Ateizmus, anarchia és koszos punkok.

killtheradical

killtheradical

Piacparti

2008. május 12. - bs395

A kis- és őstermelők által benépesített piac innen nyugatabbra nem csak a tradicionális életforma, közösségi berendezkedés és megélhetés egyik jelképezője, hanem turista látványosság is - mondta egy parlamenti képviselő, Selmeczi Gabriella, a Fidesz-MPP színeiben.

Kezdjük az elején.

Az őstermelő által előállított mezőgazdasági termék jobb minőségű-e, mint a szupermarketes? Termelőtől függ. Egy egészséges zöldségpiacon, ahol a termelő érintésnyi közelségben van, pofa kell a silány árut drágáért árulni.

Az őstermelő által előállított termék egészségesebb-e, mint a szupermarketes? Termelőtől függ. Egy rendes zöldségpiacon - pláne ha kistelepülésen üzemeltetik - tudni vélik, hogy ki permetel és mivel, azaz bio-e a szőlő, vagy nem.

Az őstermelő által előállított termék drágább-e, mint a szupermarketes? Szinte mindig. Ha egy őstermelő nem él meg, annak tudod, mi az oka? A fizetőképes kereslet hiánya! De, igen, az. Nem azért mondom, mert én elvakult piacgazdaság párti lennék, hanem azért, mert ezt látom.

Hogy minden településen legyen kötelezően piac? Ott, ahol lakom - 100+ ezer lakosú város - például van, hetente többször. Egy megyével délebbre is szokás a több tízezres városokban is, nem csak falun, sőt, Zalában is, de van Pesten is, bizony. Ahol van rá igény és fizetőképes kereslet az esetleg jobb minőségű, esetleg bio, de esetleg drágább termékre, ott kérem szépen van is piac, ma is, állambácsi/államnéni nélkül is, és ez így jól is van.

Hogy a szupermarket kiszipolyozza a termelőt? Igen. El lehet menni piacra árulni, vagy építtetni egyet, és ott megélni - ha nem megy, az a szupermarket hibája, vagy a fogyasztóé, de semmiképpen sem a termelőé. Olyankor a termelőt alanyi jogon és normatíve fogjuk támogatni, pl. ingyen piaccal.

Nem azt tesszük, hogy az általa értékesített mezőgazdasági termékek után mondjuk visszajuttatjuk neki az áfát, vagy annak csak egy részét, így ösztönözve a bizonylatolási és adófegyelemre, a termelésre, az ár/érték arányos minőség előállítására, nem: ingyen adunk neki dolgokat, tök mindegy, mennyit dolgozik, mekkora mennyiséget és milyen minőséget állít elő - ugyanannyit adunk , ha kell, ha nem, ha megél belőle, ha nem.

És ez egy jobboldali párt javaslata.

A nagy magyar valóságban vannak még ilyen támogatási rendszerek, csak most pont a zöldségpiacot emlegették. Üzenete: szavazz ránk, és neked jó lesz!

Engem meg tessék lekommunistázni, úgy, hogy se MSZP-s, se SZDSZ-es nem vagyok mellé.

Arra részre meg, hogy Európa boldogabb országaiban a piac turistalátványosság: így nagy hirtelen Amszterdam jut az eszembe, esetleg tenger melléki halpiacok, ami nálunk nem nagyon van, bár ahhoz ízlés is kell.

Valahogy nem tudom a szemeim elé képzelni, ahogy mondjuk a szandálos német turisták tömegével nézelődnének és fényképezkednének egy paradicsomos pult előtt (bár egyszer Zalában érdeklődött egy család turistaúton, hogy 60 kilót vehetnének-e - én meg ott álltam a pult másik oldalán, és nem tudtam annyit adni).

A bejegyzés trackback címe:

