Ateizmus, anarchia és koszos punkok.

killtheradical

killtheradical

Államrend

2008. augusztus 05. - bs395

Volt egyszer egy olyan kor, amikor ha hazajöttél Magyarországra nyugatról, akkor átkutattak, elkoboztak, megfenyítettek. Volt ezzel párhuzamosan, hogy ha magyarként átmentél Romániába, akkor minden magyar nyelvű dolgot elvettek tőled, még azt a kéthetes újságpapírt is, amibe mondjuk a szendvicset csomagoltad.

Most meg olyan kor van, amikor ha külföldről beutazol az USA-ba, akkor szó, indok vagy gyanú nélkül elvehetik tőled bármidet, ami adathordozó: a fényképező gépedet a nyaralási képekkel, a céged rendszeréhez távoli elérést biztosító kulcsokat számítógépestül, bármit. Még csak csúnyán nézned sem kell.

Régen a magyar példánál az volt a hasonló helyzetekben az indoklás, hogy a népet védik, és hogy nehogy a dekadenciát becsempészd a nagy szabadságba. Most az amerikai helyzetnél az indoklás ugyanez. Védik az amerikai népet, meg nehogy az irredentizmust becsempészd a szabadság földjére.

Régen voltak, akik a kommunizmus bukását akarták, csak ők főleg a határon belül voltak. Most vannak, akik Amerika bukását akarják, csak ők főleg a határon kívül vannak. Régen mindenkit szívattak, aki határon belül vagy kívül volt. Most is.

Fura, hogy az államszocializmus és az államkonzervativizmus kezd egyre kevésbé különbözni.
Vagy egyre jobban kezd hasonulni az egykor általa támogatott latin-amerikai diktatúrákra.

A bejegyzés trackback címe:

https://killtheradical.blog.hu/api/trackback/id/tr94600946

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

NiLovagja 2008.08.05. 07:27:54

Ez csak lehetőség, nem szívatnak mindenkit aki beutazik. A szabály nem új, ki tudja mióta alkalmazzák és csak mostanra verte ki a biztosítékot a jogvédőknél tehát valszeg nem éltek vissza vele. Azon kívül ez is egy hivatalos szabály, a hatóságoknak ugyanúgy el kell számolnia, mint bármilyen másik intézkedéssel.
De a legfontosabb szerintem, hogy emberéleteket védenek vele. 2001 óta nem volt egy merénylet sem az USÁ-ban, tehát csak hatékonyak az intézkedek

Dr.Stein (törölt) · http://republicator.blog.hu/ 2008.08.05. 07:41:19

Csatlakoznék az előttem szólóhoz.
Ez egy olyan jelenség, melynek összes mellékhatása elkerülhető azzal a roppant kényelmes és passzív hozzáállással, hogy nem megyünk oda, ha nem tetszik.

Ha úgy vesszük, az amerikai politikai rendszer hiába egyemberes, de a komoly ügyekben alsó-felsőház, kormányzók és az elnök is tudja befolyásolni a végkimenetét egy intézkedés-tervezetnek.

Persze, nekünk kényelmetlen minden, ami alsóbbrendűnek tüntet fel bennünket, vagy kényelmetlenséggel jár, de végül is az ő hazájuk, nincs diktatúra és valahogy még jól is érzik magukat. "A szemetek" :))

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.08.05. 08:46:31

amikor az unipoláris világrend egyetlen szuperhatalma ilyeneket csinál, akkor én csak arra tudok gondolni, hogy lesz még itt lágy kenyér.
az egész gyakorlatilag törvényes keretet ad az informális, pofára ill. érdek alapján történő joggyakorláshoz. volt nálunk is ilyen, csak nem volt mellé akkora az életszínvonal, mint ott - ami egyébként gyorsan hanyatlik. swarcenegger állama épp msot megy csődbe, meg még egy halom másik is, plusz az átlagemberek megtakarítása eltűnt.
ha nálunk is majd teljes mellszéllel tombol a pénzügyi válság, akkor mi is hozunk majd olyan paranoid és célját el nem érő protekcionista intézkedéseket, hogy attól koldulunk.

amerikában egyébiránt azért nincs épp robbantás, mert most irakban van. a harcot helyezd át az ellenség országába, hogy az ő lakossága állja a háború logisztikáját.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2008.08.05. 23:44:20

De mi ebben a furcsa?

