Ateizmus, anarchia és koszos punkok.

killtheradical

killtheradical

Kérelmezzél tudod mit!

2009. augusztus 04. - bs395

"A Fidesz szakpolitikusa, Németh Zsolt szerint alapvetően egyéni kérelem alapján kellene megadni a kettős állampolgárságot."

Hazaáruló! Hazaáruló! Hazaáruló!

ÁVH! ÁVH! ÁVH!

stb., stb., stb.

A fenti bevezető után: alapvetően örülök neki, hogy a sokadik ősbűn-eset, a 2004. decemberi népszavazás olvasatában végre egy differenciáltabb hang is megszólalt. Annak meg különösen, hogy végre oda fentre is kezd begyűrűzni, hogy talán a derék felvidéki, kárpátaljai, erdélyi/partiumi, vajdasági magyarokat is meg kéne kérdezni, hogy mit szeretnének?

Mert amikor Frau Dávid olyanokat mond, hogy Magyarországnak ki kéne fizetni a büntetéseket, amiket a - tényleg gusztustalan – szlovák nyelvtörvény miatt kirónak majd, akkor pontosan ugyanazt a lesajnálást lehet belőle kiérezni, amiről a rendszerváltáskori legendák úgy szólnak, hogy idejöttek az Amerikába meg Kanadába szakadt magyarok, azt jól lenéztek minket (hogy igaz-e, nem fontos, az érzés, az a lényeg, meg a magyarázat, a kommunikáció, az).

Olyan nehéz lenne azt mondani, hogy kedves Bugár úr, szeretnénk segíteni, igénylik-e, és ha igen, mit tehetünk, nagy tisztelettel? Hogy partnernek nézni, ne gyámoltalan kistestvérnek. Persze tudom, hogy a nemzeti öntudat nem a Felvidékre szól, hanem a határon belüli választóknak jól csengő hívószó. De akkor is: leesne a mikrofon a szóvivői állványról, ha csak legalább úgy tenne?

A bejegyzés trackback címe:

https://killtheradical.blog.hu/api/trackback/id/tr151288562

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pelettye 2009.08.04. 18:37:16

Te komolyan gondoltad azt, hogy ha megszavazzátok a kettős állampolgárságot, akkor minden htm kérés nélkül automatikusan megkapja az állampolgárságot? Hogyan? Van egy adatbázisa a magyar államnak, amiben benne van minden magyar? Németh Zsolt csak tisztázta, hogy eleve csak úgy működhet a dolog, hogy aki kéri, megkapja, aki meg nem, az nem, mert nem is tud róla a magyar állam. Azt meg, hogy én akarok-e magyar állampolgárságot, azt tőlem kell megkérdezni, nem Bugártól. Bugár most ilyen vegyes pártot próbál összehozni, úgy hogy biztos nem fog neki kelleni, mert EU, meg nem tetszik a szlovákoknak, meg mindegy, de nekem nem mindegy. A népszavazás anno csak erről szólt, hogy aki kéri, áttelepülés nélkül is megszerezhesse az állampolgárságot. Ja, és egyébként a határontúli szervezetek kérték, ha emlékszel (Vajdaság, Erdély), úgy hogy nem kéne az ellenzőknek rájuk mutogatni, hogy nem lettek megkérdezve.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.08.04. 19:19:16

@pelettye:
a bugár már a nyelvtörvény kapcsán jött.
senki sem tudta, hogy ki hogyan gondolja, de mindenki jól megmondta, hogy a másik hogyan gondolja.
kicsit olyan, mint amikor átmennek a nemzetvédők hőbörögni a határon, azt hazajönnek, akiknek meg "segítettek", azok meg továbbra is ott élnek, ideges szomszédokkal.
ha te szeretnél magyar állampolgárságot, hajrá. már csak azt kéne elintézni, hogy egyes magyarországgal szomszédos államok engedélyezik-e még magának a kettős állampolgárságnak az intézményét, pláne magyarét.
mert tök jó, hogy hozunk egy törvényt, és szignáljuk, meg minden, de azzal semmit se segítünk, ha utána nem lehet alkalmazni.
arról nem is beszélve, hogy hány olyan ember lesz, aki most nem vallja magát semmiféle szinten magyarnak, de ha előnye származik belőle, hát két perc alatt az lesz - ez meg komoly ellenszenvet generálna azokkal szemben is, akik őszintén magyarnak vallják magukat.
a kérdés meg annó arról szólt, hogy akarod-e, hogy izé, nem pedig arról, hogy akarod-e, hogy az akármilyen számú törvényjavaslatot vagy elterjesztést a parlament elfogadja, amennyiben az átmegy az alkotmánybíróságon.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.08.04. 19:37:31

