Ateizmus, anarchia és koszos punkok.

killtheradical

killtheradical

Földönfutás

2010. április 07. - bs395

„Ha a Fidesz alakít kormányt, a külföldiek itt soha termőföldet nem fognak vásárolni, akárhogy is döntsenek Brüsszelben, jelentette ki Orbán Viktor Hajdúböszörményben a Magosz nagygyűlésén.”

1. Miért akar a külföldi magyar földet venni?
a. Mert szent.
b. Mert olcsó.

2. Miért akarja a magyar gazda külföldinek eladni a földjét?
a. Mert megfertőzte a neoliberális métely.
b. Mert nincs rá pénze.

3. Mitől lesz a magyar föld drága, és mitől tudja majd a magyar gazda megvenni?
a. Imából.
b. Hitelből.

4. Hogyan fogja kitermelni a hitelt?
a. Szent akarattal.
b. Fejlesztési támogatással.

5. Mennyiben különbözik a „védjük meg a magatehetetlen gazdákat” mozgalom a gyurcsányi merjünk kicsik lenni, vagy az SZDSZ-féle etnikai/vallási/szexuálisorientációs kisebbségek gyengeségét feltételező hozzáállástól?
a. Ég és föld.
b. Hasonlít.

Nekem meg a jó édes anyámat.

A bejegyzés trackback címe:

https://killtheradical.blog.hu/api/trackback/id/tr411900657

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vérszegény éjszakai dúvad · http://hangorienidiocc.blog.hu 2010.04.07. 10:11:21

ja, ezen a 'támogassuk az őstermelőket, meg a gazdákat' dolgon én is mindig felhúzom magam. ha egy faluban van 10 gazda pölö, akkor abban a faluban tuti van legalább 10 traktor is, miközben ha közösen tartanának fent mondjuk kettőt - amikkel ugyanúgy el lehetne végezni a teljes termőterületen a szükséges munkákat -, akkor máris jóval olcsóbban tudnának termelni.
szóval sem a tsz (sem pl. egy értékesítési szövetség) nem az ördögtől való dolog, még akkor sem, ha tudjuk, hogy kik hozták be...

Vidéki 2010.04.07. 14:36:29

A „földönfutás” kérdése árnyaltabb, mint ahogyan a szerző láttatja.

A Hírszerzőn megjelent egy részletes ismertetés az LMP programjáról.
Ebben többek között ez olvasható:

„Ha a föld döntően helyben élő, a helyi társadalommal szoros kapcsolatban álló, életvitelszerűen gazdálkodó emberek kezében lenne, az segítené a helyi feldolgozási és értékesítési formák térnyerését is, aminek megint csak jó hatása lenne a vidéki foglalkoztatásra."

„Megakadályoznák a termőföldek külföldi befektetők általi fölvásárlását, tehát a jövőre lejáró földvásárlási moratóriumot - a többi párttal egyetértésben – meghosszabbítanák.”

Egyetértek Schiffer Andrásnak a Népszabadságban megjelent nyilatkozatával is:

„Magyarország nem tud úgy megújulni, ha folyamatosan a szkepszisből indulunk ki.”

JámborAndrás · http://magyarinfo.blog.hu/ 2010.04.07. 15:57:53

@Vérszegény éjszakai dúvad: Senki nem mondta, hogy a TSZ örödtől való. A cikk írója és te ids fusaatok bele a program végigolvasásába, vagy legalábbis ezen részlébe mielött leírjátok kb azt amit az LMP is gondol. :D

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2010.04.07. 18:02:44

@Vidéki:
gyárokapun belüli munkanélküliség. attól még, hogy munkahelynek hívjuk ugyanúgy segélykifizetőhely, pláne, ha azt vesszük, hogy most 100-150 ezer embernek ad munkát a mezőgazdaság.
a nagy dilemma meg még mindig az, hogy ki fogja megvenni, amit termelünk?

@weisz manfréd huba:
mintha pont ti lettetek volna kaikadva a segélyért közmunka programokon :-)
(ez így gyakorlatilag államilag támogatott földmunka, kb ugyanaz)

Vidéki 2010.04.07. 18:24:47

@bs395:
Mielőtt az észnélküli privatizációt végrehajtották volna, léteztek mezőgazdasági alapanyagokat feldolgozó vállalatok is melyek a vidéki lakosság egy részének ésszerű foglalkoztatását biztosították.

Ha a mezőgazdaság csak nagy termelékenységgel alapanyagokat állít elő exportra, a külföldi befektetők kezére került ipar is hasonlóan kevés embert foglalkoztat, hogyan fogjuk valaha is elérni a szomszédos "boldog Ausztriában" tapasztalt magas foglalkoztatottsági szintet?

Maradjunk a 800000 rokkantnyugdíjas országa? Ez sem sokkal jobb,mint az általad aposztrofált "gyárkapun belüli munkanélküliség.

A foglalkoztatottsági trend lapos és hosszú-hosszú évek óta nem javul.

Jonas-R 2010.04.07. 23:50:45

@Vidéki: Mondjuk erre frappans valasz az brutal elvonasi szint ami direktbe csapodik le a "foglalkoztatottakon".

Vidéki 2010.04.08. 10:55:53

@Jonas-R: Mi ebből a tanulság? Túlokos politikai elitünk és "közvéleményformáló függetelen értelmiségünk" valamit nagyon elszúrt például a Csehországiakhoz képest is.

A környéken nálunk messze a legnagyobb a gazdaságban a külföldi befektetők aránya, ugyanakkor a legrosszabb a munkaképes korú lakosságon belül a foglalkoztatottak aránya.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2010.04.09. 18:41:48

@Vidéki:
szerintem csak újratermelnénk a problémát, ha nem rentábilis dolgokat célzunk meg.
már mondtam korábban, hogy az elmúlt 20 év problémái csak kihalásos úton oldódnak meg, de csak ha teszünk is az ellen, hogy ne kövessük el ugyanazokat a hibákat. szörnyű, de ha mást állítok, attól még nem lesz szebb :-(.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2010.04.13. 20:37:59

Kénytelen vagyok kissé más szemszögből megközelíteni a kérdéskört. Alapvetően piaci oldalról próbálnám a helyzetet kezelni. Egyrészt szerkezetileg nem közvetlenül a földtulajdonosokat támogatnám, hanem egy szolgáltatói réteget látnék érdemesnek létrehozni (akár támogatással, hitellel, értelmes szabályozással), amelyik részben tőkeerős, és a nagy beruházást igénylő mezőgazdasági munkákat ésszerűen szervezve, költséghatékonyan végeznék. Mint szolgáltatást. Nem kell hatvan traktor egy faluba, legyen 1-2 szolgáltató (szigorúan versenyre kényszerítve), akik professzionális szolgáltatóként szántanak, aratnak, stb.
Az élőmunka legyen a gazda dolga, saját erővel, vagy munkaadóként, ez nyilván a gazdaság méretétől függene. A gazdákat alapvetően képzéssel, illetve egy termesztési programban való részvétel esetén támogatnám közvetlenül, ugyanis a mezőgazdasággal pont az a baj, hogy mindenki minden szart termel össze-vissza, ami épp eszébe jut, vagy éppen divatos. "Hú, a Józsinak hogy bejött a tevehere-termesztés, én is azt vetek jövőre", két év múlva meg boldog-boldogtalan teveherét termeszt, miközben az már a kutyának nem kell. Meg szórják szét az értéktelen, eleve ipari hulladéknak termesztett szarokat (más kérdés, hogy a teszkóból az ipari hulladékot is felzabálja a nép), csak a mennyiség, és a könnyű (gépesített) megművelés számít.
Ezt a kérdést alapvetően a gasztronómia felől kéne megfogni, olyan specializált, kis volumenű, de nagyon magas minőségű termékeket előállítva, amik helyileg, de akár regionálisan is kurrensek lennének. Ízetlen vibrátor-répa helyett lehetne jóízű, értékes répát is termeszteni, bár lehet, hogy azzal több a munka. Visszahozni a kiváló minőségű, magas sikértartalmú, mára gyakorlatilag eltűnt búzát, stb.
Ezekre a kiváló minőségű termékekre (terméktípustól függő) terjesztői-feldolgozói hálózatot kialakítani, szintén befektetésösztönző támogatásokkal.
Fasz se akarná eladni a földjét, ha megbecsülést és tisztességes megélhetést találna benne, nem pedig a beszántásáért és a kultúra megsemmisítéséért kapna alamizsnát.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2010.04.14. 18:36:48

@Before:
a legtöbb mezőgazdász tudja, hogyan kell termelni, csak mint kap két forint támogatást, annyival kevesebbért veszik át tőle, akármit is vet.
piaci oldalról jó megközelíteni, de hiába ontjuk a minőséget, ha továbbra is számítani fog a zembereknek, hogy a sajtnak látszó tárgy kilónként 10 forinttal olcsóbb, mint a sajt.
a magosz indított egy érdekes programot, kiskereskedelmi forgalomba, bolthálózaton keresztül közvetlen a termelőktől veszik az árut, kihagyva a nagykereket.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2010.04.14. 20:55:54

@bs395: tudja a f@szt...
Csak a volument ismerik, erre vannak szocializálva. Abban persze Neked igazad van, hogy bármilyen élelmiszernek látszó tárgyat megvesznek az emberek, de ez egy kicsit olyan, mint a mónikasó. A média szerint igény van rá, ezt nézik az emberek. Szerintem meg néznének bármit - értelmes határok között - még akár kultúrát is, ha nem a szemetet tolnák a picsájuk alá.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2010.04.14. 21:37:25

@Before:
hidd el, hogy értenek hozzá, és ha kevesebbet korlátoznák meg kötnék őket magukhoz, több esélyük lenne.
van magyar almalégyártó, aki megelégelte, hogy mindig szivatják a támogatásokkal meg a felvásárlással, van tejtermelő, aki direkt értékesít, állami intervenció nélkül, stb.
államtól függeni nem jelent jót, mert az állam nem tartja meg a szavát, mert az nem egy entitás, hanem több ezer kiskirály marakodó halmaza.
de hidd el, nem lenne mindenkinek akkor se a "kultúrára", ha csak az lenne, kell az agyatlan kikapcsolás: van, akinek ez mónika só, másnak meg pecázás vagy véres-lövöldözős játék.
süti beállítások módosítása