Ateizmus, anarchia és koszos punkok.

killtheradical

killtheradical

Balhés Bob

2009. április 03. - bs395

Mi a közös Bajnai és Bokros csomagjában? Már a nyilvánvalókon kívül, hogy mind a kettő fenntarthatatlan államháztartási környezetben született, mind a kettő elég erősen vágta/vágná a füvet, és a többi. Hát hogy egyik se az MSZP-é! Olyannyira nem, hogy azóta Orbán Viktor még Horn Gyuláról is kezd egyre szebb emlékeket őrizni (és jól elférnek a fejében Antall Józsefről dédelgetett képével – bár ki tudja, lehet, néha összevitatkoznak, és olyankor Viktor elkezd nyilatkozni). Mert egy dolgot nem szabad: elvinni a balhét, nyilvánosan.

Jó-e a Bajnai-csomag? Attól függ, mire. Megszorítani itt és most igen: Gyurcsánynak még volt miből elvennie adó- és járulékemelés révén, de a válságnak hála (?) ez most nem lehetséges, így marad a kiadási oldal. Lehetne másként is, hogy nem a választókon csattan az ostor, de akkor maradnak a választottak, és annyira azért mégsincs válság. Még mit nem. A magyar gazdaság és társadalom unalomig ismételt problémáinak megoldására nem jó, és ha túlszorítanak, akkor nagyobb romeltakarítás kell majd, mind mondjuk két éve kellett volna.

Az a három oldalas kiáltvány, ami kikerült, állítólag csak az egyik – és csúnyábbik – fele a történetnek: úgy legyen. A preambulumban emleget némi adócsökkentést, munkahelymegtartást és egyebeket, de nem emleget megoldásokat az általa megfejelt problémákra, például a két évnél idősebb gyermekek elhelyezésére, a korszerűtlenül hagyott lakások fűtésének problémájára, a nyugdíjjogosultság hiányosságaira és aránytalanságaira, vagy úgy általában az aktív, adófizető polgárokat is sújtó elvonásokra (közösségi közlekedés és az ingázás).

Az SZDSZ megbuktatta Gyurcsányt, aki nem viszi el a balhét, és a Fidesznek most nem tetszik se Surányi, se a szakértői kormány, de majd árulhat bontott téglát a következő választások után, és még csak megszorítania se kellett, sőt, ha ők lennének kormányon, akkor egyből 600 milliárd kamatteher hullana le a vállunkról (ugye). Az MSZP pedig picit még nyalogatja a sebeit, de majd még jön vissza, a párt, amelyik még sose szorított meg. Erre kell Gordon: elvinni a balhét.

A bejegyzés trackback címe:

https://killtheradical.blog.hu/api/trackback/id/tr661043166

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vidéki 2009.04.03. 09:50:26

Ha az ember végigolvassa a politikai programot, szimpátiát ébreszt.
A legfőbb kitűzött cél: megvédeni minél több magyarországi munkahelyet.
Támogatni akarja a magyarországi munkahelyek döntő többségét adó kis és közép vállalkozókat (az eddig kizárólag külföldi tőketulajdonosokat preferáló gazdaságpolitikai irány helyett).
Ha ezek egyre egészségesebben képesek működni, talán a rendkívül kedvezőtlen foglalkoztatottsági arány is javul majd és a bővülő munkaerőpiac képes lesz felszívni továbbszolgáló nyugdíjasok, a közszolgálatban, korkedvezményes és rokkantnyugdíjazásban ma menedéket találó hatalmas tömeget, a jelenleg meglévő négyszázezer munkanélküli mellett.

