Ateizmus, anarchia és koszos punkok.

killtheradical

killtheradical

Bye bye, Imre

2009. június 13. - bs395

Nagy Imrét szegényt sose fogják már eltemetni. Hiába ástak neki sírt többször is, és hantolják el verbálisan legalább az év egy adott napján állami, önkormányzati, párt- és iskolai ünnepségeken, még mindig nem nyughat. Mert akik ténylegesen sírba tették, azokat nem ismerjük. És azok nem a besúgók voltak, hanem a beszervezőik.

A temetetlen múltunk része az is, hogy mi a listánkat, az igazi állampárti ki-kicsodát nem hoztuk nyilvánosságra. Csak mert. Innen ered az a bizalmi válság, ami a magyar társadalom polarizáltságáért felel (na meg a polelit, aki nagyon jól megélnek ebből a polarizáltságból). Ugyanakkor az is szomorú, hogy a mindenkori kommunistaköpködés céltáblái nem a tartótisztek, csak a beszervezettek.

Egy parlamenti képviselőnk mondta egyszer, hogy szerinte egy beszervezett besúgót csak annak van erkölcsi alapja megítélni, aki nemet mondott a saját beszervezésére. Én ezzel nem értek egyet. Mivel a hozzá hasonlókból kevés van, ahogy a múltjukat őszintén felvállalókból is, pont a katarzis maradna el megint: szerintem egy besúgót annak van joga megítélni, akiről a jelentés szólt. Belőlük pedig azért akadnak páran.

Az egy dolog, hogy központilag nem hoztuk nyilvánosságra a mai napig sem, hiába perel Kenedi János már Strassbourgabn is ezért, de valamiért nem nagyon érezték úgy a hálózat egykori tagjai, hogy ki kéne állniuk az emberek elé, és elszámolni a lelkiismeretükkel: íme, ez vagyok én, ez az én történetem, róluk jelentettem, és itt vannak az iratok. Hány ilyen volt? Fél tucat?

Valamiért nem olvasunk a sajtóban olyan történeteket, hogy Géza és István 30 évig voltak telekszomszédok, egy brigádban dolgoztak, a gyerekeik ugyanabba az iskolába jártak, és hétvégente néha összejárt a család. Aztán Géza ’92-ben átment Istvánhoz, aki felképelte és kidobta, majd nyolc évig nem szólt hozzá, amíg Géza rákos nem lett, és ágynak esett. Ekkor István átment hozzá, és vagy másfél napig csak beszéltek. Kisírt szemekkel és könnyebb lélekkel ment végül haza.

Nagyon nagy szükségünk lenne pedig bizonyosságra, hogy hihessünk önmagunkban, hogy ne mások határozzák meg helyettünk, kik is vagyunk, és hol állunk. Ha még 20-30 évig eltart, hogy a múltunkat, a viszonyrendszerünket pár havonta átírják, akkor ne csodálkozzunk azon, amit és akiket magunk körül látunk, mert a saját hazugságaink foglyai vagyunk.

Bye bye, Imre, bye bye szabadság.

A bejegyzés trackback címe:

https://killtheradical.blog.hu/api/trackback/id/tr511181870

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner 2009.06.16. 11:30:03

Húsz éve temették újra Nagy ImrétNagy Imre szobránál és a Hősök terén emlékezik az ország a mártír miniszterelnök 20 évvel ezelőtti újratemetésére. Akkor százezrek rótták le kegyeletüket Nagy ravatalánál.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2009.06.13. 14:41:00

félek tőle, hogy jobban igazad van, amint amennyire látszik.
Itt mindenki csak beletörődik abba, hogy egyes kérdésekre nincs válasz. Aki nem válaszol, annak takarodnia kéne.


(fogjai helyesen foglyai, de ez most másodlagos)

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.06.13. 15:34:25

@peetmaster:
javítva.
annyira gáz, hogy kihoztak egy töredékes, kontextusából kiragadott listát, és már jönnek az ellenvélemények.
amíg az ember önmeghatározásának része a környezete, a kapcsolatai, hogy hol is helyezkedik el, addig nagyon veszélyes, hogy ezt a komplexet központilag állandóan felülírják, és már senki sem biztos benne, miben mennyi az igazság.
persze egyik parlamenti pártnak sem érdeke, hogy tiszta helyzetet teremtsen.

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2009.06.13. 19:28:09

@bs395: igen.
Arról mi a véleményed, amit valahol olvastam, hogy az SZDSZ mintegy szándékosan nem nyerte meg a 90-es választást?
Így nem kellett beváltania az ígéretét a listák nyilvánosságra hozataláról.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.06.13. 20:14:11

@peetmaster:
látod, ezeket se fogjuk megtudni, max 20-30 év múlva, amikor már senkit sem érdekel.
süti beállítások módosítása