Ateizmus, anarchia és koszos punkok.

killtheradical

killtheradical

Névegyezés

2009. május 14. - bs395

Zavart érzek az erőben. Sokat. Olyan érzés, mint egy Sith lovag harci kiáltása, miközben a háttérben ezer csimpánz éppen szarik.

„A miniszterelnök szerdán hangsúlyozta: az ingatlanadó és a vagyonadó bevezetésének van olyan célja is, amely arról szól, hogy akik ma minimálbérre vannak bejelentve és közben egy luxusvillában laknak, az nagyon sok ember érzékenységét sérti. Erre gondoltam, amikor azt mondtam, hogy a vagyonadó ezt is rendbe fogja tudni tenni - fogalmazott.”

Az APEH elnökének: kérem, hívja fel a Magyar Köztársaság miniszterelnökét, szeretne kérdezni öntől valamit, csak nem találja a számát.

Próbálom elképzelni a népmesék fuxos-mercis vállalkozóját, Tibit, akinek civilben van egy zöldséges standja a piacon, ahogy ül otthon a luxusvillában talpig kigyúrva, és elolvassa az ingatlanadó tervezetét valamelyik nagypéldányszámú gazdasági lapban, hogy akár havi hatezer forintot is be kell majd fizetnie az eddig elsíbolt havi párszázezerből. Próbálom elképzelni, ahogy fátyolos szemekkel rápillant nagy szőke mellű élettársára, és rebegő hangon azt mondja: Nikky, el kell altatnunk Kázmérkát! – utal a házi pittbullra. Próbálom, de nem megy.

Jó hír, hogy a nyugdíjasok mentességet kapnak (de majd az örökösökön leverjük). Itt egy másik kép kúszik be, amin egy parlamenti képviselő – nemmondommegki - a 2010-es vagyonnyilatkozata fölött görnyed, és felkiált: - Klára, a pápai lakást anyám nevére kell íratnom! Nincs pénz!

Oszkó Péter pedig nem győzi hangsúlyozni, hogy az ingatlanadót bőven pótolja majd a jövedelemadó átszabása. És az ÁFA? És a jövedéki? Azokat mi pótolja?

Az MSZP meg…

„Az MSZP elnökségének kedd esti ülésén többen is felvetették, hogy nem kellene használni az ingatlanadó kifejezést a továbbiakban, mert Magyarországon ma ettől már mindenkinek „összerándul a gyomra”.”

A minap a kocsmában többen is felvetették, hogy nem kéne emlegetni ezt a pártot, mert ettől mindenkinek ökölbe rándul a keze.

Az irány jó, a kivitelezés elégtelen. Egységes ingatlan-nyilvántartásra nagy szükség lett volna eddig is, de az 2010-ig nem lesz meg. Egységes, összehangolt adórendszerre nagy szükség lett volna eddig is, ahol mondjuk belövik, hogy egy adott árú ingatlan megvásárlásához és fenntartásához mekkora jövedelem is kell, és akkora adóval sújtják, amit aztán le lehetne vonni a jövedelemadóból – és itt igen jól jönne pont ezért a nyugdíjak, segélyek és egyebek bruttósítása, mert így gyakorlatilag megmaradhatna a mentesség számukra is -, de 2010-re ez sem lesz. De most komolyan, az adó mértékét összevetve az állítással, hogy ez majd aztán móresre tanítja az adócsalókat, csak arra tudok gondolni, hogy ők se gondolják komolyan.

A bejegyzés trackback címe:

https://killtheradical.blog.hu/api/trackback/id/tr751120605

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Ficere Ödön hírei 2009.05.14. 10:39:29

Megvan az SZDSZ új plakátarca!A Szabad Demokraták gőzerővel keresték az új plakátarcot, miután a múlt héten felmerült a vád, miszerint egy ismert utcai harcos látható hirdetéseiken, Jobbikos szimpatizánsá maszkírozva. Ezt a Szabad Demokraták határozottan…

Trackback: Örülünk, Vincent? 2009.05.14. 09:32:31

Ingatlanadó haladó adófizetőknekÚgy tűnik, hogy újra elvetél a vagyonadóztatás Magyarországon. A Fidesz deklarálta, hogy vissza fogja vonni (írjuk nyugodtan a többihez, a vizitdíj, az állami audik és az állami fb-tagok javadalmazásai közé...), és megkezdő…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2009.05.14. 07:05:22

Az a durva, hogy az ingatlanadó egy már kétszeresen leadózott pénzből van (persze elvileg, jövedelemadó és áfa), erre még utána csupán a birtoklást is büntetik... Persze, azt is értem, hogy az infrastruktúrát fent kell tartani valamiből, de nem hiszem, hogy majd pont ezt az adót arra költik, amire elvileg beszedik...

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.05.14. 07:51:11

@Before:
állítólag a mindenféle kommunális, telek meg építményadókat kéne kiváltaniuk. amik viszont nincsenek mindenhol, mert vagy nem tudja az önkormányzat kivetni és beszedni, vagy mert nem nagyon van miért cserébe kivetni.

molaris 2009.05.14. 07:56:18

Itt az a bibi, hogy nem igazságos. Nert ugyi azt senki nem állítja még ma sem, hogy egy élet alatt nem lehet összehozni egy élhető otthont. Viszont a semmiből hirtelen paloták nőttek ki az utóbbi 20 évben. Tudom, hogy pl. Gál Zoltán a hosszú munkáséveinek gyümölcseként jutott a mesebeli kuckójához. Meg van a kora, meg volt e pozíciója, és a hobbija, a jó bor nem emésztett fel vagyonokat. De azt ugye megkérdezhetem, hogy mi a francból van kastélya a mai 35- 40 közötti korosztálynak? Ki vizsgálta meg az adóbevallásaikat?