@pelettye:
jut eszembe még: a népszavazást az mvsz kérte. nem az rmdsz, nem az mkp, nem a vmsz, hanem egy, a saját egyre szélsőségesebb nézeteket valló tagságán kívül mást nem reprezentáló, ám minden magyarok szövetségének aposztrofáló, a magyarországi belpolitikára irányzott szervezet.
ezért mondom, hogy inkább azokat kéne megkérdezni, akik a magyarországi iszapbirkózás pozitív vagy negatív következményeit a nyakukba kapják majd.
ha ők szeretnék, persze, csináljuk. már csak azt kell eldönteni, hogy pontosan mit.

pelettye 2009.08.04. 20:02:13

@bs395: a népszavazást valóban az mvsz kezdeményezte, de ha visszaemlékszel, már előtte felvetették a témát, főleg a vajdasági szervezetek, akiknek ugye ez létkérdés is. Biztos találsz egy halom magyart odaát, meg politikust, akik szerint ez nem fontos, de talán még többet, aki szerint meg igen. Tényleg nem lehetett érzékelni Mo-n, hogy a határon túliak részéről alapjában véve van igény az állampolgárságra? Hogy zet nem hülye mo-i politikusok, nem is a Fidesz találta ki?

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.08.04. 21:00:45

@pelettye:
eszem ágában nincs elvitatni senkitől, sőt, a többségtől sem, de amit magyarországon csináltak belőle, az néphülyítés meg uszítás volt, semmi több.
egyik oldalon a 23 millió román, a másikon meg ugye hogy ez majd 20 évre bebetonozza őket a kormányba. a vmsz is pénzért csinálta, nem másért.

olyan dolgokról meg nemzet- haza- és egyéb árulás beszélni, hogy mi lesz a kárpátaljaiakkal (vajdaságból két közeli ismerősöm van, kárpátaljáról négy), vagy az eszékiekkel (onnan mondjuk egy se), ahogy arról sem, mi lesz a "hirtelen magyarokkal", akik utána a jobb segélyezési körülmények miatt ide költöznek, és itt szavaznak (jegyzem: ők nem magyar nemzetiségűeknek tartják ma magukat), vagy úgy egyáltalán, mi lesz, ha ezért még többen költöznek el a szülőföldjükről, akik meg nem, azok kevesebben lesznek, és még nehezebb lesz nekik, meg mi lesz, ha az "idegengyűlöletet" kiterjesztik a magyarországra költöző magyarorkra is, mer elveszik ugye a munkájukat.
rohadt sok kérdést nem szabad érinteni, mert nincs bent a szószedetében egyik pártnak sem, tehát ha te mégis említed, akkor te biztos azok közé a másikak közé tartozol, és hát nem vagy magyar.

értelmes beszéd az nem volt sok, és azóta sincs, és a helyzet ennek köszönhetően a határ mindkét oldalán romlik, mert csak hurráoptimista fantazmagóriákra futja, meg ocsmány hazugságokra (23 millió román... összesen nincsenek annyian!) :-(.

