Ateizmus, anarchia és koszos punkok.

killtheradical

killtheradical

Gáz van babám

2008. február 27. - bs395

Vagy nincs. Vagy lesz. Sok gáz lesz, olcsón. Vagy drágán. Délről, keletről igen, nyugatról nem.
De legalább a bál már áll.

Van ugyi a Nabucco, meg a Déli Áramlat. Az első elvileg nagyrészt Oroszországtól független gázforrásokat kötne össze velünk meg Ójrópa többi részével, a másik meg főleg orosz érdekeltségeket.
Azt jön a kormány, és azt mondja, hogy tulajdonképpen ez a két projekt nem konkurál egymással.
Aztán jön Putyin, és azt mondja, de, nyomatékosításul ráül a Nabucco vezetéken a gáz nagy részét adó ex-szovjet tagállamok szájára.
Aztán jön a kormány, és azt mondja, Déli Áramlat lesz, csak az lesz, de legalább jó üzletet kötöttünk, a Fidesz meg kapja be.
Aztán jön Ójrópa, és azt mondja, mi kapjuk be, kollektíven, és a jó édes anyánkat.

Ez eddig mind szép és jó. Politika, ahogy mi ismerjük.

Én azt irigylem, ahogy a svédek ismerik. Őket valahogy nem hozzák lázba a gázvezetékek, az olajár, a szén vagy egyebek. Azt mondták, függetlenedni fognak a fosszilis energiahordozóktól a fűtés és az áram tekintetében, kitűzték a dátumot, megbeszélték, hogyan, a pártok meg mind egyetértettek, mert látták, hogy ez jó, és nekiálltak csinálni, és még kb. 10 év, és kész is lesznek.
Politika, ahogy lennie kéne.
Ahogy ők ismerik.

Pár hete volt egy kedves cikk az egyik heti politikai újságban a magyar alternatív energiatermeléssel foglalkozó cégekről. Két dolgot szűrtem le belőle: egyrészt szinte mind kormány- és egyéb közeli politikusok ilyen-olyan rendű érdekeltsége, uniós támogatásokkal kibélelve, másrészt per pillanat egyik se csinál igazából semmit. Nemhogy energiát nem termel se szélből, se vízből, se energianövényekből, se napból, de még csak disznófingból sem, de igazából nem is nagyon igyekeznek nekiállni. Hamar gyorsan megbeszéljük, hogy akkor ne maradjunk itt egy helyben, hanem csináljunk is valamit, amíg Godot megjön.
A következtetés, ami befészkelte magát a fejembe az, hogy itt lenyúlás esete forog fenn. Ja, hogy maga az Örkény patikus fia? Akkor magának elmondom, lófasz lesz itt, nem erőmű!

Politika, ahogy mi ismerjük.
Godot egyébként allegorikus szereplő csupán, nem feltétlenül a Putyin az, egyrészt mert ő már megjött, másrészt meg az un. globális felmelegedés sokkal jobban illik a képbe.
Hogy a gázáremelést ne is említsem.
Tegyünk rá kalapot, anélkül nem tud gondolkodni.

A bejegyzés trackback címe:

https://killtheradical.blog.hu/api/trackback/id/tr30356285

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2008.03.01. 15:40:47

Sajnos a politikai hatalom forrása a világnak ebben a részében egyre inkább az energiahordozók monopóliuma lesz. Ha most ennyire összefonódik az energia és a politika, képzeljük el mekkora háborúk lesznek, ha tényleg fogyni kezd az olaj, a szén és a gáz...

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.03.01. 17:04:11

Fallout 1 vagy 2?
"America's first choice in post nuclear simulation!"
"The spoils of war were also it's weapons: pertoleum and uranium."

Egyébként én inkább valahol a cyberpunk és a post-apocaliptyc viziók közti világot tudnék elképzelni, némi 1984-el fűszerezve, ahol az információ birtoklása a hatalom, csak némileg high-tech-ebb módon, plusz afrika bizony éhezni fog.
süti beállítások módosítása