Ateizmus, anarchia és koszos punkok.

killtheradical

killtheradical

Schmitt s más

2011. június 19. - bs395

Haller János már 1682-ben megrótta a deákos embereket, kik a magyar szót annyira elegyítik a deákkal, hogy meg sem érthetni.

"... ami most csupa lustaságból, hebehurgyaságból s a magyar nyelvérzék ide s tova tökéletes kihalásából történik, az rettenetes." (Arany János, Visszatekintés, Szépirodalmi Figyelő, 1861)

„Ez a szegényedés az irodalom bűne. (...) A félmúltat mi írók öltük meg; az én generációm még segített ebben a gyilkosságban." (Babits Mihály, Nyugat, 1935/2.)

"... az egyszerűsítések, a gyerekek olvasástól való elfordulása, az sms-ek, az internet világa miatt kerül bajba a nyelv jószerivel mindenütt. És ez a szép magyar beszéd, a szép magyar nyelv rovására is megy - tette hozzá." (Schmitt Pál, Széphalom, 2011)

Azért egész jól bírjuk, nem?

Apropó: mi az az axióma?

A bejegyzés trackback címe:

https://killtheradical.blog.hu/api/trackback/id/tr32998179

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Avatar 2011.06.20. 15:55:18

Ez kb olyan, mint a fiatalság erkölcsi romlottságán kesergő idősebb generáció... Már az ókorban is folyamatosan arra panaszkodtak, hogy romlanak az erkölcsök, és minden generáció erkölcstelenebbnek mondta magánál az utána jövőt.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2011.06.21. 16:19:22

A nyelvápolás (nem a schmitti, hanem az aranyi) lényegében egy tudatosítási folyamat. Az a célja, hogy a nyelvhasználat milyenségével többet foglalkozzon az ember. Összességében ez egy magasabb szintű (mert szofisztikáltabb) kulturáltságot hozhat létre. Legalábbis a történelmi példák erre engednek következtetni.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2011.06.21. 22:07:05

@Csöncsön:
a minap láttam egy rövid kis ausztrál dokumentumfilmet az ausztrál dialektus kialakulásáról történetéről: állításuk szerint a dialektust a több nációból és társadalmi háttérből származó gyerekek hozták össze, akik szüleik helyett inkább egymáshoz hasonultak, ugyanakkor központilag a kultúrában szándékosan elnyomták, olyannyira, hogy amikor egyesek nyitni próbáltak, maguk az ausztrálok botránkoztak meg a legjobban.
ajánlott még: michael cane és a cockney akcentus térnyerése a művészetekben ("színész akarsz lenni? hisz beszélni se tudsz rendesen!")
süti beállítások módosítása