Ateizmus, anarchia és koszos punkok.

killtheradical

killtheradical

A kócos asszony visszanéz

2010. május 26. - bs395

"Az Országgyűlés elfogadta a magyar állampolgárságról szóló törvény módosítását, amely egyszerű és kedvezményes honosítást tesz lehetővé a határon túli magyarok számára. Válaszlépésként Szlovákia is módosítja saját állampolgársági törvényét: a módosítás szerint hogyha ezentúl egy szlovák állampolgár önkéntesen felveszi egy másik ország állampolgárságát, elveszíti a szlovákot."

MOST MEGMUTATTUK!

Mi is kellene az eredményes külpolitikához? Partner és/vagy erő. Van-e szlovákéknál partner a kormányban? Nincs. Van-e erőnk? Nincs. Ha ezt én megjegyzem, akkor nemzetáruló vagyok, ezt már megszokhattuk - na de hogy ugyanezért magyarországi magyarok szólják le a felvidéki magyarság választott képviselőit, ahhoz azért pofa kell, ahogy ahhoz is, hogy továbbra se partnerként tekintsünk rájuk.

Ha más faszával verik a csalánt, az nekem nem fáj, szóval kemény gyerek vagyok, na.

* * *

Most, hogy így összegyűltünk, kis kiegészítés: ki mondta, hogy a tótokat kell partnerként kezelni (mert úgy tűnik, gyurcsányizmusom mellett ez a másik legdurvább utánérzés per pillanat)? A felvidéki/erdélyi/délvideéki/kárpátaljai magyarságot kéne partnerként kezelni! (mint az fentebb szerepel)

A bejegyzés trackback címe:

https://killtheradical.blog.hu/api/trackback/id/tr172032984

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mit kezdjünk Szlovákiával? 2010.05.26. 16:11:00

Hosszú távon az egyetlen sikeres külpolitikai stratégia az, ha okosabbak, jobbak és gazdagabbak vagyunk, mint mások. Robert Fico ismét elemében van. Martonyi János pozsonyi látogatása után a szlovák kormányfő kijelentette, „ha a (kettős állampo...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Žďárský 2010.05.26. 20:01:52

Csak egy szolid kérdés a keménykedőkhöz: én itt élek (értsd: Felvidék), ha kérem a magyar állampolgárságot, arra a hatóságok maguktól ugyan rá nem jönnek, de elég egy haragos, aki feljelent. Márpedig ez esetben jól megbüntetnek és jelen állás szerint bukom a szlovák papírjaimat is.
Ti bevállalnátok? Állampolgárság nélkül élni egy országban? Szájhősök....
Létezik a világon diplomácia, el lehetett volna kerülni ezt a helyzetet, de nem, most azonnal. Csak az a baj, hogy nem a nagymagyarok kerültek a fasz rossz végére, hanem mi itt, akik törvény ide vagy oda, megint jó messze kerültünk az állampolgárságtól.

flippant 2010.05.26. 20:02:25

Szóval ha a büdös tótok azt mondják, hogy minden birka magyar tátsa ki jó nagyra a száját mert bele akarnak sz@rni, akkor ezek szerint azt is meg kell tenni. Mert ha nem, akkor nem vagyunk partnerek. Mert kicsik vagyunk. Senkik vagyunk. Számkivetettek vagyunk.
Bakker, Te belőled is remek karaktert formált volna Jókai..

Rotfuchs 2010.05.26. 20:02:25

@gpetersz: Így van, a szlotákok már a maximumon járatják az etnikai politikát. Ha ennél feljebb tekerik, az már a nemzetközi közvélemény előtt is nyilvánvalóvá tenné a helyzetet ami most még tesz az ügyre. Ez pedig nekik sem érdekük.

Chicano 2010.05.26. 20:02:41

Vannak ismerőseim odaát de mindenki örül a törvénynek és tesznek a szlovák válaszra. Úgy látom csak itt nálunk fikázza ezt egy jól körülhatárolható réteg. Persze akinek Gyurcsány meg a politikája jó volt az miért ne gondolkodna most is úgy mint a Ferenc. Engem ez nem is zavar amíg így 10% közelében fröcsögnek. Csak így tovább, lesz az még kevesebb is.

flippant 2010.05.26. 20:05:33

@Свобода: Gyáva! Legyetek tökösek. Ha elveszik a szlovák állampolgárságot megmarad a magyar. Csatlakozzatok az anyaországhoz, hozzátok a földjeiteket.

Chicano 2010.05.26. 20:07:25

@Свобода: Szép a nicked.
Ha tényleg ott élsz akkor tudhatnád hogy ahhoz egyértelmű bizonyíték vagy a te nyilatkozatod kell a magyar állampolgárságodról hogy elvehessék a szlovákot. Egy tanuvallomásra nem tehetik. Azért Szlovákia még mindig EU tagország, van egy határ amit ők se léphetnek át. És mi van ha elveszik? Az EU-n belül vagyunk, nyugodtan lexarhatod. Ott élsz ahol akarsz.

Cartman (ex Cartman) 2010.05.26. 20:08:01

Az elmúlt nyolc év külpolitikája megpróbálta partnerként kezelni a tótokat. Mi volt a válasz? Folyamatosan a mi seggünkben volt a fasz.

Most Orbánék kezdtek álló fasszal, és én annak drukkolok, hogy ne is lankadjon le nekik, amíg meg nem értik a tótok, milyen szánalmasak ezzel az idejétmúlt nemzeti ébredésükkel. Miért fáj nekik a kettős állampolgárság? Nekem nem fájna, ha kiderülne, hogy pl. valamelyik szomszédomnak van olyan.

A fő kérdés egyébként szerintem: képtelenek a tótok magukat tőlünk függetlenül deklarálni? Honnan ered ez az ostoba, zsigeri indulat bennük? Szánalmasak...

Rotfuchs 2010.05.26. 20:08:30

@Свобода: Ez valóban pocsék dolog, de amíg a Meciar-Fico-Slota féle erők vannak kormányon egyáltalán lett volna esély bevezettetni? Persze én laikus vagyok, de gyakorlatilag bármit felhasználnak, amit csak el lehet adni bizonyítékként a "nagymagyar revizionizmus"ra.

Egyébként az tényleg pozitívum, hogy legalább Kijevben nem mondtak semmit arról, hogy gyakorlatban szankcionálnának. Mondjuk ott a magyarok erősen marginális tényező.

sirwalter 2010.05.26. 20:09:23

@Свобода: kérlek, olvasd el 1-el előtted lévő hozzászólásom.

Abban pl. nincs semmi keménykedés, mégis, a magam részéről méltatom a döntést. A Ti esetetekben most sajnos az a helyzet állt elő, hogy kb. nem történt semmi (azaz nem lett sem jobb, sem rosszabb9, mert az nem életszerű, hogy ott bárki is "felcserélné" a szlovák állampolgárságát a magyarra...

De: egyrészt másik 5 környező ország állampolgárainak igenis ez sokat jelent(het), másrészt nálatok is megváltozhat ez a törvény ugyanilyen gyorsan, mint a mai napon...

Sólyom Bátor 2010.05.26. 20:12:55

@flippant: A gond az, hogy ezzel a erőltetett lépéssel most a szlovákiai magyarok ellenében fogja elmozdítani a szavazás végeredményét Szlovákiában. Hozadéka nem sok lesz (hiszen az ő ötletük nem példa nélküli Európában, így különösebb EU retorzióktól sem kell tartaniuk), a Magyar Koalíció Pártját viszont taccsra teszik.

Cartman (ex Cartman) 2010.05.26. 20:13:44

@Свобода:
A szlovákokkal SEMMIT nem lehetett volna elérni diplomáciával. Ld. nyelvtörvény, ami persze csak a magyarokra vonatkozik...

Először én sem értettem, Orbánék miért nem visszakoztak, és várták meg legalább a kampány végét. Aztán rájöttem: azért, mert mást sem csinálunk már vagy nyolc éve, és NEM VEZETETT SEHOVÁ.

Rotfuchs 2010.05.26. 20:15:46

@flippant: Azért kell ahhoz egy arc, hogy látatlanban gyávázz...

Свобода helyében én sem venném fel a magyar állampolgárságot. Arról nem is beszélve, hogy nem a papír teszi az embert, különösen nem magyarság tekintetében.

Zgyanakkor komolyan nem hiszem, hogy lett volna politikai realitása annak, hogy érdemi tárgyalásokat lehetett volna folytatni. Szerintem jó lépés volt bevezettetni, mert ahogy írták, a szerbek és a románok most nem mondhatnak semmit, mivel nekik is fontos a káp.

Amúgy azért sem lett volna jó egyeztetni, mert nyilvánvaló, hogy oda jutott volna az ügy, mint a nyelvtörvény. És ha akkor hozzuk meg a törvényt, akkor az nyílt lépés lenne a szlovákokkal szemben. Így meg arra lehet hivatkozni, ami igaz is, hogy egy nemzetállam belügye, hogy kit tekint állampolgárnak.

Cartman (ex Cartman) 2010.05.26. 20:16:01

@Sólyom Bátor:
Nem biztos. Egyrészt a magyarok közt így - esetleg - nagyobb lesz az aktivitás, másrészt talán sok szlováknak is elege van ebből a sok magyarellenes vicsorgásból. (Miközben ott sincs azért kolbászból a kerítés.)

sirwalter 2010.05.26. 20:17:04

@Sólyom Bátor:

én nem lennék ebben annyira biztos: az egyszerű ember ui. nem annyira paranoid, mint Slotaék, Ficoék... És majdnem biztosra veszem, hogy a Szlovákiában a "jóérzésű átlagember" szégyenkezik e miatt a retorziós törvény miatt. Persze lehet, hogy naiv vagyok...

Sólyom Bátor 2010.05.26. 20:20:00

@Cartman (ex Cartman): Legyen igazad, de félek, hogy még a MKP-t is csak szétveri majd ez az áldatlan helyzet.

Sólyom Bátor 2010.05.26. 20:21:16

@Cartman (ex Cartman): Most látom, druszám vagy hellyel-közzel. :-)

Cartman (ex Cartman) 2010.05.26. 20:35:58

@Sólyom Bátor:
Milyen "hellyel-közzel"? Természetesen én vagyok az igazi, az egyetlen... :)

Sólyom Bátor 2010.05.26. 20:43:52

@Cartman (ex Cartman): Most olvastam, és a gond hasonló. Ha nem tudunk közös nevezőre jutni, akkor a szlovákok ebben a kérdésben megszopatnak, és még a szlovákiai magyarokat is nehéz helyzetbe hozzuk.
(Én egyébként nem Cartman vagyok :-)

Severus 2010.05.26. 21:10:19

Ne áltassátok magatokat, Európa nem fog rádöbenni semmire, magasról tojik az egészre. Kívülről két idióta acsarkodásának tűnik az egész. Csak a szlovákiai magyarok számára ki lett zárva a kettős állampolgárság opciója, ami eddig lehetőség volt. Mellesleg Ukrajnában kb. ugyanez a szabályozás VAN érvényben, épp csak ott boldogan cserélik majd le sokan, fiatalok az ukrán állampolgárságot nagyarra és jönnek át. Mondjuk ez kétes siker lenne, eddig az volt a politika, hogy azt támogassuk, hogy a lakóhelyén maradjon meg a magyarság. (szó se róla, megértem, aki jön és welcome). Ukrajnábant szerintem azért nem pampognak csak mert az új oroszbarát vezetés a kettős állampolgárságot kizáró szabályozás ellen van (az orosz kisebbség miatt), szóval épp nem érdekük ezt feszegetni. A szerbiai és romániai magyarok kétségkívül nyertek az ügyön. Szóval, nem tudom, jó volt-e ezt így. Szerintem nem egyételmű a siker. Diplomáciailag jobban elő kellett volna készíteni, no, nem Ficóéknál, hanem a nemzetközi szervezeteknél, és kevesebb csinnadrattával szépen bevezetni nem egy idegbeteg szlovák kampány finisében. Mert így most egy belpolitikai szempont (mielőbb látványos, szimbolikus intézkedéseket hozni) felülírta az ésszerűséget.

Sólyom Bátor 2010.05.26. 21:15:19

@Severus: Ennyi :-) Ezt jól esett olvasnom.

is 2010.05.26. 21:17:13

@Rotfuchs: "Mivel EZT már nem tudják senki torkán lenyomni. "

Hát reméljük, hogy az, hogy a magyarok kettős állampolgársági törvényt hoztak egyeztetés nélkül, az majd simán lecsúszik Európa torkán. de én valamiért erre mégsem tennék nagy tétet. én sajnos úgy képzelem most Merkelt, a görög államadósságba temetkezve, hogy egy tanácsadója azt mondja neki: "a magyarok tettek egy egyoldalú lépést, és ezzel megint szlovák-.magyar helyzet van", és már küld is el minket a büdös picsába, mert ez mint púp kell még a hátára.

dr kíváncsivagyok 2010.05.26. 21:21:46

Gyakorlatilag Orbán megnyerte a szlovák választásokat is -- Slotának !!! Nem a törvénnyel van baj, hanem az időzítéssel . Ilyen magas labdát csak nagyon erős pozícióban lett volna szabad Slotának adni . Az pedig nincs ! Mellékesen : nem mi osztjuk meg a szlovákiai magyarságot, hanem Ők maguk , egy erős kisebbség helyett szétforgácsolódnak (de hát magyarok ugye Ők is !) !

