Ateizmus, anarchia és koszos punkok.

killtheradical

killtheradical

Sark kontraszt

2008. december 27. - bs395

Véget ért a középkor Európában. Mert az olyan. A hagyomány utolsó védőbástyája is ledőlt az aufklérerek szüntelen ostroma alatt. A világ újabb nagy lépést tett a végitélet felé. Vagy nem. Egyáltalán, mi a rossebb az a feudalizmus? Társadalmi berendezkedés? És milyen? Csak mert ha ezt meg akarjuk válaszolni, akkor eleve elrendelve tévedésre, hovatovább, polpotizmusra vagyunk ítélve. Meg egyébként ki az a Machiavelli, és már megint mit ugat évszázadokon átívelve bele a hagyományos elit dolgaiba? A jogszerzés szolgálatért cserébe nem annyira forradalmi dolog, és még csak monarchia se kell hozzá: Svájc, Amerika, a szabad városok, vagy a köztársaságkori Róma is milyen jól elvoltak király nélkül, mégis működtek/működnek, méghozzá ugyanazon elv mentén, ami már az első, autonóm és önellátó emberi közösségeket is jellemezte - if you don't contribute, don't complain (ha nem járulsz hozzá, ne panaszkodj). Az európai monarchiák története - melyekre később a feudalizmus cimkét ragasztották - nem azt a stabil és változatlan struktúrát mutatják, amit elvárnánk.

A római birodalom bukása után több hullámot is vetett kontinensünk népessége, a klasszikus hármas felosztást - harcosok, dolgozók és imádkozók - mindannyiszor kikezdve. A röghöz kötött jobbágyok helyzete már a XI. században jelentősen javult, hiszen a termelés felívelt, a munkaerő drága lett, így a földtulajdonosok egymással versengtek a munkaerőért (pl. szabadságot ígértek az odaköltözőknek, adómentességet, egyebeket), főleg olyan területek megművelésére, amiket korábban nem vontak be a termelésbe. A népesség és a termelékenység szépen ívelt felfele - a XIV. század elejére Franciaország népessége például elérte a 18 milliót, míg a francia forradalom idején, a XVIII. században 25 millió körül állnak majd, nagyobb területen -, amíg el nem érte a lehetőségeinek a határát. A versengés stagnáló erőforrások mellett folyt tovább, szárnyalt az infláció, elmélyült a vagyoni szakadék a földtulajdonosok és a bérlők között, az előbbiek pedig csak azért sem akartak lemondani a korában élvezett életmódjukról (lásd megint: miért történt meg a francia forradalom?). A természetes elit - és annak egyházi tagjai, mivel a kor legnagyobb földbirtokosa maga az egyház volt - morális és gazdasági züllésen ment keresztül: itt ütött vissza az az eliminációs struktúra, amit a folyamatos expanzió mindaddig feledtetni tudott. Éhes embernek nincs erkölcse.

A háborúk, a járványok a csökkenő mezőgazdasági termeléssel együtt gyakorlatilag megfelezték Európa lakosságát. Ennek az kellett volna, hogy legyen a következménye, hogy hirtelen jóval kevesebb ember osztozik a korábbi erőforrás mennyiségen, vagyis megint gyors felívelésnek kellett volna következnie, de ez igen nyögvenyelősen ment: a földtulajdonosok továbbra is ragaszkodtak szerzett státuszukhoz, igyekeztek az árakat alacsonyan, míg a bérleti díjakat továbbra is magasan tartani. Ez volt a parasztlázadások kora (plusz reformáció, de ez nem volt elég figyelmeztetés, hiszen jön majd még földesúrra guillotine): lázongások korábban is voltak, ám soha sem öltöttek ekkora mértéket. Ekkor vált a mezőgazdasági munkás szitokszóvá, s igazából ekkor született meg a tömegember - mekkora fordulat ez a korábbi megbecsült, "Isten után a második" parasztságához képest! Felvilágosodás majd 250-300 év múlva lesz, kommunizmusra meg még vagy fél évezredet kell várni, de ez csak lábjegyzet. Majd jött megint a felívelés, háborúk, satöbbi-satöbbi, aztán egyszer csak azok, akik a legnagyobb földeket birtokolták, nem fizettek adót, nem szolgáltak a hivatásos hadseregben, és még csak rendet sem tartottak - merthogy ezek voltak azok a szolgálatok, amikért cserébe örökíthető földtulajdont kaptak általában. A feudalizmus egyensúlya már nem létezett, plusz bezavart a hármas rendi felosztásba a burzsoázia: Róma óta a kereskedők és az iparosok nem sok vizet zavartak a kontinentális monarchiák berendezkedésében - a templomosokat illetve az itáliai kereskedővárosokat nem számítva, ám ők is le lettek építve - de most, a gépesítés és automatizálás újkori felfutásának (az ókori római birodalomban voltak már teljesen automatizált termelőüzemek), illetve a verseny nélküli területek - amerikai és egyéb gyarmatok - bekapcsolódásának köszönhetően megint az a fura helyzet állt elő, hogy a hatalom immár nem a földtulajdonosok kezében összpontosult.