Vidéki 2009.04.03. 10:04:40

Bokros kizárólag a külföldi tőketulajdonosok érdekeinek szószólója.
Bajnai leírt programja a magyarországi kis és középvállalkozásokkal kapcsolatos fontos szempontokat sem hagyja figyelmen kívül.
Ez azért lényeges különbség az ország lakóinak szempontjából, ami talán mégsem elhanyagolható.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.04.03. 10:29:42

bajnainak maximum jövő tavaszig van ideje: 10-12 hónap nagyon kevés arra, hogy a gazdaság alkalmazkodni tudjon bármilyen komoly változtatásjoz, vagyis hogy felszívja a munkakeresőket, hogy a képzetlenek szakmát tanuljanak, hogy a nyugdíj előtt állók takarékoskodjanak, stb.
ez a csomag úgy szorít tovább, hogy közben a legutóbbi gyurcsány csomag emelt adóinak és járulékainak az átdolgozását levetette az szdsz a napirendről.

magyar-magyar szótár 2009.04.03. 14:31:48

A Bokrosé csomag volt. Kívülről volt a vékony, a cocijális, a bírált, a hazavágott, a széttépett, belül az, amit a népek ússe értettek, de megvalósult. És békén hagyták 2003-ig.

A "Bajnaié" nem csomag és nem a Bajnaié, a többi 'timmel. Mint a 'topper :)))

magyar-magyar szótár 2009.04.03. 14:34:24

@Vidéki: Annyira védi a munkahelyeket, pl az építőiparban. Ami tele kis -és középvállalkozással, csak az elmúlt időben röpke 10ezer kampelt be. Meg oly jót tesz az ingatlanpiacnak is.
Meg kizavarja a sok dologtalan lusta munkakerülő ál.rokkantat a munkaerőpiacra (egyre ütemesebb taps...)

Vidéki 2009.04.03. 15:24:18

@magyar-magyar szótár: Egyenlőre még nem miniszterelnök, ha az lesz, csak azután védheti majd a munkahelyeket.
Abban feltétlenül egyetértek veled, hogy vajon képes lesz-e a munkaerőpiac a meglévő 400000 munkanélküli mellett felszívni a munkaerőpiacra terelt továbbszolgáló nyugdíjasok, hirtelen meggyógyított rokkantnyugdíjasok, korkedvezményes nyugdíjasok és a felduzzasztott közalkalmazotti szférából távozók hatalmas, egy milliónál nagyobb tömegét is?

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.04.03. 19:27:35

@magyar-magyar szótár:
kinn a családi pótlék, benn a csúszóleértékelés ? :-)
bajnaié bizony csomag képét kezdi ölteni, és így is kezdenek hivatkozni rá, hogy bajnai-csomag, meg hogy nincsenek pártpolitikusok.

Jonas-R 2009.04.03. 19:49:44

szerintem ez a poszt talál.

@magyar-magyar szótár: Annyira védi, ami még nincs, hogy már kárt csinál? Meg az ingatlanpiacoknak is a magyar belpoitikiház/gazdaságpolitikához lehet köze.

Tökmind1 mi történik, csak történjen. Gyakorlatilag egy katonai diktatúra is csak javíthat a helyzeten.

Mellesleg halkan jegyzem meg, hogy a fenenagy gazdasági válság iszonyat milyen intézményeket kerget ide, kapásból idetelepíti a City a likviditásmenedzsmentjét, jönnek a nagy bankok és ide outsourcolnak. Szóval még akár az is lehet, hogy nem járunk olyan nagyon szarul, ha végre valami történne.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.04.04. 02:35:43

@Jonas-R:
csak ne úgy járjunk, mint az első nagy outsourcing hullámmal, amivel azon kívül, hogy felszívott egy adag munkavállalót, és kiképezte őket, semmit se tudtunk kezdeni: nem nagyon alakultak volt multis alkalmazottakból egymással konkuráló, magas technikai képzettséggel rendelkező kkv-k, mert vagy nem tudták kitermelni az adót, vagy hiába kerestek a magyar átalghoz képest jól, a fizetésüknek azt részét, amiből innen nyugatabbra vállalkozni szokás, elvitték szociális transzferbe, ám a nem multis hátterű kkv-k se tudtak a transzferekkel nagyon mit csinánli.

Lambotze 2009.04.04. 11:06:02

@bs395:
nagyon jól látod. ezért nem lesz itt soha erős középosztály és civil társadalom. megjegyzem, szerintem ezt az elit szándékosan csinálja: az államtól függő páriákon könnyebb uralkodni, mint független egzisztenciájú szabad embereken. kenyeret és cirkuszt
süti beállítások módosítása