1xű 2010.05.26. 21:39:51

@Severus: Szerintem ha ukrajnából jönnek át fiatalok (mert az idősebb korosztály annyira nem mobil azért) akkor abból csak nyerhetünk, mert azért az itteni társadalom igencsak öregszik és fogy, és inkább velük pótoljuk mint kínai/arab/... népekkel. 1xűen ezt gondolom.

sanche_ 2010.05.26. 21:42:33

@Cartman (ex Cartman):
Az átlag szlovákkal alapvetően ugyanúgy nincs semmi gond, ahogy egy átlag magyarral. de lásd a magyar választást HIHETETLENÜL könnyű behülyíteni nagyon sok embert. Ez a nagyonsok ember nem az ország fele, éppencsak annyi, hogy slotáék felé dőljön a mérleg.

Itt is egyébként, mikor két(illetve négy) nagyon rossz közül lehet választani mit csinálnak azemberek? Választanak egyet. 67%megy csak el szavazni, de azoknaka fele úgy, hogy baromira nem ért egyet azzal a párttal amire szavaz, csakhát muszájnak érzi a szavazást. Szlovákiában is ilyen elvi dolgok döntenek és a buta többség. Úgyhogy választások előtt, szerintem is nagy butaság volt ez a törvény.

tlvajferi 2010.05.26. 21:43:35

úgy gondolom, hogy az állampolgársági trvny. eg ykicsit elsietett

előbb mindenképpen egy másikra lett volna szükség, amely kimondja, hogy az elmúlt 8 évben népellenes bűncselekményeket elkövető mszp-szdsz tagjait azonnali hatállyal előzetesbe kell vágni és állampolgárságuktól megfosztani! izrael az ő hazájuk, takarodjanak oda!!!

Balt 2010.05.26. 21:47:07

@Свобода: Egy szlovákiai magyar nem fogalmaz így. Te kb. úgy vagy felvidéki magyar, mint Gyurcsány. (Ami - lássuk be - nem lehetetlen apai ágon: a név épp eléggé tótos...)

sanche_ 2010.05.26. 21:51:33

@1xű: "inkább velük, mint.." Szóval ha ilyen mesterséges vérátömlesztés lenne, akkor lehet bármilyen buta, tanulatlan, fogyatékos is akár, minthoyg egy egyetemet végzett neadjisten kínai? Hát izé..

de ez azért off.

Amúgy ebben a törvényben az a nemszép, hogy most beállítoták, hogy ezzel jót teszünk a szlovákiai magyarokkal(ami minimum vitatott, plussz rossz időzítés). A legszebb az lesz mikor sokkal halkabban és csakúgy mellesleg meghúzzák azt is, hogy a kettősállampolgár is szavazhat ide. MAgyarul ezután nemcsak egy szélsőséges beteg kis csoporttól kell tartani és nem a nyugdíjasok 13-ik nyugdíján fog eldőlni a választás, hanem, hogy melyik párt épít majd szebb templomot meg ad több támogatást a semmiért mondjuk Erdélynek. Mindezt ITTHON dolgozó emberek adópénzéből(abból a kevésből, aki adózik). Ne legyen igazam..

Severus 2010.05.26. 21:56:07

@1xű: Persze, ennek itt csak hasznát látjuk, de az ottani magyar társadalom sajnos nem, mert elöregedik. Mi most a cél? Eddig hivatalosan az volt, hogy a lakóhelyükön kell támogatni őket. Nem, mintha ezzel feltétlenül egyetértenék.
Szerintem is meg kell adni a választás lehetőségét, ismerek ottani magyarokat, rokonaim is vannak kint, és szívszorító (illetve ökölszorító), hogy milyen nehezen (és drágán!!!) kapnak sengeni vízumot esetleg magyarországi tartózkodási vagy letelepedési engedélyt. Nem is hinnétek, milyen totrtúrának vannak kitéve a magyar hatóságok által pl. az itt tanuló magyar diákok. És ha valamiért megszakad a hallgatói jogviszonyuk, simán vissza vannak zavarva. Na, ezen a területen sokat lehete segíteni, igaz, annak nem lenne ekkora füstje... Most is csak az jár jobban közülük, aki lecseréli magyarra az állampolgárságát.

Pedró27 2010.05.26. 21:56:44

@Свобода: "Csak egy szolid kérdés a keménykedőkhöz: én itt élek (értsd: Felvidék), ha kérem a magyar állampolgárságot, arra a hatóságok maguktól ugyan rá nem jönnek, de elég egy haragos, aki feljelent. Márpedig ez esetben jól megbüntetnek és jelen állás szerint bukom a szlovák papírjaimat is."

Nem tudom, hogy keménykedő vagyok-e, mindenesetre egyetértettem a törvénymódosítással, erdélyi szerzett rokonaimra tekintettel.

Neked azt tanácsolnám, hogy egyelőre ne kérd a magyar állampolgárságot. Idővel talán lecsillapszik ez a helyzet, talán akkor. Addig fogadd el, hogy ez most elsősorban az erdélyiek kedvéért történt.

SiKom 2010.05.26. 21:58:11

@Свобода:
"maguktól ugyan rá nem jönnek, de elég egy haragos, aki feljelent. Márpedig ez esetben jól megbüntetnek és jelen állás szerint bukom a szlovák papírjaimat is."

De ki jelent fel, és hogyan? OK, feljelentenek. És akkor mi lesz? Házkutatás nálad, hogy van-e magyar személyid??? És ha nem kérsz személyit?

"Ti bevállalnátok? Állampolgárság nélkül élni egy országban? Szájhősök...."

Jajj, de beszari vagy. Sokan élnek és dolgoznak magyarországon magyar állampolgárság nélkül. Tudod, mióta EU van, ez nem gond.

Streelok 2010.05.26. 21:58:39

Terroristákkal nem tárgyalunk, mert elpofátlanodnak ,ennyi, a szlovák kormány pedig terroristát játszik.

Severus 2010.05.26. 21:59:11

@kassa: Bocs, de ez baromság. Ahhoz a választási törvényt is módosítani kell, ami 4/5-ös. Na, azt más nem fogja megszavazni ez a Parlement.

khs 2010.05.26. 21:59:24

@Balt:
L. az adatlapját:

svoboda
férfi
Magyarország

De a bögrét megérdemli a sánta kutya...))

SiKom 2010.05.26. 21:59:49

@kíváncsivagyok:
"Gyakorlatilag Orbán megnyerte a szlovák választásokat is -- Slotának !!!"

Erről annyit hallottam, hogy Slota szlovákiának olyan katasztrófa, mint Gyurcsány volt magyarországnak.

Slota = Gyurcsány II, vagy Gyurcsány szlovák kiadásban.

Lehet, hogy Orbán így akarja gyengíteni szlovákiát.

Pedró27 2010.05.26. 22:02:36

@Severus: "Diplomáciailag jobban elő kellett volna készíteni, no, nem Ficóéknál, hanem a nemzetközi szervezeteknél,"

Te hallottál bármilyen tiltakozást bármilyen nemzetközi szervezet részéről? Mert én nem. Csak Fico állította, hogy van ilyen.