Ekkor jött minden gonosz eredője, a francia forradalom (mely gyakorlatilag egyenlő a jakobinus rémuralommal, hiszen a 10 évig tartó első körös forradalomból 15 hónapot tényleg az tett ki - ugyanakkor több, mint ironikus, hogy a forradalmisták akartak új időszámítást bevezetni, amit azóta viszont csak az ellenforradalmisták használnak), ami érdekes egyvelege volt az addig marginális szerepet és súlyt birtokló, ám épp felfutó vagyonos polgárságnak és ugyanazoknak a felboruló egyensúlyi folyamatoknak, amik már Dózsa Györgyöt is kizavarták a mezőre. Ezt választják általában a feudális - örökletes jogok örökletes szolgálatokért - végének, pedig ha mindenképpen zenitet kéne kijelölni, az sokkal inkább az első világháború lezárása lenne, mint a hagyományos elit hattyúdala. S most Bastille bátor ostromlói elértek végre Sarkra is. Senkit ne érdekeljenek a körülmények, hogy miért is van bukásra ítélve az izolációban háborítatlanul fennmaradt berendezkedés, mert a kérés az, hogy Barcley-ék akkor most aufklérerek-e, vagy sem? Burzsoák, az egyszer biztos, ám nem akarnak felvilágosítani senkit se, "csupán” manipulálni, illetve zsarolni, bebizonyítva azt a tézist, hogy a hatalom azé, akinek az akarata érvényesül - ez viszont lehet Sark hagyományőrző lakossága is, ha hajlandóak kibekkelni az átmeneti recessziót. Párizs asszonyai nem voltak hajlandóak, tizensokadik Lajos pedig - saját és atyja több évtizedes próbálkozásai ellenére - nem tudott úrrá lenni a helyzeten. Adjon az Úr bölcsességet Sark urának, s türelmet népének, különben mehetnek dolgozni a mekibe pár év múlva.

Oké, az utolsó mondatot nem gondoltam komolyan. Gonosz vagyok, de hidegen hagy, mi történik Sark festői szépségű szigetén. Inkább akkor úgy búcsúznék, hogy az ember igazsága addig tart, amíg a hatalma, az pedig addig, ameddig kontrollal bír az események fölött, illetve a világ nem az ember által kitalált ellenpárok mentén áll be egyensúlyi állapotba, hanem fordítva: a monarch vagy képes egyensúlyi alternatívát felmutatni, vagy majd megteszi helyette más. Mondjuk egy burzsuj.

A bejegyzés trackback címe:

https://killtheradical.blog.hu/api/trackback/id/tr35844013

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

phaidros 2008.12.27. 23:04:00

Azért a normann vészkiáltás nem volt egy rossz dolog. :)

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.12.27. 23:08:06

@phaidros:
franciául a miatyánkot? akkor inkább építsen a szomszéd akkora kerítést, amekkorát akar :-).

magyar-magyar szótár 2008.12.28. 10:04:46

Hm. Hát a középkor vége mintha távolodna. Főleg, ha tekintem, hogy matematikailag 2400 körülre jósolják az utolsó európai ("fehér"...) halálát.
Aztán, hogy a hitetlen [evolucionista, jézusköpködő, etc.] khaurok majd cukibbak lesznek-e a kádi előtt vagy keresztény khaurok?

magyar-magyar szótár 2008.12.28. 10:07:48

Az 1789-be vezető éhínségnek vót egy maaaxista magyarázattya, miszerint az elnyomott osztályok á habla a blabla. Valójában rendkívüli hideg volt Európában, 1777-ben márciusban még 40cm-s jég volt a Szajnán, a Hülye Kövér (XVI. Lajos) utasításba adta, hogy díszes szánjaival fuvarozzák föl az erdeiben fáját tolvajló párizsi koldusokat rakományostul...
1789-ben oly hideg volt a nyár, hogy a kenyérgabonák nem vetettek kalászt..

magyar-magyar szótár 2008.12.28. 10:09:49

Sok hülye elképzelésem közül az egyik legfenyegetőbb-ben a spekulalisták hazavágták most a kapitalizmust. Viszont ezen sok ünnepelnivaló nincsen...
És a pénzbeni tőke uralma helyet a kapcsolati tőke uralma: ez nekem korrupt ÉS feudális...

magyar-magyar szótár 2008.12.28. 10:13:19

Az aufklärungnak meg a [mesterséges] entrópia [spekulalista kommunikációstechnika] az ellentéte.
Ám a [hamis]nak néha az ellentéte is [hamis]...

Czelder Orbán 2008.12.30. 15:56:32

Kitalálom. Elővetted a gimis törikönyvet (abból is a Závodszky-félét), hozzáadtad a reakcióról meg a konziról felszínesen megismert toposzokat, aztán megszaladt a billentyűzet.
Most komolyan! Ha te valami olvasottabb lapnál osztanád az észt, tuti jelölnélek Bullshit-díjra.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.12.30. 18:57:05

@Czelder Orbán:
disszertációt szeretnél három bekezdésben, vagy pár elnagyolt, egymáshoz nem illő dolog szembeállítását?
készül egy francia krémes is, avagy hogyan nem létezett már a hagyományos társadalmi berendezkedés, amikor a "hagyomány" ellen intéztek támadást, illetve miért a király és a nemesség patthelyzete és egymás hatalmának folyamatos, rövidlátó és öncélú aláásása vezetett el oda, ahova, csak épp le vagyok harcolva.
de ki az a závodszky?

a konzis-reakciós párhuzamot nem tudom hova tenni, nem vagyok se konzervtív, se reakciós (bár az első valszeg kizárja a másodikat is).

Czelder Orbán 2008.12.30. 20:15:18

Egyszerűen csak nem értem, mi végre írsz ilyen témában. Látszik, hogy nem értesz hozzá és én vagyok olyan paraszt, hogy szóváteszem. Más témákban valahogy jobban ki tudsz teljesedni. :-)

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.12.30. 20:35:21

a célom az emberi hülyeség leleplezése, még ha néha én is leszek hülye tőle :-)
de a francia krémes tényleg készül, és jobb lesz, ez pár perc alatt lett összedobva, mert felment a cukrom, hogy egy olyan modellt éltetnek, ami lényegében a francia forradalom előtt 3-4 évszázaddal már felbomlott a kérdéses területeken.
lesz majd királyi központi udvar kontra feudumok, meg ilyenek.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.12.31. 00:45:44

@magyar-magyar szótár:
ezek szerint vagy a kereszténység, vagy az iszlám? mindenképp le kell róni az adót plusz egy maffiának, hogy az majd jól megvéd a másik bandától, sőt, öngyilkosmerénylet ellen is véd?
a hideg az stimmt, kis jégkorszaknak is hívják. már xiv. lajos is próbált személyes példával élen járni krumplitermesztés terén, a xvi. meg szerette is, mégse terjedt el annyira, mint angliában, vagy németföldön. így jutottak el oda, hogy egy átlagmunkás átlagnapi átlagbére nem volt elég a napi betevő kenyérre a családjának. mindezt azért, mert a fenenagy feudalizmus vidékies egymásrautaltságából a bér- és idénymunkások korában - illetve a nagy járvány után - már rég nem maradt semmi.
a spekulálók nem fogják hazavágni a kapitalizmust, csak élősködnek rajta, bár most majdnem túl messzire mentek, plusz hiába utaltak át nekik sokmilliárdot egyenesen a nyomdából, felével már nem tudnak elszámolni.
az aufklérung ellentété viszont nem értem, hacsak nem a crowd control különböző formáit fedi - pedig az aufklérun is az.
süti beállítások módosítása