Ateizmus, anarchia és koszos punkok.

killtheradical

killtheradical

Papnevelde

2009. április 11. - bs395

Volt megint egy kérdés, hogy lehet-e valaki istenfélő ÉS baloldali egyszerre. Ez engem annyira nem érint, mert se istenfélő nem vagyok, se baloldali (aki szerint az utóbbi igen, az menjen ki a Duna jegére királyt választani, de most, ha lehet). Akartam válaszolni, de a bíboros megtette helyettem:

"Az ateizmus az élet kiváltságosainak luxusa, azoké, akik mindent megkaptak, azt a lehetőséget is, hogy a tanulásnak, a kutatásnak szenteljék életüket."
Na, ha ezt egy vulgárdarwinista balliberális mondja, akkor beindul a gőzhenger, hogy bántsák a keresztényeket, és nekiállunk oldalakon keresztül neveket sorolni, hogy ki volt istenfélő, meg ki nem, és mégis nagy tudós volt, aki sokat kutatott, és hát bejött neki az élet. És tudod mit? A hitnek nincs köze az iskolázottsághoz, vagy a vagyonhoz - a hitnek az emberhez van köze. A vallás esetében már más a helyzet, mint ahogy azt a bíboros úr is milyen szépen megfogalmazta. De van tovább:
"sértés azokkal szemben, akik Istenben támogatást lelnek szenvedésükre"
illetve
„Vajon azok, akik elvesztették az állásukat, vagy elmenekültek a háború sújtotta térségekből, miként éreznék magukat egy olyan világban, amelyben Isten nem létezik?"
Azt a marxista mindenit! Monnyonle! A haladás betette a lábát a Vatikánba! Éberség, ébresztő, miazmás! Persze ez a fajta értelmezés sok száz évvel megelőzte Marx születését, és ha a párhuzamosságokat a két tézis között elkezdenénk sorolni, akkor eljutnánk az állampárt és az államvallás (urambocsá államegyház) hasonlóságáig, ami viszont maga a mélybaloldali métely, amit csak drogosok és hülyék merészelnek.
"Szinte köszönetet kell mondanunk azoknak, akik elindították ezt a reklámkampányt. Többet tett Isten ügyéért, mint számos apologetikus érvelésünk. Megmutatta érveik sivárságát, és segített felrázni sok alvó lelkiismeretet"
Ezzel azért tessék megvárni a végét, pláne, mert vajon hogyan érezné magát az, aki éppen menekül a háború elől, és közlik vele, hogy ez Isten teremtésének a része? Biztos egyből megszeretné. Az ópiumos elszólásra visszautalva: olyan, mint az a drogüzér, aki maga teremti a piacot.

Közben az ablakom alatt éppen húsvét-feszt folyik, és nagy hangszórókból keresztény hardcore-t (nem vicc) nyomnak, én meg éjszaka megyek majd dolgozni piros szemekkel, mint valami nyúl. A fentieknek ez az oka. Nem hagynak a keresztények aludni.

A bejegyzés trackback címe:

https://killtheradical.blog.hu/api/trackback/id/tr701055097

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fumar sharif (törölt) 2009.04.11. 17:01:51

jézus volt a valaha élt legigazabb baloldali ember...

Before · http://azbeszt.blog.hu 2009.04.11. 17:26:04

Ezen én is marha jót röhögtem reggel, hiszen gyakorlatilag azt mondja, hogy akinek esze van, az nem szopja be az ő hülyeségeiket...

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.04.11. 17:38:09

úgy egy fél órája eljátszották a highway to hellt, csak zsoltárosították a szövegét :-)

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2009.04.12. 13:36:24

ez nekem is szemet szúrt, most a vallás a nép ópiuma, vagy mi. (Bár a Konzin ki akarták magyarázni, hogy akkoriban az ópium nem kábszer volt, hanem ... fájdalomcsillapító.) Én meg folyamatosan azt mondom: a vallás hazugság, mert ember találta ki. (és isteni eredetűnek álcázza.)

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.04.12. 16:36:49

@peetmaster:
a kokain meg antidepresszáns volt, freud is elismerően nyilatkozott róla, amíg meg nem halt a paciens túladagolásban :-)
azt bírom, hogy hagyományról, meg folytonosságról beszélnek, de nem látják, hogy a felvilágosodás ugyanazt tette, amit a keresztény hagyomány a római kultúrával: ott van bizony a folytonosság, csak a máz változott, és a standardizálás, a centralizálás növekedett.
jakobinusoznak, de azt már elfelejtik, hogy a forradalom előtt a király - és apja - évtizedekig hasztalan próbálta megreformálni azt a adórendszert, ami miatt az kitört, és nem a "tömegember" miatt (ami megmint hogyan került oda - tán csak nem tömegtermelés, tömegfogyasztás és tömeghadsereg, aminek a természetes elit haszonélvezője volt egészen addig, amíg a tömeg jó konzervatív módjára kussolt?) tört ki, hanem a parlamenterek töketlensége, szűklátókörűsége és kapzsisága miatt.
a codex napoleonig el se jutunk.
van köztük 2-3 három srác, aki olyan aggresszív szemmelenzővel nézi a világot, mint egy valamire való ifjúkommunista, és ez elég nagy gáz, mert hogy most két öregkommunista között lehet választani, az egy dolog, de úgy tűnik, ez a későbbiekben se nagyon fog változni :-(.