A gazdasági rendszerek közti különbségek nem teremtenek meg önmagukban liberalizmust, sőt. Ami az Egyesült Államokban liberális, azt nem a kapitalista gazdasági rendszer hozta létre, hanem a felvilágosodás korában létrejött jogrendjük.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.08.06. 02:30:26

csöncsön:
a jobboldaliság, az művészetek, a bölcseletek művelése luxus. olyan helyzetet feltételez, amelyben a létfentartás melett annyi ideje és pénze marad az embernek, hogyn emtudja már mire költeni.
a szabadság az állami újraelosztástól való függetlenséggel egyenesen arányos.
az a válság, ami most odaát van, az pont, hogy alátámasztja ezt.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2008.08.06. 23:32:58

A szabadság mint anyagi fölösleg? Ez így kategorikusan biztosan nem igaz.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.08.07. 00:08:28

csöncsön:
ha hónapról hónapra élsz, akkor nem tudsz megállni egy van gogh festmény előtt, és eltölteni pár órát azzal, hogy feldolgozd azokat az érzéseket, amiket kelt benned.
ugyanígy nem lesz se időd, se energiád arra, hogy azok elmélkedj, mi is az az idő, meg milyen.
jobboldalinak lenni - mármint ténylegesen jobboldalinak lenni, nem csak valami hagymázas, anti-gyurcsányista, anti-kommunista, anti modernista, aufklérista, anti akármista, hanem éppenséggel pro valami - anyagi luxus.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2008.08.07. 06:35:09

Ezt a levezetést én most nem értem. A jobboldaliságnak per definitionem semmi köze az egyén anyagi helyzete által nyújtott lehetőségekhez. Az egy dolog, hogy a szegény-gazdag felosztás maga felé vonzza a (leginkább gazdasági értelmeben vett) baloldali-jobboldali felállást, de ez az emberek racionalizálásra való törekvésének köszönhető elsősorban.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.08.07. 11:15:36

before:
van, aki úgy gondolja, hogy nagy állami elvonás kell, nagy újraelosztással, és van, aki fordítva szeretné.
a többi csak maszlag. körítés. az a lényege, hogy hatalomra segítsd, és ott tartsd.
ha te gazdag vagy, de segítesz az elesetteken, de aztte magad, az adózott jövedelmedből teszed, és nem gondolod, hogy az államnak nagy szociális sápot kéne szedni a pénzedből, hogy aztán ő ossza újra szét, akkor is jobboldali vagy. nem függ össze a szociális érzékenységgel.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2008.08.07. 12:12:36

Ez szerintem csak részben igaz. Ráadásul meglehetősen esetleges, ki mennyit tart méltányosnak, ha egyáltalán. Plusz egy magánszemély számára nem állnak rendelkezésre olyan ellenőrzési módszerek, amik azt biztosítanák, hogy ne rosszul legyen elosztva a segítség. Mert ha már segítünk, akkor ne marketingalapon tegyük. Szerintem.
Egyébként nem a szociális érzékenységre gondoltam, hanem arra, hogy aki szegény, az inkább érdekelt (nem ideiológiai alapon) "baloldali" lenni, hiszen így növelheti a bevételeit, aki meg gazdag, az szeretne az is maradni, tehát a (gazdasági) jobboldaliságban érdekelt.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.08.07. 14:54:19

ne érts félre, nem akarom én a szociális hálót lebontani, csak visszaadni az eredeti funkcióját, hogy azt szolgálja, aki magán nem tud segíteni, ne azt, aki nem akar.
egy magánszervezet szerintem jobban tudja ellenőrizni a pénz felhasználását, mint egy állami, hiszen utóbbi esetben nem a saját pénzüke költik, ergó virágzik a korrupció.
egy haver volt gondozott, mesélt meredek dolgokat, hogy az árvák támogatásából is mit le nem szednek a gondozók.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2008.08.07. 18:37:22

Ha tudnád, hogy 2000 előtt kicsivel én kinek dolgoztam... Hidd el a magánmegoldások se jobbak, tisztelet a kivételnek.

Arktorin 2008.08.19. 14:10:48

2001 előtt sem voltak merényletek az USA-ban. Ezek szerint akkor is hatékonyak voltak a rendelkezések, mégsem verte ki a biztosítékot a jogvédőknél...

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.08.19. 14:31:46

arktorin:
voltak, csak azokat amerikai állampolgárok követték el :-).

Arktorin 2008.08.19. 16:11:49

Értem, én szarhatok a saját küsszöbömre, de mástúl zokon veszem és megszopatom a lépcsőházamba jönni kívánó összes embert. Logikus, miért is nem gondoltam erre elsőre...

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.08.19. 18:13:06

pedig pont ezt csinálják, és közben a már bent lakókat is egyre inkább potenciális küszöbreszaróként kezelik.
süti beállítások módosítása