Severus 2010.05.26. 22:03:49

@Balt: Öreg. Ez azért kicsit durva. Végiggondoltad mit írtál? Úgy logikailag? Most azt állítod, hogy szlovák, mint a tótos Gyurcsány, vagy azt állítod, hogy magyarországi? Az etikai szempontokról nem is beszélve...

Severus 2010.05.26. 22:09:16

@Pedró27: Khm. Még nem, de támogatót sem. Ha mondjuk az Európai Néppárt elnökétől, vagy a kisebbségi biztostól vagy bánom is én kitől ki lehetett volna csikarni egy nyilatkozatot (N.B. Magyaro. lesz az EU soros elnöke jövőre...), hogy ez nem ellenkezik az uniós normákkal, akkor , úgy gondolom, egy lefutott választások után hatékonyabban tudott volna egy ilyen kérdésben az MKP meg a Híd szövetségeseket találni, hogy ne legyen már meg a szükséges többség egy ilyen törvényhez. Szerintem.

kolompar.sara · http://ferfibunozes.blog.hu 2010.05.26. 22:14:59

Fico es slota az en emberem a blogomhoz! nem beszelve orbanrol es vonarol! hat meg a tobbiek....!

A Nép - Te vagy! (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net 2010.05.26. 22:17:47

Nem vagyok jogász. De nagyon meglepne, ha ez az egész ügyet majd a magyar kormány az illetékes európai fórum elé viszi (Strassbourg?), ne fáznának rá nagyon a tótok. Mégiscsak abszurd, hogy egy állam a polgárait egy jog elfogadásáért jogfosztással fenyegeti meg. Ez még a súlyosan antidemokratikus EU-nak is túl antidemokratikus lesz. A szlovák lépés fasiszta szellemű. Nem több, nem kevesebb.

Phxmike 2010.05.26. 22:21:23

Ennek a posztnak most mi ertelme volt? Van valami mondanivaloja ?

Ezen meg vitatkozni sem lehet mert nem ertem mit akar mondani tamadni vagy vedeni....

Nem baj. Megszoktam ha ilyen mehet az index fooldalara... oda minden jo

Leonce 2010.05.26. 22:36:30

Nem tudom ez a cikk még mennyire aktuális, de léyege: nem a szlovákok tojták a spanyol viaszt, van máshol is ilyen törvény. Lazán kell venni, ahol lehet. Aki meg nem veszi fel a magyar áp-t, annak sem lesz rosszabb.

www.fuggetlenek.com/cikkek/cikk185.htm

Severus 2010.05.26. 22:39:50

@A Nép - Te vagy!: Hát, nem hiszem, hogy jól jönnénk ki belőle. A kettős állampolgárság tiltva van pl Ukrajnában de pl. Vietnámban, Thaiföldön, Arab Emirátusokban szintén. Aztán Moldáviában korlátozzák a kettős állampolgárok jogait nem lehetnek köztisztviselők, parlamenti képviselők)... Az Egyesült Államok sem ismeri el - bár nem is tiltja. Szóval nem precedens nélküli, és Ukrajna it a kulcskérdés. Tudtommal, de javítsatok ki, ott azért tilos, nehgy az a sokmillió kelet-ukrajnai orosz felvegye az orosz állampolgárságot, és ezzel destabilizálja a keleti térséget -, meg háborús ürügyül szolgáljon, mint pédául a Kaukázusban rendszeres (legutóbb Grúziában ez volta az ürügy). Szóval, ha rákoppintanak a szlovákok orrára ebben a kérdésben, akkor egyből elkezdenek kiabálni az ukrajnai oroszok meg az amúgyis hatalmon levő Janukovics, hogy akkor nekik is jár, ám. Na EZT nem akarja majd az únió, meg semelyik nyugatbarát nemzetközi szervezet. Magyarul, a szlovákok azt csinálnak, amit akarnak, nem fognak fellépni ellenük. Semmi precedens nélkülit nem csinálmak, taln a bejelentési kötelezettség meg a büntetés izgalmas.

Pedró27 2010.05.26. 22:54:40

@Severus: "Még nem, de támogatót sem. Ha mondjuk az Európai Néppárt elnökétől, vagy a kisebbségi biztostól vagy bánom is én kitől ki lehetett volna csikarni egy nyilatkozatot (N.B. Magyaro. lesz az EU soros elnöke jövőre...), hogy ez nem ellenkezik az uniós normákkal, akkor , úgy gondolom, egy lefutott választások után hatékonyabban tudott volna egy ilyen kérdésben az MKP meg a Híd szövetségeseket találni, hogy ne legyen már meg a szükséges többség egy ilyen törvényhez."

Ebben lehet némi igazság, bár én nem hiszem, hogy bármilyen nemzetközi nyilatkozatnak bármi hatása lehet a szlovák belpolitikai fejleményekre.

Pedró27 2010.05.26. 22:55:54

@Severus: "Az Egyesült Államok sem ismeri el - bár nem is tiltja."

Ezt nem értem. Mit kellene rajta elismernie?

Severus 2010.05.26. 23:00:52

Na, fuóigyeljetek, idézek ez European Convention on Nationality-ből:

"Article 15 – Other possible cases of multiple nationality

The provisions of this Convention shall not limit the right of a State Party to determine in its internal law whether:

1. its nationals who acquire or possess the nationality of another State retain its nationality or lose it;
2. the acquisition or retention of its nationality is subject to the renunciation or loss of another nationality."

Azaz feljebb kiköti, hogy a házasság vagy a születés révén szerzett kettős álampolgárságot el kell ismerni, de fenntartja az állam jogát, hogy eldöntse, hogy meghagyja-e vagy elveszi a más állampolgárságot felvett személy állampolgárságát.

AZAZ A SZLOVÁKOK A KONVENCIÓ ALAPJN ÍRTÁK MEG A TÖRVÉNYÜKET. Most olvastam hogy Dániában is van ugyanilyen törvén, ugyanúgy elveszti a dán állampolgárságát a kettős állampolgár.

Ez van, magunkból csinálunk hülyt, ha pampogunk.

mistertwister 2010.05.26. 23:01:29

@Sir Kommentor: ugye, milyen megható, amikor a pszichopata Gyurcsány 23 millió románozó hívei aggódnak a magyarságért?

Pedró27 2010.05.26. 23:02:23

@A Nép - Te vagy!: "Nem vagyok jogász. De nagyon meglepne, ha ez az egész ügyet majd a magyar kormány az illetékes európai fórum elé viszi (Strassbourg?), ne fáznának rá nagyon a tótok."

Szerintem semmi szükség arra, hogy ezt európai fórum elé vigyük. Úgysem foglalnak állást senki mellett vagy ellen.

Az más kérdés, hogy ezzel a hozzáállással hatékonyan vezetik az uniót a szétesés felé, hogy rosszabbról ne is beszéljek.

Ha Brüsszelnek az volna a célja, hogy Európában ismét háború törjön ki, akkor pont úgy kellene viselkednie, ahogy viselkedik. Úgy általában. De én persze nem sejtek ilyen hátsó szándékot a brüsszeli eurokraták részéről.

Egyszerűen csak gyávák, lusták és ostobák.

Pedró27 2010.05.26. 23:03:38

@Severus: "Ez van, magunkból csinálunk hülyt, ha pampogunk. "

Egyetértek. Nem is szabad pampognunk.

Severus 2010.05.26. 23:07:07

@Pedró27: nem tudom, nem vagyok jogász. Azt hiszem, arról van szó, hogy nem vesz róla tudomást, pl. vegyünk egy példát, A. Schwarzeneggel osztrák állampolgár is, de nem fizet osztrák adót, mert nem ott keres, és az amerikai adózást választja. De ha visszaiköltözne Ausztriába, és ott keresne akkor is be kéne fozetnie az ameriaki adókat, mert nincs választásii lehetősége. Míg egy ausztrál-osztrák kettős állapolgár ezt megteheti.

sanche_ 2010.05.26. 23:08:50

@Severus: á-á, szerintem rosszul tudod. A választási törvény is kétharmados.

amúgy, aki szerint beszari az a fenti fickó: persze, itt is dolgoznak nem magyar állampolgárok..igen.. És ez nekik áldozat. Azért dolgoznak itt, mert itt pl még mindig jobb, mint romániában. És hasonlók.

Egészen más a lány fekvése, ha egy hétköznapi, nem rosszul élő embertől fosztják meg az állampolgárságát. nem szavazhat. ok. (szóval megszűnik a magyar pártis..) Aztán, orvoshoz, kórházba hova megy? Ha anyuka szívrohamot kap, akkor ki és hova viszik kórházba? Ki fogja fizetni utána a dolgot?

Egészen más kimenni melózni egy másik országba állampolgárság nélkül, mint az,ha a saját helyi állampolgárságodat veszik el.
Amúgy Slotáék olyan nagyon rosszat nem tettek gazdaságilag szlovákiával. Nem drága a benzin és az élet, van ipar(nem gulyáslevest meg almát termesztenek, hanem pl autókat) stb. Szóval nem kéne arra se alapozni, hogy majd ez lesz a vesztük.

Dr. A Jó Meglepően Izmos Hercege 2010.05.26. 23:14:50

@Свобода:

Ne akarj magyar állampolgár lenni, itt a legszarabb adózni. Ennél még a szlovák is jobb, sőt...

pg2 2010.05.26. 23:31:14

@Balangó: "El tudtad valaha képzelni, hogy úgy konfrontálunk a szlovákokkal, hogy a szerbek és a románok nincsenek ellenünk?"

Bármikor, simán. Nincs olyan nagy barátság köztük, csak mink magyarok szeretjük úgy látni, Trianon miatt. Pedig akkor sem beszéltek össze: a magyar nemzetiségi poitika volt annyira szar, hogy mindenkinek ugyanaz jutott az eszébe...

Amúgy meg, az hogy nincsenek ellenünk (vagy legalábbis nem hangoztatják), nem azt jelenti, hogy partnerek. Egész egyszerűen náluk érvényben van a dolgok normálisabb elintézési módja (mármint a kettős állampolgárság), hülyén venné ki magát, ha emiatt tiltakoznának.

Igazából nem túl jelentős ez az egész, csak az érzelgős magyar *belpolitika* kreált belőle ekkora, állítólag nemzetpolitikai ügyet. Ha valaki partner ebben, akkor éppen Slota az a maga bornírtságával.

Viszont az, hogy Bugárral még csak nem is beszéltek, elég szépen festi a hozzáállást.
www.hirszerzo.hu/cikk.halasszak_el_a_szavazast_a_kettos_allampolgarsagrol_-_parhuzamos_interju_csaky_pallal_es_bugar_belaval.151039.html

Továbbá azt lenne érdemes megnézni, hogy az elmúlt húsz évben *kormányoktól függetlenül* hány határon túli magyar kért és hány kapott politikai menedékjogot, ennek folyományaként állampolgárságot Magyarországon...

Rwindx 2010.05.26. 23:36:34

@kassa: Szerintem te Dzurindára gondolsz, ugyanis az ő vezetése alatt hozták meg azokat a reformokat, melyekből Ficoék "élnek".

pg2 2010.05.26. 23:40:14

@sirwalter: Ez hülyeség. Az eddigi törvény nem tett különbséget idegen állampolgárok közt, függetlenül nemzetiségtől. A törvény annyiban változott, hogy a magyarok gyorsabban kaphatnak mostantól állampolgárságot, és egyszerűbb az elbírálás.

pg2 2010.05.26. 23:46:16

@Chicano: A törvény megszavazása előtti utolsó közvéleménykutatás az ellenzők táborának növekedését mutatta ki. Így lett 10-ből hat támogató. Szóval nem passzol az a 10%...

sanche_ 2010.05.26. 23:54:57

@Rwindx: Tényleg nem ismerem a szlovák politikai viszonyokat, úgyhogy felőlem akárki más miatt is indulhatott be a gazdaság. Viszont nem is verték szét Ficoék. Itt amit az ellenzék csinál, t, mikor kormányon volt, a következő szétveri. És meg se próbál belőle élni.

pg2 2010.05.26. 23:57:00

@flippant: Igazi magyar nemzettudat. Nálad aztán van mindenre megoldás...

@Chicano: Igen, ott él, ahol akar, de hogy milyen jogai vannak, azt ott szabják meg...

@Cartman (ex Cartman): Esetleg próbálhatnád azt is észrevenni, hogy ugyanannyira szánalmasak vagyunk a mi nemzeti ébredésünkkel. A 3. évezred már nem a nemzetpolitikáról szól...

Na mindegy, nem olvasom tovább. Ennél korlátoltabb, érzelmi alapon "politizáló" társaság, mint ami a magyar identitással kapcsolatban össze tud gyűlni, hát, nem is tudom. Csak azt kéne észrevennetek, hogy ez az egész akkor lett bevetve, mikor Patrubányi n-dik kérésére sem bizonyosodott be, hogy választási csalás történt. Egész addig a Fidesz is úgy gondolta, nem kéne erőltetni...

Rwindx 2010.05.27. 00:11:03

@kassa:
Egyrészt akkor ne Ficoék érdemének tekintsd azt ami ott van. Ők konkrétan kurvára nem csináltak semmit, ez kezd is meglátszani rajtuk, a görög adóságvállalással együtt az ottani új kormánynak kurva nagy adag szar fog a nyakába zuhanni. Ezt már most is pedzegetnék, ha éppen nem a "szemét" magyarokról szólna minden. A hisztinek ez az egyik oka. Viszont a kettős állampolgársát kérdéskörét szerintem túl gyorsan oldották meg, így nem lesz miről beszélni, úgyhogy gyorsan ki kell találniuk valami új blődséget. Azaz hogy már kitalálták hogy a szemét Orbán első útja Lengyelországba vezet, ez is bizonyítja mekkora fasiszta. És ezt majdnem szó szerint. De ez sem tart ki tovább 2 napnál, június 12-ig meg még sokat kell aludni, tehát várhatóak további szlovák "bejelentések".

