Ateizmus, anarchia és koszos punkok.

killtheradical

killtheradical

Economista

2008. március 29. - bs395

A Magyar mess (Egy magyar felfordulás)

Az indexen is idézett Economist cikkének magyarítása, megjegyzésekkel.
Szóval éljen a provokáció, a demagógia és a többi szokásos:

Magyar felfordulás

Magyarországot hamarosan megelőzhetik a szomszédjai

A pénzügyi piacok több kelet európai ország miatt is feszültek. Az egyik legsérülékenyebb Magyarország, mely hírhedt a költségvetése és a folyó fizetési mérlege hiányáról. Az egykori csodagyerek botladozik, kormányát kimanőverezte az ellenzék, gazdasága merev és nehézkes, népessége bosszús. A hónap első felében a szavazók megbüntették a kormányt egy népszavazáson,a választók több, mint 80%-a elutasította az orvos látogatási, kórházi és tandíjakat. A kérdéses összeg aránylag kicsi (300 forint, nem egész két dollár látogatásonként), de így is dühöt keltettek, feltornászva a részvételt 50% fölé.

A szegénység és a több évtizedes állami gondoskodás vonakodóvá tette a magyarokat, hogy olyan szolgáltatásokért fizessenek, amikért már adók és járulékok formájában megtették. Az eredmény győzelem volt a Fidesz, a jobboldali ellenzéki párt számára, mely a díjak eltörlése mellett kampányolt hazaszeretetet és állami gondoskodást éltetve. A Fidesz nagy szeletet hasított ki a kormányzó szocialisták szavazóbázisából: 3.3 milliónyian utasították el a díjakat, majdnem 1 millióval többen, mint ahányan a pártra szavaztak 2006-ban.

A miniszterelnök Gyurcsány Ferenc megígérte, hogy eltörlik a díjakat, de hozzátette, hogy nem kompenzálja azok kiesését. Más problémák is maradtak. Magyarországon a legnagyobb az elvonás mértéke a régióban. Az adók 80% százalékát mindössze a dolgozók 20%-a fizeti. A munkáltatók több, mint 30%-nyi társadalombiztosítási hozzájárulást fizetnek a munkavállaló által fizetett adókon kívül, és az adójogszabályokat folyamatosan újraírják. Sok magyar kijátsza a rendszert: a fekete gazdaság a GDP 18%-ra tehető.

A külföldi befektetések mértéke alacsonyabb, mint a szomszédos országokban. A magas elvonás és az instabil vállalkozási környezet hatására a profit újra befektetése jelentősen csökkent Gyargyán Eszter, a Citigroup elemzője szerint. Ennek eredményeként ma Magyarországon a legalacsonyabb a gazdasági növekedés az EU-n belül, mindössze 1.3% 2007-ben. A munkanélküliség 8.1%. Románia, és ami még megalázóbb, Szlovákia is, egykulcsos adórendszerükkel kedvezőbb befektetési célpontnak tűnik.

A következő parlamenti választások 2010-ben lesznek. A Fidesz népszerűsége 40%-on áll, szemben a szocialisták 15%-val. Gyurcsánynak, aki ifjúsági szervezeti vezetőből avanzsált multimilliomossá, egy éve van, hogy megfordítsa a gazdasági folyamatokat - és ezzel a pártja népszerűségét is. Ha elbukik, leválthatják. Megítélése sohasem heverte ki, amikor nyilvánosságra került a beismerése, hogy hazudtak a gazdaság helyzetéről, hogy megnyerjék a 2006-os választásokat. De nem csak rossz hírek vannak: a költségvetési hiány valószínűleg a 2006-os 9.4%-ról 2007-ben 5.6%-ra esik, ebben az évben pedig még tovább. De a népszavazás elűzte a további reformok reményét, és a Fidesznél a kezdeményezés. A kormány feladhatja terveit, hogy magánbefektetőket vonjon be az állami egészségbiztosításba.

Röviden összefoglalva Magyarország politikusai azt teszik, amiben a legjobbak: rövid távú előnyökért civakodnak, míg a strukturális problémákat érintetlenül hagyják. Mintha csak pont ezt szeretné illusztrálni, Szlovákia, az egykori legutolsóból reformcsillaggá kinőtt ország akár már jövőre is bevezethetné az Eurót, míg Magyarországnak legkorábban 2014-ben lehet rá esélye.

Eddig a cikk.
Pár megjegyzés, csak hogy legyen kit zsidóbérencezni - kommunistázni:
- Magyarországot csak azok a szomszédai előzhetik meg, amelyek eddig még nem tették meg.
- A mindenkori magyar kormánynak nem érdeke a szegénység és az állami kiszolgáltatottság felszámolása - ezek ugyanis a ciklusvégi szavazók.
- Magyarországon járulék és adóbevételt nem 3.3 millió ember termel, hanem csak 2.4, és közülük is sokan minimálbérre vannak bejelentve, de nem annyit keresnek.
- Az, hogy Gyurcsány áprilissal törli el a díjakat, és nem hajlandó azok kiesést a kifizetőhelyeken pótolni, nagyobb pofátlanság, mint amit 2006-ban csinált.
- Az un. strukturális problémák megoldására (kevés járulékfizető, sok feketegazda) a mindenkori magyar kormányoknak lövésük sincs.
- A cikk utolsó előtti mondata elmond mindent.

A bejegyzés trackback címe:

https://killtheradical.blog.hu/api/trackback/id/tr57402111

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása