beavatkozhat az emberek személyes szabadságába, bírósági ítélet nélkül is, elég a megalapozott gyanú. Sőt, beavatkozhat a családok életébe is, hisz elveheti tőlük gyermekeiket. Hogy ilyesmi szubjektív érzésünk szerint ritkán fordul elő, az vagy a szabályok betarthatatlanságát, vagy a szabályok be nem tartását jelenti: nemtörődömség, korrupció, vagy egyéni mérlegelés.

Mivel képtelenség a világon minden eshetőséget ledokumentálni – az univerzum determinált voltát ki lehet deríteni, csak kell hozzá egy tesztuniverzum, legalább akkora, mint az igazi -, így azt látjuk, hogy az élet egyéni, érzésre meghozott döntéseken alapszik, tök mindegy, mi van leírva. Azt is mondhatnánk, hogy minél tágabb, minél kevésbé specifikus egy rendelet, annál jobb, a végén úgyis az eljáró személyen múlik, mennyit ér a törvény, s csak azért írunk terjengős szövegkönyveket, mert nem bízunk a másikban.

Vagyis adva van nekünk egy plusz törvény, amivel felvértezve az állam erre kijelölt tisztségviselői felülírhatják mindazokat a jogokat, amiket maguktól értetődőnek tartunk, és az egyetlen, ami határt szabhat az önkénynek, az az önkény gyakorlója maga – pont, mint eddig. Ne tessék azt gondolni, hogy mert eddig nem volt egyértelműen megfogalmazva, nem történt meg pecsétes papír nélkül (vagy éppen ellenére) az állam beleszólása.

Így nem értem azt a hirtelen felháborodást, ami az ügyet érinti: a kedves felháborodók tisztában voltak-e azon eshetőségekkel, jogalapokkal és csillagegyüttállásokkal, amik alapján az állam korlátozhatja jogaikat, vagy meg is foszthatja őket tőlük? Tisztában voltak-e mindazokkal a kétes ügyekkel, amik kicsiben és nagyban nap mint nap történnek? Ha igen, akkor a többi ellen miért nincs össznépi naeztazértmárnem? Ha meg nem: üdv a mátrixban, az élet igazságtalan, a desszertet egyed meg mindig először.

„Ha valaki sok törvényt óhajt, csak azért teszi, mert biztos benne, hogy a szomszédjának szüksége van rá.”

A bejegyzés trackback címe:

https://killtheradical.blog.hu/api/trackback/id/tr32366294

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Huli Buli · http://www.hulibuli.hu 2010.10.12. 19:39:26

A magántulajdon, a szólásszabadság és az egyén szabadsága már rég nincs biztosítva a világon sehol...

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2010.10.12. 19:51:04

@Huli Buli:
soha nem is volt.
jobban mondva lehetett erősködni, csak agyoncsapták az illetőt hamar.
kivéve, ha gyors volt. vagy erős.

Vidéki 2010.10.12. 20:11:51

A jogászkodó elmélet a személyi szabadságjogok kiterjesztéséről a végtelenség irányába, beleütközik a valóságba.
Jó példa erre az USA, ahol a 2001 szept. 11.-i merénylet után át kellett gondolni, hogy az "emberi jogok" meddig mehetnek el, azt is figyelembe véve, hogy a terrorizmus ellen meg kell védeni a társadalmat.
Ezt követően sokat visszavettek az "emberi jogokból" csak azért, hogy a terrorizmus elleni küzdelmet hatékonnyá tegyék.

Ennek jó példáit láthatjuk a légi közlekedésben.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2010.10.13. 02:57:01

@Vidéki:
"A jogászkodó elmélet a személyi szabadságjogok kiterjesztéséről a végtelenség irányába, beleütközik a valóságba."

azért az elmúlt pár ezer évet főként azzal töltöttük, hogy függetlenítsük magunkat a korlátoktól. persze ha egyszer elfogy az olaj...

Vidéki 2010.10.13. 08:12:58

@bs395: Talán létezik az arany középút, ami a körülményektől függően kanyargós is lehet, mert mindig igazodik a körülményekhez.

A probléma az, hogy nehéz rátalálni. Sokan, ahogyan írod, azzal foglalkoztak, hogy függetlenítsük magunkat a korlátoktól.

Sokan pedig a korlátokat szaporították volna a végtelenség irányába, egészen addig, míg a bűnözők számára ki nem alakul a kockázatmentesség "Paradicsomi" állapota.

bierkamp 2010.10.13. 11:42:02

Nemzeti Rablóbanda Kormánya!
Államosítanak (ami majd tetszik nekik)---majd újraprivatizálják,--olcsón odaadják a klientúrának--és zsebbe elteszik a hatalmas pénzt amit kapnak a klientúrától vissza--- EZ AZ ORBÁN FÉLE NEMZETI RABLÁS LOPÁS KORMÁNYA!

---de leverjük ezt a DIKTATÚRÁT!!!!!!
süti beállítások módosítása