Diocles 2009.08.04. 23:13:39

@bs395:
1. én azt önmagában nem bánom, ha néhány ezer magyar ideköltözik, hiszen közismert, hogy drasztikusan csökken az ország népessége, és az újonnan felnövekvő generációban is az arányok, khm, hogyan is fogalmazak, bár ezt talán nem kéne, de a lényeg a lényeg, hogy nem fog megártani ennek az országnak, ha néhány ezer, netán néhány tízezer erdmagyar áttelepül
feltéve ha idejön, és nem Németországba.
2. a segélyezéshez nem tudom mi köze van az állampolgársághoz, az külön tészta.
nyilván a segélyezést akkor baromira meg kell szorítani, ha ennek hatására úgy néz ki, hogy nnna most aztán tényleg idejön a huszonhárommillió román, hát akkor nosza olyan törvényeket kell hozni, hogy ne érje meg segélyen lebzselni, és nem csak nekik ne, hanem már a meglévő segélyeseknek sem, lásd a monoki kísérletezéshez hasonló dolgokat.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.08.04. 23:26:04

@Diocles:
1. nem reprezentatív felmérésem szerint - vagyis akiket életem folyamán idehaza megismertem - a magyaroroszágon kívül született magyarok ideköltözvén rendesebb, dolgosabb embereknek bizonyulnak, mint akik itt születtek, legalábbis nagyobb arányban. ezt a részét én se bánom, csak akkor meg majd azon megy a sírás, hogy elsorvadnak a környező országok magyar közösségei. probléma az mindig lesz, ahogy hazaáruló is. csak a problémákat ugye nem idlomos emlegetni, mert az megint nemzetárulás. de mondom, csinálhatjuk, csak tessék odaírni apróbetűbe, hogy igen, kettős államolgárság, plusz igen, a közösségek lehetséges elsorvadása, és a kettő csak együt érvényes.
2. a különböző segélyek állampolgári jogon járnak, ha társul melléjük ugye lakhely. namost a lakhelyet - a rádió utca óta tudom - nem nehéz megoldani. a román szóban meg egyel több betű van, mint akikre én gondoltam (tisztelet a kivételnek). a törvényekről meg... a mostani kettős rendszert - fekete munka + segély - se bírjuk már kitermelni, mégse hoznak olyan törvényeket. nem látom, hogy ha még több olcsó szavazat lenne, akkor miért hoznának inkább.

magyar-magyar szótár 2009.08.06. 07:19:23

Pl, ha kérelmezhetném román-magyar kettősállampolgárságomat, jó kis munkákat vállalhatnék Kovászna megyében, céget alapíthatnék, vagy nem kéne a kaminyonomba korlátozó és 110-zel tépethetnék a Scaniámmal át Magyarországon..

magyar-magyar szótár 2009.08.06. 07:20:37

Jaj, elfelejtettem, hogy a feketemunka már versa, vagyis innen járunk át Romániába dolgozni, teszemazt a timisoara-i Continental gumigyár így épült 2 azaz KETTŐ éve...

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.08.06. 07:25:26

@magyar-magyar szótár:
erről volt is riport, hogy nem romániából járnak át dolgozni, hanem innen oda, mert... és ugye nevét arcát senki nem vállalta a kamera előtt, mert itt felveszi a segélyt, ott meg ő nincs is ott.
vagy amikor felvitték kecskemétről a mobil szűrőállomást a hegyekbe, és egy helyi nővérke segített az orvosdelegációnak, akik nagyon meg voltak vele elégedve, és kérdezték, nem jönne-e át. a nővér gyors fejszámolás után közölte, hogy ugyan már, azt otthon is megkeresi.

molaris 2009.08.06. 08:08:08

Meleg pite ez, akárhogy is nézzük. Az oda- vissza történt munkaerő áramlás megmutatta, nem az számít hol, hanem az, hogy jobban boldogul- e, vagy kevésbé.
Sok ismeretlenes az egyenlet, nem lenne szabad mesterségesen belepiszkálni, mert csak ártunk vele.
Szerintem.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.08.06. 08:23:48

@molaris:
nem olyen meleg, max nem jó ízű.
de ki volt adva a szövegkönyv, attól eltérni (ti. megmondani az épp falatozóknak, hogy miből készült) nem szabad, mert akkor a te hibád.
süti beállítások módosítása