https://killtheradical.blog.hu/api/trackback/id/tr59464484

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2008.05.12. 14:19:32

Na, ez most szerintem mellément.
Selmeci Szenátorról se jobb a véleményem, mint bármelyik átlagfideszes politikusról, de ez egy nagyon fontos dolog lenne. Persze nem így önmagában, nem a kalapból előhúzva pár tucat piacot. E mögé sok mindent kéne építeni, például regisztrált és ellenőrzött termelőket. Még azt se tartom elfogadhatatlannak, hogy valamiféle konkrét támogatási rendszert építsenek ki a dolog mögé.
Magyarországon az élelmiszerhelyzet tragikus. Bemész egy piacra, minden pultról ugyanaz az egyenszar köszön rád, minden egyforma, mindenhol ugyanazt a vibrátoralakú répát kapod, stb. Gyakran még a kistermelői pultokon is, és bizony hallottam már sztorit a babos kendős, népviseletes öregnéniről, aki szalmával bélelt fonott kosárkából árulta a tojást. A tojásnak csak egy hibája volt: le volt pecsételve valamelyik üzem pecsétjével. A néni a kérdésre csak megvonogatta a vállát, persze, hogy onnan veszi a tojást, de ha ilyen szépen kiöltözik hozzá, akkor jobban viszik.
Az őstermelőnek nem az az elsődleges ismérve, hogy nem permetezi a cuccait, az persze nagyon jó és ilyenkor nevezhetjük bionak a terményeit, de elsősorban az lenne a szerepük, hogy az agyonnemesített, gyorstermő, de amúgy kevés értékes tápanyagot tartalmazó hibridek helyett jó minőségű, ízletes, tápanyagban gazdag, de ipari termelési körülmények között gazdaságosan nem termelhető fajtákat termesszék. Változatosan, normálisan. Ezek mindig is drágábbak lesznek, mint a dömpingáru, amit kiráznak a fóliasátorból.
Ezen felül (ipari/őstermelő/bio) én még bevezetnék egy további kategóriát, a szabadföldi, idényben termett (tőérett) terményekre, amikre ráadásul szüretelést követően X órás értékesíthetőségi limitet is szabnék.
Ezek borzasztóan fontos dolgok, ha szeretnénk kirángatni Magyarországot abból a gasztronómiai, táplálkozási armageddonból, ahol vagyunk.
Ehhez szükséges egy olyan - nem piaci alapú - beavatkozás, ami elindíthatja és a kezdeti nehézségeken átlendítheti ezt a folyamatot. Ez nem csak annyit jelent, hogy a kapás-kaszás, amúgy életképtelen emberkéknek odaszórunk egy kis pénzt, hogy szavazzanak ránk. Kicsi dolognak tűnik, de hosszú távon óriási haszna lenne, az egészségügytől kezdve az idegenforgalomig rengeteg ágazat profitálhatna áttételesen mindebből.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.05.12. 18:31:15

nem látom, ha mondju kegy borsodi szegény kis faluban ingyen piaci helyet adunk a helyi háztáji őstermelőknek, azzal hogyan segítünk. kivonulnak a falu termelői hetente kétszer, helypénz nélkül, és megpróbálják eladni helyben egymásnak a paradicsomot, amikor a másiknak is az van? vagy uborkát cserélnek zellerre?
nem elbagatellizálni szeretném, de az ingyen piaci áruhely az ég világon senkinek sem segítene, ha nincs ott a fizetőképes kereslet, ahol a piac van.
helyette támogathatnák a termelői társulásokat, akikkel a nagybani felvásárlók mondjuk szóba állnának, mert akkora terménymennyiséget képviselnének, hogy megérné akár a felvásárlónak, akár nekik, hogy piacra dobják, és osztozzanak a kockázaton és a járulékos költségeken (egy láda paradicsom elszállítása 30 km-re ugyanannyi, mint 20 ládáé, vagyis per láda kevesebb).
ugyanazt látom, amit az adómentes minimálbérnél: egy fenttarthatatlan, ám kénylemes állapot konzerválását :-(.
ugyanakkor pont az ilyen mentalitás propagálása az, ami a közös kockázatvállalást aláássa - így viszont furán hangzik ugyanezen propagátorok szájából, hogy tulajdonképpen ezt a közösségi gondolkodás és felelősségvállalás érdekében teszik.

after 2008.05.12. 19:17:06

Nekem csupan annyi problemam van a javaslattal, hogy:
1., baromira nem kellene beleszolni abba, hogyan mukodjon a gazdasag, 2., sok varosban van piac. Hogy miert? mert van ra igeny es nem hulye hagyomanyorzesbol, igaz (sajnos nem mindnutt) fizetnek a helyert a kofak, mint pl. a pc bolt is fizet az uzlethelysegert berleti dijat... 3. Falun meg az ostermelo hazahoz jarnak az emberek, ha olyan jo a termeke, 4., mi a jo anyam kinjaert kell ide is tamogatast osztani (ugyanis a hely fenntartasa, csak azert mert nem fizetnek erte nincs ingyer, a sopru meg a kuka is penzbe kerul), 4., ezen az alapon hozzuk vissza a vilagvevo radiot, meg a fekete-feher tv-t, ez utobbibol csak egyet minden utcaba, mert nagyanyaink is osszejartak tvzni, kimitudot nezni...


Before!
"táplálkozási armageddonból", ez jo, ez tetszik:)
Nem ezzel fogsz segiteni rajta, ha egyaltalan letezik ilyen, de azert tetszik:)

Before · http://azbeszt.blog.hu 2008.05.12. 19:25:19

Nem lehet mindent a (kereslet-kínálati) piacra bízni, különösen nem, ha a kormányzatnak koncepciója van. A cél nyilván nem az, hogy Bivalybasznádon Piri néni eladja a paradicsomot Bözsi néninek, főleg, hogy úgyis megoldják.
Amit írsz, természetesen nagyon jó meglátás, a szállítás, pontosabban az egész logisztikai-értékesítési lánc alapos átgondolást és kidolgozást igényel. Nem tudom, mit mondott pontosan Selmeczi, nem is érdekel, úgyse tartják be, vagy ha mégis, úgyis elkúrják, de az egészet kiemelt fontosságúnak tartom.
Nézd a dolgot másik irányból: legyen a cél a jó minőségű, hagyományos műveléssel, hagyományos fajták termesztésének és fogyasztásának támogatása, propagálása. Plusz az se baj, ha ebből néhányan (sokan) megélnek. Ideális esetben persze meglenne ennek a maga módja, mint ahogy most is képesek francia, vagy brit gazdák megélni hasonló szerkezetű termeléssel, de ennek kialakításához sok idő, türelem és pénz szükséges...

Before · http://azbeszt.blog.hu 2008.05.12. 19:31:32

After, két négyes pontod van, de mindegy. :)
A gazdaságba bele kell szólni, szabályozni kell, célkitűzéseket megfogalmazni és azokat támogatni. Erre tartjuk az államot, ugyebár.
Sok városban van piac, ez nagyon jó, de leírtam az általam (Budapesten) tapasztalt visszásságokat az ügyben. Persze a dolog sokkal többrétűbb, mint itt azt leegyszerűsítve tárgyaljuk.
Falun sokkal egyszerűbb a helyzet, ahogy mondod, jó esetben már a háztól elviszik a minőségi terméket (és nem csak a helybeliek, de a közeli városból is odajárnak). Valójában épp ezt lenne jó valamivel szervezettebbé tenni, ezáltal például kedvet hozni a termelésbe való visszaállásra is.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2008.05.13. 13:41:03

Before

Szerintem minden beavatkozás a piacot torzítja.
Bevezeted a "tőérett" kategóriát, fel kell hozzá építeniegy olyan apparátust, amelyik ellenőrzi, hogy "tőérett" a cucc, vagy a teszkóban, vagy a földön érett-e meg.
Persze lehet azt is, de a vásárló lesz az, aki megmondja, hogy akar-e venni jó minőségű árut drágábban, vagy beugrik az áruházba, és mindent egy helyen összeszed fél óra alatt, ráadásul olcsóbban, mint másfél óra piacozással.
Szal Selmeci ötlete legfőképpen értelmetlen.
Ha építesz piacokat (jó sokat), ahol az őstermelők adhatják a cuccaikat, akkor az fog történni, hogy van egy beruházásod, ami _sosem_ térül meg, ugyanis a piacon nem kell számlát adnia az őstermelőnek az eladott termékek után, így adózni sem fog.
Építesz 30 piacot, darabonként 100 milláért (ez hárommilliárd forint), üzemelteted a piacot darabonként évi 5 milláért, és 3000 őstermelőnek (maximum) biztosítod a megélhetésének a lehetőségét.
Ha ezt a hárommmilliárd forintot berakod a bankba 8%-os kamatra, majd hozzáadod azt az 50 millát, amibe a fenntartás kerül, évente adhatsz majdnem egy millió támogatást ennek a háromezer embernek, és a támogatásért követelhetsz is.

Ez az ötlet nincs végiggondolva.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2008.05.13. 15:54:20

Én is azt írtam, hogy önmagában nem jó, nem elég, viszont a mögötte álló gondolat nem rossz. Az pedig nem feltétlenül baj, ha a piac torzul.
A számításod értelmetlen, hiába rakod be a bankba a milliárdokat, soha az életben nem fog annyit hozni, ami nyereséget egy ilyen projekttel hosszú távon el lehet érni. Azt is írtam, hogy hosszú távon az egészségügy, a turizmus is profitálni fog a dologból, de ennél sokkal széleskörűbb a dolog hatása.
Ráadásul nem is kell örökkévalóságig ebben a formában csinálni, a lényeg a dolog, a szemléletváltás elindítása.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2008.05.13. 15:56:29

Basszameg a bloghu... elszállt, amit írtam.

mindegy, nem írom le újra, a dolog egyáltalán nem olyan egyszerű, hogy berakom a bankba és többet fog hozni. Leírtam részletesen az eddig kommentjeimben, hülyeség ezt ennyire leegyszerűsíteni.
süti beállítások módosítása