A két főrabló fog majd most új etikai kódexet alkotni, gondosan kimunkálva saját mentességük?
Dögvész rájuk.

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2009.05.14. 16:12:29

valami 0.5-1%-os mértékről van szó, az egy 100M értékű vilánál 500k-1M ÉVENTE. Az már jelentős adóterhelésnek tűnik az eddig elcsalthoz képest :)
az áfán me a jövedékin meg mit kell egyensúlyozni? fogyasztást terhelő adók, a munka adója helyett. Nekem úgy tűnik, jól fogok járni vele... már ha az adócsökkentés akkor lesz szja-ból, amekkorának ígérik.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.05.14. 23:10:27

@peetmaster:

magyar átlagfizetés most:
szuperbruttó 245.000
bruttó 189.000
nettó 118.000
mínusz áfa 98.300

magyar átlagfizetés jövőre:
szuperbruttó 234.000
bruttó 189.000
nettó 120.000
mínusz áfa 96.000
(áfa 20-ról 25%-ra, szja 5 millióig 17% a jelenlegi 1.9 millió és 18% helyett, de a szuperbruttó az alapja)

ebben nincs benne a családi kedvezmények és pótlékok átszabása, a táppénz csökkentése, a jövedéki emelése, és ugye az ingatlanadó, oszt mégis 2.300 forinttal már kijjebb van a statisztikai átlagember.

egy dolog a kommunikáció, és egy másik a forráskritika.

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2009.05.15. 00:20:57

@bs395: miért csökken a szuperbruttó ebben a számításban?
Meg egyébként a valamivel nagyobb fizetésűek járnak jól, pl. én 400k 18+36%-a helyett 500 17%-át fogom befizetni, az jobb, nem?

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.05.15. 00:51:56

@peetmaster:
csökkentik a munkáltatói járulékokat 5%-al.
400-nál az szja még csökken is olyan havi 30-cal, de az áfa emelés után marad 18, és ugye a jövedéki mindenre ki fog hatni (mindent szállítanak, meg a traktorba is kell a gázolaj).
felette meg az előny elkezd szépen mínuszba fordulni.
ez az átalakítás a struktúrális gondokra nem ad választ.
és számold hozzá, hogy nem te vagy én vagyunk a tipikusak, hanem a gyerekes családok.

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2009.05.15. 02:40:58

@bs395: nem is tudom, hogy lehetne a strukturális gondokat egyszerűen megoldani...
vagy akárhogy...
te mint anarchista milyen fő irányba indulnál?

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.05.15. 04:58:59

@peetmaster:
a rendszerváltáskor kiderült, hogy amit csináltunk előtte, az közel sem ér annyit, mint amennyire tartottuk.
azóta - bokros és orbán kivételével - többet költünk, mint amennyit megtermelünk. ez is hasonló mentalitást tükröz, mint a rendszerváltás előtti.
mára oda jutottunk, hogy agyonnyomta a szerkezet saját magát, nem képes se nőni, se mozdulni, akkora a tehetetlensége.
adót emelni már nem nagyon van hova, ezért csak és kizárólag a kiadáscsökkentés jöhet szóba, és azzal párhuzamosan az adócsökkentés.
ha a szociális és transzfer funkciókat meg akarjuk tartani, akkor inkább szabályozás és kedvezmények útján kéne támogatni a civil kezdeményezéseket, alapítványokat, mert azok hasznosabban tudják elkölteni a pénzt, hiszen a bevételük nincs garantálva, és az ott dolgozók állása sem, mint az állami szerveknél.
ha az állam kivonul egy területről, és a korábbi költségeket az embereknél hagyják, meg fogják oldani maguknak. sírni főleg azok fognak, akik azért nem akarják, hogy változzon, mert hasznot húznak a mostani rendszerből vagy mint üzemeltető, vagy mint kifizetésre jogosult.
a járadékvadászat és az adókerülés iszonyatos: amikor a nevemre irattam a közműveket a lakásomhoz, sorba kellett állnom a távfűtőnél. a harmadik ember után komolyan gondolkodni kezdtem, hogy tömegmészárlást rendezek: és tessék mondani, ha a főbérlő nyugdíjas, de a másik lakásában lakik, akkor még meginyélheti a támogatást, cska neki kell bejönnie? ha magamhoz jelentem be a volt feleségem gyerekeit, akkor úgy már le lehet osztani a fejenkénti megélhetési költségeket? és ha az unokaöcsémet? stb. és utána volt, amelyik beszállt egy vadonásúj volvóba.

molaris 2009.05.15. 09:28:00

@peetmaster:
A logikus gondolkodás még nem jelent anarchizmust. Ami itt zajlik egy nagy sakkjátszma. Az igazi mester nem a mostani lépést nézi, hanem azt, hogy mi a következménye tíz lépés után! S mint tudjuk, a most regnálók max. két lépést látnak előre, a harmadikról fogalmuk sincs.
Forrás: az őszödi beszéd.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.05.15. 18:46:13

@molaris:
a hatalom megtartásához szerintem szükség van logikai bakugrásokhoz, hézagokhoz és bukfencekre - legalábbis ahogy eddig láttam.
süti beállítások módosítása