Ateizmus, anarchia és koszos punkok.

killtheradical

killtheradical

Átlagék

2011. február 07. - bs395

Az amerikai középosztály összeomlásának folytatásaként kidomborítanék egy olyan eseményt a magyar átlagcsaládra vetítve, ami valószínűleg mindannyiunk életét meglátogatja: mi van, ha valaki megbetegszik? Amerikában ugyan nincsen olyan társadalombiztosítás, mint nálunk, így ott látszólag durvább hatásai lehetnek az átmeneti keresőképtelenségnek, de szerintem csak látszólag.

Fogjuk Átlagékat (Átlag úr és neje, Átlagné), akik mindketten a nemzetgazdasági átlagkeresettel (a KSH szerint 2010-ben nettó 133 ezer forint) rendelkeznek, plusz két gyerek. Mi történik, ha az egyik huncut kölök nem által télvíz idején betaknyosodni, némi lázzal? Valakinek otthon kell maradni vele, vagyis egyik szülő (konzervatív felfogásban Átlagné) táppénzre megy. Ilyenkor a család megélhetése a következőképpen alakulhat:

Ha Átlagné tényleges fizetésére van bejelentve, és munkahelye TB kifizetőhely, akkor az egyhetes (egy hét legyen elég mindenkinek) otthonlét miatt az azokra a napokra eső fizetésének a 40%-át bukja, plusz a gyógyszerköltségek (lázcsillapító, köptető, orrspré, vitamin, esetleg némi antibiotikum a gyulladt torokra, laza 5 ezer), vagyis Átlagék uszkve 17-18 ezer forinttal vannak kijjebb. Ha munkahelye nem kifizetőhely, akkor abban a hónapban 34-36 ezerrel, a különbözetet egyszer majd viszi a postás. Ez egy átlagpanelben egy havi téli fűtésszámla - ilyenkor a család pár hónapig tolja maga előtt a csekkeket, és próbál egyenesbe jönni.

Ámde: ha Átlagné nem a tényleges fizetésére van bejelentve, hanem mondjuk minimálbérre (azért ismerek olyan minimálbérest, aki szeretne a hó végén 133 ezret hazavinni), akkor a bukta kiegészül még 11 ezerrel, amit már sose fognak kivinni/átutalni. Ha pediglen táppénzes papírjának lobogtatását munkáltatója fanyar mosollyal fogadja, akkor jobb esetben levonják a szabadságaiból, rosszabb esetben egyszerűen nem kap fizetést azokra a napokra (tiszta Amerika, csak ez itt illegális). 36 ezer forint volt, nincs, a havi családi kassza 13-14%-a bele lett fújva papírzsebkendőkbe.

Azért lenne jó, ha vasárnap zárva lennének a boltok, mert egyel kevesebb nap idegeskedhetnénk, hogy nincs mit elkölteni.

A bejegyzés trackback címe:

https://killtheradical.blog.hu/api/trackback/id/tr232642173

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kenguru 2011.02.07. 14:03:34

Én nem vagyok hajlandó otthon betegeskedni ennyi pénzért. Ha a munkáltaltatóm azt akarja, hogy ne fertőzzem meg a munkatársaimat, akkor fizesse meg hogy maradjak.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2011.02.07. 18:33:51

@Kenguru:
ez sokaknak nem hajlandóság kérdése :-(.

Kenguru 2011.02.07. 18:42:11

@bs395: Tudom. Kéretik észrevenni az iróniát.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2011.02.07. 18:46:57

@Kenguru:
van ilyen munkáltató, ahol kiegészítik a betegszabi alatt kapott pénzt 100%-ra, ezért nem értettem.
süti beállítások módosítása