Petykabá 2010.05.27. 03:45:52

@Свобода: Ne haragudj de nem értek veled egyet:

Azt mondod létezik diplomácia. Szerinted Szlovákiával létezik diplomácia. Szerintem nem. Megpróbálta Bajnai, megpróbálták sokan és nincs. Indifferens a hozzáállásunk, csak elutasítóak tudnak lenni. Azt javaslom neked, hogy ha így állsz hozzá, akkor ne kérj állampolgárságot. Teljesen megért a bal féltekém. De a jobb nem (mármint az érzelmi). Mi sem tehetünk róla, hogy nem éppen mi vagyunk határon túliak. De egy valamit csak te tudsz eldönteni, hogy szeretnéd-e ezt a kapcsolatot Magyarországgal. És nem hibáztathatsz minket, Magyarországon élő magyarokat, hogy Fico semmilyen kompromisszumra nem hajlandó. Most őszintén, te el tudtad volna képzelni, hogy egyszer Fico azt mondja magától: na jó legyen kettős állampolgárság. Elmondom neked ismerem az embereket, mert pszichológus vagyok. Fico soha nem fogja ezt mondani. Nem Magyarországon múlt, hogy ebből most ezt lehetett kihozni, úgyhogy ne ránk haragudj...

stratez 2010.05.27. 04:55:13

Most hogy már a 23 millió románozás nem trendi, mert nem ők járnak hozzánk, hogy elegyék előlünk a nyugdíjunkat, meg elhasználják az injekciós tűinket, nem vicc, ez utóbbi volt az egyik baromarcú szoci érve anno, hanem mi járunk hozzájuk dolgozni, ki kellett gyorsan találni valamit, hogy miért nem. Hát persze, hogy azért mert aggódunk a felvidéki magyarokért. És na ki a fő aggódó? Nem fogjátok kitalálni, hát persze, hogy maga Fletó, aki 2004-ben még azért rettegett, mert a csavaros eszű székely ahelyett, hogy a Hargitán dőlne bele a román injekciós tűbe, azt majd a Váci utcában teszi a magyarral. Hogy a Slota-Fico duó ugyanezt a hisztériát csinálta volna volna végig bármikor is szavaz a magyar országgyűlés, és hogy a határon túliak majd eldöntik, hogy kell-e nekik kettős állampolgárság vagy nem, ugyanis ez a törvény lényege, azt a fejnehéz posztírónak is magyarázza már el valaki.

gócpont · http://gocpont.blog.hu 2010.05.27. 05:41:23

Kedves barátaim, a Magyar Parlament elfogadott egy törvényt, ami jogokat ad. Ezzel nem kell élni, ha rizikós - ilyenkor minden marad a régiben -, és lehet vele élni, ha úgy érzed számodra jobb. Ha valaki elveszti a szlovák állampolgárságát, a tulajdonát nem vehetik el. Mivel EU-s ország, nem is tehet különbséget a saját és más EU tagországok állampolgárai között. Nem szavazhatsz, nem lehetsz rendőr. De NEM KÜLÖNBÖZTETHETNEK MEG! (www.kulfoldi-munka.net/KULFOLDI-MUNKA/KULFOLDI-MUNKA.php).
A nyugdíjadat sem vehetik el. Fel kell venni, és bejelenteni. És élni tovább.
-
Amúgy meg a szlovákok szavazzanak a Slotára, csak tudni kell, hogy nem egy nap a világ és nem is négy év. És talán egyszer a szlovákoknak az agyába is eljut valami fény, hogy nem jó image-et ad egy náci-állam építése, hiszen az egyre erősödő - itt írta vki - bunkóságukkal, a benesi-eszmeiséggel, a nyelvtörvénnyel és ezzel, csak eltántorítani tudják meglévő partnereiket.
Ki is mondhatom, bunkó egy népség látszatát keltik!
Nem egy nap a világ és ez a törvény tíz év múlva is jogot ad, nem csak a következő naptári hónapban.
-
És aki, olyanokat beszél, hogy nem egyeztettünk, meg miegymás, bekaphatja...
Nekünk erről a legkevésbé sem kell egyeztetnünk, amikor beléptünk az unióba, megtettük.

Dr.Traktor 2010.05.27. 06:44:25

ez a cikk egyszerűen zagyvaság.

egyébként a szlovák politikusok kapálózása totál vicces volna ha nem a mi honfitársainkat érintené.

kegyetlen fos lehet ilyen kissebrendűségi komplexussal mint ami ennek a ficónak meg a hordájának van.

Megfigyelo 2010.05.27. 07:06:53

A magyar parlamentnek sikerült évtizedekre tünkretennie a szlovákiai magyarok életét: automatikusan mint potenciális hazaárulókra fog tekinteni rájuk a szlovák állam.

Megfigyelo 2010.05.27. 07:11:12

@gócpont: Hát az nem úgy van, az EU-n belül is kell 3 (vagy 6?) hónapnál hosszabb időre tartozkodási engedélyt kérni a külföldi EU-s állampolgárnak, és az indoklás nélkül megtagadható, rendszeresen hosszabbítandó...

fludd 2010.05.27. 07:13:24

A szlovák törvény egy lehetséges eredménye:

A felvidéki magyarok kérelmezik a magyar állampolgárságot, elveszítik a szlovákot, és így a felvidék déli részén kb félmillió magyar állampolgár lakik majd, több mint tót, Tehéát akkor az a terület miért is tartozna Szlovákiához? :)))

Szűcslaci 2010.05.27. 07:17:55

A sok kommentből kimaradt egy szó: ÖNÉRZET. Azoknak az igaz magyaroknak, akik magyarabbak százszor és ezerszer, mint mi, akik a határokon belül rekedtünk, életük nagy álma, sőt, nemzedékeken át öröklött álma valósul meg csupán annyival, hogy otthon, este kihúzza a fiókot és megsimogatja azt az okiratot, ami bizonyítja, hogy ő ismét MAGYAR ÁLLAMPOLGÁR. S ha ezt valaki sajnálja tőlük, azt üsse el a villamos.

Megfigyelo 2010.05.27. 07:28:45

@A Nép - Te vagy!: Az állampolgárság alapvetően a területhez kapcsolódik, ez a fogalom nemzetközi jogi alapértelme, és ez a szuverenitás fontos összetevője. A trianoni béke expressis verbis kimondta, hogy a Monarchiának minden lakosa az "illetősége" (volt egy ilyen fogalom, többnyire a születési hely) szerinti utódállam (Ausztriát és Magyarországot is beleértve) állampolgára lesz, kivéve azt, akinek két utódállamban van födbirtoka, mert az adott határidőig választhatott ("optánsok").
Egyébként a vonatkozó nemzetközi szerződés (aminek Magyarország és Szlovákia is részese) is explicite feljogosítja Szlovákiát arra, hogy megvonja az állampolgárságot attól, aki egy másikat felvett.

Megfigyelo 2010.05.27. 07:37:57

@Szűcslaci: Hát arra csak azt lehet momdani, hogy nem komplett, hacsak nem költözik is át Magyarországra. Az a normális, hogy ha valaki Szlovákiában akar élni, az Szlovákia teljesjogú állampolgára akar lenni, és nem "megtűrt külföldi" -- mert a magyar parlament "bölcs" döntése most azzá teszi a szlovákiai magyarokat. (Valójában még azokat is, akik nem is kérik a magyar állampolgárságot, mert mind gyanússá válik a szlovák állam száműra - és nem teljesen ok nélkül.)

Megfigyelo 2010.05.27. 07:40:27

@fludd: Na ezt az oroszok már eljátszották Déloszétiával, háború lett belőle. Csodálatos perspektíva, gratulálok!!!

gócpont · http://gocpont.blog.hu 2010.05.27. 07:46:58

@Megfigyelo: én nemtudom, de annyit tudok, h lassan egy éve angliában élek, dolgozom(adózom), és a legkevésbé sem kértem tartózkodási engedélyt, viszon mindenféle segélyt kapnék, ha rászorulnék (ezt nem azért írtam, merthogy nekem milyen jólmegy, hanem mert nem vagyok munkanélküli, meg nincs gyerekem), kórházba is ingyen megyek. szóval elméletileg én itt le tudnám élni az életem mert EU - de mégsem. Tudod a honvágy...

Megfigyelo 2010.05.27. 07:47:03

@pg2: Ja, de Orbán felmérte, hogy mindabból a tejjel-mézzel folyó Kánaánból, amit ő itt 8 éven keresztül igért, semmit, de semmit nem tud teljesíteni, pl. nem tudja visszaadni a 13. havi fizetést és nyugdíjat (a 14. haviról nem is beszélve) - tehát még a kormányzás megkezdése előtt generálni kellett egy jó kis nemzetközi konfliktust. Ha rajta múlik, lesznek határincidensek is...

Werwolf 2010.05.27. 07:55:33

sikeres külpolitika nem az, hogy balekot jatszol, aki mindent lenyel, hanem az, hogy elfogadott kereteken belül maximalisan fellepsz a sajat erdekeidert.

es ha a felanalfabeta, pitianer autotolvaj szlovak vezetes, vagy a frusztralt mszmp-vezerkar ez ellen agall, az csak annyit jelez, hogy jofele mennek a dolgok.

Valaki Aki 2010.05.27. 07:55:44

@Megfigyelo:

"""Hát az nem úgy van, az EU-n belül is kell 3 (vagy 6?) hónapnál hosszabb időre tartozkodási engedélyt kérni a külföldi EU-s állampolgárnak, és az indoklás nélkül megtagadható, rendszeresen hosszabbítandó... """

Most külön beregisztráltam erre a foschra, hogy közölhessem, hogy NEM. Az EU *alapelve* a szabad személyi mozgás az unión belül, mely csak veszélyhelyzetekben korlátozható (Fico is terroristaveszélyre hivatkozott, mikor Sólymot nem engedte be)

Egyáltalán honnan veszed ezt a marhaságot?

Megfigyelo 2010.05.27. 07:56:30

@gócpont: Hát csodálkozom: az én egyik gyermekem is Angliában van, és munkavállalási engedélyt ("regisztrációt") kellett kérnie, amiért 60 fontot fizettettek vele. Utánanéztem, és kiderült, hogy a Magyarország (és a másik 9 ország) felvételekor az Egyesült Királyság belefoglaltatta a szerződésbe, hogy egy átmeneti időre neki joga van korlátozni a munkavállalást. Ha végleg ott akarna maradni, akkor letelepedési engedélyt is kérnie kellene. Lehet, hogy a gyakorlatban Angliában ezt nem kérik számon (ott nincs személyi sem), de jogilag ez a helyzet.

Werwolf 2010.05.27. 07:57:49

@Megfigyelo:

te a cseh kettöt nezed es meg mindig a piros mszmp sapkaert, bögreert hajtasz?

Megfigyelo 2010.05.27. 07:58:39

@Valaki Aki: Állandó letelepedésre külön szabályok vannak, eltérőek a munkavállalási iéé. üzleti célból való mozgásra, amivel az EU alapvetően foglalkozik.

Valaki Aki 2010.05.27. 08:00:24

@Megfigyelo:

A munkavállalást korlátozhatják, ha jól emlékszem kb. 2012-ig (és csak addig!), de a letelepedést NEM. Fogd már föl, hogy az EU-n belül nincs ilyen! Vagy én vagyok a hülye, hogy egy trollal vitatkozom?

Frick László Emlékzenekar 2010.05.27. 08:00:41

Minden nap ki kell porolni a szőnyeget, úgyis gyön valami oszt behordja a sok piszkot. Aztán lesz választás, Ficonak begyön vagy nem gyön be, Slota szavazóiból átszavaznak hozzája vagy nem.
Amúgy meg a törvény kit érdekel, hogy pl kérelmezni kell, meg magyarul beszélni vizsgán és ilyesmi (vagyis ami eddig vót, nagyjábul a' lesz) .

A magyaroknak osztán mi a véleménye odaát? -maj mink tuggyuk jaztat, mi a jó nekik! -ugye, milyen fasza kis kétélűmondat?

Megfigyelo 2010.05.27. 08:01:17

@Werwolf: Nem, csak megpróbálok elfogulatlanul tekinteni erre a kérdésre, amitől szinte mindenkit elönt a nemzeti felbuzdulás köde. Pedig az rossz tanácsadó...

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2010.05.27. 08:01:40

a posztíró a legalapvetőbb dolgokat sem érti.

én meg azt nem értem, hogy ez esetben miről és főleg miért írogat ilyen marhaságokat.

az index.hu meg nem tudom, hova akar még süllyedni.

Frick László Emlékzenekar 2010.05.27. 08:01:46

És itt se beszéljünk a szlovák kettősállampolgársági törvényről, ha Fico is olyan ügyesen hallgat róla, muchachacha!

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2010.05.27. 08:04:18

@Valaki Aki: ez sem ilyen egyszerű!

valójában a "nyugati" uniós országok mindent megtesznek azért, hogy ezt kijátszák és a legképtelenebb dolgokra hivatkozva elérjék, hogy a keleti munkaerő távolmaradjon.

utcát seperni persze jók vagyunk nekik, meg egy-két speciális szaktudású, igen képzett szakember mehet, de a kettő között... ehh.. eléggé reménytelen, hidd el!