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2009.04.12. 16:50:56

@bs395: a Konzi hagyománytiszteletével, sőt monarchizmusával az a baj, amit te is mondasz, hogy nem lehet tudni, hogy a sok hagyomány közül miért pont azt részesítik előnyben. Ha meg tudják magyarázni, annál rosszabb, mert akkor érvek alapján döntenek valami mellett, nem hagyományból. Az meg racionalizmus, fujj.
Egyébként mit jelent az, hogy jó és rossz? Mondjuk egy értelmező kéziszótárba való definíció kéne.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.04.12. 19:46:08

Voltam egy misén a hétvégén, és ott a pap a prédikációban vitába szállt a fönti idézettel. Mondván: éppen fordítva van. Nem az ateizmus a kiváltság, hanem a hit.

És ez utóbbi gondolat, azt hiszem, közelebb is áll a kereszténység (amúgy régóta elfelejtett) lényegéhez.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.04.12. 20:56:40

@Csöncsön:
egyrészt ezek szerint nem egy szokványos misén voltál, mert kurrens dolgokkal is foglalkoztak, nem csak domgatikai felolvasóest meg alig burkolt politikai agitáció volt, másrészt a kereszténység lényegével csak óvatosan, mert kapásból ahány felekezet, annyi kereszténység, és ha még bedobjuk a személyes krisztust vagy a belső istent tanító ágazatokat, akkor már sok sok millió kereszténységről beszélünk (és akkor még mindig csak az elmúlt pár ezer évet érintettük a több mint 100 ezerből...)

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.04.12. 20:58:56

@peetmaster:
jaja, a duplagondol és a manipuláció csak az ellenségre jellemző :-)
aki persze nem ellenfél, de teljes hegemóniája van, és elnyomja szegényeket - vagy-vagy, a kettő együt nem megyen.
life is so much easier when you have someone else to blame.

Vérszegény éjszakai dúvad · http://hangorienidiocc.blog.hu 2009.04.12. 21:52:12

Egyrészt szerintem vatikáni dolgokra most nem nagyon kell figyelni, XVI. Benedek jókora hátralépés II. János Pálhoz képest.
Viszont a mondandójából egy érdekes következtetést lehet levonni:
Mivel a vallásos paradigma szerint itt kb. minden Isten műve, és minden eleve elrendeltetett (ld. még Sorskönyve, meg Isten útjai kifürkészhetetlenek...) - legalábbis ha jól tudom -, akkor az ateizmus nem sértés, hanem Isten kedve szerint való dolog.
Ahogy gondolom az is, hogy adott bíboros ilyen hülyeségeket mondjon.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.04.12. 22:05:41

@Vérszegény éjszakai dúvad:
jaja, a szabad akarat és a mindenhatóság összeegyeztetését a mai napig nem oldották meg kielégítően, ahogy a zárt rendszer és a csodák fenoméját se oldották fel.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.04.12. 23:16:49

@bs395:

Emberemlékezet óta nem voltam már misén, úgyhogy túl sok összehasonlítási alapom nincsen. Amikor Berlinben tanultam, (egy barátnőm miatt) viszonylag gyakran voltam evangélikus istentiszteleteken, és kimondottan értelmes, belátó volt a légkör.

De a lényegre. Vagyis hogy van-e lényeg. Szerintem a sokféleség ezt nem zárja ki. Talán épp szintén Németországban hallottam a hasonlatot, hogy a katolikus és protestáns egyházak viszonya olyan, mint egy kör pontjaié. Egymástól talán távol vannak, de a kör középpontjához egyformán közel vagy távol, attól függően, hogy hogyan viszonyulnak az evangéliumi tanításhoz.

Így értem azt, hogy a hit kiváltságként való felfogása a kör középpontjához sokkal közelebb áll, mint az ateizmus kiváltságként való felfogása.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.04.13. 00:08:10

@Csöncsön:
nem szeretem a mértani hasonlatokat a vallásra vonatkoztatva :-). olyan, mintha istent körzővel és vonalzóval meg lehetne szerkeszteni :-)
pláne, ha a hasonlat alapján az összes flekezet egyenlően nincs bitrokában a lényegnek, és mintha az ateizmus lenne a körön belül :-)

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2009.04.13. 12:37:10

@bs395: a szabad akarat önmagában is probléma. Mi a forrása és hogy működik?

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.04.13. 15:35:54

@bs395:

Nem biztos, hogy egyenlően nincs birtokában. :-)

Lehet, hogy az egyik egy kisebb sugarú körön helyezkedik el, a másik pedig egy nagyobbon. A lényeg, hogy a tanítás olyan, mint a nap, amelyből energia sugárzik.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.04.13. 15:37:02

@peetmaster:

Ebben nagyon egyetértünk. Hihetetlenül problémás fogalom a "szabad akarat". Pláne, hogyha (Nietzschével ellentétben) valamely szubjektum tulajdonaként fogjuk föl.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.04.13. 17:21:36

@Csöncsön:
vagy jung, az még egy szép történet, a tavas metaforájával :-)

@peetmaster:
része-e az ember istennek? muszáj, mert isten végtelen. ám akkor a szabad akarat is istené, vagyis minden istené.
ha meg két külön világ van, akkor jön az átjárás problémája...
süti beállítások módosítása