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2010.05.27. 08:09:17

@Bukowszky: például én is naivan azt hittem, hogy találtam magamnak egy univerzális szakmát, amellyel bárhol a világon boldogulhatok - a repülőgépvezetést.

természetesen folyékonyan beszélek angolul, stb, stb, "nyugati" típusokkal repülök, stb, stb.. azt hiszed érdekel bárkit is? vastagon leszarják, válaszra sem méltatnak, vagy ha mégis, közlik, hogy bocs, nem érdekli őket, hogy EU, keleti söpredék vagyunk a szemükben és mindent megtesznek, hogy távol tartsanak.

azt tudtátok, hogy a magyar pilótaengedélyek - gyakorlatilag - nem érvényesek az EU-ban?

vagy ott vannak az orvosok, akiket mindenki példaként felhoz.. valójában csak legalja munkákra alkalmaznak keletit, csak hát még azt is ezerszer jobban megbecsülik, mint itthon. de attól még sajnos tény, hogy még a legkiválóbb orvost sem kezelik valójában egyenrangú állampolgárként. szar ügy. csak magunkon segíthetünk.

Valaki Aki 2010.05.27. 08:12:27

@Bukowszky:

Annak, hogy hogyan kezelnek, milyen beosztásba vesznek föl, vagy, hogy válaszolnak-e egyáltalán, semmi köze nincs ahhoz, hogy letelepedhetsz-e, egyszerűen nem toloncolhatnak ki.

A szemét bánásmód pedig az itthoni munkapiacon is jelen van :/

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2010.05.27. 08:24:31

@Valaki Aki: ez igaz, de azért itthon nem vágják az ember képébe, hogy azért nem kell, mert magyar.. vagy igen? :)

TuskóHopkins 2010.05.27. 08:34:32

"...A Kassai Kormányprogram szellemében, Eduard Beneš 1945. augusztus 2-án bocsátotta ki a 33/1945. számú dekrétumot, amelynek értelmében a magyarokat (és németeket) megfosztották csehszlovák állampolgárságuktól. Ettől kezdve a csehszlovákiai magyarok nem kaptak egészségügyi ellátást, a nyugdíjat, valamint a szociális juttatásokat."

"...a szlovák parlament 2007. szeptember 21-én „megerősítette” a Benes dekrétumok érvényességét és sérthetetlenségét."

Miről is beszélünk még?

Yasashi Tanuki 2010.05.27. 08:37:27

A szomszédos volt szocialista országok közül talán Szlovákia esetében van a legkisebb jelentősége a kettős állampolgárságnak. Mivel északi szomszédunk jelenleg jobb gazdasági mutatókkal rendelkezik és euróval fizetnek, nem kell arra számítani, hogy tömegesen kérnének az ottani magyarok állampolgárságot, hiszen az semmilyen előnyt nem jelent számukra. Annál inkább szüksége van erre az Ukrajnába, Szerbiában élőknek, akiknek nincs reményük az EU csatlakozásra. A fogyó magyarság és Kelet - Magyarországon exponenciálisan szaporodó cigányság miatt kívánatos lenne, hogy minél többen költözzenek az országnak a keleti felébe, ehhez adottak a feltételek a törvény elfogadásával.
Összességében szvsz nem mondható, hogy a szlovákiai magyarok jelentős hátrányba kerültek volna, hiszen már ismerjük a bármely oldali szlovák politikus kompromisszumkészségét - ez kb. ugyanaz választások előtt vagy után. Viszont most, hogy lehetővé tették Fico számára, hogy nemzetvédő szerepében tetszelegjen, ez oda vezethet, hogy Slota elvakult hívei is hozzá pártolnak, ez pedig szintén pozitív kilátás.

SZDSZPistike 2010.05.27. 08:40:46

Hüjje magyarok! Nem vagytok normálisak!
Éljen a szlovák szélsőjobboldal!

Shalom Szlovákej

arconfosom 2010.05.27. 08:45:16

Ez a blogger talán GY F mellett ébredt, egy mozgalmas éjszakai kaland után, azért beszél ilyen hülyeségeket?

Remélem, legalább a szája nem büdös. Mert ennél cikisebb már csak azzal együtt lehetne :D

barnus38 2010.05.27. 08:46:46

Van akinek nem jó, de a felvidéki magyarság miatt mondjunk le a székelyekről? Meg a délvidéki magyarságról? A felvidék meg ne kérjen állampolgárságot. Majd eljön az ő idejük is, mikor Ficó elbukik. Ez egy lehetőség, ha felvidék még nem tud élni vele, várjon, majd eljön az ő idejük is.

histar007 2010.05.27. 09:25:39

Az a politika, hogy a seggüket nyaljuk és a szarjukat nyeljük látványosan nem működik. Nem unták meg, hogy rugdalnak minket, és nem reagálunk megfelelően.
Ennek vége kell, hogy legyen.

Partnerségről reménykedünk, de ezek nem tekintenek partnernek minket. Ahhoz, hogy ismét partnerek lehessünk, erőt is kell mutatni.

Amúgy meg a jogokat nem adják sehol puszira, meg kell küzdeni értünk!

Belavagyokszevasz! 2010.05.27. 09:40:37

@kassa: állandó, bejelentett lakcím kell az OGY választásokon szavazáshoz jelenleg. Tehát amíg ez nem változik, a határon túliak szavazásáról beszélni: hangulatkeltés. Az állampolgárság egy dolog, a választójog egy másik, azt a választójogi tv. szabályozza. Az egészségügyi és szociális ellátás pedig egy harmadik. Jelenleg sem kapsz ingyen EÜ ellátást, ha nem fizeted a TB-t (csak sürgősségit).

walter77 2010.05.27. 09:51:44

@barnus38:

"Van akinek nem jó, de a felvidéki magyarság miatt mondjunk le a székelyekről? Meg a délvidéki magyarságról? A felvidék meg ne kérjen állampolgárságot. "

MI VAN???

Ezt a pöcsséget.

walter77 2010.05.27. 09:56:21

Csak várni kellett volna 3 - 4 kurva hetet, amíg lemennek a választások ott. De nem. Ezekenek be kellett kapcsolni a ventilátort, a felvidéki magyarok felé (és így természetesen szlovákia felé is) fordítani, elé szarni egy nagyot, aztán jól odavágni, hogy odafröcskölje minedet az ő képükbe.
Idióták. Barmok. Felelőtlen, önző pöcsök.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2010.05.27. 13:13:45

@Frick László Emlékzenekar:
megmondtuk: lesz magyar narancs, és lett magyar narancs! - csak ti nem kaptok belőle.

magyar-magyar szótár 2010.06.01. 03:20:14

@TuskóHopkins: Hű, te tényleg nem hallottál még a szelektív ténykezelésről! Mars gyorsan Török Vidor agymosodájába tisztulni. Mindig csak szépen, tiszta kézzel, jókisfiúülésből szabad ám a Múlt Rémségeinek Tárházába nyúlni! Jóhogynhjemmár a felvidék blogot idézel, tudod, a szlovák barmok, akik nincsenek tisztában azzal, hogy mi a magyar közvélemény terelésének helyes iránya.

Frick László Emlékzenekar 2010.06.01. 03:22:21

@bs395: Mink meg magyar banánt nem adunk nektek, bleeeeee!
süti beállítások módosítása